Hotell i Krakow

Den vackra provinsstaden - tidigare kungliga staden och huvudstad i Polen är inte bara en av Europas billigaste storstäder utan även en av de vackraste och bjuder på en värld av historiska och kulturella sevärdheter i europeisk toppklass. Boka ett av våra utvalda hotell i Krakow idag!

Kulturellt och historiskt, finns det inte någon annan stad i Polen, som kan mäta sig med Krakow. Här kan du gå på upptäcktsfärd bland en värld av sevärdheter, som avspeglar viktiga epoker i Europas historia. Denna gamla storstad, som ligger på gränsen till Tjeckien och Slovakien i den södra delen av landet, har således nästan allt du kan önska dig vad gäller vackra byggnader i det välbevarade medeltida centrum (som finns med på UNESCOs världsarvslista sedan 1978). I kombination med den före detta kungastadens mycket tilltalande, avslappnade atmosfär med ett rikt café- och butiksliv, är Krakow ett perfekt resmål för en kulturresa eller en oförglömlig storstadssemester. När du reser till Krakow får du mycket för pengarna, och goda upplevelser utan att behöva trängas med massor av turister.

Krakow, som ligger vid Polens längsta flod, Visla, nära gränsen till Slovakien, är huvudstad i "Lilla Polen" och är den näst största staden i Polen med cirka 770 000 invånare i centrum - och mer än 1,7 miljoner invånare i dess metropola område. Staden är en av de äldsta städerna i Polen, med en historia som går hela vägen tillbaka till 600-talet, och var landets huvudstad till fram till 1596.

Idag är huvudstaden som bestämt Warszawa men för många polacker är Krakow fortfarande landets kulturella, konstnärliga, historiska och religiösa huvudstad - inte minst på grund av den betydelse som Wawel-höjden - stadens främsta attraktion - spelar i polackernas medvetande.

Wawel-höjden, som ofta kallas för "Polens Akropolis" och som liksom övriga delar av Krakows historiska mitt erkändes som världsarv år 1978 är ett arkitektoniskt fästningskomplex som är byggt över många århundraden på toppen av en kalkstensklippa på vänster bredd av Visla-floden cirka 228 meter över havets yta.

Komplexet består av många historiska byggnader och fästningar varav de äldsta kan dateras till slutet av 900-talet och som inkluderar kungaslottet (Zamek Królewski na Wawelu) och katedralen (Królewska Bazylika Archikatedralna ss. Stanislawa i Waclawa na Wawelu), vilka byggdes på 1200-1300-talen respektive 1300-talet.

Boka resan inklusive flyg och hotell i Krakow

Arrangera själv transporten eller boka ditt hotell i Krakow inklusive flygbiljett med reguljärflyg eller lågprisflyg till Krakow. Hos Escapeaway hittar du alltid ett stort urval av billiga resor till Krakow. Bokar du din resa som en sammansatt paketresa med hotell och flygtransport så är du automatiskt säkrad av resegaranti och paketreselagen. Boka flyg och hotell online i sökmotorn för att få det lägsta priset på resan, i sökmotorn kan du även se aktuell information om alla flygavgångar och flygbolag. Läs mer om de olika typer av hotell som vi erbjuder i Krakow under hotelltema. Du hittar även mer information om alla resor till Krakow och andra städer i Polen i vår destinationsguide. 

>> Läs om lyxhotell i Krakow här
>> Läs mer om flexibla paketresor till Krakow här

>> Läs mer om hotell

Karta över Krakow

Populära hotell i Krakow

Polen, Krakow
9,1
Fantastiskt
956 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Krakow
9,1
Fantastiskt
613 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Avstånd till centrum: ca. 300 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Krakow
9,1
Fantastiskt
2949 omdömen
  • Närmaste flygplats: 27 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi

Utvalda hotell i Krakow med Escapeaway

Hos Escapeaway är alla hotell i Krakow noga utvalda och lever upp till en rad standardkrav som gör att de passar för svenska semesterfirare. Vårt finmaskiga nät av hotell ger dig alltid en rad valmöjligheter när det gäller geografiskt läge, kvalitet, service och pris - även under högsäsong.

Vi är riktiga specialister på resor till europeiska storstäder och är ledande i Skandinavien när det gäller övernattningar. Vi har direktkontakt med alla våra hotell i Krakow och ser till att din semester i Krakow är i säkra händer med duktiga värdar. Sök priser med eller utan flygbiljett i sökmotorn - och boka online nu!

En viktig stad för hela Polen

För de flesta turister är Wawel-höjden ett arkitektoniskt praktverk, men för många polaker är de först och främst en plats av stor historisk, kulturelll och religiös betydelse - ett nationellt Pantheon som på samma gång är världsligt och religiöst. Det var här, som wislánerna uppförde en av sina viktigaste fästningar på 800-talet, och det var här som den första historiska herskaren av Polen (och grundläggaren av nationen Polen som land) Mieszko I av Polen byggde deras bostäder.

Runt samma tidpunkt blev Wawel-höjden en av Polens viktigaste religiösa centrum i och med byggandet av en stenkatedral som hyste Krakows ärkebiskop och från Kasimir I av Polens regeringstid blev Wawel-höjden också det politiska centrumet för den polska staten. Fram till 1611 var Wawel dessutom det formella sätet för den polska monarkin.

Förutom Wawel-höjden har Krakow en rad andra stora historiska och kulturella sevärdheter i europeisk toppklass såsom Krakows huvudtorg Rynek Glowny som är ett av Europas största medeltida torg och har kallats Europas bästa torg på grund av dess unika historia och livliga atmosfär. Här finns också den judiska stadsdelen Kazimierz, där du än idag kan se de platser där filmen "Schindlers list" spelades in. Synagogorna ligger fortfarande i kvarteret, men endast en används än idag - de andra används för utställningar.

En annan stor fördel med Krakow som resmål är dess stora utbud av bra caféer och restauranger, som serverar traditionell polsk mat till förnuftiga priser. Testa rätter som pierogi (också kända under namnet verenyky), som är en av Polens mest kända nationalrätter, eller rätten kotlet schabowy, som bäst kan beskrivas som den polska versionen av wienerschnitzel. Och om du inte älskar traditionella polska rätter, eller klassiska polska drycker såsom vodka och olika mjölkprodukter, kan du i staden också hitta ett stort utbud restauranger med italienska, spanska och asiatiska menyer.

>> Läs mer om storstadssemester i Krakow här