Cityresa till Krakow 

Krakow är en av de billigaste storstäderna i Europa, vilket av naturliga skäl gör den till ett populärt resmål. Att staden samtidigt bjuder på massor av historia samt kulturella och gastronomiska upplevelser gör bara saken ännu bättre. Staden var tidigare Polens huvudstad och det bidrar till att göra den till en sann pärla för arkitekturintresserade turister. Var någon stans du än har tänkt dig på en förlängd weekend eller vill tillbringa längre tid, så kommer Krakow absolut inte göra dig besviken. 

Polen utgör ett av de europeiska resmål som på allvar har gjort sig ett namn på senare år – och det gäller framför allt cityresor. Detta beror bland annat på att det är billigt att resa i landet och att bo på hotell, men även på att det är lätt att ta sig dit. Från Sverige har du många olika möjligheter om du vill på storstadssemester till Krakow. Från södra Sverige kan du antingen ta färja direkt till Polen eller köra de dryga 100 milen via Danmark och Tyskland. 

Vill du komma fram så fort som möjligt så ska du välja flyg. Du kan hitta flygbiljetter så billigt som för några hundra kronor om du är flexibel med resdagar och tidpunkter. Du kan flyga direkt eller med mellanlandning från flygplatserna i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Använd vår sökmotor för att sätta samman en flexibel paketresa med billigt flyg, handplockat hotell och eventuell hyrbil - allt inom trygga ramar med Resegaranti.

Gå på upptäcktsfärd i den historiska staden

Krakow – och Polen rent generellt – har en tämligen omtumlande historia och landet har varit inblandat i en lång rad konflikter och krig genom tiderna, med varierande gränsdragning som följd därav. Därför har Krakow otroligt mycket att erbjuda de historieintresserade resenärerna och ett bra ställe att börja är på Historical Museum of the City of Krakow. Även koncentrationslägret Plaszow är värt att besöka – framför allt om man är intresserad av perioden omkring andra världskriget. Lägret ger en inblick i Polens roll under kriget och får en verkligen att tänka över det fruktansvärda öde som drabbade så många människor just här. Koncentrationslägret i Plaszow spelade dessutom en central roll i Oskar Schindlers aktion för att rädda judar och ingår även i filmen Schindlers List av Steven Spielberg. 

Ut över att man kan gå på upptäckt i historien kan man även glädja sig åt att staden faktiskt är otroligt välbevarad, trots sin intensiva historia. Här kan du se mängder av gamla byggnader som faktiskt har överlevt flera världskrig och står idag precis som de en gång byggdes. Detta gäller bland annat det kungliga slottet Wawel, vars byggande enligt legenden startade redan på 500-talet. Slottet är öppet för allmänheten och har varierande öppettider beroende av tid på året, se aktuella tider på deras hemsida. Det kostar ungefär 50 kronor i inträde och är helt klart värt pengarna.   

S:t Peter & S:t Paul kyrkan, som stod färdig 1619, är även den ett arkitektoniskt mästerverk som du bör ta dig tid att titta på under din storstadssemester. Det samma gäller Wawel Domkyrkan som ligger i direkt anslutning till slottet Wawel. 

Andra sevärdheter, du bör besöka i Krakow: 

 • Rynek Glowny (Huvudtorget) 
 • Kopiec Krakusa
 • St. Florians Port 
 • Textilhallarna 
 • Jungfru Marias Kyrka 
 • Jagiellonian Universitetet 
 • Krakows botaniska trädgård

Lev billigt på en storstadssemester i Krakow

Man kan inte undvika att nämna, att något av det som verkligen lockar med Krakow – och Polen i allmänhet – är att man kan resa dit billigt på en cityresa. Prisnivån är helt enkelt lägre än hemma i Sverige, och det innebär att man kan leva kungligt för rimliga pengar. Som utgångspunkt kan du räkna med att en finare trerätters middag kostar omkring 150 kronor per person. När det gäller en "vanlig" måltid kan du komma undan med ca 50-60 kronor. En kopp kaffe eller en öl ute på stan kostar omkring 15 kronor och om du vill använda dig av allmänna transporter så kostar en 24 timmars biljett cirka 40 kronor.

Det är genomgående verkligen billigt i Krakow, och även övernattningspriserna är i den billiga änden av skalan. Du kan för bara några hundralappar få alldeles utmärkt övernattning på ett centralt beläget hotell. Vill du spendera lite mer kan du för cirka 1500 kronor per natt – lite beroende på tidpunkt – boka ett rum för två personer på det 5-stjärniga Grand Hotel. Samma prisnivå gäller på många andra 5-stjärniga hotell i stan. Så skulle du vilja skämma bort dig själv en aning så är det som upplagt att göra det i just Polen.

Här hittar du polska specialiteter på en tur till Krakow

När du är i Krakow måste du naturligtvis smaka en del polska specialiteter. Bland annat kan du inte undgå "dumplings" – eller pierogi – som polackerna äter i stor omfattning. Prova dem på det lilla matstället Przystanek Pierogarnia, där du beställer din mat genom ett hål i väggen. Det polska köket är ganska präglat av det tjeckiska köket men även det tyska köket har påverkat de polska mattraditionerna. Det medför att man i Polen får en bra blandning av västeuropeisk och östeuropeisk mat. 

Mattraditionerna har naturligtvis utvecklats genom tiderna, men polackerna håller fortfarande i hög grad fast vid sin traditionella husmanskost. Detta medför att middagen typiskt består av kött, potatis och årstidens grönsaker. Detta räcker långt ifrån till för att beskriva det polska köket, så du blir tvungen att smaka dig fram själv. Besök till exempel restaurangen U Babci Maliny, som serverar autentisk polsk mat. Man pratar väldigt lite engelska på restaurangen men maten är fantastisk. Man äter vid långbord i restaurangen men du behöver inte oroa dig för att behöva sitta med en massa turister - detta är inte det lättaste stället att hitta. Prova till exempel deras bigos, och tänk på att det är hövlig självbetjäning som gäller när det kommer till att hämta menyer och beställa mat. På Introligatornia Smaku försöker man att förena de gamla mattraditionerna med nya metoder och råvaror. Detta lyckas man med till perfektion och därför är denna restaurang speciellt värd ett besök. Prisnivån är något högre än på exempelvis U Babci Maliny, men den är fortfarande långt under nivån i Västeuropa.

Värt att veta, när cityresan går till Krakow 

I Polen använder man valutan Zloty, 1 zloty motsvarar grovt räknat 2,5 svenska kronor. för 2,5 zloty kan du köpa en biljett till de allmänna transporterna – en biljett gäller för en resa med buss eller spårvagn oavsett sträcka. Du kan även välja att åka taxi runt omkring i Krakow, men ring i så fall och beställ en bil, det gör priset cirka 30% lägre än om du stoppar en taxi på gatan. Man kan även hyra cykel på många ställen i stan, tänk bara på att en stor del av gatorna är belagda med gatsten så det kan bli en ganska omskakande cykeltur.

Det är inte kutym att ge drickspengar i Polen, då detta som regel är inräknat i priset. Självklart kan du välja att ge en servitris eller en guide dricks ändå om de ger en speciellt bra service, men det är långt ifrån förväntat. 

>> Läs även om cityresor till Prag
>> Läs även om cityresor till Wien

>> Läs mer om cityresor

Karta över Krakow

Populära hotell i Krakow

Polen, Krakow
 • Närmaste flygplats: 13 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Polen, Krakow
 • Närmaste flygplats: 13 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Polen, Krakow
 • Närmaste flygplats: 13 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi