Resor till Kraków

Om du är på jakt efter en storstadssemester med den perfekta blandningen av kultur, nattliv och charmiga omgivningar, då är Krakow svårslaget. Samtidigt som du här kan se alla de historiska spåren från Andra Världskriget så är Polens tidigare kungliga huvudstad även en hyllning till nutiden. Kliv ut på Europas största medeltidstorg, utforska det kungliga Wawel Slottet eller betrakta stadens liv från ett stilla trottoarcafé. Kvällen kan du använda för besök på kabaré-barer, teatrar, klubbar och restauranger.

Med kalla vintrar och varma sommrar skulle man kunna tro att det är någon särskild tid på året som det är bäst att besöka stan på. Men Krakow är vackert oavsett om stan är täckt av snö eller om solen strålar ner mellan kyrkornas torn - detta är kort sagt en stad som du kan besöka året runt.

Krakow är visserligen bara Polens näst största stad efter huvudstaden Warszawa, men när det gäller kultur så kan Krakow i högsta grad sägas vara huvudstaden. Här finns arkeologiska fynd som tyder på att staden har existerat sedan 20 000 f.Kr. Det finns en härlig lokal myt som säger att staden byggdes på platsen där en drake nedkämpades. 

Välkommen till Krakow med Escapeaway, vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell under din semester.

>> Läs också våra tips om en storstadssemester i Krakow
>> Så här bokar du en paketresa till Polen med Escapeaway

Hotell i Krakow

Populära hotell i Krakow

Polen, Krakow
9,2
Fantastiskt
2589 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Krakow
9,4
Fantastiskt
495 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Krakow
9,0
Fantastiskt
1958 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter

Jag har nedan valt ut några få av de många sevärdheter som du har möjlighet att uppleva under din semester i Kraków. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter i den gamla polska storstaden så rekommenderar jag dig att läsa vår blogg om resor där du kan hitta intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Slottet Wawel 

Slottet Wawel ligger på Wawel-höjden i den historiska delen av Kraków och utgör en av de största kulturella och historiska sevärdheterna i Polen - tillsammans med Wawel-katedralen på samma ställe - och utnämndes till världsarv av Unesco 1978. 

Slottet som är ett av de största i Polen representerar nästan alla europeiska arkitektoniska stilarter från medeltiden, renässansen och barocken. Slottet byggdes på order av kung Kasimir III av Polen (som regerade från 1333 till 1370) och utgjorde under århundraden hem för de polska kungarna.

1930 gjordes det om till konstmuseum och idag rymmer slottet hela tio avdelningar med olika samlingar av konst och historiska föremål häribland en avsevärd samling av italienska renässans-målningar, etsningar, skulpturer, textilier (häribland kung Sigismund II Augustus av Polens berömda gobeläng), guldsmedsarbeten, rustningar, keramiska verk, porslin, möbler - och den största samlingen i Europa av osmanska tält. 

Wawel-katedralen

Wawel katedral är - liksom Wawel slottet - en del av Wawel-höjden som ligger på den västra brädden av floden Wisla och på en höjd av 228 meter över havet. Höjden kallas ofta för "Polens Akropolis" på grund av de många unika byggnaderna - speciellt slottet och katedralen naturligtvis - som ligger uppe på höjden och som har haft en oerhörd nationell betydelse i Polens historia.

Själva katedralen är en romersk-katolsk kyrka i gotisk stil som är mer än 900 år gammal och som traditionellt har tjänat som kröningsplats för de polska monarkerna. Katedralen är även känd för att vara den plats där Karol Wojtyla, som 1978 blev Påve Johannes Paul II, höll sin första gudstjänst den 2 november 1946 och utsågs till Krakóws hjälpbiskop. 

Wawel-katedralen har dessutom varit den viktigaste begravningsplatsen för polska monarker sedan 1300-talet vilket har lett till att katedralen har utvidgats betydligt genom historien då kungarna har låtit bygga till sina egna begravningskapell.

Rynek Glówny

Krakows huvudtorg, Rynek Glowny, är ett av Europas största medeltida torg och har även kallats Europas bästa torg på grund av dess kombination av unik historia och livlig gatuatmosfär.

Torget - i dess nuvarande utformning - härrör från mitten av 1200-talet (1257) då staden återuppbyggdes efter att den blivit ödelagd av mongolerna 1241. Runt torget ligger historiska gatuhus och kyrkor medan torgets centrum domineras av stans mest berömda byggand, Sukiennice, vilket betyder "Klädeshallen" eller "Manufakturhandlarnas hus" och som en gång var en betydande knutpunkt för internationell handel; bland annat handel med exotiska varor från Fjärran Östern på 1400-talet.

På den ena sidan av Sukiennice ligger rådhustornet (Wieza ratuszowa) och på den andra sidan ligger kyrkan St. Adalbert från 900-talet samt Adam Mickiewicz Monumentet från 1898 och som utgör en av de mest populära mötesplatserna i stan.

Information om Kraków

Jag har här ställt samman lite fakta och information om Kraków, såsom stadens geografi, befolkning, historia och klimat som kan tjäna som inspiration till din semester i den gamla polska storstaden. Informationen är enbart avsedd som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel.

Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Kraków ligger i en dal vid foten av bergskedjan Karpaterna i den södra delen av Polen, relativt nära gränserna till hela tre länder; Slovakien, Tjeckien och Ukraina. Det finns fem naturreservat i Kraków med en total yta på ca 48,6 hektar, de har alla förklarats som skyddade områden på grund av sina ekologiska värden.

Staden har omkring 770 000 invånare vilka utgör omkring 2% av Polens befolkning. Stadens metropola stadsområde omfattar emellertid mer än 1,4 miljoner invånare.

Historia

Kraków har vuxit från att vara en liten stenålders bosättning bland många andra till att idag vara Polens näst största stad. Staden påbörjade sin moderna historia som en liten landsortsstad på Wawel-höjden och omnämndes i olika skrifter redan 965 som en hektisk handelsstad för den slaviska delen av Europa.

Senare blev Kraków Polens akademiska, kulturella och konstnärliga centrum och var bland annat huvudstad för kungariket Polen från 1038 till 1569; i den polsk-litauiska realunionen från 1569 till 1596; i fristaden Kraków från 1815 till 1846; i storhertigdömet Krakow från 1846 till 1918; och i Krakóws Vojvodskap (ett vojvodskap är en administrativ enhet i polen motsvarande region i Sverige) från 1300-talet till 1998. 

Klimat och väder

Kraków har ett fuktigt kontinentalt klimat som påverkas av stadens läge långt inne i landet vilket ger betydande temperaturskillnader mellan årstiderna.

Den varmaste månaden på året är juli månad med 19 grader i genomsnitt, efterföljt av augusti med 18 grader i genomsnitt och juni med genomsnittliga 17 grader, medan januari är den kallaste månaden på året med ett genomsnitt på minus 3 grader efterföljt av februari med minus 2 grader i genomsnitt och december med minus 1 i genomsnitt.

Mest nederbörd faller det i juli månad med 69 m.m. i genomsnitt efterföljt av juni månad med 60 m.m. i genomsnitt medan januari och februari har minst nederbörd med ett genomsnitt på 24 m.m. efterföljt av december med genomsnittliga 27 m.m.

Mest sol är det i månaderna maj, juni och juli som alla har 7 solskenstimmar i genomsnitt per dag medan december med enbart 1 solskenstimme om dagen är den månad på året som är solfattigast.

>> Läs också om resor till Gdansk
>> Se alla våra resor till Polen

Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Vad tycker gästerna om i Krakow?

9,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 73 recensioner