Resor till Krakow

Kulturellt och historiskt, finns det inte någon annan stad i Polen, som kan mäta sig med Krakow. Här kan du gå på upptäcktsfärd bland en värld av sevärdheter, som avspeglar viktiga epoker i Europas historia. Denna gamla storstad, som ligger på gränsen till Tjeckien och Slovakien i den södra delen av landet, har således nästan allt du kan önska dig vad gäller vackra byggnader i det välbevarade medeltida centrem (som finns med på UNESCOs världsarvslista sedan 1978). I kombination med den före detta kungastadens mycket tilltalande, avslappnade atmosfär med ett rikt café- och butiksliv, är Krakow ett perfekt resmål för en kulturresa eller en oförglömlig storstadsseemester. När du reser till Krakow får du mycket för pengarna, och goda upplevelser utan att behöva trängas med massor av turister.

Krakow, som ligger vid Polens längsta flod, Visla, nära gränsen till Slovakien, är huvudstad i "Lilla Polen" och är den näst största staden i Polen med cirka 770.000 invånare i centrum - och mer än 1,7 miljoner invånare i dess metropola område. Staden är en av de äldsta städerna i Polen, med en historia som går hela vägen tillbaka till 600-talet, och var landets huvudstad till fram till 1596.

Wawel-höjden

Idag är huvudstaden som bestämt Warszawa, men för många ploaker är Krakow fortfarande landets kulturella, konstnäriska historiska och religiösa huvudstad - inte minst på grund av den betydelse som Wawel-höjden - stadens främsta attraktion - spelar i polakernas medvetande.

Wawel-höjden, som ofta kallas för "Polens Akropolis" och som liksom övriga delar av Krakows historiska mitt erkändes som världsarv år 1978, är ett arkitetkroniskt fästningskomplex, som är byggt över många århundraden på toppen av enkalkstensklippa på vänster bredd av Visla-floden cirka 228 meter över havets yta.

Komplexet berstår av många historiska byggnader och fästningar, varav de äldsta kan dateras till slutet av 900-talet, och som inkluderar kungaslottet (Zamek Królewski na Wawelu) och katedralen (Królewska Bazylika Archikatedralna ss. Stanislawa i Waclawa na Wawelu), vilka byggdes på förhålandevis 1200-1300-talen samt på 1300-talet.

För de flesta turister är Wawel-höjden ett arkitektoniskt praktverk, men för många polaker är de först och främst en plats av stor historisk, kulturelll och religiös betydelse - ett nationellt Pantheon som på samma gång är världsligt och religiöst. Det var här, som wislánerna uppförde en av sina viktigaste fästningar på 800-talet, och det var här som den första historiska herskaren av Polen (och grundläggaren av nationen Polen som land) Mieszko I av Polen byggde deras bostäder.

Runt samma tidpunkt blev Wawel-höjden en av Polens viktigaste religiösa centrum, med byggnationen av en stenkatedral som huserade Krakows ärkebiskop, och från Kasimir I av Polens regeringstid, blev Wawel-höjden också det politiska centrumet för den polska staten.

Massor att uppleva

Förutom Wawel-höjden, har Krakow en rad andra stora historiska och kulturella sevärdheter i europeisk toppklass, såsom Krakows huvudtorg Rynek Glowny, som är ett av Europas största medeltida torg och har kallats Europas bästa torg på grund av dess unika historia och livliga atmosfär. Här finns också den judiska stadsdelen Kazimierz, där du än idag kan se de platser där filmen "Schindlers list" spelades in. Synagogerna ligger fortfarande i kvarteret, men endast en används än idag - de andra är till utställningar.

En annan stor fördel med Krakow som resmål är dess stora utbud av bra caféer och restauranger, som serverar traditionell polsk mat till förnuftiga priser. Testa rätter som pierogi (också kända under namnet verenyky), som är en av Polens mest kända nationalrätter, eller rätten kotlet schabowy, som bäst kan beskrivas som den polska versionen av wienerschnitzel. Och om du inte älskar traditionella polska rätter, eller klassiska polska drycker såsom vodka och olika mjölkprodukter, kan du i staden också hitta ett stort utbud restauranger med italienska, spanska och asiatiska menyer.

Boka resan inklusive flyg och hotell

Arrangera själv transporten eller boka ditt hotell i Krakow inklusive flygbiljett med reguljärflyg eller lågprisflyg till Krakow. Hos Escapeaway hittar du alltid ett stort urval av billiga resor till Krakow. Bokar du din resa som en sammansatt paketresa med hotell och flygtransport så är du automatiskt säkrad av resegaranti och paketreselagen.

 

Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Hotell i Krakow

Populärt i Krakow

Polen, Krakow
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Polen, Krakow
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Polen, Krakow
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1 km
  • Internet / Wi-Fi

Reseguide Krakow

I Krakow kan du upptäcka en värld av sevärdheter, som på olika sätt speglar viktiga perioder i en europeiska historian. Den gamla storstaden, präglas av vackra byggnader och ett välbevarat medeltida centrum.

Krakow är idag, med sina drygt 765.000 invånare, den näst största staden i Polen, efter huvudstaden Warszawa. Fram till 1596, var det dock Krakow som var landets huvudstad, då kungen hade sin residens här. Stadens historia sträcker sig dock ännu längre tillbaka. På Wawelhöjden, som ligger söder om Krakows gamla stadsdel, har man funnit spår från människor från stenåldern, och man vet med säkerhet att här fanns fast bosättningar redan på 300-talet. Den lilla landsorten växte sig med åren större, både i storlek och betydelse, för redan på 900-talet beskrivs den som en viktig handelsstad av en spansk handelsman. Krakow var också en stad, där konst och konsthantverk blomstrade i mötet mellan öst- och västeuropa. Staden huserar dessutom ett av de äldsta universiteten i Europa, Universitetet Jagiellonski från 1364, där bland annat Nicolaus Kopernikus och Påve Johannes Paulus II har studerat.

Sevärdheter

Listan över intressanta, kulturhistoriska sevärdheter i Krakow är lång. Detta är i sig själv anmärkningsvärt, då flera av de andra större städerna i Polen ödelades under Andra Världskriget. Krakow försonades dock dessa våldsamma ödeläggningar då den tyska militärmakten utsåg staden till huvudstad för generalregeringen i Polen (namnet för myndigheterna i de områden som hade intagits av Tyskland, men inte var medlemmar i det tyska riket). Denna unika status, som är den primära anledningen till att det medeltida centrumet fortfarande är välbevarat, innebar dock inte, att stadens invånare förskonades. Den nazistiska generalguvernören Hans Frank, som slog sig ner i Wawelslottet, stod bland annat bakom avrättningen av akademiker från universitetet, och skickade cirka 55.000 av stadens judar till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, vilket lämnade det judiska kvarteret Kazimierz tomt.

Nästan oavsett var du går i den gamla stadsdelen, kommer du tydligt känna av historiens vingslag. Wawelslottet, katedralen med kungens sakrofager, Kazimiers - vars gator återigen är fulla av liv - och den stora medeltida marknadsplatsen tillhör de saker som du absolut inte bör missa på din resa till Krakow. Därtill kommer flera spännande museum i staden, vars utställningar du kan spendera flera timmar på att besöka.

Vill du ha en bra överblick över staden och dess sevärdheter, kan du eventuellt promenera en tur längs den så kallade "Kungavägen". Det är den rutt, som leder från minnesmärket för Slaget vid Tannenberg norr om den gamla stadsdelen, förbi bland annat stadens kända stadsport, marknadsplatsen Rynek Glownu, universitetsområdet och åtskilliga kyrkor innan du hamnar på toppen av Wawl-höjden.

Restauranger och butiker

Det är inte bara på grund av det fantastiska medeltida centrumet, som Krakow idag är populärt bland resenärer. Framförallt efter kommunismens fall, har staden blomstrat och har idag allt det man kan önska sig av en storstad: ett levande kulturliv, samt en värld av goda restauranger, caféer och barer - och naturligtvis shoppingmöjiheter.

I Polen äter man tradtionellt dagens första mål mat på eftermiddagen, medan kvällsmaten endast utgör en lättare måltid. I en storstad som Krakow, med många internationella besökare, kan du dock äta både lunch och middag på mer "normala" tider. Det finns en stor variation av restauranger i stan, och du kan äta både kinesiska dumplings eller italiensk pizza om du inte vill kasta dig ut i det lokala kökets härligheter - men om du är äventyrslysten, rekommenderar vi dig att smaka på de lokala specialiteterna.

Utflykter

Cirka 10 kilometer sydost om Krakow, kan du besöka en 700 år gammal saltmina i Wielczka. Minan som är fördelad på nio etager och rymmer över 50 kilometer gångar, finns med på UNESCOs världsarvslista. På guidade turer kan du komma ner i en fascinerande underjordisk värld, med kamrar, kapell, statyer och en komplett katedral utskuren ur saltstenen. Ta med sköna skor och en varm tröja, då temperaturen nere i minan ligger på runt 14-16 grader.

En annan plats, som är väl värt ett besök, trots sin dystra historia är Auschwitz-Birkenau. Detta koncentrationsläger, som var det största av de 6 läger nazisterna uppförde under Andra Världskriget, ligger cirka 60 km väster om Krakow. Det är inte svårt att påverkas av omgivnignarna, där en miljon judar miste livet. En stor del av byggnaderna står precis så, som de gjorde i januari 1945 då lägret befriades. Auschwitz-Birkenau står som en vittnesbörd över en av de mörkaste perioderna i Europas historia, och är ett måste att besöka för alla som är historieintresserade.

Transport

Den gamla stadskärnan i Krakow utforskas lättast till fots. Du kan t.ex. följa ovannämda Kungaväg, eller också bara strosa runt på måfå. Det finns massor att se inom ett förhållandevis litet område. Det finns dock också ett nätverk av bussar och spårvagnar i Krakow, om du snabbt vill ta dig runt eller vila fötterna. Det är bäst att köpa biljett innan du stiger på, vilket du gör i kiosker och automater.

Om du endast ska stanna inom stadsgränsen, har det ingen mening att hyra en bil. Det kan dock vara en bra möjlighet om du vill åka vidare från Krakow på utflykter och till sevärdheter i regionen.

Krakow flygplats (John Paul II International Airport Kraków - Balice) ligger i Balice cirka 12 km väster om staden. Detta är den näst största flygplatsen i Polen, och betjänas av en rad bolag med rutter till större delen av Europa - däribland easyJet, Ryanair, Norwegian och SAS, som har direkta rutter till Köpenhamn och Stockholm.