Resor till Katowice

Det är inte många år sedan man mest förknippade Katowice med tung industri som blommade tack vare den rika kolfyndigheterna i området. Saker och ting har emellertid ändrat sig och idag har Katowice utvecklats till att vara ett kommersiellt och kulturellt centrum med massor av museer, restauranger och annat spännande kulturliv.

Som resmål står Katowice i och för sig fortfarande i skuggan av Krakow som bara ligger en och en halv timmes körning bort, men tycker du om kulturella upplevelser så har även denna stad mycket att erbjuda. En hel rad populära musik- och teaterfestivaler har till exempel blivit en fast punkt i almanackan i Katowice och staden har utsetts till kreativ musikstad av UNESCO.

Sevärdheter och upplevelser

Många av de största konserterna, sportevenemangen och liknande event arrangeras ofta i den stora och centralt placerade multiarenan Spodek som byggdes 1972 då Polen fortfarande var en del av östblocket. När den runda, futuristiska byggnaden lyses upp på kvällen ser den närmast ut som ett stort UFO. Spodek är emellertid bara en av flera intressanta kulturbyggnader i Katowice. Ta till exempel även en sväng förbi Schlesien Museet som ligger på platsen för en tidigare gruva. Idag rymmer museet en intressant utställning angående områdets historia och från det gamla gruvtornet har man en vacker utsikt över centrum.

En utflykt till Tarnowskie Góry omkring 35 kilometer nordväst om Katowice kan varmt rekommenderas. Här kan ni besöka silvergruvan som står med på UNESCO: s Världsarvslista och gruvgången "Den Svarta Öringen" (Sztolnia Czarnego Pstraga). Den sistnämnda besöker man i båt. Den över 500 år långa historian med gruvdrift är dock inte det enda du kan fördjupa dig i när du reser till Katowice.

Du kan nämligen även se fram emot resans kulinariska upplevelser. I stadens så kallade "kulturzon" ligger förutom Schlesien Museum massor av restauranger och pubar. Här kan du bland annat provsmaka några av Polens mest populära ölmärken: Tyskie och Zywiec som bryggs just här i Katowice. Den schlesiska oxrulladen bör även den stå högt på listan över lokala specialiteter som du bör prova på. Köttet får god tid att sjuda bland aromatiska kryddor, varpå det rullas samman omkring en fyllning gjord på bacon, lök och syltade gurkor.

Bra transportförbindelser

Själva Katowice har omkring 300 000 invånare men räknar man med de omkringliggande förstäderna så är det en metropol med 2 miljoner invånare. Stadens nya roll som handels- och kulturcentrum beror till stor del på infrastrukturen. Den öst-väst gående motorvägen A4 passerar till exempel precis söder om staden och korsar den nord-syd gående A1 omkring 20 kilometer från stadens centrum. Detta innebär att du på en resa till Katowice får en strålande utgångspunkt att utforska resten av regionen ifrån.

Du kan lätt ta dig runt i Katowice med bussar eller spårvagn och skulle du vilja göra utflykter utanför staden så behöver du inte heller någon bil. Du befinner dig nämligen i en av de bäst förbundna städerna i Polen. Det går till exempel både tåg och bussförbindelser till bland annat det närliggande Krakow men även till avlägsna städer som Warszawa, Prag, Wien, Budapest och Berlin. Det ligger dessutom en flygplats cirka 30 kilometer norr om Katowice som bland annat har flyglinjer till Skandinavien.

Boka din resa i sökmotorn här hos Escapeaway, där kan du se vårt stora urval av handplockade hotell i och omkring staden. I sökmotorn hittar du även lätt flygbiljetter till din resa.

Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Hotell i Katowice

Populära hotell i Katowice

Polen, Katowice
9,1
Fantastiskt
4999 omdömen
  • Närmaste flygplats: 69 km
  • Avstånd till centrum: ca. 700 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Katowice
9,1
Fantastiskt
1091 omdömen
  • Närmaste flygplats: 72 km
  • Avstånd till centrum: ca. 500 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Katowice
9,3
Fantastiskt
2336 omdömen
  • Närmaste flygplats: 71 km
  • Avstånd till centrum: ca. 700 m
  • Internet/Wi-Fi