Resor till Gdynia

När man går en tur nere längs den stora hamnen och lustbåtshamnen som ligger vid sidan av den breda sandstranden så är det svårt att föreställa sig att Gdynia för mindre än 100 år sedan bara var en liten fiskeby. Idag är stadens hamn en av de viktigaste på Polens Östersjökust och samtidigt är Gdynia en del av Trójmiasto, den viktiga "trillingstaden" som även inkluderar Sopot och Gdansk.

Den anmärkningsvärda utvecklingen från en oansenlig fiskeby med omkring 1 000 invånare till en stad med omkring en kvarts miljon invånare tog sin början under mellankrigstiden. Det var viktigt för Polen som då hade återuppstått som en självständig stat att säkra sig tillgång till havet som inte var beroende av hamnen i fristaden Danzig (Gdansk). Därför valdes Gdynia ut till att bli en ny polsk hamnstad och kraftigt utvidgad. I slutet av 1930-talet var Gdynia den största och mest moderna hamnstaden vid Östersjön. Den var känd för sina regelbundna transatlantiska förbindelser med många städer, däribland New York. Efter ödeläggelsen under Andra Världskriget återuppbyggdes och utvidgades hamnen i Gdynia.

Även om den ursprungliga fiskebyn finns omnämnd i källor från Medeltiden så står det utom all tvekan att Gdynia är en av Polens yngsta storstäder. Detta avspeglar sig bland annat i stadens utseende och atmosfär. Har du öga för arkitektoniska detaljer så kommer du upptäcka många exempel på 1920- och 1930-talets arkitektur. Det finns av förståeliga skäl inte många historiska monument av äldre datum i staden men ändå många spännande attraktioner att uppleva om du är historiskt intresserad.

Sevärdheter i Gdynia

Stadens livliga centrum, museerna och hamnen lockar huvudsakligen semesterbesökare på sommaren på grund av läget vid havet som du kan njuta av på den fina sandstranden. Det är dock liv i staden året runt som också har ett viktigt skeppsvarv och ett blomstrande affärscentrum. Redan före utvecklingen mot att bli en viktig hamnstad hade folk så smått börjat resa på semester till Gdynia. Än idag står staden förvisso lite i skuggan av de andra mer kända storstäderna. Men låt inte det hindra dig från att åka hit!

I dag är det heller inte enbart fraktfartyg och linjefartyg som lägger till vid Gdynia. Många kryssningsfartyg besöker också staden så det är ofta livlig trafik in och ut ur hamnen. Med tanke på stadens historia så är det inte särskilt konstigt att här finns ett berömt sjöfartsmuseum. Eftersom det var från Gdynia som många polacker emigrerade till framför allt USA under mellankrigstiden så finns här även ett Utvandrarmuseum som är väl värt ett besök. Har du mindre barn med på resan till Gdynia kan det även rekommenderas att besöka stadens experimentarium eller akvariet. Här kan ni lätt tillbringa en timmes tid bland de roliga interaktiva utställningarna eller med att studera både exotiska och lokala fiskar.

Njut av livet vid kusten

Om du reser till Gdynia på sommaren så kommer stadens strand nog utöva en stark dragningskraft på dig. Den omkring 400 meter långa Gdynia-stranden har fin ljus sand och är ett bra ställe att slå sig ner på för att lapa sol eller ta sig ett uppfriskande dopp. På samma sätt som här hemma är vattnet vid Polens Östersjökust ofta av det lite svalare slaget. I gengäld är vattnet långgrunt och därför är den stadsnära stranden ett ställe där hela familjen kan koppla av.

Stranden och lustbåtshamnen vid Gdynia är också populära samlingspunkter mot slutet av dagen när solen sänker sig. Här finns en lång promenad som är perfekt för cykelturer och promenader. Här erbjuds massor av möjligheter att slå sig ner på en restaurang eller ett café som antingen ligger längs vattnet eller lite längre upp mot centrum. Det finns massor att välja bland med allt från enkel fastfood till mer kända gourmetrestauranger.

Följer du promenaden söderut fortsätter den i form av stigar in i naturparken Kepa Redlowska. Denna skog ligger ända ner mot kusten och är ett perfekt mål för en vandringstur antingen uppe bland de höga bokarna eller nere längs de vackra orörda stränderna. Söder om skogen hittar du den 180 meter långa träpiren Orlowo, som även den är ett populärt utflyktsmål. Om du vill kan du gå hela vägen till Sopot längs havet.

Som resmål är Gdynia dessutom särskilt intressant på grund av närheten till Gdansk och Sopot. Tillsammans utgör denna "Trillingstad" ett av Polens mest attraktiva resmål. Med din bas i Gdynia kan du lätt även utforska dessa spännande grannstäders sevärdheter. Både SPA-staden Sopot och den välbevarade Hansastaden Gdansk har mycket att bjuda på för hela familjen.

Lätt att resa till Gdynia

Många ankommer till Gdynia sjövägen men du kan också åka hit på en kör-själv bilsemester eller boka en flygbiljett till Gdansk International Airport Lech Walesa, som ligger bara  25 kilometer från centrum.

Det finns bra offentliga transporter om du inte vill nöja dig med att gå runt till fots på din resa till Gdynia. Det finns både bussar och tåg som du kan använda dig av för att ta dig runt i staden eller om du vill göra en utflykt till de andra städerna i området.

Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Hotell i Gdynia

Populära hotell i Gdynia

Polen, Gdynia
9,2
Fantastiskt
1092 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Närmaste strand: ca. 700 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Gdynia
9,2
Fantastiskt
1929 omdömen
  • Närmaste flygplats: 10 km
  • Närmaste strand: ca. 4.3 km
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Gdynia
9,4
Fantastiskt
555 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Närmaste strand: ca. 600 m
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Gdynia?

9,6
Samlade gästomdömen
Baserat på 5 recensioner