Resor till Sopot

Sopot är känt för sin kilometerlånga, inbjudande sandstrand ut mot Östersjön och den långa, vackra träpiren. Därutöver bjuder den stämningsfulla kurorten även på ett rikt restaurangliv och massor av butiker. Boka din resa till Sopot med Escapeaway i dag!

Är det en avslappnande badsemester du söker, till ett ytterst förnuftigt pris - på kort avstånd från Sverige? Då är det bad- och kurorten Sopot på Polens vackra Östersjökust, som du ska resa till. Staden och detta område, är på goda grunder polackernas egna favoritresmål, inte minst tack vara de väldigt inbjudande långa, vita sandstränderna och alla SPA- och wellnessanläggningar. Sobot är dessutom ideal för en upplevelserik badsemester, om du har appetit på något lite annorlunda än de vanliga semesterorterna i södra Europa.

Sopot ligger mitt emellan Gdansk och Dgynia, i ett område som kallas för Trójmiasto ("Tre Städer"). Tillsammans ugör de ett område som är ungefär lika stort som Köpenhamn, men själva Sopot har idag endast cirka 40.000 invånare. Framförallt under sommarmånaderna växer antalet invånare i den lilla staden, när de 4,5 kilometer långa stränderna lockar besökare från när och fjärran. Därutöver har Sopot ett brett urval av attraktioner och nöjen, som gör den till en charmig badort, perfekt för en resa tillsammans med familjen. Marinan och den vackra träbryggan, som sticker ut hela 511 meter, är till exempel en favoritplats för par som vill strosa runt hand i hand. Här finns också ett seglingscenter för barn.

När solen går ner, kan du efter en avslappnande dag vid vattnet, eller med sightseeing i närliggande Gdansk, njuta av ett stort utval caféer, restauranger och barer i Sopot. Under den populära sommarsäsongen, har Sopot ett livligt kvälls- och nattliv. Det inkluderar bland annat ett klassiskt casino, och många stilfulla restauranger där den ursprungliga atmosfären från kurortens före detta historia fortfarande kan kännas. Under de senaste åren har flera nya hotell dykt upp, och utbudet av wellness-resorts i staden har blivit ännu större. Samtidigt har man gjort en stor insats för att renovera många av stadens mest kända byggnader, såsom det storslagna Grand Hotel från 1927, och Sopot har därför fortfarande en touch av exklusivitet över sig.

Välkommen till Polen med Escapeaway, vi är speciliaster på resor till Sopot och erbjuder ett program med handplockade hotell och semesterbostäder till din semester.

>> Läs även om resor till Krakow

Hotell i Sopot

Populära hotell i Sopot

Polen, Sopot
9,2
Fantastiskt
1033 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Närmaste strand: ca. 1 km
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Sopot
9,1
Fantastiskt
2171 omdömen
  • Närmaste flygplats: 21 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Sopot
9,1
Fantastiskt
1699 omdömen
  • Närmaste flygplats: 21 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Internet/Wi-Fi

Information om Sopot

Här nedan har jag samlat en del nyttig information och bra tips till dig som ska resa till Sopot. Om du vill ha ännu mer inspiration inför din resa, kan du också hitta många artiklar på vår blogg, både om Polen och om våra övriga resmål. Här hittar du också resguider som är skrivna utifrån erfarenheter från våra egna resor.

Historia

Sopot har under flera århundraden varit ett populärt resmål. Ursprungligen var det den lokala överklassen som åkte hit för att njuta av det vackra läget ut mot Östersjön. Det var dock först under 1700-talet som Sobot - så som vi känner till staden idag - på allvar började att ta form. Det var den franska läkaren Jean Georg Haffner, som kom till området som en del av Napoleons ryska fälttåg i början av århundradet, som var den första som såg potential i att skapa en bad- och kurort här. År 1823 fick Haffner, som efter kriget hade slått sig ner i området med en lokal kvinna, de lokala myndigheterna att ge tillåtelse att bygga det första SPA-hotellet med tillhörande badfaciliteter. Sedan var det framför allt i samband med den första järnvägsstationen från Gdansk till Sopot som staden på allvar började att locka till sig turister. Senare förlängdes järnvägen till Berlin.

Under denna period var Sopot bland annat ett favoritresmål för Tysklands sista kejsare, Wilhelm II av Tyskland, som här hade både en sommarresidens och en villa. Båda är idag omgjorda till hotell. Det var kejsaren som år 1901 officiellt gav Sopot status som stad. Under denna tid fick Sopot också både en bana för hästkapplöpning, offentliga tennisbanor och en ny teater i skogen - föregångaren till nutidens operahus. Sopot tog sig genom Andra Världskriget relativ helskinnat, och gavs tillbaka till Polen efter kriget. Därefter kom livet snabbt tillbaka till stadn. År 1961 höll man i den första Sopot-festivalen, en sångtävling för lokala och internationella grupper och sångare.

Sevärdheter och attraktioner

Den absolut främsta sevärdheten i Sopot, är den 511 meter långa träbryggan, Molo, som enligt sägnen är den längsta i Europa. Det är naturligtvis en populär plats för en promenad på kvällen. Nyligen har man valt att införa en inträdesagift för att besöka bryggan under den absolut högsäsongen - det låga biljettpriset är acceptabelt, då det säkrar att du inte behöver trängas med allt för många andra turister, utan istället kan njuta av utsikten. Det är också massor av liv på den närliggande gågatan, Bohaterów Monte Cassino, som hos de lokala är mer känd som Monciak. Framförallt på sommaren är den stadens hjärta, där både lokala och besökare möts, här hittar du en värld av butiker, glassbarer, pizzerior och caféer. Det är också här, du hittar Krzywy Dom (det lutande huset), en av de mest fotograferade platserna i Sopot. Sök dig gärna in på de lite mer stilla sidogatorna, där du också hittar små, trevliga restauranger och butiker.

Du bör också avsätta lite tid till att titta på alla de vackra byggnaderna runt om i Sopot. Här sticker Grand Hotel ut från mängden - det stora hoteleln där berömdheter som Marlene Dietrich, Charles de Gaulle, Fidel Castro och Greta Garbo har bott, ligger precis vid stranden. Byggnaden är ett av de vackraste exemplen på arkitekturen i staden innan krigen. Likaså är det såklart trevligt att besöka några av stadens kurbad under semestern, där du kan välja bland många wellness-behandlingar.

Reser du till Sopot under sommaren, råder det inga tvivel om att den 3,5 kilometer långa sandstranden är den största attraktionen. På stränderna, som är Gdanskbuktens mest inbjudande, är det inte svårt att hitta en plats där du kan slå dig ner för att slappna av i solen. Det finns naturligtvis också gott om möjligheter för att prova krafterna med olika typer av vattensport här. Nybörjare kan t.ex. för undervisning i vindsurfing. 

Lokal transport

Närmaste flygplats ligger vid Gdansk, cirka 20 kilometer från Sopot. Det finns bra bussförbindelser med både buss och tåg till Sopot från flyglatsen. Själva Sopot är en förhållandevis liten stad, som du kan korsa till fots på cirka en timme. De mest populära attraktionerna, restaurangerna och butikerna ligger dessutom primärt koncentrerat inom ett överskådligt område i centrum. Om du vill spendera hela semestern i stan, kan du därför gå eller cykla till det mesta. Vill du ta en tur till Gdynia eller Gdansk, är det enkelt att bara ta tåget. Det tar cirka 20 minuter att gå ner till träbryggan från stationen. Vägarna är bra i Sopot, om du kommer med bil. Var dock beredd på, att det under högsäsongen kan vara en kamp att hitta en parkeringsplats.

Boka din resa till Sopot enkelt och tryggt online.

Hos Escapeaway kan du enkelt och tryggt boka din resa online till Sopot. Välj  mellan semesterbostäder och hotell i Sopot, där du bor både bekvämt och har alla kurortens erbjudanden inom kort avstånd. Det är enkelt att boka en paketresa med prisgaranti som inkluderar hotell, flyg och eventuellt en hyrbil eller transfer tur/retur från flygplatsen i Gdansk. Önskar du själv köra ner till Pole, eller på annat vis arrangera resan till Sopot, kan du naturligtvis också endast boka hotellet via oss på Escapeaway.

Vill du uppleva ännu mer av Polen? Kontakta oss och få ett erbjudande på en resa, som är skräddarsytt helt efter dina önskemål, och där du bor på flera olika hotell under din resa genom landet.

Nyttiga länkar

Den lokala turistbyråns hemsida

Resor till Gdansk

Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Sopot?

9,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 16 recensioner