Restips till Sopot

Sopot lockar med sin kilometerlånga inbjudande sandstrand, som sträcker sig ut mot Östersjön och den långa, vackra träpiren. Den stämningsfulla kurorten erbjuder också ett brett utbud av restauranger och bra shoppingmöjligheter.

Är det en avslappnande badsemester du söker till ett förnuftigt pris och inte alltför långt från Sverige? Då är bad- och kurorten Sopot utanför Gdansk i Polen något för dig. Sopot som ligger vid Östersjökusten, är med sina långa vita sandstränder ett populärt och inbjudande resmål för dig som önskar en sol- och badsemester, inte minst på grund av de utmärkta spa- och wellnessanläggningar som finns här.

Sopot ligger mellan Gdansk och Gdynia i ett område som kallas för Trójmiasto ("Tre Städer"). Tillsammans utgör de ett område som är ungefär lika stort som Köpenhamn och Sopot har cirka 40.000 invånare. Men under sommarmånaderna växer antalet invånare i den lilla staden, när de 4,5 km långa stränderna lockar besökare från när och fjärran. Sopot har ett brett urval av attraktioner och nöjen som gör den charmig badorten, perfekt för en resa tillsammans med familjen. Sopot är känd för sin 511 meter långa pir där du längst ut kan utforska det berömda fyrtornet och få en fantastisk utsikt över staden.

Efter en avslappnande dag vid stranden eller en dag med sightseeing i Gdansk kan du njuta av ett stort utbud av caféer, restauranger och barer. Under den mest populära sommarsäsongen har Sopot ett livligt kvälls- och nattliv som inkluderar klassiska kasinon, samt många stilfulla restauranger. De senaste åren har det tillkommit ett antal nya hotell och utbudet av wellness-resorts har ökat. Samtidigt har man gjort en stor insats för att renovera många av stadens mest kända byggnader, som det storslagna Grand Hotel från 1927. Vilket har gjort att Sopot fortfarande behåller en exklusiv prägel.

Välkommen till Sopot med Escapeaway

Hos oss kan du planera och skräddarsy din resa precis som du önskar. Du flyger till flygplatsen i Gdansk, Lech Walesa Airport som ligger 20 km utanför staden och både buss och tåg går från flygplatsen till Sopot.

Boka din resa och välj bland våra noggrant utvalda hotell och psst.... glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att utforska alla de fantastiska platser längs Östersjökusten.

>>> Se våra Hideaways hotell i Sopot

>>> Se alla våra SPA hotell i Sopot

>>> Läs mer om Polen

>>> Läs mer om Gdansk

>>> Läs mer om Gdynia

Hotell i Sopot

Populära hotell i Sopot

Polen, Sopot
9,3
Fantastiskt
2645 omdömen
  • Närmaste flygplats: 22 km
  • Närmaste strand: ca. 20 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Sopot
9,4
Fantastiskt
2989 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Närmaste strand: ca. 400 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Sopot
9,4
Fantastiskt
1621 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Närmaste strand: ca. 1.1 km
  • Internet/Wi-Fi

Historia

Sopot har under flera århundraden varit ett populärt resmål. Ursprungligen var det den lokala överklassen som åkte hit för att njuta av det vackra läget ut mot Östersjön. Det var dock först under 18-hundratalet som Sopot började ta form så som vi känner den idag. Det var den franska läkaren Jean Georg Haffner, som kom till området som en del av Napoleons ryska fälttåg i början av århundradet, som var den första som såg potential i att skapa en bad- och kurort i området. År 1823 fick Haffner, som efter kriget hade slått sig ner i området med en lokal kvinna, de lokala myndigheterna att ge tillåtelse att bygga det första SPA-hotellet med tillhörande badfaciliteter. Sedan var det framför allt i samband med den första järnvägsstationen från Gdansk till Sopot som staden på allvar började att locka till sig turister. Senare förlängdes järnvägen till Berlin.

Under denna period var Sopot bland annat ett favoritresmål för Tysklands sista kejsare, Wilhelm II av Tyskland, som hade både en sommarresidens och en villa här. Båda har idag omvandlats till hotell. Det var kejsaren som år 1901 officiellt gav Sopot status som stad. Det var kejsaren som år 1901 officiellt gav Sopot status som stad. Under denna tid fick Sopot också både en bana för hästkapplöpning, offentliga tennisbanor och en ny teater i skogen - föregångaren till nutidens operahus. Sopot tog sig genom andra världskriget relativ oskadd, och återlämnades till Polen efter kriget. Livet återvände till staden och år 1961 höll man i den första Sopot-festivalen, en sångtävling för lokala och internationella grupper och sångare.

Sevärdheter och attraktioner

Den absolut främsta sevärdheten i Sopot, är den 511 meter långa träbryggan, Molo, som enligt sägnen är den längsta i Europa. Det är ett populärt ställe för att gå kvällspromenader. Nyligen har man valt att införa en inträdesagift för att besöka bryggan under den absolut högsäsongen - det låga biljettpriset är acceptabelt, då det säkrar att du inte behöver trängas med allt för många andra turister, utan istället kan njuta av utsikten. Det är också massor av liv på den närliggande gågatan, Bohaterów Monte Cassino, som hos de lokala är mer känd som Monciak. Framförallt på sommaren är den stadens hjärta, där både lokala och besökare möts, här hittar du en värld av butiker, glassbarer, pizzerior och caféer. Det är också här, du hittar Krzywy Dom (det lutande huset), en av de mest fotograferade platserna i Sopot. Besök också gärna de lite mer stillsamma sidogatorna, där du också hittar små, trevliga restauranger och butiker.

Du bör också avsätta lite tid till att se alla alla de vackra byggnaderna runt om i Sopot. Grand Hotel sticker ut från mängden - det stora hotellet där berömdheter som Marlene Dietrich, Charles de Gaulle, Fidel Castro och Greta Garbo har bott, ligger precis vid stranden. Byggnaden är ett av de vackraste exemplen på arkitekturen i staden innan krigen.

Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Sopot?

9,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 18 recensioner