Resor till Gdansk

Den polska storstaden Gdansk bjuder på charm, shopping, nattliv, strand, vatten, kultur och en alldeles speciell historia. En blandning av äldre och nyare arkitektoniska byggnadsverk gör stadskärnan mycket sevärd. Boka din resa till Gdansk i dag!

En kort flygning från Sverige, ligger en stad i Polen, som ine bara är en av de historiskt mest intressanta, men också en av de vackraste. Den tidigare handelsstaden Gdansk är dessutom en modern stad, som bjuder på goda shoppingmöjligheter, underhållning och spännande restauranger till rimliga priser. Sist, men inte minst, är det endast några få kilomteter från Gdansk till Östersjöns riviera, som på sommarmånaderna är ett sant semesterparadis med kilomtetervis vit strand av finaste kvalitet.

Gdansk, som av tyskarna kallades Danzig, är en av Trójmiasto ("3 städer"), som också inkluderar Gdynia och Sopot. Har du gott om tid på din resa till Gdansk, är det framför allt på sommaren som gjort för att göra en utflykt till bad- och kurorten Sopot för att njuta av livet på den underbara stranden och njuta av stämningen på Europas längsta träpir. Du kan eventuellt ta en turbåt dit men du kommer även lätt få mycket tid att gå med att bara utforska sevärdheterna och kulturlivet i Gdansk. Enbart i den gamla, stämningsfulla stadskärnan väntar dig ett pärlband av vackra byggnader och inte minst ett rikt restaurangliv där du kan utforska både traditionella och internationella rätter.

På en promenad längs Gdansks trevliga gator kan du tydligt märka att Gdansk under århundraden var den största och rikaste staden i det polska kungariket. Staden var visserligen hårt drabbad mot slutet av andra världskriget men man har sedan dess gjort stora insatser för att omsorgsfullt återuppbygga stadens gamla centrum som därför idag åter har sin ursprungliga struktur. Du har rika möjligheter att fördjupa dig i stadens tidvis dramatiska historia på de många intressanta museerna. Gdansk är med andra ord och tack vare sitt läge vid Östersjön ett mycket allsidigt resmål där du kan kombinera en bad- och storstadssemester.

Välkommen till Polen med Escapeaway, vi är specialister på resor till Gdansk där du bor på handplockade och noga utvalda hotell under din semester. Boka din resa till Gdansk som en komplett paketresa inklusive hotellvistelse, flygresa och transport (transfer) tur/retur från flygplatsen till ditt hotell. Vill du hellre själv arrangera din resa till Polen kan du naturligtvis nöja dig med att enbart boka ditt hotell genom Escapeaway.

Få ytterligare information om flygavgångar och rutter i sökmotorn som alltid jämför de lägsta priserna, även från flygbolag som Wizz Air, Ryanair och Norwegian. Vi erbjuder dagliga avgångar från alla större flygplatser så som Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn, och som alltid när du reser med oss bestämmer du själv hur många dagar du vill vara borta.

>> Läs även om resor till Warszawa

 

Hotell i Gdansk

Populära hotell i Gdansk

Polen, Gdansk
9,0
Fantastiskt
4042 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Närmaste strand: ca. 8.8 km
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Gdansk
9,3
Fantastiskt
6463 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Närmaste strand: ca. 7.6 km
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Gdansk
9,1
Fantastiskt
3022 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Närmaste strand: ca. 7.6 km
  • Internet/Wi-Fi

Inspiration och fakta

Gdansk, som första gången omtalades som stad i historiska källor år 997, har genom tiderna varit scen för flera av Europas mest dramatiska och avgörande händelser. Det var bland annat i den mer än 1000 år gamla Hansastaden, som Andra Världskriget började, då det tyska krigsskeppet Schleswig-Holstein den 1 september 1939 öppnade eld mot fästningen Westerplatten utanför hamnen i Gdansk. Det var också här, som starten till kommunismens fall lades, cirka 40 år senare, då Lech Walesa organiserade en stor strej på varvet i Gdansk.

Idag har Gdansk, med sina 460.000 invånare, blivit ett populärt resmål, och det beror inte bara på stadens rika historia, som fortfarande märks tydligt i den vackra stadskärnan. Går du en tur längs huvudgatan Dlugi Targ, kan du betrakta byggnader som liknar hus från Medeltiden, men som fatiskt byggdes så sent som för 70 år sedan. Detta förstör dock inte idyllen, utan är bara ytterligare en anledning till varför Gdansk är ett intressant resmål för hela familjen. Staden är en så kallad Trójmiasto (Tristad), som tillsammans med Gdynia och Sopot utgör ett sammanhängande stadsområde längs Östersjökusten, som tillsammans bjuder på otaliga möjligheter för besökare. På sommaren är det därför perfekt att kombinera Gdansk charmiga, gamla Hansastadmiljö, med strandlovet vid Sopots fantastiska sandstrand. På denna strand finns för övrigt Europas längsta träbrygga, som sträcker sig mer än 500 meter ut från kusten. Sopot var dessutom tidigare känd som en SPA-stad för överklassen, och idag finns det massor av möjligheter att få njuta av en massage eller behandling här.

Sevärdheter

Gdansk var en nagel i ögat på Adolf Hitler, som år 1939 hade krävt att staden skulle införlivas i Det Tredje Riket, och det var inte en tillfällighet att de första krigshandlingarna tog plats här. Trots tt Gdansks historiska centrum och hamnen nästan totalt ödelades i samband med de hårda kamperna mellan nazisterna och den avancerande sovjet-styrkan, framstår den färgrika stadskärnan idag som en akitektonisk pärla av storslagna kyrkor och medeltida hus, tack vara en stor återuppbyggnad. Det är inte heller utan anledning, som man i Polen betraktar Gdansk som landets vackraste stad. Det är ett nöje att vandra runt på de charmmiga gatorna, där stadens liv tar plats på trevliga caféer och i spännande butiker. De flesta besökare spenderar därför lång tid på att vändra upp och ner för Ulica Dluga och Dlugi Targ, som ligger i förlängninga av varandra och bjude rpå vacker arkitektur och ett rikt restaurng- och butiksliv. 

Du bör också lägga vägen förbi stadens mest berömda byggnad, den medeltida kranen Zuraw, som står nere vid Motlawa-floden. Kranen är ett av stadens mest kända kännetecken, men är inte den enda anlednignen till att ta en promenad längs flodbredden. Utöver åtskilliga restauranger hittar du här också stadens maritima museum. Bland stadens andra intressanta sevärdheter kan nämnas Bärnstensmuseet (som är inrett i ett gammalt fängelse och tortyrkammare!), Europas äldsta murstenskyrka (Mariakyrkan), världens största altare i bärnsten på 6500 kilo i Birgittakyrkan, samt rådhuset som idag huserar stadens historiska museum. 

Restauranger och butiker

Det var inte många år sedan, som nattlivet i Gdansk var rätt begärnsat, men så är det inte längre idag. Även om Sopot är mer känt för sitt vilda nattliv, finns det idag också en hel del barer och nattklubbar inne i själva Gdansk. Det finns dock också goda möjligheter att njuta av en lugnare kväll med ett bra urval restauarnger, med allt från sushi till argentinska biffar. En hög koncentration av restaurnger hittar du vid huvudgatan, men om du vill ha en mer autentisk polsk matupplevelse, rekommenderar vi att du söker dig bort från turistområdena och ut på sidorgatorna.

Gdansk är känt för alla sina bärnstensbutiker, som det finns gott om i centrum. Men du kan också göra andra goda köp. Urvalet i butiker och shoppingcentrumen är stort, och priserna är låga i jämförelse med Sverige. Är det goda klipp du är på jakt efter, ska du besöka marknaderna där priserna oftast är ännu lägre. Du kan framföralt se fram emot Europas största gatumarknad, om du kommer till Gdansk i augusti. Marknaden har rötter hela vägen tillbaka tll 1260, och här fylls stadens gator upp av bodar, gatumusikanter och andra former av underhållning.

Utflyker

Världens största riddarborg, Malborkborgen, som ligger cirka en timmer bilfärd söder om Gdansk, är det mest populära utflyktsmålet i närheten av staden. Den röda borgen, som finns med på UNESCOs världsarvslista, är en imponerande syn, och kommer med säkerhet sätta igång barnens fantasi. Malborkborgen byggdes 1274 och tjänade bland annat under en period som huvudsäte för den tyska Korsriddarordern, som på den tiden hade undelagt sig hela Preussen.

Om du vill ta dig bort från staden, kan vi också rekommendera att ta en tur på den långa tunga, som ligger som en naturlig damm 34 kilometer ut i bukten. Tidigare hade denna tunga en mviktig militär betydelse, och var därför delvis stängd för allmänheten. Idag har man dock förvandlat den till ett semesterparadis, som är populärt bland de lokala, med sandstrand på båda sidor och en mängd pensionat. Ute på spetsen ligger den lilla idylliska fiskestaden Hel, med trevliga restauranger och en småbåtshamn. På sommaren kan du ta båt hit från Gdansk. 

Transport

Det är inte helt oöverkomligt att köra till Gdansk från Sverige (ca. 7 timmar i bil från färjeläget i Rostock Tyskland, men det finns också goda möjligheter att flyga hit. Flygplatsen, Gdansk Lech Walesa Airport, ligger 14 kilometer väster om stadskärnan, och betjänas av en rad flygbolag, såsom SAS, som flyger direkt från Sverige och Danmark, samt Norwegian, Ryanair och Wizz.

Det kör diverse bussar från flygplatsen tillc entrum, både vandliga reguljärbussar och en flygbuss som går snabbare. Du kan också ta en taxi (undvik pirattaxi). Om du planerar att åka på utflykter eller fortsätta din resa till andra delar av Polen, är det kanske bäst att hyra en bil. En rad internationella biluthyrare, såsom Avis, Hertz och Europecar finns på flygplatsen.

Själva hjärtat av Gdansk, den gamla stadskärnan, är relativt kompakt med sevärdheter, och här kan du enkelt promenera för att uppleva det mesta. Vill du ta dig längre ut i utkanten av staden, finns det ett nätverk av bussar och spårvagnar att nyttja. Det rekommenderas att köpa biljett innan du går ombord, vilket du kan göra i närliggande tidningskioskar och i automater.

>> Läs även om att semestra i Polen
>> Läs om resor till Krakow
>> Läs om resor till Warszawa

Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Vad tycker gästerna om i Gdansk?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 55 recensioner