Resor till Gdansk

Vid Östersjön i norra Polen, ligger Gdansk som blivit en favoritstad för turister att besöka. Här hittar du kilometer långa stränder i närheten, shopping, nattliv, kultur och en gammal stadskärna med lång historia. En sammansmältning av äldre och nyare byggnader gör staden intressant att promenera runt i. Boka din resa till Gdansk hos Escapeaway redan idag.

En kort flygtur från Sverige och Danmark, ligger en av de mest intressanta och vackra städerna i Polen. En resa till den före detta Hansastaden Gdansk, tar dig till en plats med lång historia som bjuder på både shopping, underhållning och spännande restauranger med bra priser.

Gdansk, som på tyska är känd som Danzig, är en del av området Tricity (de tre städerna), vilket också inkluderar Gdynia och Sopot. På sommaren kan du ta turen till den senare, som är ett riktigt semesterparadis vid Östersjön, med kilometervis stränder. Det tar endast cirka 30 minuter att åka till Sopot från Gdansk och resan kan du göra både med bil, tåg eller båt. Sopot är också känd för sin långa träpir, den längsta av sitt slag i Europa. Här kan du gå upp till toppen av fyrtornet som ligger längst ut och njuta av utsikten över staden och kusten. Sopot är också känd som en före detta kurort för överklassen, och än idag kan du njuta av spabehandlingar och massage på flera platser i stan.

Inspiration och fakta

Gdansk historia börjar redan 997, och under tidens lopp har staden varit scen för flera av Europas mest dramatiska händelser. det var här andra världskriget började, då det tyska skeppet Schleswig-Holstein den första september 1939 öppnade eld mot fästningen Westerplatte utanför Gdansks hamn. Det var också här starten på kommunismens fall lades cirka 40 år senare, då Lech Walesa organiserade en storstrejk på skeppsverket i Gdansk.

På en promenad i Gdansk historiska stadsdel, kan du tydligt märka att staden varit en av de rikaste och mest betydelsefulla i det polska riket. Även om staden skadades väsentligt under andra världskriget, har man under åren gjort stora insatser för att återuppbygga centrum så som det en gång såg ut. 

Idag är Gdansk, med sina 460 000 invånare, ett populärt resmål och det beror inte minst på stadens historia. Tar du en tur längs huvudgatan Dlugi Targ, är det lätt att tro att byggnaderna uppfördes under medeltiden, men sanningen är att de flesta faktiskt är rekonstruktioner som endast är drygt 70 år gamla. 

Sevärdheter

Trots att Gdansks historiska centrum med eller mindre ödelades under andra världskriget, framstår det färgglada centret idag som en arkitektonisk pärla med storslagna kyrkor och medeltida hus, tack vare en noggrann återuppbyggnad. Det är inte heller utan grund, som man i Polen betraktar Gdansk som landets vackraste stad. Det är en sann glädje att vandra runt på det vackra gatorna, som är full av charm och liv, med trevliga caféer och spännande butiker. De flesta besökare tar gärna en tur längs Ulica Dluga och Dlugi Targ (den långa gatan och det långa torget), som går in varandra och bjuder på ett stort utbud restauranger och shoppingmöjligheter.

Du bör också ta vägen förbi staden mest berömda byggnad, den medeltida kranen Zuraw som ligger vid Motlawa-floden. Kranen är en av stadens mest kända landmärken, men är inte den enda anledningen till att du bör ta en promenad längs flodbredden. Utöver åtskilliga restauranger, hittar du bland annat också ett maritimt museum här. 

Andra spännande sevärdheter i Gdansk inkluderar bärnstensmuseet (inrett i ett gammalt fängelse), Europas äldsta murstens-kykor, Mariakyrkan, världens största altare i bärnsten på 6500 kilo i Birgittakyrkan, samt rådhuset som idag huserar stadens historiska museum.

Shopping och uteliv

För inte så många år sedan var nattlivet i Gdansk ganska begränsat, men så är inte fallet längre. Det finns rikligt med barer och nattklubbar som håller festen igång tills arla morgontimmar. Samtidigt finns det också gott om möjligheter att njuta av en lugnare kväll med ett brett urval restauranger där du kan smaka på allt från sushi och argentinskt kött, till polska specialiteter. I de mest populära områdena av staden, finns en hög koncentration av restauranger, men vill du ha en mer autentisk matupplevelser, rekommenderas att du tar dig bort från turistområdena och in på sidogatorna.

Gdansk är också känd för sina bärnstens-butiker. Urvalet butiker och shoppingcenter är stort, och priserna är låga i jämförelse med i Sverige. Är du på jakt efter låga priser, kan det också rekommenderas att du uppsöker marknaderna där priserna är ännu lägre. Besöker du staden i augusti, kan du se fram emot att besöka Europas största gatumarknad med rötter hela vägen tillbaka till 1260. Då fylls stadens gator och torg med bodar, gatumusikanter och underhållning. Väljer du däremot att ta turen till Gdansk under juletider, kommer du få uppleva äkta polska jultraditioner och kultur på den vackra julmarknaden i den gamla stadsdelen.

Utflykter

När du besöker Gdansk bör du inte missa att besöka världens största riddarborg, Malbok Borgen, som ligger cirka en timmes bilfärd söder om staden. Denna byggdes år 1274 och användes bland annat som huvudsäte för den tyska Korsriddarorden, som på en tidpunkt hade underlagt sig hela Preussen. Borgen finns med på UNESCOs världsarvslista och är en imponerande syn som både barn och vuxna kommer gilla.

Vill du ta dig bort från stadens livliga gator, kan det rekommenderas att ta turen till Sopot eller Gdynia, samt ta turen till den halvön som ligger som en naturlig damm utanför Gdansk-bukten. Tidigare hade denna halvö en viktig militärisk betydelse, och var därför delvis stängd för allmänheten. Idag har den dock förvandlats till ett litet semesterparadis som är populär bland lokala, med sandstränder på båda sidor av bukten och flera pensionat längs kusten. Ute på spetsen ligger den idylliska fiskeorten Hel med en småbåtshamn och trevliga restauranger. På sommaren kan du ta båten hit från Gdansk.

Transport

Du kan enkelt ta dig till Gdansk med flyg från flygplatserna i Sverige och Danmark. Flygplatsen Lech Walesa Airport ligger cirka 14 kilometer väster om stadens centrum.

 • Från flygplatsen till centrum finns både lokala bussar och flygbussar. Du kan också ta turen i tåg eller med en taxi. Om du planerar att besöka andra platser utanför staden, kan det också rekommenderas att du hyr en bil.
 • Själva stadskärnan i Gdansk är relativ kompakt med de flesta sevärdheter på promenadavstånd. Det finns dock flera olika busslinjer och spårvagnar att nyttja. Det rekommenderas att köpa en biljett innan du kliver ombord på kollektivtrafiken. Biljetter kan du köpa i olika kiosker och automater.

Boka din resa till Gdansk med Escapeaway. Visste du att du hos oss hittar helt unika, gömda pärlor till hotell, nämligen Hideaways?

>>> Se våra Hideaways-hotell i Gdansk här

>>> Läs mer om Polen

>>> Läs mer om Sopot

>>> Läs mer om Gdynia

Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Hotell i Gdansk

Populära hotell i Gdansk

Polen, Gdansk
9,2
Fantastiskt
5092 omdömen
 • Närmaste flygplats: 16 km
 • Närmaste strand: ca. 8.4 km
 • Internet/Wi-Fi
Polen, Gdansk
9,1
Fantastiskt
1851 omdömen
 • Närmaste flygplats: 16 km
 • Närmaste strand: ca. 6.4 km
 • Internet/Wi-Fi
Polen, Gdansk
9,1
Fantastiskt
6182 omdömen
 • Närmaste flygplats: 16 km
 • Närmaste strand: ca. 7.3 km
 • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Gdansk?

9,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 101 recensioner