Resor till Gdansk

Med ett vackert läge i det södra hörnet av den Baltiska bukten, vid kusten av det Baltiska havet, kallas Gdansk ofta för Polens Kustpärla. Och det är sant att staden imponerar med sin färgglada och historiska arkitektur och sitt idela läge vid det Baltiska havet som ger goda möjligheter för cykelturer och promenader längs ett snirkligt nätverk av stigar längs kusten. Här kan du också ta en båttur på stadens flod och besöka en strand i närheten av stan, som omväxling från stadens alla kulturella och historiska sevärdheter.

Staden, som har lite under en halv miljon invånare (vilket gör den till norra Polens största stad, och den fjärde största i hela Polen), är huvudstad i provinsen Pomeranian Voivodeshop, och det kulturella, historiska och ekonomiska centret den historiska Kashubia-regionen. Vidare, har staden Polens största och viktigaste hamn och är en av de största hamnarna vid det Baltiska havet med mer än 400 hektar hamnområde och mer än 40 miljoner ton fraktgods varje år.

Gdansk präglas också av sitt läge vid mynningen av Motlawa-floden, som med din koppling till Leniwka-floden och den närliggande Vistula-floden (Polens längsta flod) sammanbinder staden med den polska huvudstaden Warszawa 300 km bort.

En kort inblick i Gdansk historia

En annan hörnsten i stadens identitet, är dess rika - men också turbulenta och dramatiska - historia. Staden grundades som polsk högborg på 980-talet av Miesko I av Polen, som var medlem i Piast-dynastin - den första härskande dynastin i Polen - som idag räknas som den polska nationens grundare. Därefter kastades staden ut i ett långvarigt gräl mellan en rad stormakters skiftande ledare - bland annat polskt, preussiskt och tyskt herredöme - som också i perioder blandades med stadens status som oberoende stat.

Under tidig modern tid, var Gdansk en kunglig stad i Polen, och på 1800-talet innan den nuvarande huvudstaden Warszawa på allvar hade börjat växa, ansågs Gdansk vara den viktigaste och rikaste staden i Polen. Mellan de två världskrigen låg Gdansk, på grund av sin brokiga historia, i en omstridd region mellan Polen och Weimar-republiken, som senare blev det nazistiska Tyskland.

Stadens tvetydliga politiska status utnyjjades av Weimar-republiken och främjade spänningarna mellan de två länderna, vilket slutligen kulimernade med invasionen av Polen och de första faktiska kamperna i Andra Världskriget. På 1980-talet blev staden hemstad för den berömda Solidaritetsrörelsen som spelade en avgörande roll i försöket att bekämpa det kommunistiska styret i Polen, och som till sist bidrog till öst-blockets kollaps, Berlinmurens fall och upplösningen av Sovjetunionen. 

Sevärdheter i Gdansk

Idag kan du uppleva Gdansks dramatiska historia på stadens alla museum, som är bland Polens finaste, däribland Nationalmuseet, Muzeum Narodowe, det arkeologiska museet, Archeologiczne, European Solidarity Center (som fokuserar på Solidaritetrörelsens historia) samt Muzeum II Wojny Swiatowej, som fokuserar på stadens historia under andra världskriget.

Bland stadens attraktioner bör du också uppleva St. Dominics Marknad, som har rötter hela vägen tillbaka till 1260 då den grundades av Påve Alexandre IV. Marknaden är också en av Europas största och lockar varje år miljoner av gäster. Den äger rum under tre veckor, från den sista lördagen i juli, och rymmer bland annat många antikviteter, handgjorda varor och en rad kulturella händelser såsom gaturshower, konserter, paraders och sporthändelser och tävlingar.

Boka resan inklusive flyg och hotell

Arrangera själv transporten eller boka ditt hotell i Gdansk inklusive flygbiljett med reguljärflyg eller lågprisflyg till Gdansk International Airport Lech Walesa. Hos Escapeaway hittar du alltid ett stort urval av billiga resor till Gdansk. Bokar du din resa som en sammansatt paketresa med hotell och flygtransport så är du automatiskt säkrad av resegaranti och paketreselagen.

Resmål i Gdansk

Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Hotell i Gdansk

Populärt i Gdansk

Polen, Gdansk
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Polen, Gdansk
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Närmaste strand: ca. 5 km
  • Internet / Wi-Fi
Polen, Gdansk
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang