Restips till Gdansk

Vid Östersjön i norra Polen ligger Gdansk som blivit en favoritstad för turister. Här hittar du kilometerlånga stränder, shopping, ett livligt nattliv och en rik historia. En blandning av äldre och nyare arkitektoniska byggnader gör den till en spännande stad att promenera runt i.

Bara en kort flygresa från Sverige finner du inte bara en av de mest historiskt intressanta städerna i Polen, utan också en av de vackraste. En resa till den historiska Hansastaden Gdansk tar dig till en modern stad med en rik historia som erbjuder allt från shopping och underhållning, till spännande restauranger med rimliga priser.

Staden Gdansk som på tyska är känd under namnet Danzig är en del av området Trójmiasto ("Tre städer") som även inkluderar Gdynia och Sopot. På sommaren rekommenderar vi att du reser till Sopot, denna vackra riviera precis vid Östersjön, med kilometerlånga vita stränder. En kort tågresa från Gdansk tar dig enkelt till badorten Sopot, men det mest njutbara sättet att ta sig dit är med båt. I Sopot kan du njuta av fantastiska stränder och mysiga kaféer. Ta en promenad ut på Europas längsta träpir, där du kan ta dig till toppen av fyren och njuta av utsikten över staden.

Sopot är också känt som en före detta kurort för överklassen och än idag kan besökare njuta av spabehandlingar och massage på flera platser i staden.

Inspiration och fakta

Gdansk historia börjar redan 997 och staden har under tidens lopp varit i centrum för flera av Europas mest dramatiska händelser. Det var här andra världskriget började då det tyska skeppet Schleswig-Holstein den första september 1939 öppnade eld mot fästningen Westerplatte utanför Gdansks hamn. Det var också här kommunismens fall började för cirka 40 år sedan, när Lech Walesa organiserade en storstrejk på skeppsvarvet i Gdansk.

Om du promenerar runt i Gdansks historiska stadsdel kommer du att märka att staden har varit en av de rikaste och mest betydelsefulla i det polska riket. Även om stora delar av staden förstördes under andra världskriget har man gjort stora insatser under åren för att återuppbygga den.

Idag är Gdansk med sina 460 000 invånare ett populärt resmål och det beror inte minst på stadens historia. Tar du en promenad längs huvudgatan Dlugi Targ är det lätt att tro att byggnaderna är bevarade sedan medeltiden, men sanningen är att de flesta byggnader är rekonstruktioner som endast är drygt 70 år gamla.

Sevärdheter

 • Trots att Gdansk nästan helt förstördes under striderna mellan nazisterna och den sovjetiska armén, framstår stadens färgstarka centrum idag som en arkitektonisk pärla med storslagna kyrkor och medeltida hus tack vare noggrann återuppbyggnad.
 • Det är inte heller utan anledning som man i Polen betraktar Gdansk som landets vackraste stad. Det är fridfullt att promenera runt de vackra gatorna, som är fulla av charm och liv med sina trevliga caféer och spännande butiker. De flesta besökare tar gärna en tur längs Ulica Dluga och Dlugi Targ (långa gatan och torget), som överlappar varandra och erbjuder ett stort utbud av restauranger och shoppingmöjligheter.
 • Missa inte att ta vägen förbi staden mest berömda byggnad, den medeltida kranen Zuraw, som ligger vid Motlawa-floden. Kranen är ett av stadens mest framstående landmärken. Längs floden finns det också många restauranger och ett maritimt museum att utforska.
 • Bland de många andra intressanta sevärdheterna finner du Europas äldsta tegelstenskyrka Mariakyrkan och Birgittakyrkan som har världens största altare i bärnsten på 6500 kg. Det är också värt att besöka rådhuset, som idag huserar stadens historiska museum.

Shopping och uteliv

 • För inte så länge sedan var nattlivet i Gdansk ganska begränsat, men så är det inte längre. Nu finns det gott om barer och nattklubbar som håller festen igång till de tidiga morgontimmarna. Samtidigt finns det också gott om möjligheter att njuta av en lugnare kväll, med ett brett urval restauranger där du kan smaka på allt från sushi och argentinskt kött, till polska specialiteter. I stadens mest populära områden finns det många restauranger, men för en mer genuin matupplevelse rekommenderar vi att du utforskar sidogatorna utanför turistområdena.
 • Gdansk är också känt för sina bärnstensbutiker. Urvalet av butiker och shoppingcenter är stort och priserna är låga jämfört med i Sverige. Det kan också rekommenderas att du besöker marknaderna där priserna är ännu lägre. Om du besöker staden i augusti kan du se fram emot att besöka Europas största gatumarknad, med rötter som sträcker sig tillbaka till 1260. Då stadens gator och torg fylldes med bodar, gatumusikanter och underhållning. Väljer du däremot att resa till Gdansk under juletid, kommer du få uppleva äkta polska jultraditioner och kultur under den vackra julmarknaden i gamla stan.

Utflykter

 • När du besöker Gdansk bör du inte missa att besöka världens största riddarborg, Malbok Borgen, som ligger cirka en timmes bilfärd söder om staden. Denna byggdes år 1274 och användes bland annat som huvudsäte för den tyska Korsriddarorden, som på en tidpunkt hade underlagt sig hela Preussen. Borgen finns med på UNESCO:s världsarvslista och är en imponerande syn som både barn och vuxna kommer uppskatta.
 • Om du vill komma bort från stadens livliga gator kan det rekommenderas att köra längs kusten förbi Sopot och Gdynia, eller ta en tur ut på den långa halvön utanför Gdanskbukten. Tidigare hade denna halvö en viktig militär betydelse och var därför delvis stängd för allmänheten.
 • Idag har den dock förvandlats till ett litet semesterparadis som är populärt bland lokalbefolkningen med sandstränder på båda sidor av bukten och ett stort antal mysiga pensionat. Längst ut på spetsen ligger den lilla idylliska fiskeorten Hel, med en charmig marina och trevliga restauranger. På sommaren kan man segla hit från Gdansk.

Transport

Flygplatsen Gdansk, Lech Walesa Airport (IATA: GDN), ligger 14 km väst om stadskärnan.

 • Från flygplatsen till centrum finns det både lokala busslinjer och en flygbuss som är något snabbare. Du kan också välja att ta tåg eller taxi (undvik svarttaxi). Om du däremot planerar utflykter utanför staden eller ska resa till andra delar av Polen är det enklast att hyra bil på flygplatsen.
 • Stadskärnan i Gdansk är relativt kompakt med de flesta sevärdheterna inom gångavstånd. Annars finns det ett bra fungerande nätverk av lokala bussar och spårvagnar. Det rekommenderas att köpa biljett innan du går ombord på kollektivtrafiken, vilket enkelt kan göras från stadens tidningskiosker och automater.

Välkommen till Gdansk med Escapeaway

Hos oss på Escapeaway kan du planera, skräddarsy och boka din resa till Gdansk precis som det passar dig bäst! Dessutom kan du välja bland våra utvalda hotell i Gdansk. Visste du att hos oss kan du också hitta helt unika, gömda pärlor av hotell, nämligen Hideaways!

>>> Se våra Hideaways hotell i Gdansk

>>> Läs mer om Polen

>>> Läs mer om Sopot

>>> Läs mer om Gdynia

 

Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Hotell i Gdansk

Populära hotell i Gdansk

Polen, Gdansk
9,2
Fantastiskt
4530 omdömen
 • Närmaste flygplats: 16 km
 • Närmaste strand: ca. 10 km
 • Internet/Wi-Fi
Polen, Gdansk
9,4
Fantastiskt
2628 omdömen
 • Närmaste flygplats: 18 km
 • Närmaste strand: ca. 3.8 km
 • Internet/Wi-Fi
Polen, Gdansk
9,1
Fantastiskt
6273 omdömen
 • Närmaste flygplats: 16 km
 • Närmaste strand: ca. 7.3 km
 • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Gdansk?

9,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 142 recensioner