Resor till Polen

Från stora palats och slott till vackra sjöar och berg så finns det något för alla smaker i Polen. Här kan du välja mellan alla sorters semestrar. Med andra ord är Polen ett fantastiskt resmål både när det gäller storstadssemester, friluftsliv och avkoppling på stranden.

Polen har ett varierat landskap med allt från orörda sandstränder i norr till höga berg i söder. Och landet rymmer ett stort mångfald av destinationer som var och en har sin egen stämning. Till exempel bjuder Warszawa på äkta storstadspuls medan Krakow är genomsyrat av kultur. Du får heller inte glömma Gdansk som är fyllt av kulturarv både gammla och nya.

Warszawa och Krakow är två av de mest populära semesterresmålen i Polen. Båda är fullproppade av historia. Om du är intresserad av Andra Världskriget så hittar du massor att fördjupa dig i här. Du behöver emellertid inte vara speciellt historieintresserad för att kunna njuta av dessa två resmål. Du kan även använda din semester här till romantiska promenader på kullerstensbelagda gator medan du beundrar de stora gamla byggnaderna. Efter en lätt promenad kan du koppla av vid ett av de stora torgen på någon uteservering med en god, kall polsk öl och bara betrakta världen och livet passera revy.

Polens sörsta attraktioner är inte enbart begränsade till städerna. Bege dig bort från stadens ljus och ut på landet för att hitta lugnet och stillheten i det vackra landskapet. I det avlägsna söder kan du snöra på dig vandringskängorna och njuta av en vandring runt i Karpaterne. Hör du till dem som föredrar vatten kan du även göra en båttur ut på de stora Masuriska Sjöarna i den motsatta änden av landet. Polen är kanske inte ett av de första länderna du tänker på när det gäller badsemester, men längs den baltiska kusten i den nordligaste delen av landet finns det förstklassiga sandstränder.

Välkommen till Polen med hideaways, vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell under din semester.

>> Läs också om storstadssemester till Krakow
>> Läs också om resor till Gdansk

Resmål i Polen

  • Gästrecensioner 9,3
    Krakow
    101 hotell
    Krakow är en av de viktigaste kulturella och politiska städerna i Polen. Krakow bjuder dessutom på massor av gastronomiska härligheter, historia, sevärdheter, shopping och ett ungt pulserande nattliv.
  • Gästrecensioner 9,1
    Gdansk
    50 hotell
    Den polska storstaden Gdansk bjuder på charmiga gator från medeltiden, shopping, uteliv, stränder, kultur och en imponerande historia. Här hittar du gammal och ny arkitektur som ligger sida om sida. Välkommen till Gdansk med Escapeaway.
  • Wroclaw
    28 hotell
    Wroclaw är den fjärde största staden i Polen, men har hittills inte varit så känd som resmål utanför landets gränser. Titeln som Europeisk Kulturhuvudstad 2016 har dock gjort att fler fått upp ögonen för denna vackra universitetsstads många kvaliteter.
  • Warszawa
    20 hotell
    Warszawa är Polens spännande huvudstad och vill med garanti förtrolla dig med spännande kulturella och historiska sevärdheter, vackra gröna parker, shopping, restauranger och ett pulserande nattliv.
  • Poznan
    19 hotell
    Poznan ligger precis mitt mellan Berlin och Warszawa. Det är en av Polens största städer med en lång och rik historia. Poznan är dock idag lika känt för sitt rika kulturliv som sina många historiska sevärdheter.
  • Gästrecensioner 9,4
    Sopot
    17 hotell
    Sopot är känt för sin kilometerlånga, inbjudande sandstrand ut mot Östersjön och den långa vackra träpiren. Där utöver bjuder den stämningsfulla kuststaden även på ett rikt restaurangliv och en mängd butiker. Sist, men inte minst, har du här ... en idealisk utgångspunkt för sightseeing i Gdansk. Läs mer

Populära hotell i Polen

Polen, Krakow
9,0
Fantastiskt
2091 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Krakow
9,2
Fantastiskt
2872 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Krakow
9,2
Fantastiskt
3446 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi

Mat och dryck

Kulinariskt sett är Polen i stort sett ett okänt land för de flesta svenskar. Det är synd för även om det kanske inte direkt hör till de mest raffinerade i världen så bjuder det polska köket på många härliga smakupplevelser. Traditionellt är rätterna som regel av det lite stadigare och köttigare slaget men med spännande influenser från grannländerna och mer avlägsna platser.

Inspiration från många länder

Kulinariskt har Polen många gemensamma drag med Tjeckien och Slovakien men man kan även märka tydlig inspiration från bland annat de tyska, österrikiska och ungerska matkulturerna samt en del omisskännliga element från medelhavsköket. I jämförelse med medelhavsländerna så äter polackerna precis som vi betydligt mer potatis i olika former. Polackerna är dessutom kända för att använda potatis till att destillera vodka. Även om ingen med säkerhet kan säga var vodkan uppfanns någon stans så försöker polackerna att ta äran åt sig. Vodkans popularitet är emellertid i avtagande och de flesta polacker föredrar att dricka öl, vilket de även har ett stort urval av. 

Generellt avspeglar det polska köket att Polen genom tiderna och i olika omgångar starkt har påverkats av främmande kulturer och folkslag. Det är därför nästan ingen av de rätter som man räknar som ur polska vars ingredienser uteslutande har sitt ursprung i Polen. Precis som vi ser här hemma har polackernas ökade reslust, utländska turister och internationella restaurangkedjor sedan muren föll bidragit till att återigen påverka matvanorna i Polen, speciellt i de större städerna. De karakteristiska korvarna, potatisen och brödet dominerar därför inte längre menyn i samma utsträckning utan har fått sällskap av lättare och mer internationella rätter. Särskilt  om du besöker Warszawa, Kraków eller en av de andra större städerna har du möjlighet att fritt välja mellan allt från traditionella polska rätter till det bästa från det franska eller italienska köket.

Traditionella polska rätter

Vågar du dig ut bland rätterna i det traditionella polska köket, vilket varmt kan rekommenderas, så börjar din måltid oftast med en soppa. Speciellt rödbetssoppan barszcz czerwony är populär, men det finns många andra sorter. Det är även svårt att föreställa sig en resa till Polen utan att prova en rätt med tillbehör i form av pierogi, den polska varianten av piroger och där färsen ofta består av en sorts potatismos men även kan vara med ost, svamp. surkål eller kött.

Polen är ett stort land vilket även visar sig i det kulinariska. I de olika regionerna kan du därför träffa på olika spänande regionala rätter eller varianter på nationella favoriter. Till huvudrätterna hör golabki en av de mest utbredda rätterna i landet. Det är en slags kålrulle där köttfärs, ris eller gryn och grönsaker sveps in i vitkålsblad och steks på stekfat. Gryträtten bigos, som nästan kan betecknas som en slags pyttipanna är även den en nationell favorit. Utöver huvudingrediensen surkål blandas normalt en bra mix av kött- och korvbitar, tomater, svamp och vad man annars har av rester. Om dina smaklökar inte är särskilt äventyrslystna eller reser du med barn som är lite kräsna, då är Kotlet mielony och Kotlet schabowy nog ett säkrare val. Det är de polska varianterna på köttbullar och wienerschnitzel som vanligtvis serveras med potatis och grönsaker. Sist men inte minst är polackerna även riktigt bra på pannkakor - både som huvudrätt och dessert. De förhållandevis tjocka pannkakorna kan man därför få både som dessert med glass, vispgrädde eller marmelad eller som huvudrätt med olika slags varm fyllning av grönsaker och/eller kött.

Information och fakta

Jag har här nedan samlat lite nyttig fakta och information om Polen, så som landets befolkning, historia och väder som kan fungera som inspiration till din semester. Informationen är uteslutande avsedd som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du bland annat intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och natur

Det mesta av Polen yta, som utgör ungefär tre fjärdedelar av Sveriges yta, består av ett platt slättland. Trots det erbjuder det polska landskapet och naturen stora variationer med allt från klitter och breda vita sandstränder i norr till de höga Tatrabergen i söder som även utgör gräns mot Slovakiet. Oavsett om du söker avkopplande strandliv eller en mer aktiv semester med vandring eller skidåkning så finns det goda möjligheter till detta i Polen. Landet genomskärs även av stora, brusande floder som Oder och Wisla och det finns tusentals klara sjöar i Masurien. Polen är dessutom ett av Europas mest skogbevuxna länder (över 30 procent).

Landet bjuder över huvud taget på många helt unika upplevelser för naturälskare som utöver de tidigare nämnda Masuriska sjöarna bland annat inkluderar nationalparken Bialowieska som utgör en sista rest av de ursprungliga europeiska urskogarna, Narewdal där Europas enda inlandsfloddelta ligger samt Biebrza sumpmarkerna som är kända som ett fågelparadis och hem för flera utrotningshotade arter.  

Bland friluftsmänniskor är det nog främst bältet av berg i den södra delen av Polen som lockar mest. Trots att huvudparten av det stora landet utgörs av lågland så har Polen i de majestätiska Tatrabergen åtskilliga toppar som når över 2 000 meters höjd. Tillsamans med ett välutvecklat nätverk av vandringsleder har de sydliga bergskedjorna något för alla nivåer oavsett om det gäller en avkopplande semestervandring eller mer seriösa alpinister. Många av vandringslederna startar mitt i en stad eller vid någon större by vilket gör logistiken lätt om du vill ha en fast bas för endagsturer. Det ligger dessutom många bondgårdar bland bergen som erbjuder övernattning åt vandrare.

Administrativt är Polen indelat i 16 regioner (voivodeskaber), 314 distrikt (powiat) och 2 478 kommuner (gmina). Denna tredelning genomfördes 1999 med målsättningen att säkra en decentralisering efter alla år med kommunistisk centralism. Landets största stad är huvudstaden Warszawa (1,7 miljoner invånare) följd av Kraków (ca 765 000) och Lodz (ca 697 000). Dessa plus många av landets övriga stora och små städer erbjuder mängder av intressanta kulturella och historiska sevärdheter. 

Befolkning

Til ytan är Polen nästan lika stort som Tyskland men har inte ensingång hälften så många invånare. Inte desto mindre hör Polen i kraft av sin storlek till ett av de befolkningsrikaste länderna i Europa. De ca 38,5 miljoner polackerna är framförallt koncentrerade till den södra delen av landet omkring Krakow och det centrala områder vid huvudstaden Warszawa och Lodz. Gdansk, den gamla hamnstaden vid Östersjön är även den en av landets största städer.

Polens befolkning är mycket homogen både etniskt och religiöst. Nästan 97 procent av befolkningen utgörs av etniska polacker. Minoriteterna som till största del utgörs av vitryssar och ukrainare bor huvudsakligast i de större städerna.

Nästan 90 procent av befolkningen tillhör den romersk-katolska kyrkan och många går regelbundet i kyrkan. Polen beskrivs även av en del som Europas mest romersk-katolska land, om man undtar Vatikanstaten. Religionen och kyrkan har således fortfarande stort inflytande på många delar av samhället i Polen även om en stor del av polackerna kan beskrivas som "kulturkatoliker". Den stora uppbackningen omkring kyrkan kan heller inte enbart förklaras med en stark religiösitet utan beror mycket på den roll som kyrkan har spelat historiskt för Polen under svåra tider, till exempel de många åren som Polen var under kommunistiskt styre. Då ansåg befolkningen att kyrkan var en motvikt till styrandet och en försvarare av de polska traditionerna och kulturarvet. Den katolska kyrkan i Polen fick dessutom en extra stjärna i kanten när Krakóws ärkebiskop, Karol Cardinal Wojtyla, 1978 blev vald till påve (Påve Johannes Paul 2.).

Den polska befolkningen har krympt på senare år som ett resultat av en ökande emigration vilken framför allt satte fart efter att Polen blivit medlem i EU 2004. Många polacker utnyttjade under de påföljande åren unionens möjlighet till fri förflyttning inom EU och då främst till Storbritannien, Tyskland och Irland för att hitta arbete. Utvandringen har emellertid minskat på senare år i takt med att den polska ekonomins väldigt positiva utveckling. Polens ekonomi hör till de snabbast växande ekonomierna i Europa och med en tillväxt som många andra länder avundas. Nu uppmanar man även från officiellt håll de utvandrade polackerna att flytta hem igen då landet har behov av deras arbetskraft. Det är emellertid inte något nytt fenomen att polacker utvandrar i sitt sökande efter bättre villkor. Man menar att det idag lever upp emot 20 miljoner polacker eller personer med polskt ursprung i utlandet.

Med detta i betraktande av den positiva ekonomiska utvecklingen sedan EU medlemskapet så är det kanske inte så konstigt att den polska befolkningen är en av de mest EU-positiva. Den ekonomiska och finansiella krisen i Europa har dock skapat en viss skepsis till att byta ut den polska zlotyn till euro. För tillfället är det trots den stora uppbackningen till EU samarbetet ett klart flertal som inte vill att Polen ansluter sig till euro-samarbetet. 

Väder och klimat

Klimatet och vädret i Polen är som regel mycket varierande beroende på var i landet du befinner dig. Klimatmässigt kan man i korta drag dela landet i två delar. I norr och väster har man ett kustklimat vilket innebär milda vintrar och relativt nederbördsrika somrar. I öster och söder har klimatet en mer kontinental prägel med kalla vintrar och varma. torra somrar. 

Historia

Man känner till bosättningar med karaktär av bysamhälle med handel redan från omkring år 500, i det som idag utgör Polen. Det är emellertid först runt mitten av 900-talet under Piast-dynastin som det uppstod en samlad stat med ett område ungefär motsvarande dagens Polen. Den första kungen, Boleslaw 1. Chrobry, blev krönt 1025. Kungariket upplöstes senare mer eller mindre och kom att bestå av flera mindre, självständiga stater. Dessa stater stod emellertid enade i slaget mot Kublai Khan's mongoliska invasionsstyrkor vid Legnica 1241, men förlorade.

Staterna kom senare att förenas igen och Polen upplevde under 1500-talet en storhetstid. Det var bland annat under denna period som den store polske astronomen Nicolaus Copernicus (1473-1543) framla sin banbrytande teori om solsystemet som blev starten på den moderna astronomin. Under samma period innebar Polens rykte som varande religiöst tollerant att förföljda från övriga Europa sökte sig hit. 1569 ingick Kungariket Polen och storfurstendömet Litauen en mäktig union vilket gjorde Polen, som var den dominerande parten, till ett av Europas mäktigaste riken. Det fick emellertid en ände omkring 100 år senare då interna stridigheter och kriget med Ryssland hade gjort landet sårbart. Detta utnyttjade Sverige i en invasjon och fem års besättelse. På så vis försvagat blev den tidigare så mäktiga unionen i tre olika omgångar (1772, 1793, och 1795) uppsplittrad och fördelad mellan Ryssland, Preussen och Österrike. Det var med andra ord tal om ett drastiskt fall som gjorde att Polen som nation helt försvann från kartan. Trots att polackerna under en lång period fick underkasta sig andra makter lyckades befolkningen behålla sin polska kultur och nationalkänslan levande. Polen återuppstod åter som självständig nation först 1918 efter Första Världskrigets slut med stöd bland annat från USAs president Woodrow Wilson.

Enbart några årtionden senare började ett mörkt kapitel i landets historia vid nazisternas invasion av Polen 1 september 1939 vilket blev startskottet för Andra Världskriget. Det slutade med att kosta 6 miljoner polacker livet av vilka många dog i de stora koncentrationslägren som den tyska besättningsmakten etablerade i Polen. Dessutom gick kriget hårt ut över de polska städerna av vilka flera nästan totalt jämnades med marken. 

Efter krigets slut och fram till murens fall 1989 var Polen reellt underlagt Sovjetunionen, vars förlängda arm utgjordes av kommunistpartiet PZPR. Det rådde stort folkligt motstånd mot denna regim som i princip var en diktatur. Det skedde emellertid en viss uppmjukning på 1980-talet då det bland annat lyckades Lech Walesa att etablera den första fria fackföreningen bakom järnridån. En bedrift som utan tvivel var avgörande för att hans landsmän 1990 gjorde honom till Polens första folkvalda president. 

Polen vände på allvar Ryssland ryggen 1999 då landet blev medlem i NATO och senare blev upptaget i EU 2004 som det första av de tidigare kommunistiska östeuropeiska länderna. 

Transport

Warszawa Chopin Flygplatsen som ligger några få kilometer från huvudstaden är Polens primära internationella flygplats. Härifrån är det förbindelse med stora delar av världen - häribland Sverige. Flygplatsen trafikeras av en lång rad flygbolag som i skrivande stund bland andra inkluderar Lufthansa, Airfrance och KLM, men även lågprisbolag som Norwegian, Vueling och Ryanair. Den polska regeringen har planer på att bygga en ännu större flygplats vid Warszawa inom de nästa 10 åren med en kapacitet på upp till 100 miljoner passagerare årligen. Om du vill resa till den södra delen av Polen är det bättre att flyga till Kraków.

Det finns generellt bra möjligheter att  ta sig runt med offentlig transport i Polen, både i städerna där det ofta går både spårvagnar och bussar (samt metro i Warszawa) och även längre sträckor. Det finns allt från snabba, moderna tåg mellan storstäderna till mindre lokaltåg i mer avlägsna trakter och som kan se ut som något från kommunisttiden. Många polacker föredrar själva att åka buss mellan städerna då det ofta är både snabbare, bekvämare och billigare än tåget.

Sist men inte minst ligger Polen inte längre från Sverige än att man kan köra bil hit. Vägarna i Polen är ganska bra och landet har på senare år framför allt tack vare hjälp från EU uppdaterat infrastrukturen genom att bland annat bygga fler motorvägar mellan de större städerna. Du kan dock fortfarande stöta på landsvägar som är i dåligt skick. Åker du på bilsemester till Polen ska du dessutom vara uppmärksam på att Polen har EU rekord i antal bilolyckor med dödlig utgång. Den största delen av olyckorna beror på alkoholpåverkade förare. Dessutom är de polska bilisterna kända för att köra både fort och vårdslöst. Från svenska ambasaden uppmanar man därför bilister att iakta försiktighet vid körning på de polska vägarna.

Helgdagar

Utöver helgdagar som juldagen och annandagen, nyårsdagen och påsken som vi är vana vid i Sverige så firar man en rad olika helgdagar i Polen med anledning av olika händelser eller för att högtidlighålla någon person. Man skryter med att vara det land i Europa som har nästflest helgdagar om året. Medan Arbetarrörelsens dag 1 maj, flaggdagen 2 maj och konstitutionsdagen 3 maj är fridagar för alla så måste arbete och festligheter kombineras på dagar som Internationella Kvinnodagen, mormors dag,  farfars dag och gruvarbetarnas dag. 

Bra att veta

Valuta: Trots sitt medlemskap i EU har Polen ännu inte anslutit sig till euro-samarbetet. Man använder därför fortfarande zloty (PLN), som delas i 100 groszy. Sedlar finns i valörerna 10, 20, 50, 100 och 200 zloty. Förvänta dig inte att euro accepteras som betalning med undantag för ställen nära den tyska gränsen. Det finns uttagsautomater i de flesta större städerna och användandet av de flesta vanliga kreditkorten som Visa, MasterCard och American Express är utbrett. I de flesta supermarkets och flertalet butiker är kreditkort precis som här hemma en vanlig betalningsform. Det är dock alltid bra att ha lite kontanter på sig i form av mynt och mindre sedlar - särskillt utanför de större städerna. Du kan växla kontanter på banker eller särskilda växlingskontor (Kantor).

Dricks: Man ger normalt dricks på restauranger och liknande. Du kan antingen runda av räkningen uppåt till närmsta 10 zloty eller lägga på 10 procent på totalbeloppet. I taxibilar förväntar man sig också att du rundar av uppåt (om du är nöjd med turen).

Språk: Man blir undervisad i engelska från tidig ålder men du ska inte räkna med att det talas av alla. Särskilt bland den äldre generationen och på landet är engelska inte så gångbart och det går oftast bättre med tyska. Du kommer även uppleva att de flesta skyltar står på polska. Det är bara i de mest populära turistområdena som det även förekommer skyltning på engelska. Trots eventuellt bristande språkkunskaper kommer du märka att särskilt de yngre kommer utnyttja tillfället att få öva sin engelska annars kommer man alltid långt med gester och mimik. Lokalbefolkningen uppskattar om man som besökare gjort sig mödan att lära sig några enstaka polska ord och fraser hemifrån även om uttalet inte blir helt rätt. God morgon / eftermiddag är "dzien dobry", god kväll är "dobry wieczor" och man säger hej då med "widzenia".

Etikett: Polackerna är ett varmt och tillmöteskommande folk men håller vid vissa tillfällen lite mer på formerna än vad vi kanske är vana vid. Det är därför vanligt att man bara tilltalar personer man känner väl vid förnamn. Besöker du en kyrka eller ett kloster förväntar man sig dessutom att du visar respekt och är lämpligt klädd. Det vill säga långbyxor för männen och inga bara axlar eller korta kjolar (eller shorts) för kvinnor. 

Tidsskillnad: Polen ligger precis som Sverige i den centraleuropeiska tidszonen och har också sommartid. Så det förekommer ingen tidsskillnad! 

Toaletter: Offentliga toaletter skyltas i Polen ofta med en cirkel för kvinnor och en trekant för män.

Vad tycker gästerna om i Polen?

9,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 223 recensioner