Resor till Wien

Den Österrikiska huvudstaden är en charmerande och kulturell stad med storslagna barockbyggnader, eleganta trädgårdar och fantastisk konst från 18 och 1900-talet. Wien som även kallas "Musikens stad" hälsar dig välkommen med sin trevliga kaffekultur och kommer att imponera på dig med sina historiska sevärdheter och sina symfoniorkestrar.

Drömmer du om en upplevelserik storstadssemester med massor av historia och kultur så är Wien det perfekta valet. Här kan du använda semestern till att utforska den storslagna arkitekturen och konsten eller till att besöka eleganta caféer och konsertsalar. 

Bästa tidpunkten att resa till Wien

Det råder i princip enighet om att den bästa tiden att besöka Wien på är under våren och hösten, men de allra flesta besöker ändå staden på sommaren. Under sommarmånaderna arrangeras många upplevelser, som till exempel den världskända festivalen Wien Jazz Festival som vanligtvis äger rum i juni/juli. Här bjuds det på massor av levande musik och konserter från över 50 lokala och internationella musiker. Lite senare på sommaren arrangeras också ImPulsTanz festivalen då stadens teatrar är värdar för en internationell dansfestival. I slutet av juni fylls Donauinsel, ön mitt i Donau, med massor av folk på den årliga Donauinselfestivalen, en av Europas största open air-festival, som dessutom är gratis. Resten av året är denna lilla ön också ett populärt utflyktsmål för rullskridsko-åkande entusiaster och här finns också gott om barer och stränder. 

En annan populär tidpunkt att besöka huvudstaden på är mitten av november när julstämningen så smått börjar sprida sig på gatorna. Redan nu börjar det dyka upp julmarknader och konserter som du kan utforska runt omkring i stan. Julmarknaderna i Wien är kända för sin tradition och elegans. Runt om i staden arrangeras flera klassiska konserter i juletid, samtidigt som du kan besöka alla bodar som erbjuder mat och julpynt.

Vintersäsongen höjdpunkt är självklart nyårskonserten med Wiener Philharmonikerne, men om du bara vill uppleva stämningen i staden, bör du ta en tur till den populära utomhus-skridskobanan som är öppen från januari till mars.

Utforska Wien

Wien ligger vackert beläget vid Donau-floden. Historiskt sett är denna vackra stad bland annat mycket känd för att ha varit hem för enastående talanger som Mozart och Beethoven. I dag är de alltid lika populära Wiener Philharmonikerna en av stadens många orkestrar som för vidare Wiens stolta musikarv.

De storslagna byggnaderna längs de stenbesatta gatorna står som ett levande bevis för storslagen arkitektur och elegans som spänner över mer än 1 000 år. Idag bildar de en perfekt inramning till en semester med shopping, sightseeing eller romantik.

Wien har ett levande konstarv. Art Nouveau stilen har satt sina tydliga spår i staden med massor av dekorativa detaljer som du kan hålla utkik efter. Romantiska konstälskare kan beundra Gustav Klimts mästerverk Kyssen. Den ställs ut som en del av världens största Klimt-samling Belvedere, ett stort palats som numera är ett av landets ledande konstgallerier.

Österrikes kulturarv visas även på bästa sätt fram på slottet Schönbrunn. De skulpturella trädgårdarna utgör huvudatraktionen - och man kan mycket väl göra jämförelser med Versailles i utkanten av Paris. Med trädgårdar, fontäner, vinodlingar och till och med en labyrint att utforska kan man lätt tillbringa en hel dag här på att utforska denna fantastiska och gratis attraktion. Även om slottet ursprungligen byggdes som sommarresidens är det i våra dagar även populärt på vintern när julmarknaden skapar sin speciella stämning. I de många bodarna på julmarknaden erbjuds traditionellt hantverk, leksaker och dekorationer. Njut det hela med ett glas glögg medan du får stökat undan många julklappsinköp.

Centrum

Vart och ett av Wiens 23 distrikt har massor att bjuda på men det är trots allt i hjärtat av stan som du hittar några av Österrikes vackraste byggnader. Du kan eventuellt börja med att ta en spårvagn runt längs den centrala Ringstrasse för att se varför UNESCO 2001 satte upp stadsdelen på sin världsarvslista. Stanna till vid Stefansdomen för att beundra domkyrkans särpräglade och flerfärgade tegeltak som har blivit noggrant restaurerat efter skadorna från 2;a Världskrigets bombningar. I stadens centrum har du ett stort urval av historiska sevärdheter. Rathaus, Statsoperan och Albertina ligger till exempel alla inom gångavstånd. Det kan helt klart rekommenderas att gå en promenad mellan dem och njuta av de stillsamma trädgårdarna man passerar längs vägen.

Pratern

Wiens största offentliga parkområde, Pratern, hittar du i det gamla judiska distriktet Leopoldstadt. Följer du parkens alldeles egna lilla ångtågbana kommer du fram till nöjesparken. Här är öppet mellan mars och oktober med nöjen för både familjer och våghalsar. Upplev därefter den betagande utsikten över staden från ett av Wiens mest berömda kännetecken genom att åka några varv i Reisenrad. Detta jättelika pariserhjul som blev berömt efter sin roll i Orson Welles thriller, Den tredje mannen, får du bara inte missa.

Naschmarkt

På den största marknaden i Wien, Naschmarkt (som har fått sitt namn efter ordet naschen som fritt översatt betyder att småäta), möts kök och turister från hela världen. Gå på upptäcktsfärd bland de många bodarna och stanna till här och där för att äta och dricka. Är du hungrig så är Naschmarkt ett av de bästa ställena i stan att utforska det multikulturella köket på och inte överraskande så är marknaden lika populär bland lokalbefolkningen som bland turister. Oavsett om du siktar in dig på traditionella österrikiska rätter eller något exotiskt som koreansk Kimchi så väntar dig oförglömliga smakupplevelser. När marknadsstånden stänger och packar ihop för dagen tar liveband och DJs över och håller uppe den goda stämningen.

Boka din resa till Wien med Escapeaway

Det avgår dagliga flygningar till Wien och hos Escapeaway kan du boka hotell och kombinera det med en flygresa som passar dig. Du kan också enbart boka hotell om du själv vill stå för transporten. Hos oss hittar du också unika Hideaways, det vill säga hotell som bjuder på det där lilla extra. Flygplatsen i Wien heter Wien-Schwechat (VIE) och ligger 18 kilometer sydöst om staden. Det avgår både tåg och taxi från flygplatsen och in till centrum. 

>> Se alla våra Hideaways i Wien

>> Läs mer om Österrike

>> Se alla våra Hideaways i Österrike

Resor till Österrike

Läs mer om Österrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Österrike här

Hotell i Wien

Populära hotell i Wien

Österrike, Wien
9,3
Fantastiskt
1847 omdömen
  • Närmaste flygplats: 22 km
  • Avstånd till centrum: ca. 700 m
  • Internet/Wi-Fi
Österrike, Wien
9,0
Fantastiskt
1853 omdömen
  • Närmaste flygplats: 22 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Österrike, Wien
9,3
Fantastiskt
4509 omdömen
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Avstånd till centrum: ca. 700 m
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Wien?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 19 recensioner