Resor till Salzburg

Gå på upptäcktsfärd i det charmerande Salzburg och bli överraskad över alla de underbara restaurangerna, öl-trädgårdarna och affärerna som staden rymmer. Res till Salzburg med Escapeaway och njut av denna pärla till provinsstad.

Salzburg är Mozarts födelsestad vilket märks överallt i staden, från gatumusikanterna som fyller stadsrummet med vacker musik till skulpturer, bakelser, konserter och utställningar. Salzburg är dessutom känt som en naturlig knutpunkt mellan det plattare norr och de höga Alperna i söder, och enbart några få kilometer från centrum tornar bergen upp sig till mer än 2 000 meters höjd. Stadskärnan - Altstadt - är känd för sin vackra, barockbyggstil och togs därför upp på UNESCO;s världsarvslista 1996.

Precis väster om staden går gränsen mot Tyskland och det är också bara ca. 150 kilometer mellan Salzburg och storstaden München, det är däremot dubbelt så långt till den österrikiska huvudstaden Wien.

>> Se alla resor till Österrike

Så bokar du en resa till Salzburg

Med Escapeaway kan du få en problemfri och säker resa till Salzburg, med möjlighet till avresa från såväl Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Vår intelligenta sökmotor dammsuger nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med våra noga utvalda hotell i Österrike. Det hela paketeras till en paketresa med Resegaranti så du kan känna dig helt trygg med din resa, även ekonomiskt. Lägg till en hyrbil i paketet för att få den bästa upplevelsen på din destination.

Flygplatsen i Salzburg ligger bara ca. 5 kilometer från centrum, så när du reser hit kan du i stort sett gå från flygplatsen in till hotellen i stadskärnan. Trevlig resa!

>> Läs om storstadssemester Escapeaway
>> Åk på kärlekssemester - parsemester utan bekymmer

Hotell i Salzburg

Information och inspiration

Här kan du få information och inspiration till en resa till Salzburg, däribland information om stadens största sevärdheter och upplevelser. Stort nöje!

Hohensalzburg Slott

Den största sevärdheten på en resa till Salzburg är det mäktiga Hohensalzburg Slottet - eller Festung Hohensalzburg på tyska - som tronar högt över staden på toppen av Festungsberg på 506 meters höjd. Slottet är ett av Europas största Medeltida slott och samtidigt ett av de bäst bevarade i Europa. 

Slottet byggdes 1077 på ärkebiskopen Gebhard von Elfensteins order och renoverades i slutet av 1800-talet, men blev först en stor turistattraktion efter att järnvägen Festungsbahn byggdes 1892. 

Genom historien har slottet haft många olika funktioner: I början av 1900-talet (under första världskriget) användes det som fängelse för italienska krigsfångar och på 1930-talet för nazistiska aktivister (före "Anschluss" med Tyskland). Det hyste även den kände tyske keramikern, bildhuggaren och målaren Arno Lehmann, som bodde i slottet och bedrev sin konstnärliga verksamhet här från 1949 fram till hans död 1973. 

Getreidegasse

Getreidegasse är en hektisk shoppinggata i den historiska delen av Altstadt (den gamla stadsdelen), som har stått med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1996. Gatan är bland annat känd för att hysa Wolfgang Amadeus Mozarts födelseplats på nr. 9, där han bodde fram till 7 års ålder. 

Även om Getreidegasse är en av stadens mest populära turistattraktioner, har Salzburgs stadsadministration gjort många ihärdiga försök att bevara gatans autentiska karaktär, därför kan du än idag se många historiskt unika hus på gatan.

Varje dag kan man se den berömda "marionettenfrau" med sin bruna korg från vilken hon sedan 1987 har sålt dockor på gatan.

Slottet Mirabell 

Mirabell slott - eller på tyska: Schloss Mirabell - har erkänts som kulturarvsmonument i Österrike men är samtidigt en del av det gamla, historiska centrumet i Salzburg, som har utsetts till världsarv av UNESCO.

Slottet byggdes omkring år 1606 vid bredden av floden Salzachn norr om stadens medeltida murar. Enligt legenden byggdes slottet på sex månader och på order av prins-ärkebiskop Wolf Dietrich Raitenau, som led av gikt och som därför såg slottet som en möjlighet att slippa förflytta sig längs de smala gatorna i staden. Raitenau ville dessutom ha ett "glädjepalats" åt sig själv och sin älskarinna Salome Alt.

Slottet är byggt efter italiensk och fransk modell och fick ursprungligen namnet Altenau Slot, innan Raitenaus efterföljare, Mark Sittich von Hohenems, ändrade namnet till "mirabell", efter att Raitenau hade arresterats och avvisats från slottet 1612.

Slottet byggdes senare om i en överdådig barockstil från 1721 till 1727 och blev även tillfört neoklassisistiska drag efter en brand 1818.

En resa till Salzburg är en fantastisk upplevelse eftersom man kan uppleva stor arkitektur, konst, natur, skidåkning och mycket annat. Upplev Salzburg på en kör själv-semester, eller på en paketresa där du bokar flygbiljett, hotell och hyrbil i samma bokning.

Resor till Österrike

Läs mer om Österrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Österrike här