Resor till Nordmakedonien

Nordmakedonien är ett litet bergigt land som med sitt läge mellan Bulgarien, Serbien och Kosovo i norr, Albanien i väster och Grekland i söder har mycket att erbjuda den äventyrslystne resenären. Här i hjärtat av Balkan väntar dig charmerande medeltidsstäder, den fascinerande huvudstaden Skopje och inte minst massor av storslagen, ofördärvad natur som bland annat inkluderar den kristallklara Ohridsjön som är Balkanhalvöns djupaste samt de höga bergen i Mavrovo Nationalparken.

På en resa till Nordmakedonien är det lätt att hitta lite avsides områden som i och för sig inte har så många turistfaciliteter men som i gengäld har ett härligt lugn och fridfullhet. Detta lugn kan du njuta av längs otaliga vandringsleder eller till och med från hästryggen om du vill spara dina egna ben i den bergiga terrängen. Överallt där du rör dig kommer du möta en gästfri befolkning som med glatt humör och öppenhet hälsar besökare välkomna.

Lång väg mot självständighet

Denna lilla inlandsstat som inte är större än Sicilien har liksom resten av regionen haft en tidvis turbulent historia. Området har genom tidernas lopp varit en del av landssonen Alexander den Stores rike, Romarriket, Det Bysantinska Riket, Osmanska Riket och senast Jugoslavien. Du kan inte undgå att känna historiens vingslag när du går runt i Skopje eller i den vackra medeltidsstaden Ohrid som står upptagen på UNESCOs Världsarvslista.

Efter Jugoslaviens sammanbrott 1991 förklarade sig landet självständigt som Republiken Makedonien. Det föll absolut inte i god jord hos grannlandet Grekland som använder samma namn om sin största, nordöstliga region och fruktade att makedonierna med tiden skulle göra krav på denna region. Det nya landet fick vid upptagandet i FN 1993 därför efter grekiska krav ett namn som låg bättre i munnen nämligen "Den tidigare jugoslaviska republiken Makedonien".

Den diplomatiska krisen löstes först efter 28 år genom ett avtal 2019 som gav Makedonien det officiella namnet Republiken Nordmakedonien. Samtidigt gick Grekland med på att upphäva sitt veto mot makedoniskt medlemskap i Nato och EU. Det är dock fortfarande en del greker som är mycket missnöjda med att grannarna i norr nu kan kalla sig makedonier och få sitt språk erkänt som makedonska.

Det är i stort sett ingen av de omkring 2 miljonerna makedonierna som själva använder det officiella namnet "Nordmakedonien" om sitt land. När man skulle rösta om namnskiftet bojkottade merparten av befolkningen omröstningen. Om du vill undvika att trampa någon på tårna under din resa så är det bästa att bara kalla landet för Makedonien.

Hotell i Nordmakedonien

Populära hotell i Nordmakedonien

Nordmakedonien, Skopje
  • Närmaste flygplats: 29 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Nordmakedonien, Skopje
9,3
Fantastiskt
378 omdömen
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2 km
  • Internet/Wi-Fi
Nordmakedonien, Skopje
9,5
Fantastiskt
1498 omdömen
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
  • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter och upplevelser

Här nedan har jag kort beskrivit några av de många upplevelser som väntar dig på en resa till Nordmakedonien. Skulle du vilja läsa om de många övriga sevärdheterna i Nordmakedonien så rekommenderar jag att du besöker vår reseblogg, där hittar du intressanta artiklar om detta och även våra många andra spännande resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Natur och historia

Största delarna av Nordmakedonien består av berg och högslätter så är det också naturen och det storslagna landskapet som är landets största attraktioner. Tycker du om aktiv semester finns här rikliga möjligheter att till exempel ge sig ut på vackra vandrings- eller cykelturer i Galicica, Pelister eller Mavrovo nationalparken. I den största av dessa parker, Mavrovo Nationalpark, ligger även landets högsta berg, djupa sjöar, vattenfall, grottor och floder. Här ligger även landets mest populära skidområde.

En tur runt bland nationalparkerna och resten av det natursköna landet ger även möjligheten att besöka måleriska, avsides belägna kloster samt trevliga byar och småstäder där tiden tycks ha stått stilla i århundraden. I Mavrovo ligger till exempel Sankt Joan Bigorski-klostret som utöver sitt idylliska läge är känt för sina vackra utsmyckningar av trä. 

Omgivet av land på alla sidor kan Nordmakedonien inte skryta med några stränder. Skulle du ändå känna för ett uppfriskande dopp så finns det i gengäld åtskilliga inbjudande sjöar. I den sydvästra delen av landet på gränsen mot Albanien ligger dessutom ett av de mest populära resmålen Ohrid. Denna stad är känd för sina många kyrkor, kapell och kloster. Den största attraktionen rent bokstavligt talat är dock den klara Ohridsjön vars östra bredd mellan staden och Sankt Naum klostret kallas för den makedoniska Rivieran. Sjön skapades för över fyra miljoner år sedan och är därmed en av de äldsta i världen.

Naturen är enastående men du kan även se fram emot de kulturella upplevelserna. Även om det nuvarande Makedonien i och för sig först kom till efter upplösningen av Jugoslavien så är det ett land med djupa historiska rötter och stolta traditioner. Detta är något du inte kan undgå att märka nästan oavsett var i landet du befinner dig. För den historiskt intresserade finns det en mängd spännande sevärdheter i en stad som Ohrid. Staden som förståeligt nog står med på UNESCOs lista över världsarv är antagligen en av de äldsta städerna i Europa. När du inte är på sightseeing i den gamla stadsdelen kan du tillbringa tiden med att utforska de många små butikerna på gågatan eller slå dig ner på någon av de många restaurangerna och trevliga caféerna.

Skopje

Skopje som ligger vid floden Vardar i den norra delen av landet rymmer nästan hälften av Nordmakedoniens befolkning. Huvudstaden är dessutom det obestridda ekonomiska, politiska och kulturella centrumet i landet.

Skopje ansågs tidigare vara en av de vackraste städerna i medelhavsregionen, och det säger ju inte så lite, men efter ett våldsamt jordskalv 1963 låg en stor del av staden i ruiner, något den aldrig helt har återhämtat sig ifrån. Man har emellertid på senare år gjort stora insatser för att renovera och modernisera staden. På en del platser har det resulterat i byggnader i lite tvivelaktig stil som kan verka lite malplacerade. Som tur är finns det fortfarande många, mer charmerande kvarter kvar i staden. Stara Caršija (den gamla staden) är ett av dessa områden med mest autentisk atmosfär. Här framgår det tydligt att staden en gång utgjorde en del av det Osmanska Riket tack vare alla moskéer och traditionella hamammer som har restaurerats efter jordskalvet med stöd från Turkiet.