Resor till Amsterdam

Om du är på utkik efter ett resmål med massor av potential för en både avkopplande och upplevelserik semester, då bör du titta närmare på Amsterdam. Här kan du spendera semestern med att utforska stadens historia på Rijksmuseum, koppla av på de soldränkta kanalerna, njuta livet på de livliga barerna och klubbscenen eller avsluta dagen på ett trevligt "brun café".

De många olika erbjudandena har gjort Amsterdam till en av de mest populära destinationerna i Europa. Oavsett om du tycker om att fylla din semester med mängder av sightseeing eller föredrar att upptäcka en ny stad i ett mer avslappnat tempo så hittar du ett otroligt utbud av saker att se och göra i Amsterdam. Huvudattraktionen på en semester i Amsterdam är själva staden i sig och som är uppbyggd kring en mängd stora och små kanaler, här tar man sig lättast runt på cykel eller med spårvagn eftersom det är mycket ont om plats för bilar, varje år är det någon bil som hamnar i vattnet. Stämningen i Amsterdam är ungdomlig, vänlig och uppsluppen - du kommer helt säkert tycka om den!

Välkommen till Amsterdam med Escapeaway, vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell under din semester.

>> Läs allt om storstadssemester med Escapeaway
>> Läs även om resor till Bryssel

 

Hotell i Amsterdam

Populära hotell i Amsterdam

Nederländerna, Amsterdam
8,5
Mycket bra
4532 omdömen
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Nederländerna, Amsterdam
9,2
Fantastiskt
681 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Nederländerna, Amsterdam
8,3
Mycket bra
2363 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Avstånd till centrum: ca. 6.5 km
  • Internet/Wi-Fi

Mat och dryck

Prioriterar du de kulinariska upplevelserna högt under din semester så är Amsterdam ett bra resmål. Här hittar du allt från förnäma Michelin-restauranger till välsmakande fastfood och du kan gå på upptäcktsfärd bland kök från nästan alla världens hörn. Det finns till exempel goda möjligheter att hitta asiatiska restauranger och då särskilt indonesiska, men skulle du vilja prova några genuina, traditionella holländska rätter så finns det självklart även möjlighet till det.

Det är inte helt rättvist att det ursprungliga , traditionella holländska köket har rykte om sig att mest bjuda på halvtråkiga rätter präglade av potatis i långa banor. Redan när Amsterdam var knutpunkt för förbindelserna till de fjärran kolonierna i Öster och i Amerika lät man sig inspireras av de främmande kulturernas gastronomi - särskilt kryddorna. Senare har inflyttade från resten av världen även satt sina spår i det lokala köket. Idag är det därför ingen risk för att du inte ska hitta ett matställe i Amsterdam med något på menyn som passar precis för dina smaklökar. 

Att gå ut och äta i Amsterdam är i sig själv dessutom ett av de bästa sätten att uppleva stadens själ på. Här finns en hel värld av stämningsfulla restauranger och caféer dit lokalbefolkningen själv tycker om att gå. Lonely Planet framhäver till exempel restaurangen Greetje, som ett av de bästa ställena att få traditionella holländska rätter som har fått en kreativ, modern twist. La Falote i museekvarteret har likaså kända holländska rätter på menyn och som avspeglar säsongens färska råvaror. Tycker du om indonesisk mat så kan jag rekommendera Blue Pepper, som för övrigt är en av de få restaurangerna i stan som erbjuder en "dinner-cruise" på kanalerna med en indonesisk rijsttafel. 

Såhär skulle man kunna fortsätt och räkna upp den ena unika restaurangen efter den andra men istället nöjer jag mig med at konstatera att de kulinariska upplevelserna på en semester i Amsterdam lätt kan konkurrera med stadens många andra attraktioner.

Du får naturligtvis heller inte glömma att smaka på det lokala ölet. Holländarna är kända för sin ölbryggning. Det är till exempel här som den stora bryggerikoncernen Heineken grundades. Vill du avnjuta din öl på traditionellt manér, när du reser till Amsterdam, bör du besöka stadens så kallade bruna caféer, bruin café eller bruine kroeg. Det är i och för sig lika ofta belgisk öl bakom disken, men de två länderna har ju också täta historiska förbindelser.

Om du inte är så mycket för alkohol så kan du i stället ge dig ut på jakt efter en annan av Hollands mest kända produkter, ost. Med en förbrukning på 15 kg ost årligen per person så är det inte för inte som holländarna är kända som ett av de mest ostälskande folken i världen. Man tillverkar också några helt fantastiska ostar och oavsett om du föredrar milda eller mer smakrika ostar så är det en härlig upplevelse att gå på ostinköp. Det kunde till exempel vara på den stora Albert Cuyp-marknaden eller i en av stans många, gamla ostbutiker. Här finns alltid gott om smakprover så du kan hitta den helt rätta smaken för dig i det enorma utbudet.

Information och fakta

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Amsterdam bland annat angående stadens befolkning, historia och liknande som kan fungera som inspiration till din semester. Denna information är enbart avsedd som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa till Hollands huvudstad så rekommenderar jag att du tar dig en titt på vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Bästa tiden att besöka Amsterdam

Amsterdam är en tilltalande destination hela året och almanackan är fullproppad med händelser under alla fyra årstiderna. Om du vill undvika den hektiska högsäsongen så är den bästa tiden att besöka Amsterdam under våren och hösten. I juli och augusti fylls stan till bredden av besökare vilket innebär att du ofta måste betala mer för ditt boende och vara beredd på att stå i kö vid toppattraktionerna.

Våren, när tulpanerna står i blom är en härlig tid att besöka Amsterdam på. Bland tulpanälskare betraktas därför april och maj som den bästa tidpunkten på året att besöka Amsterdam. Det kan vara mycket människor och trängsel på sommaren men det uppvägs som regel av det behagliga vädret som t.ex. inbjuder till en avkopplande picknick i Vondelpark eller solbadande vid Zandvoort. Du får inte glömma varma kläder om du åker till Amsterdam på vintern då dimman rullar in från havet. Men klara dagar och de tillfrusna kanalerna gör staden perfekt för en förlängd vinterweekend.

Amsterdam står under året värd för hundratals olika arrangemang och firar helgdagar i stor stil hela året runt. En av höjdpunkterna är Kungens dag som infaller i slutet av april. Vid denna tidpunk blir hela stan en enda stor utomhusfest för att fira kung Willem-Alexander. Då klär sig lokalbefolkningen i orangea kläder och dansar på gatorna till långt fram på småtimmarna.

Du kan starta våren i Amsterdam i mars genom att delta i öppnandet av Keukenhof blomsterpark, eller komma lite senare i april i tid till tulpansäsongen. I juni går Roots Festivalen och Open Garden Days musikfestivalen av stapeln i stan medan gay pride paraden livar upp kanalerna i augusti. Särskilt på hösten är de kulturella händelserna det stora dragplåstret så som Museum Night i november. Efter hand som vinterkylan lägger sig över stan så bör du överväga att besöka Amsterdams julmarknader för att njuta av en kopp varm glögg medan du shopparr traditionella souvenirer.

På äventyr i Amsterdam

Med allt från charmiga kullerstensgator till den livliga konstscenen väntar dig ett sant överflöd av upplevelser i den holländska huvudstaden. Amsterdam är proppfullt av fantastiska museer, konstgallerier, stämningsfulla cafeer, restauranger och legendariska klubbar som allt sammantaget bidrar till att göra Amsterdam till ett unikt resmål. Cafékulturen är välutvecklad i Amsterdam så du är aldrig långt från ett perfekt ställe att sitta med en kopp kaffe och betrakta stadens liv ha sin gång framför näsan på dig. 

Om du söker en destination som är rik på historia så har du hittat rätt. Stadens måleriska gator är fyllda med liv i form av restauranger och butiker men här finns även en fascinerande förtid att upptäcka. Besök Amsterdam-museet för att lära om det lokala samhället eller besök Canal House för att dyka djupare ner i ett av stadens ikoniska ställen. Under vintern får du absolut inte missa julmarknaden.

Besök Rijksmuseum

Amsterdam har massor av museer att erbjuda vilka alla är värda ett besök, men ett av de mest ikoniska är Rijksmuseum. Museets fantastiska yttre matchar dess många utställningar som spänner över konst fråm medeltiden fram till våra dagar. Håll särskilt utkik efter de berömda Rembrandt-målningarna som visas här.

Shop-amok

Amsterdam har ett brett urval av butiker vilket innebär att du kan hitta nästan allt du kan önska dig oavsett om det gäller lyxvaruhus eller charmiga vintage boutiquer. Fördjupa dig i stadens verkliga själ med ett besök i IJ-Hallen i centrum av stan, det är Europas största loppmarknad och det perfekta stället att hitta en dold pärla eller antik skatt. Det kan löna sig att avsätta gott om tid här, även om du bara kommer för att uppleva atmosfären.

Avnjut en picknick i Vondelpark

Vondelpark bör stå högt på listan över saker att uppleva i Amsterdam, särskilt om du besöker staden på våren. Detta stans största grönområde är ofta fullt av stans lokalbefolkning som kommer hit för att ha en picknick och umgås. Det finns en del vackra monument i parken, häribland en skulptur skapad av Picasso. Besöker du parken på sommaren kan du ha turen att få lyssna till någon gratis utomhuskonsert.

Cykeltur genom stan

Bilderna man ofta ser från Amsterdam som visar mängder av både lokala och turister som cyklar omkring, de ljuger inte. Cykeln är det bästa sättet att ta sig runt på i stan. Det sitter så djupt i Amsterdams kultur att du kan hitta cykeluthyrningar på många ställen i stan. Du kan till och med göra guidade sightseeing turer på cykel genom stan. 

Sightseeing i Amsterdam

Det finns massor att hålla sig sysselsatt med i Amsterdam, oavsett om du vill använda tiden till att fördjupa dig i stadens fascinerande historia eller kulturliv. De berömda kanalerna är anledningen till att Amsterdam ofta kallas Venedig i norr. Du får absolut inte missa att uppleva kanalerna oavset om det är på en kanalrundtur eller i en pedalbåt som du trampar själv. 

Vill du hellre fördjupa dig i stadens liv på land så finns det knappast något som slår Amsterdams stora torg. De karaktärsfulla Leidseplein och Rembrandtplein lockar till sig många turister och är perfekta platser att koppla av på med en kopp kaffe och betrakta folklivet. Nieuwmarkt, Westermarkt och Noordermarkt är gamla marknader och perfekta ställen gå en avkopplande promenad på medan du utforskar de gamla monumenten och ikoniska skulpturerna.

Distrikt i Amsterdam

Det gamla centrum

Som namnet antyder är denna charmerande del av staden den äldsta bosättningen i Amsterdam. Perfekt för dig som är intresserad av historia och kultur då du här hittar mängder av exempel på traditionell arkitektur och ikoniska monument. Glöm inte din kamera!

Nieuwmarkt

Detta stora torg som ligger i stans Chinatown är fyllt av liv och rörelse. Torget som gränsar till det ökända "Red Light District" är populärt bland turister. Här finns en rad kaffebarer och caféer att fördriva tiden på samt spektakulär arkitektur att beundra i området.

Spiegelkwartier

Denna del av stan är särskilt charmig på grund av dess rötter som går tillbaka till 1600-talet. Området är som gjort för en avkopplande promenad och dessutom finns här en rad intressanta konstgallerier och museer att besöka. När du är färdig med dem bör du även ge dig tid att gå på upptäcktsfärd i de många vintage- och antikvitetsaffärerna som finns i området.

En rymlig storstad för livsnjutare

Även om Hollands regering och parlamentet håller till i Haag omkring 50 km mot sydväst så är Amsterdam landets huvudstad. Staden är dessutom Hollands komerciella och kulturella knutpunkt. Amsterdam är även landets största stad med omkring 840 000 invånare innanför stadsgränsen (ca 2,4 miljoner med förstäder). Stadens invånare är fördelade på 180 olika nationaliteter vilket gör Amsterdam till en av världens mest multikulturella städer.

Den stora mångfalden är inget nytt fenomen för Amsterdam utan snarare något som har sina rötter många hundra år tillbaka i tiden. När Spanien på 1500-talet angrep de sydliga nederländska provinserna, som idag utgörs av Belgien, sökte sig många flyktingar norr över och fann en säker "hamn" i Amsterdam. Staden och dess befolkning fick därför nästan från starten ett rykte om sig att vara tolerant mot främmande kulturer vilket lockade till sig förföljda grupper såsom hugenotter från Frankrike och judar från den Iberiska halvön, men även från fjärran länder. Handelsstaden Amsterdam upptäckte tidigt att mångfald kunde vara en styrka eftersom det gav täta handelsförbindelser ut i världen. Det bidrog även till att Amsterdam blev centrum för Hollands Gyllene Århundrade på 1600-talet när republiken dominerade handeln på världshaven. Amsterdam var under denna period knutpunkten för en stor del av världens handel och var troligtvis världens rikaste stad.

I dag är Amsterdam fortfarande känt för att vara en rymlig och öppen stad och som besökare kommer du också att märka att det härskar en särskild atmosfär här. Lokalbefolkningen verkar njuta av att bo i en av Europas mest charmiga städer och även om de måste dela staden med många turister så är det i hög grad de lokala som ger staden dess avslappnade och lite tillbakalutade stämning. Den gamla köpmansmentaliteten är även den intakt så det har naturligtvis ingen negativ inverkan på välkomnandet att de många turisterna bidrar med många pengar i kassan. 

Omkring hälften av stadens invånare är inte av holländskt ursprung. En stor del härstammar från tidigare holländska kolonier i Indonesien och Sydamerika (Surinam), men även invandrare från speciellt Marocko och Turkiet samt flyktingar från andra delar av världen bidrar till att sätta en färgrik prägel på Amsterdam. Den holländska huvudstaden utövar fortfarande en stark dragningskraft på både holländare och utlänningar. Detta gör Amsterdam till den snabbast växande staden i Holland och särskilt under senare år har tillväxten varit extra stor. På bara två år (2015-16) växte staden med nästan 18 000 invånare. 

Det finns många anledningar till att folk från hela världen även idag flyttar till Amsterdam - häribland stadens rika kulturliv, en levande internationell gemenskap samt en växande arbetsmarknad. Därtill kommer naturligtvis även att det är lätt att göra sig förstådd i stan  då de flesta pratar näst intill flytande engelska. 

Amsterdam - bättre än någonsin

Det är inte svårt att förstå varför Amsterdam av en del jämförs med Venedig. Placeringen i en mycket låg terräng har gjort det nödvändigt med omfattande kanalsystem vilket innebär att många hus på liknande sätt står på meterlånga fundamentpålar. De 165 kanalerna rymmer omkring 2 500 husbåtar och korsas av talrika broar vilket ger den holländska huvudstaden sin helt egna karaktär. Till detta kommer naturligtvis den stämning som de otaliga byggnaderna från 15-, 16- och 1700-talet skapar.

I Amsterdam är man mycket medveten om att det i lika hög grad är stadens charmerande atmosfär som verkar lockande för många besökande som det är museerna och de andra sevärdheterna. För ungefär tio år sedan bestämde stadsledningen att hjärtat av Amsterdam var i behov av en ordentlig städning och lanserade Projekt 1012 uppkallat efter postnummret för den inre stadsdelen. Målsättningen var huvudsakligen att rensa upp i det beryktade "Red Light District" och populära coffeeshops. Genom att få ner antalet bordeller har man istället skapat plats för affärer, caféer och bostäder. Detta har inte skett utan motstånd men det råder knappast något tvivel om att stadens centrum på sikt kommer bli ännu mer attraktivt och lockande för både lokalbefolkningen och turister. 

Historia

Amsterdam, som ursprungligen bara var ett litet fiskeläge och en handelsstation vid Amstelflodens mynning omnämns första gången som "Amsteldamme" i historiska källor från 1275. Det är med andra ord inte en av Hollands äldsta städer men den utvecklade sig i gengäld till att bli en av världens viktigaste handelsstäder redan på 1600-talet - känt som Hollands gyllene århundrade. 

Amsterdam blev tack vare Det Holländska Ostindiska Kompaniet (VOC) centrum för handeln med kolonierna i Asien. VOC gav en elit av stadens köpmän stor politisk makt och inte minst stort välstånd som bland annat användes till att investera i kanalprojekt, byggande och konst vilket du kan se runt om i landet än idag.

Holland fick emellertid inte lov att ha den inbringande handeln med Fjärran Östern för sig själv. Frankrike och England ville också ha sin del av kakan, vilket ledde till krig. Detta försvagade Holland under 1800-talet. En lågpunkt för landet och för Amsterdam kom då man hamnade under fransk kontroll i samband med Napoleonkrigen och inte heller som en del av det holland-belgiska kungariket 1815-30 lyckades staden återvinna sin tidigare status som ledande handelsstad. 

Mot slutet av 1800-talet upplevde Amsterdam åter ett uppsving inte minst tack vare den tyska industriella revolutionen och anläggandet av Nordsjökanalen som gav staden en viktig anslutning till havet. Holland höll sig neutralt under Första världskriget men blev i gengäld invaderat av tyskarna under starten av Andra världskriget. Detta gick hårt ut över Amsterdams judiska befolkning och de som försökte gömma dem för nazisterna. Det anges att omkring 60 000 av stadens judar skickades till tyska koncentrationsläger - häribland Anne Frank, som dog i Bergen-Belsen koncentrationslägret.

Transport

Landets största flygplats, Amsterdam Airport Schiphol, ligger bara omkring 20 km från stan. Detta är en av Europas största flygplatser från vilken en mängd flygbolag har linjer till i stort sätt världens alla hörn - inklusive svenska flygplatser. Det är dessutom lätt att ta sig vidare från flygplatsen in till Amsterdam med taxi, buss och tåg. Det tar omkring 30 minuter att ta sig till centrum av stan. Om du i stället flyger till Rotterdam eller Eindhoven har du även därifrån möjlighet att ta dig sista biten in till Amsterdam med offentlig transport. 

I Amsterdam det offentliga transportnätet välutvecklat med både bussar, spårvagnar och metro. På vattnet går det färjor och kanalturer. För de offentliga transporterna använder man ett så kallat OV-chipkaart, som motsvarar vårt svenska jojo kort. Detta finns i olika varianter som antingen kan tankas på eller köpas med ett bestämt antal restimmar. Det finns dessutom ett speciellt turistkort, "I amsterdam City Card", som utöver transport bland annat även berättigar till inträde på många av stadens museer.

Centrum av stan är emellertid inte större än att du kan ta dig runt till många platser till fots. Sist men inte minst är Amsterdam en av världens cykelvänligaste städer. Här finns fler cyklar än invånare och även om det även kör bilar i centrum så tas det mycket hänsyn till cyklisterna med många gator som är helt eller delvis stängda för biltrafik. Det erbjuds cykeluthyrning på många ställen och en guidad cykelrundtur är ett bra sätt att uppleva stan på. Vill du utforska stan på egen hand finns det dessutom sex markerade cykelrutter på upp till 30 kilometers längd som tar dig runt till kända och okända pärlor i stan. Det kan även rekommenderas att hyra en pedalbåt och ge sig ut på tur bland kanalerna.

Väder och klimat

Det holländska klimatet är mycket så som vi känner det i Nordeuropa. Det vill säga att sommaren normalt är varm men kan ha svalare perioder medan det på vintern sällan blir riktigt kallt även om temperaturen periodvis kan dyka ner en bit under noll. Regn kan förekomma hela året men vanligtvis är våren den torraste årstiden.

Amsterdam kan därför besökas året rundt, men de flesta väljer att resa hit under våren och sommaren. Men det råder även en speciell stämning i stan när vintermörkret sänker sig och de romantiska broarna är upplysta. Det finns dessutom mängder av inomhusnöjen i stan om inte vädret visar sig från sin bästa sida.

Bra att veta

Valuta: Euro. De flesta butiker, restauranger och hotell tar emot de vanligaste kreditkorten, men det finns undantag. Det rekommenderas därför att fråga i förväg eller att eventuellt ha kontanter till hands för säkerhets skull. Det är aldrig långt till närmsta bankomat. Var uppmärksam på att 200 och 500 euro-sedlar inte accepteras på så många ställen. Det är även en god idé att ha lite småpengar på sig till de offentliga toaletterna. 

Dricks: Notan på restauranger, barer, taxi o.s.v. inkluderar alltid service, men det är brukligt att ge mellan 5 och 10 procent extra i dricks (om servicen har varit tillfredställande).

Språk: Det är lätt att göra sig förstådd på engelska i Amsterdam, då de flesta i lokalbefolkningen pratar om inte flytande så i alla fall bra engelska. Det skadar emellertid inte att vara lite tillmöteskommande genom att lära sig ett par holländska glosor före resan som t.ex. "dankjewel" som betyder tack så mycket.

Red Light District: Prostitution och bordellverksamhet är lagligt i Holland. Det finns dessutom fortfarande flera fönsterbordeller i det beryktade Red Light District, även om det i samband med stadsförnyelse-projektet 1012 har skett en minskning i antal och införts fler regler för att minska risken för att kvinnor utnyttjas till prostitution mot deras egen vilja. Även om det finns frivilliggrupper som gör upplysande rundvandringar i Red Light District, bör kvarteret inte uppfattas som en allmän sevärdhet. Kvinnorna i fönstren tycker till exempel inte om att bli fotograferade och konfonterar ofta folk som inte lyder skyltarnas anvisningar om "ingen fotografering".

Kaffebar ≠ coffeeshop: Om du går in på en coffeeshop i Amsterdam för att släcka kaffetörsten så blir du nog överraskad. En koffieshop / coffeeshop är huvudsakligast ett ställe dit folk går för att köpa och röka olika former av cannabis, även om det ofta även säljs lite mat och alkoholfria drycker. Holland i allmänhet och Amsterdam i synnerhet har under många år varit känt runt om i världen för att ha en fri syn på "lättare droger" så som cannabis, men det råder även många missförstånd. Canabis har aldrig varit helt lagligt man har bara inte straffat folk för innehav av cannabis till eget bruk (max 30 gram). På samma sätt är det heller inte full uppbackning bland lokalbefolkningen till dessa coffeeshops och det har under senare år införts en viss åtstramning. Bland annat får man idag enbart sälja 5 gram per kund per dag. Det var även för några få år sedan ett upprop kring att bara holländare skulle ha tillträde till stans coffeeshops. Reglen infördes i södra Holland, men i Amsterdam är man fortfarande som turist välkommen på stans många coffeeshops. 

Resor till Nederländerna

Läs mer om Nederländerna och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Nederländerna här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Amsterdam?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 7 recensioner