Reser till Holland

Oavsett om du vill festa dig genom dagarna i Amsterdam, eller njuta av natursköna landskap i landet, finns det något för var och ens smak i Holland. Fascinerande museum har massor att erbjuda dig som är historieintresserad, medan nattlivet i Amsterdam kan hålla festglada underhållna i flera dagar. Med tanke på hur litet landet är, finns det med andra ord imponerande mycket att uppleva.

Många som reser till Holland, söker sig direkt till städerna, vilket inte är så märkligt. Det finns lika många aktiviteter för familjer och par, som för den stora gruppen vänner. Amsterdam har otvivelaktigt en vågad sida, men staden erbjuder också en massa kulturella och historiska attraktioner. Efter ett rörande besök på Anne Frank-muséet, kan du fortsätta till det mer uppmuntrande Heineken Museum. Du bör också besöka de andra städerna i Holland. Rotterdam är till exempel en spännande destination, där du kan se massor av de välkända holländska vinmöllorna, medan Haag - som huserar landets regering och kungliga familj - också har mycket att erbjuda.

Vill du få ett avbrott från stadens trängsel på din semester i Holland, kan du enkelt ta en tur ut på landet. Här kan du vandra eller cykla genom vackra landskap, besöka nationalparker eller slappna av på sandstränder. Har du barn med som ska underhållas, kan vi rekommendera att besöka äventyrsparkerna Efteling eller Madurodams miniatyrsstad. Här kan du och barnen utforska miniaturmodeller av de mest berömda landmärkena i Holland.

Flyg till: Schiphol flygplats (AMS), som ligger cirka 25 km sydväst om centrala Amsterdam; Eidhoven flygplats, som ligger cirka 8 km väster om Eindhoven; Rotterdam Haag flygplats, som ligger 6 km nordväst om Rotterdam.

Escapeaway är specialist på resor till Holland där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

>> Läs också om resor till Belgien
>> Läs även om resor till Tyskland

Resmål i Nederländerna

  • Gästrecensioner 8,9
    Amsterdam
    23 hotell
    Om du är på utkik efter ett resmål med massor av potential, då bör du ta en titt på Amsterdam. Här kan du tillbringa din semester på Rijksmuseum, koppla av längs de charmiga kanalerna (eller på dem), roa dig på livliga barer och kanske avsluta ... dagen på ett mysigt "brun café". Läs mer

Populära hotell i Nederländerna

Nederländerna, Amsterdam
9,3
Fantastiskt
434 omdömen
  • Närmaste flygplats: 22 km
  • Internet/Wi-Fi
  • I stad eller by
Nederländerna, Amsterdam
8,8
Mycket bra
6099 omdömen
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Nederländerna, Amsterdam
9,4
Fantastiskt
670 omdömen
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
  • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter som väntar på dig på en resa till Holland. Om du vill läsa om fler sevärdheter i Holland, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg om resor, där du hittar spännande ariklar om alla våra resmål.

Blommor

Högt på många turisters önskelista står att besöka det stora blomstermarknaderna - främst de med tulpaner - när de slår ut. Våren är därför högsäsong i Holland, och lockar blomsterälskare från hela världen. Det kan därför vara rätt svårt att hitta ett hotellrum på denna tidpunkt, om du inte bokar i god tid. Blomsäsongen börjar med krokusarna i mars, och följs därefter av påskliljor och hyacinter. Höjdpunkten är dock, när de färgglada tulpanerna blommar mellan april och början av maj.

En av de bästa platserna för att se de vackra tulpanerna och andra blommor i full blom, är Keukenhof i Lisse, där fler än sju miljoner blomsterlöar varje år förvandlar världens största blomsterpark till ett spektakulärt hav av färger. Det är överväldigande både för lyktsinnet och synen, att spatsera runt i parken - men om du tycker om blommor, är det nästan ett måste att uppleva Keukenhof. Observera att parken, som ligger 30-40 minuters bilfärd från Amsterdam, endast är öppen under blomsäsongen (mitten av mars till mitten av maj).

Keukenhof är dock långt ifrån den enda platsen där du kan uppleva tulpaner i Holland. Ofta behöver du bara ta cykeln eller tåget en tur ut på landet för att vara omgiven av de färgglada marknaderna. Den högsta koncentrationen av tulpaner hittas i Noordoostpolder i Flevoland eller i Noord-Holland.

Amsterdams kanaler

Även om regeringen och parlamentet håller till i Haag, är Hollands officiella huvudstad Amsterdam. Staden är också landets kulturella och finansiella centrum, och är med rätta Hollands mest populära resmål. Här kan du spendera åtskilliga dagar på att utforska spännande sevärdheter, och inte minst uppleva det levande kulturlivet. Populariteten beror utan tvekan också på stadens unika, tillbakalutande stämning, som är perfekt till en avslappnande storstadssemester.

En av de mest karaktäristiska sakerna med Amsterdam, är alla kanaler. År 2010 blev Kanalringen upptagen på UNESCOs lista över världsarv, och det är en oförglömlig upplevelse att åka på en tur på kanalerna och uppleva staden så som den ter sig som bäst. Sträckan som är känd som The Golden Bend från Leidsestraat till Vijzelstraat, bjuder t.ex. på stadens vackraste kanalhus. Du kan naturligtvis också njuta av kanalerna och alla broar uppe på land. Gå till exempel en tur till bron på hörnet av Reguliersgracht, och Herengracht, varifrån du har utsikt över 15 kanalbroar.

Det är möjligt att hyra en trampbåt, waterfiets, som är en perfekt möjlighet för att utforska kanalerna i eget tempo. Därutöver finns det många bolag som erbjuder turer på kanalerna, där en guide berättar om sevärdheterna som du passerar på vägen.

Cykeltur

Holland är en av världens ledande cykelnationer. Både i städerna och ute på landet, finns ett välutvecklat och välskött nätverk av cykelstigar, så det är lätt att ta sig runt på två hjul. Även om cykelmyllret i centrala Amsterdam kan vara lite överväldigande, är cykeln generellt ett härligt avslappnande sätt att ta sig runt på i Holland, som är helt befriat från ansträngande backar.

Hyr du en cykel i Holland, kan du t.ex. ta en tur ut på landet för at uppleva de imponerande, färgglada blomstermarknaderna, eller för att köra en tur längs kanalerna i de inbjudande områdena. Reser du till Holland för att hålla en faktisk cykelsemester, bör du överväga att följa Zuiderzee-rutten. Den 400 km långa rutten, som inkluderar en färjeöverfart, leder dig från Amsterdam ut genom några av Hollands mest idylliska landskap och genom en pärlrad av gamla, charmiga landsorter.

Det finns gott om cykelrutter i Holland, som du kan följa på egen hand, men det finns också goda möjligheter att följa med på organiserade cykelturer. Du behöver inte ens ta med dig egen cykel, då det aldrig är långt till närmaste cykeluthyrning.

Kinderdijk-möllorna

Möllorna i Kinderdijk är nog det närmaste vi kommer det landskap många av oss ser framför sig när det är på tal om Holland. Vindmöllorna byggdes som en del av det system med diken, slussar och kanaler, som håller det lågt belägna området Alblasserwaard torrt. Idag är det gamla vindmöllorna cirka 15 kilometer öster om Rotterdam en av Hollands mest populära attraktioner.

De 19 möllorna, som byggdes på mitten av 1700-talet, blev år 1997 upptagna på UNESCOs världsarvslista. Vi rekommenderar att du hyr en cykel för att utforska de vackra möllorna längs kanalerna i Kinderdijk. Det är också möjligt att ta en båttur på kanalerna. Några av  möllorna är öppna (mot betalning) och är inredda som museum, där historien om området berättas. Idag sker dräneringen främst med maskingkraft, men vid särskilda tillfällen sätter man igång alla möllor med handkraft - en storslagen syn!

Besöker du Kinderdijk-möllorna, kan du också ta vägen förbi närligganden Dordrecht, som är Hollands äldsta (1220) stad. Bland stadens mest kända sevärdheter finns den stora kyrkan Grote Kerk. Staden har dessutom en värld av bra restauranger och caféer med ett charmigt läge vid de gamla kanalerna eller på de trevliga sidogatorna.

Konst

Med tanke på landets lilla storlek, är det beundransvärt, hur många målare i världsklass Holland har fostrat under årens lopp. Konstmässigt var 1600-talet en unik period, och kallas därför för Det gyllene århundradet - De Gouden Eeuw. På denna tid, då landet var en stor sjömakt och styrde handeln med östern, fanns det många nyrika köpmän som gärna betalade konstnärer för att få en bild av sig själv, familjen eller egendomen. Det gav konstnärer som Rembrandt (1606-1669) möjlighet att utveckla sin talang. Men också efter det, har holländska konstnärer gjort sig kända utanför landets gränser, ta t.ex. Vincent van Gogh som också är från Holland.

Många av de berömda holländska konstverken pryder idag väggarna på de mest erkännda museerna runt om i världen, men lyckligtvis kan många av verken också avnjutas hemma i Holland. I det så kallade Museumdistrikteti Amsterdam, ligger t.ex. Rijksmuseum (Nationalmuseet), där du kan se Rembrandts "Nattvakten" och Johannes Vermeers "Kökspigan som häller upp mjölk", och på Van Gogh Museum hittar du den största samlingen av hans verk, där varje konstälskare kan spendera många timmar. I Rotteradm kan du på Museum Boijmans Van Beuningen likaså fördjupa dig i en stor samling, som inkluderar verk av Rembrandt och Van Gogh.

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Holland. Du kan bland annat läsa om landets befolkning, historia och väder, och använda detta som inspiration till din kommande semester. Dessa upplysningar är uteslutande menat som inspiration och vi reserverar oss därför för eventuella fel. Om du vill ha mer inspiration till din resa, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar massor av spännande artiklar om alla våra resmål.

Upplevelser i Holland

De hollänska städerna är fulla av spännande sevärdheter och upplevelser med allt från gamla kanaler i Amsterdam och kungliga bostäder i Haag, till modernare arkitektur i Rotterdam och frestande butiker i Utrecht. Är du en naturmänniska, kommer du att älska det holländska havet med dess fem öar. På våren sprider landets berömda tulpaner ljusa färger över landskapet. Upplev muséer i världsklass och ett landskap som är härligt platt och bjuder in till härliga cykelturer.

Holland har med andra ord mer att bjuda på, än du kanske omedelbart tror. Museer som spänner från Anne Frank till Van Gogh. Arkitektur  som täcker från UNESCO-byggnader till det ultramoderna. Och du kan shoppa allt från färska, lokala råvaror till designmärken. Här nedan kommer ett litet utplock av allt du kan uppleva i Holland.

Muséer

Oavsett om du tycker om historia eller konst, finns det alltid ett must see museum att besöka i Holland. Amsterdams Anne Frank-museum är en av de mest populära attraktionerna i Holland, och här kan du bland annat se gömstället, där familjen Frank  gömde sig för nazisterna. TYcker du om konst, bör du besöka Rembrandts hus i Amsterdam, samt Van Gogh Museet, där du kan komma nära några av mästarens mest berömda verk.

Nattliv

Oavsett vilken typ av musik du tycker om, eller hur sent på natten du är på jakt efter en fest, kan du hitta det i Amsterdam. Här finns live jazzbarer, exklusiva kasinon och intressanta, små teatrar. Om du bara vill uppleva en typisk kväll på stan, med barer och klubbar, hittar du de livligaste ställena vid torgen Leidseplein och Rembrandtplein.

Madurodam

Om du vill besöka alla de största attraktionerna i Holland, lite från ovan, så är Haags Madurodam rätt plats att besöka. Madurodam är en modelstad i skala 1:25. Detaljerna är helt fantastiska och du kan tydligt se hur den holländska staden har utvecklats genom åren. Det är en underhållande plats för barnen på semester.

Stränder i Holland

Holland kommer aldrig att kunna konkurrera med Spanien eller Grekland som badsemester-destination, men här finns ändå gott om möjligheter för att slappna av på gyllene stränder. Stränderna vid Rotterdam är en av Hollands dolda hemligheter. Åk till Hoek vid Holland-stranden och njut av en lång sandstrand och promenad med restauranger och barer. De trevliga stränderna Oostvoorne och Renesse ligger längre ut längs kusten.

Populära städer

Amsterdam

Den holländska huvudstaden må vara full av turister, men det är lätt att förstå varför. Det råder ett fantastiskt gatuliv här. Ta en tur längs Amsterdams idylliska kanalvägar, förbi caféer och udda butiker. Om du tar dig in i Amsterdams Red Light District, kommer du nog få dig en ögonöppnare. Men du kan också få en mer sober inblick i Amsterdams historia genom att besöka Anne Franks hem.

>> Här kan du läsa mer om resor till Amsterdam

Rotterdam

Efter en omfattande återuppbyggnad i efterkrigstiden, är Rotterdam nu en av landets knutpunkter för konst, kultur och nattliv. Kulturälskare bör besöka några av stadens största museer, däribland Det Maritima Museet och Museum Boilmans Van Beuningen - ett konstgalleri med verk av Monet, Gauguin och Van Gogh. Om du vill ta det lite lugnare, kan du njuta av Rotterdams barer eller slappna av på stadens sandstränder.

Haag

Du kan lika bra ta fram kameran direkt, för du kommer att få användning för den i Haag. Du hittar nämligen några av Hollands mest historiska attraktioner här. Boka gärna plats på en rundvisning i det vackra Fredspalatset som huserar den internationella domstolen.

Geografi och befolkning

Hollands yta är mindre än Danmarks, men landet har ändå över 17 miljoner invånare. Det gör Holland till det mest tätbefolkade landet i Europa (om man bortser från en rad miniputstater). Det är dock inte bara befolkningens storlek som är anmärkningsvärd, utan också dess sammansättning. På 1600-talet, när landet var världens ledande sjöfarts- och handelsnation med kolonier i både Ostindien, Afrika och Amerika, har Holland hälsat folk från fjärran välkomna. Därför har landet en inte obetydande minoritet av invånare med rötter i t.ex. Indonesien, Surinam (f.d. Holländska Guyana) och De Nederländska Antillerna, som fortfarande är en del av Holland.

Innan vi fortsätter skriva mer om Holland, är det värt att berätta lite om landets nam. För, Holland är nämligen inte det korrekta namnet. Officiellt heter landet Nederländerna, medan Holland endast är beteckningen för en mindre del av landet - nämligen de två provinserna Noord-Holland och Zuid-Holland längs Nordsjökusten.Det är dock här man hittar landets viktigate städer Amsterdam, Rotterdam och Haag vilket troligen har medverkat till, att Holland har blivit ett utbrett namn för Nederländerna. Det är dock många holländare (nederländare) som tycker att namnet Holland är en brist på respekt för de tio andra nederländska provinserna, som t.ex. Zeeland (som Nya Zeeland är uppkallad efter). Men även om Nederländerna fatiskt också är officiella namnen på svenska och i EU-sammanhang, kommer Holland och holländska primärt användas i denna text. Det är trots allt dessa beteckningar som flera av oss svenskar, och därmed Escapeaway gäster, använder sig av.

Även om Holland har över 17 miljoner invånare, är det ingen av landets städer som har över 1 miljon invånare. Däremot har de fyra största städerna Amsterdam, Rotterdam, Haag och Utrecht och deras förorter mer eller mindre växt ihop till en metropolregion, som kallas för Randstad. Här bor över 8 miljoner människor, och därmed nästan hälften av hela landets befolkning, vilket gör det till ett av de största stadsområdena i Europa.

Geografiskt är Holland känt för att vara ett platt land, där cirka en fjärdedel ligger lägre än havets yta - upp till 7 meter djupt! Lika känt, är att landets lägt belägna områden skyddas av ett enormt system av dammar och slussar. Ett system som holländarna byggde efter en kastastrofal stormflod i Nordsjön år 1953, som kostade 2385 människor livet. De stora dammarna ut mot havet har dessutom gett Holland stora områden med fruktbar lantbruksjord, och den används bland annat till en stor produktion av grönsaker och blommor som exporteras till hela Europa. Den övervägande platta terrängen är dessutom perfekt för cykelturer, och landet har några av de bästa förhållandena för cyklister i Europa. Med mer än 32.000 km cykelleder, har du därför rik möjlighet att utforska landet på två hjul.

Klimat och väder

Med en lång kustlinje ut mot Nordsjön, är det inte överraskande att Holland har ett tempererat kustklimat, som präglas av västanvinden och av perioder med långvarande regn. Närheten till havet betder också, att det sällan blir kallt på vintern eller väldigt varmt på sommaren. 

Även om du ska vara beredd på att det kan falla regn året om, är det oförutsägbara vädret inte något som bör hindra dig från att resa till Holand. Det faller trots allt inte mer än 700 mm regn om året (vilket är mindre än i södra Sverige).

Historia

De nederländska provinserna, som ursprungligen omfattade hela området vi idag kallar Benelux, blev på 1400-talet underlagt de maktfulla Habsburgerna från Frankrike. I slutet av samma århundrade ärvde den habsburgske kejsaren Karl V detta område efter sin mormor, liksom han också ärvde Spanien. Då Karl V abdikerade år 1556, tog hand son Filip II över tronen och herredömet över de nederländska provinserna och Spanien. Filip II var en stark anhängare av katolicismen, och accepterade inte spridningen av calvinismen (en protestansk tro), som hade tagit fart i de nederländska provinserna. Filip II sände därför spanska trupper till Nederländerna för att sätta dem på pkats, men möttes av oväntat motstånd. Kampen om den riktiga tron medforde en delning av de nederländska provinserna, där de norra lyckades slita sig loss, medan de sydländska förblev under spanskt-habsburgerskt herredöme. Uppdelningen resulterade på längre sikt i det, som vi idag känner till som Holland och Belgien.

I det fria området, republikanen De Förenade Nedeländerna, som bestod av sju provinser fanns inte längre någon främmande makt som styrde. däremot satte köpmännen dagordningen och republiken blomstrade i den följande perioden och upplevde ett sant handelsäventyr. På slutet av 1500-talet seglade de första skeppen iväg från Amsterdam mot fjärran östern. De tog upp konkurrensen mot Portugal, som fram tills dess hade suttit tungt på den lukrativa handeln med bland annat kryddor. År 1602 upprättade de holländska handelsbolagen ett gemensamnt kompani, Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), som på kort tid växte sig stort och maktfullt. Idag anser många historiker VOC vara världens första multinationella bolag, som på många områden hade vida befogenheter i förhållande till de allmäna företagen. VOC agerade således ofta som regering, och upprätade både kolonier och förde krig. Denna gyllene tidsålder skapade stort välstånd hemma i Holland, och du kan fortfrande se spårna av dem när du besöker landet. De vackra kanalhusen och den enorma konstsamlingen, som du idag kan beundra på landets muséer, härstammar exempelvis från denna tid.

De goda tiderna varade dock inte för alltid. Både England och Frankrike nöjde sig inte med att se på, medan Holland dominerade av världshaven. Krig med England och Frankrike följde därför, och de tog hårt på den holländska flottan, och dessutom miste man kolonier. Bland annat tappade Holland staden New Amsterdam i Nordamerika till engelsmännen, och den kom istället att heta New York. År 1798 gick det tidigare så framgångsrika VOC i konkurrs, men då hade republiken De Förenade Nederländerna redan ett par år tidigare erövrats av Napoleon, som gjort om landet till Den Bataviska Republiken. Republiken blev år 1806 ett kungarike under Napoleons yngre bror Ludvig Bonaparte.

Frankrike satt på makten i Nederländerna fram till Napoleons berömda nederlag vid Waterloo. Vid fredsförhandlingarna på Wienerkongressen 1814-1815 beslutade de allierade makterna att de norra och södra Nederländerna återigen skulle förenas till ett rike. Vilhelm I, son till den sista guvernören, blev landets första kung. Det nya kungariket fick dock en kort levnadstid, då det var allt för många spänningar mellan norr och söder. År 1830 inledde de södra Nedeländerna därför ett uppror, som resulterade i att de södra Nederländerna blev Belgien, medan den norra Nederländerna blev till det som vi idag känner till som Holland.

Holland förhöll sig neutralt under det första Världskriget, men trots den angivna neutraliteten angreps de år 1940 av tyskarna efter våldsamma kamper vid hamnen i Rotterdam. Erövringstiden resulterade bland annat i, att flera av landets judar deporterades och mördades i koncentrationsläger. De tyska styrkorna i Holland övergav sig den 4 maj år 1945. Därefter kom den holländska drottningen och regeringen tillbaka från sin exil i London.

Transport

Det finns goda direkta flygförbindelser till Amsterdam Schiphol flygplats, som är landets största och en av de mest nyttjade i hela Europa. Det är enkelt att komma in till Amsterdam från flygpalatsen, liksom det finns gora tågförbindelser till städer som Rotterdam, Haag och Utrecht. Tåget är generellt det snabbast och billigaste sättet att ta sig runt i landet.

Ska du besöka den södra delen av Holland, kan du eventuellt försöka hitta en passande flygförbindelse till Eindhoven flygplats, landets näst största. Den används av en del lågprisbolag, som t.ex. Ryanair och Transavia, som i skrivande stund har direkta förbindelser med Köpenhamn och Stockholm.

Väl framme i Holland kan du njuta av en välorganiserad offentlig transport. Det finns nästan inte en enda stad i Holland, som du inte kan nå med tåg eller buss. Reser du till landets större städer, kan du också enkelt utforska sevärdheter och attraktioner med offentlig transport. Amsterdam och Roterdam har t.ex. både metro och spårvagn, som snabbt tar dig från A till B. Framförallt i storstäderna kommer du också att märka att Holland har en stark cykelkultur. För oss svenskar är detta inte ett okänt fenomen, men det är ändå rätt överraskande att se, hur markanta cyklisterna är i trafiken. Planerar du att nyttja offentlig transport i Holland, kan du som regel nyttja reskortet OV-chipkaart. Det finns ingen turistutgåva av detta kort, men du kan köpa ett så kallat anonymt kort som därefter kan tankas upp. I städer som Amsterdam och Rotterdam finns det goda möjligheter för att köpa turistbiljetter, som gäller från en till sju dagar.

Bra att veta

Valuta: Euro. Om du använder kontanter ska du vara beredd på att småutiker och supermarknader generellt inte tar emot 100- och 200-eurosedlar. Det är normalt sätt inte långt til närmaste bakomat, även i de mindre städerna.

Dricks: Är inkluderat i notan på hotell, restauranger, butiker och taxi. Liksom här hemma är det dock normalt att ge servitörer och taxichaufförer cirka 10 procent i dricks vid god service. På offentliga toaletter med bemanning ger man normalt sätt 0,50 euro i dricks.

Språk: Hollänska och frisiska (sistnämnda talas primärt av en minoritet i provinen Friesland i den norra delen av landet). Engelska och tyska fungerar bra för att kommunicera med de lokala, då man unervisar dessa språk sedan tidig ålder i skolan.

Etikett: Holländarna är ett tillmötesgående folkslag som har ett rykte om sig i världen för att vara avslappnade i sitt förhållande till lättare droger. Detta gäller dock inte hela befolkningen och hela landet. Man har dessutom de senare åren gjort tilltag som ska begränsa strömmen turister som kommer uteslutande för att besöka de berömda coffe shops (som inte säljer kaffe).

Tidsskillnad: Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Holland.

Vad tycker gästerna om i Nederländerna?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 7 recensioner