Resor till Nederländerna

Om du önskar berg eller kuperad terräng, har du inte så stora möjligheter att hitta detta i Nederländerna. De holländska bergen är mer eller mindre bra backar. Resten av landet präglas av ett platt land, som skyddas med det stora havet i väst, av oändliga sträckor med diken. Därför är landet inte överraskande bra till en cykelsemester. Dess begränsade storlek och avsaknad på fast mark, överlåter inte mycket plats till orörd natur. Den nordvästra delen är starkt bebyggd och befolkad, medan Zeeland i norr mest består av vatten.

Holland eller Nederländerna?

Landet heter officiellt Nederländerna, och Holland är endast en gemensam beteckning för de två provinserna, Nordholland och Sydholland. Förvirringen är dock enkel att förstå, då invånarna i dessa två provinser, vilka inkluderar de viktigaste städerna Amsterdam, Rotterdam och Haag, typiskt också själva kallar hela landet för Holland, och sig själva för holländare. I övriga landet står man dock fast vid att man bor i Nederländerna.

Namnet Holland härstammar enligt sägnen från det gammelnederländska ordet holtlant, so betyder "trädland". Idag är det dock inte skog som de flesta sammankopplar Nederländerna med, utan däremot vackra gamla vindmöllor, färgglada tulpanfält och pittoreska landsorter. Trots att Nederländerna är mindre än Danmark, bor över 17 miljoner människor i landet - men även om det är på tal om ett av Europas mest tätbefolkade länder, har landets största städer ofta en väldigt trevlig, avslappna atmosfär - inte minst huvudstaden Amesterdam.

Spåren efter en stor sjöfartsnation

Trots sin lilla storlek har Nederländerna historiskt sätt varit en storspelare på världsscenen. På 1600-talet och fram till slutet på 1700-talet - efter frigörelsen från Spanien - var Nederländerna således en av världens ledande sjöfartsnationer och en av de viktigaste ekonomiska krafterna i Europa, med Amsterdam som ledande centrum för världshandeln. Under denna period, som är känd som den holländska guldåldern, upprättade invånarna kolonier och handelsstationer över hela världen. Det vi idag känner till som New York, var t.ex. en urpsrunglig handelsstation vid namn Nieuw Amsterdam, liksom Australien ursprungligen också kallades Nieuw Holland.

De historiska banden till fjärran länder har berikat landets kultur och bidragit till att Nederländerna länga varit känd för att vara tillmötesgående och tolererande. Det upplever du fortfarande idag när du reser till de nederländska  storstäderna, som t.ex. Amsterdam. Men även i de mindre städerna, kommer du möta en vänlig och gästfri lokalbefolkning.

Även om den trevliga huvudstaden med rätta är landets mest populära resmål, finns det flera andra platser som är värda att resa till i Nederländerna. Många holländare kommer t.ex. påstå att Maastricht i den södra delen av landet är landets vackraste stad. Likaså har Utrecht fortfarande många av sina medeltida byggnader kvar, och i Rembrandts födelseort, Leiden, kan du utforska smala kanaler och stråk.

Resmål Nederländerna

Populärt Nederländerna

Nederländerna, Amsterdam
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Nederländerna, Amsterdam
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Nederländerna, Amsterdam
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang