Resor till Sveti Stefan

Sveti Stefan är en liten stad från sena medeltiden med ett av de mest unika lägena i Montenegro ute på en liten befäst ö. En gång i tiden sägs ön ha varit ett favorittillhåll för pirater men idag utgör ön tillsammans med Villa Milocer inne på fastlandet en exklusiv semesterresort, Aman Sveti Stefan. Numera har enbart resortens egna gäster tillgång till själva ön och på samma sätt är det resorten som råder över några av de närmsta ständerna. Det finns emellertid även en liten stad med samma namn som inne på land breder ut sig upp längs den gröna bergssluttningen. Här kan du njuta av utsikten mot den lilla ön och det azurblåa havet från stränder av småsten och klippor. Den södra delen av den natursköna bukten är tillgänglig för allmänheten.

En fridfull tillflyktsort

Den lilla ön och bukten ligger bara omkring 9 kilometer från Budva, knutpunkten för Montenegros riviera och landets mest populära semesterdestination. Medan det under högsäsong alltid är massor av liv och rörelse i denna större grannstad, inte minst på natten, så är stämningen i Sveti Stefan mer exklusiv och tillbakalutad. Detta faktum är något som tilltalar både familjer och par som inte nödvändigtvis söker ett brett utbud av nöjen utan reser till Sveti Stefan för att njuta av en avkopplande semester i vackra omgivningar.

Den lilla staden ute på ön härstammar från Medeltiden då den lokala klanen Paštrovici var med om att slå tillbaka ett anfall från ottomanerna. Man lyckades inte bara slå tillbaka de turkiska angriparna utan även plundra deras skepp på värdeföremål. Dessa värdesaker användes enligt legenden till att bygga bostäder åt 12 av klanens familjer ute på Sveti Stefan. På 1800-talet hade ön upp mot 400 invånare men 1950 återstod enbart 20 fast boende personer.  Myndigheterna valde därför att tvångsförflytta de sista 20 och renoverade därpå staden. Staden återöppnades 1960 som ett lyxigt hotell. Tack vare sitt idylliska och enastående läge var Sveti Stefan under de följande åren ett populärt resmål bland kungligheter och filmstjärnor så som Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Marilyn Monroe och Kirk Douglas. Senare följde ännu en nedgångsperiod i samband med Jugoslaviens sammanbrott. 2009 öppnade den nuvarande resorten som har ett 30 årigt hyreskontrakt.

På en resa till Sveti Stefan har du utöver den pulserande semesterorten Budva även många andra spännande utflyktsmål inom kort avstånd. Dessa utflyktsmål inkluderar inte minst Kotorbukten där den charmerande medeltidsstaden Kotor nästan är ett måste att uppleva. I detta område finns dessutom rikliga möjligheter att ta ett uppfriskande dopp eller göra vandringsturer uppe bland bergen och njuta av den vackra utsikten.

Resor till Montenegro

Läs mer om Montenegro och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Montenegro här

Hotell i Sveti Stefan