Resor till Prcanj

Prcanj ligger vid Kotorbukten - Boka Kotorska - ut mot det Adriatiska havet i sydvästra Montenegro. Det är inte långt härifrån till den kroatiska gränsen och om du tidigare har rest i detta grannland så kommer du känna igen stämningen i Prcanj. Det är en rustik liten landsort med bara lite över 1 200 invånare. Läget är fantastiskt och staden breder ut sig längs vattnet i den vackra bukten. Idag andas det av lugn och ro i Prcanj där livet går sin gilla gång. Går man lite tillbaka i tiden så var emellertid Prcanj ett av de viktigaste maritima centren i det sydliga Adriatiska havet.

När området var en del av Republiken Venedig som existerade i nästan 1 000 år så var sjöfolk från Prcanj kända för att kunna tillryggalägga långa distanser på ovanligt kort tid. Staden blev därför en viktig knutpunkt för den postfrakt som var avgörande för republikens sammanhållande kraft. Prcanj blev därför hamnen varifrån posten från Istanbul som ankom landvägen genom Montenegro fortsatte sjövägen till Venedig.

Prcanj viktiga roll för republiken innebar att staden åtnjöt en speciell status och blommade upp som knutpunkt för annan handelstrafik. Mot slutet av 1700-talet hade upp mot 30 stora segelfartyg sin hemmahamn i Prcanj som på den tiden hette Perzagno. De stora skeppen seglade bland annat med montenegriska ostar, saltade sardiner samt dalmatisk och grekisk olivolja framför allt till hamnar i det östra Medelhavsområdet eller sydvästra Asien samt italienska Ancona, Apulien, Venedig och Trieste.

Omgivet av historia

Når du i dag går en tur nere längs vattnet eller förflyttar dig upp bland de smala gatorna så vittnar arkitekturen om det välstånd som präglade Prcanj på 1600- och 1700-talet. Nere längs hamnfronten ligger en hel rad av vackra stenvillor som skiljs åt av trädgårdar och olivlundar. På samma sätt verkar kyrkan Bogorodicin Hram som det tog 120 år att bygga överraskande skrytsam med tanke på stadens beskedliga storlek. Gå upp längs trapporna till kyrkan och njut av den betagande utsikten ut över stadens röda tegeltak och mot de branta bergen på den motsatta sidan av bukten.

Prcanj ligger bara en kvarts körning (cirka 5 kilometer) från det måleriska Kotor buktens och ett av landets mest eftertraktade resmål. Denna välbevarade venetianska fästningsstad som redan 1979 togs upp på UNESCO; s världsarvslista är omgiven av en 4 kilometer lång stadsmur. Inne bakom dessa murar kan du tillbringa lång tid med att utforska de smala gatorna och de stämningsfulla torgen. Inte överraskande så lockar denna grannstad till sig riktigt många besökare men på en resa till Prcanj är fördelen att du mot slutet av dagen kan återvända "hem" till mer fridfulla omgivningar.

Kotor är dock bara ett av många spännande utflyktsmål som du har inom din räckvidd på en resa till Prcanj. Det ligger bland annat flera andra månghundraåriga små städer och byar längs bukten så som Perast om också byggdes av områdets välbärgade sjömän. Perast kandiderar också om titeln som en av buktens mest måleriska städer.

Aktiviteter och avkoppling

Utöver alla spännande ställen du kan göra sightseeing på så får du på en resa till Prcanj också rikliga möjligheter att få en semester med massor av båtturer och vattensport ute på buktens vatten. Utöver kryssningsfartygen så är det också många små och stora lustbåtar som rör sig ute på vattnet. Du kan även komma ut på vattnet i mindre skala till exempel med havskajak eller varför inte prova på paddleboarding. Uppe på land erbjuds massor av möjligheter att utforska det storslagna landskapet på vandringsturer.

Har du tillgång till hyrbil, vilket vi klart rekommenderar, kan du utan ansträngning göra utflykter till de fina badstränderna om du skulle känna för ett uppfriskande dopp. Det finns gott om platser vid buktens små stränder där du kan njuta av det kristallklara vattnet. Söker du dig längre söderut så hittar du långa stränder vid den större staden Budva som är ytterligare ett av de mest populära resmålen i Montenegro.

På dina utflykter, oavsett om det är i närområdet eller på dagsturer så kan du se fram emot dagens måltider. I själva Prcanj finns det en handfull bra matställen där du kan sitta ända nere vid hamnfronten och avnjuta din måltid tillsammans med den flotta utsikten.

Resor till Montenegro

Läs mer om Montenegro och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Montenegro här

Hotell i Prcanj