Resor till Podgorica

Av alla Europas huvudstäder hör Podgorica nog till de mest okända bland semesterresenärer. Montenegros huvudstad är även landets största stad men har ändå bara omkring 185 000 invånare. Staden grundlades under Medeltiden men har historiska rötter som sträcker sig ännu längre tillbaka. Det finns bland annat romerska ruiner i området och man har även gjort fynd från stenåldern här.

En bra bas för utflykter

Podgorica ligger vid floden Moraca i ett platt landskap precis norr om sjön Skadar. Att det är just här i det relativt platta området som landets största stad har vuxit fram är i och för sig inte särskilt förvånande. Reser du runt i Montenegro kommer du nämligen snabbt upptäcka att det mesta av landet är mycket bergigt och otillgängligt, detta har inneburit att staden genom tiderna varit en mycket viktig knutpunkt för handeln i regionen. Podgoricas läge har samtidigt varit mycket strategiskt viktigt och många gånger genom historien har olika makter kämpat om herradömet över staden.

Andra Världskriget gick hårt åt denna gamla stad vilket gör att den idag huvudsakligen har ett modernare uttrycken än vad historien egentligen berättigar till. Det finns fortfarande äldre, intakta kvarter som till exempel Stara Varoš, den ottomanska stadsdelen, men övervägande består staden av nyare byggnader. Efter krigets ödeläggelse av staden genomgick den en omfattande återuppbyggnad och trots att Jugoslavien inte var en del av Östblocket så bär byggnaderna drag av denna arkitekturs strama stadsplanering.  Podgorica har av samma anledning inte mycket av sin ursprungliga medeltidscharm kvar vilken man annars ofta förknippar med städerna i Montenegro.

Det kan varmt rekommenderas att resa till Podgorica. Varför kanske du undrar? Jo därför att du här kan uppleva en intressant blandning av gammalt och nytt, en rik cafékultur, ett sprudlande nattliv och parker med samma avslappnade medelhavsatmosfär som vid det Adiatiska havets kust som dessutom bara ligger en timmes körning från Podgorica.

Samtidigt ger Podgorica dig en bra central utgångspunkt med alla tänkbara faciliteter varifrån du kan utforska stora delar av landet på spännande utflykter. Du kan lätt köra en sväng mot Budva och stränderna vid Adriatiskahavet eller Kotorbukten där du kan ta ett uppfriskande dopp vid Tivat samt njuta av stämningen i trevliga medeltidsstäder som Kotor.

Resor till Montenegro

Läs mer om Montenegro och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Montenegro här

Hotell i Podgorica

Populära hotell i Podgorica

Montenegro, Podgorica
9,3
Fantastiskt
542 omdömen
  • Närmaste flygplats: 21 km
  • Avstånd till centrum: ca. 750 m
  • Internet/Wi-Fi
Montenegro, Podgorica
9,3
Fantastiskt
775 omdömen
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Avstånd till centrum: ca. 4 km
  • Internet/Wi-Fi
Montenegro, Podgorica
8,6
Mycket bra
953 omdömen
  • Närmaste flygplats: 21 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi