Resor till Perast

Perast är tillsammans med de två närliggande småöarna Gospa od Škrpjela och Sveti Ðorde utan tvekan en av de mest fotograferade platserna i Montenegro. Den idylliska staden som naturligtvis står upptagen på UNESCO: s världsarvslista har en rik och tidvis dramatisk historia som har lämnat vackra spår efter sig.

Trots att det idag bara finns omkring 350 fasta invånare i staden kan Perast ändå skryta med många vackra kyrkor samt storslagna renäsans- och barockpalats. Dessa vittnar om den storhetsperiod som Perast hade under 1600- och 1700-talet då staden var en del av republiken Venedig. På den tiden hade staden flera skeppsvarv och en imponerande flotta på omkring 100 fartyg.

Dåtidens befolkning i Perast var kända som framstående skeppsbyggare och fiskare och under konflikten med Osmanska riket utgjorde staden den venetianska republikens yttersta försvarslinje för Kotor som på det tiden var den näst största handelshamnen i denna del av Adriatiska havet efter Dubrovnik. När republiken 1797 föll mot Napoleon var Perast det sista stället som strök republikens flagg. Därefter följde en period då Perast och resten av Kotorbukten var under skiftande herradömen. Österrike, Italien och Frankrike turades om att ha makten fram till staden efter Första Världskriget blev en del av Jugoslavien.

En charmerande tidsficka

När du idag reser till Perast kommer du lätt känna dig som förflyttad till en svunnen tid. Även om du med raska steg kan gå genom hela staden på mindre än en kvart så kan du även tillbringa timmar med att studera arkitekturen, monumenten och de smala gränderna. Särskilt charmerande ter sig staden nere längs hamnfronten där det ligger en dryg handfull restauranger. Flera av dessa restauranger har terrasser som hänger ut över kajkanten så att du kan njuta av din mat eller din drink med obegränsad utsikt över vattnet och bergen omkring bukten. Inte överraskande så är det flera av dessa ställen som har fisk och skaldjure på sina menyer.

Nattliv finns det i gengäld inte särskilt mycket av. De flesta reser till Perast för att uppleva stämningen längs hamnfronten samt uppe bland de smala gatorna och gränderna, se de flotta byggnaderna och museerna. Du kan heller nästan inte åka hit utan att ta en båttur ut för att se de närliggande småöarna. Det är dock enbart Gospa od Škrpjela ( Our Lady of the Rocks) med sitt lilla kloster som du får gå iland på. Under högsäsong går det båtar inne från fastlandet och hit ut en gång i kvarten.

I den västra änden av staden ligger den lilla stranden bestående av rullstenar där du kan ta dig en avkopplande stund vid vattnet. Här fins det en strandbar med en badbrygga, liggstolar och duschar. Här kan du även få lättare måltider och kalla drycker. Under högsäsongen sjuder det av liv till långt ut på småtimmarna. Skulle du bara känna för ett snabbt och uppfriskande dopp så kan du även hopppa i vattnet från någon av de andra badbryggorna längs staden.

Utflykter

Huvudvägen som går runt hela Kotorbukten passerar ovanför Perast. Det finns en parkeringsplats på såväl öst som västsidan av staden. Det finns ingen anledning och det går heller inte att köra bil ner på stadens smala gator. Du kan lätt ta en linje- eller turistbuss uppe vid huvudvägen om du skulle vilja se mer av området. En hyrbil kan vara en fördel om du vill utforska bukten i ditt eget tempo utan att behöva tänka på tidtabeller.

Ett av de mest upplagda resmålen på en resa till Perast är en av Montenegros mest berömda sevärdheter; Kotor. Denna vackra och mycket välbevarade venetianska fästningsstad ligger bara 13 kilometers körning bort. Ta även gärna en tur till Risan i motsatt riktning från staden för att se de romerska ruinerna. Det är dock bara ett par av de många spännande utflyktsmål som du har inom din räckvidd på en resa till Perast.

Resor till Montenegro

Läs mer om Montenegro och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Montenegro här

Hotell i Perast