Resor till Orahovac

Orahovac är en före detta fiskeby i den norra delen av den spektakulära Kotorbukten i sydvästra Montenegro. Idag är det inte många av byns 300 fasta invånare som uteslutande lever av fiske. Tack vare sitt betagande läge ända nere vid vattnet och vid foten av de branta bergen har den lilla byn istället förvandlats till ett populärt resmål.

Innan "järnridån" föll var Orahovac känt som ett älskat semestermål för den jugoslaviska eliten. Idag kommer resenärer från både öst och väst hit för att njuta av de otroligt vackra omgivningarna och det avslappnade livet nere vid byns idylliska strand. Stranden består av små rullstenar vilket gör vattnet här kristallklart och inbjudande.

De vackra rustika stenhusen i byn vittnar om att Orahovac inte är någon nymodig semesterort. Tvärt om är det en by med en lång historia. I historiska källor nämns byns namn första gången på 1400-talet. Även om byn huvudsakligen var en bosättning för jordbrukare och fiskare så blev den med tiden även viktig för sjöfarten - framför allt inom handeln. På grund av sina förbindelser till inlandet blev byn Montenegros dörr mot havet. Efter befrielsen från turkarna på 1600-talet var Orahovac därför en viktig handelsplats i den inre delen av Kotorbukten på samma sätt som städerna Kotor och Risan. Tack vare handeln uppstod ett helt nätverk av stigar som ledde från det bergiga inlandet ner till byn.

Autentisk landsortsstämning

I dag är det inte längre en strid ström av segelfartyg som lägger till här för att lossa och lasta men längs den idylliska hamnfronten ligger dock fortfarande enstaka fiskebåtar, jollar och lustbåtar. Även om byn har fått nytt liv som semesterdestination så är Orahovac ändå enligt kännare ett av de ställen längs kusten av den berömda bukten där man bäst kan känna av den autentiska landsortsstämningen.

Ursprungligen bestod Orahovac av en övre by (Gornji) uppe i det bergiga inlandet och en nedre by (Donji) vid kusten. Idag återstår bara den nedre delen och den övergivna övre delen får nu för tiden mest besök av turister som reser till Orahovac för att göra vandringsturer i de vackra bergen.

Den fridfulla landsortsstämningen och de natursköna omgivningarna är den största attraktionen i Orahovac. Detta är inte en ort präglad av massturism utan istället en plats som framför allt riktar sig till familjer och par som uppskattar den tillbakalutade atmosfären som råder här.

Utflyktsmål

Orahovac är den typen av plats där man har lust att stanna kvar dagen lång. Här finns i och för sig inte några stora kända sevärdheter men den fridfulla atmosfären och de fantastiskt natursköna omgivningarna är bara de anledning nog för att resa hit. Med detta sagt vore det dock synd att inte utnyttja möjligheten att utforska området lite under semestern.

Utöver bergen och de inbjudande vandringslederna så ligger det en hel rad av charmiga små städer och badstränder runt omkring längs bukten. Ett särskilt upplagt utflyktsmål är Kotor. Denna välbevarade venetianska fästningsstad är en av Montenegros mest berömda sevärdheter. Staden ligger bara en kvarts körning söder om Orahovac. I motsatt riktning ligger Perast en annan idyllisk by som det är värt att besöka. Båda dessa grannstäder lockar en hel del besökare och då är det skönt att mot slutet av dagen kunna återvända "hem" till Orahovac där tempot är lite lugnare.

Resor till Montenegro

Läs mer om Montenegro och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Montenegro här

Hotell i Orahovac