Resor till Njivice

Den lilla landsorten Njivice ligger vid Kotorbukten som är ett av Montenegros vackraste områden. Läget på en frodig bergssluttning på sidan som vetter in mot bukten är perfekt om du värdesätter vackra kust- och bergslandskap. Njivice ligger på den västra av de två landtungorna, Prevlaka, som markerar inseglingen till bukten. Nedanför staden finns fina stränder av småsten där du kan njuta av solen och bada i det klara vattnet.

Precis ovanför staden högst upp på bergskammen där går gränsen till Kroatien. Ett upplagt mål för en utflykt är den lilla ortodoxa kyrkan som ligger där uppe mitt på gränslinjen. Därifrån har du en fantastisk utsikt ner över de gröna bergssidorna mot Kotorbukten i nordöst och Adriatiska havet i väster. Det är knappa 7 kilometer dit upp längs en smal väg med många hårnålskurvor, men det är helt klart värt turen.

Utöver hotellen och villorna av vilka många har en spektakulär utsikt mot bukten så har Njivice några enstaka restauranger och caféer. Här finns ingen livlig affärsgata eller något vilt nattliv. Den fridfulla atmosfären som istället råder här lockar framför allt par och familjer som reser till Njivice för att njuta av en avkopplande semester i natursköna omgivningar.

Utforska den vackra Kotorbukten - Boka Kotorska

Du kan välja att enbart koppla av här i detta lilla semesterparadis med sitt betagande läge. En resa till Njivice ger dig dock även en strålande utgångspunkt för att utforska detta hörn av Montenegro. Framför allt stränderna och de charmiga städerna längs Kotorbukten är väl värda att lägga tid på. Redan ett par kilometer från Njivice vid en liten badvik i bukten hittar du de första stränderna. Här är det sandbotten och som regel mycket långgrunt vilket kan vara en fördel när du reser med mindre barn. Vill du bada kan det dock rekommenderas att fortsätta lite längre ut längs kustvägen till en av de andra små stränderna med lite mer stenig botten och kristallklart vatten.

Utöver de idylliska stränderna och det flotta kustlandskapet med skogklädda berg som går ända ner till det azurblåa havet så är Kotorbukten framför allt känd för sina historiska sevärdheter. Dessa sevärdheter kan du också lätt uppleva på en resa till Njivice. Avsätt till exempel gärna en av semesterdagarna till att följa kustvägen in längs bukten till den berömda venetianska fästningsstaden Kotor. Denna vackra och mycket välbevarade stad står upptagen på UNESCO: s världsarvslista och fullkomligt sjuder av medeltidsstämning. Det finns dock många andra charmiga städer att stanna till i på vägen eller kanske vid en strand om du känner för ett uppfriskande dopp.

Besök kroatiska sevärdheter

Det kan också rekommenderas att köra i motsatt riktning från Njivice ut mot spetsen av landtungan Kap Oštro. Där ute på den kroatiska sidan av gränsenligger en stor fästning från mitten av 1700-talet, Punta d'Ostro, som på sin tid var viktig för att skydda inseglingen till bukten. Fästningen har många gånger angripits och 1914 utsattes den för kraftig beskjutning av den franska flottan men stod emot angreppet. Idag ser fästningen lite skamfilad ut även om man är i full gång med renoveringsarbeten.

Eftersom Njivice ligger på den västra sidan av den stora bukten så kan du på en resa hit även göra en dagsutflykt längre in över den kroatiska gränsen. Det är till exempel bara 45 kilometers körning till Adriatiska havets pärla Dubrovnik. Där kan du lätt tillbringa en hel dag med att gå på upptäckt på den gamla stadsdelens smala gator och med att njuta av det rika restauranglivet.

Resor till Montenegro

Läs mer om Montenegro och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Montenegro här

Hotell i Njivice