Resor till Kotorbukten

Kotorbukten ligger ut mot Adriatiska havet i sydvästra hörnet av Montenegro. Bukten beskrivs ofta som Sydeuropas vackraste fjord, men i ärlighetens namn är Kotorbukten inte någon fjord utan en nersjunken floddal. Oavsett vilket så är landskapet här med sina fyra små sammanbundna bukters klara, blåa vatten omgivet av branta, grönskande berg ett av de mest spektakulära i landet.

Enastående natur och kultur

Det är inte enbart på grund av det enastående landskapet som du ska besöka Kotorbukten. Runt omkring längs buktens mer än 100 kilometer långa kustlinje ligger ett pärlband av stämningsfulla medeltidsstäder, borgar och kloster vars historiska rötter sträcker sig långt tillbaka till antiken. Inte helt oväntat har UNESCO utnämnt bukten som på montenegrinska heter Boka Kotorska till världsarv. Platsen på den prestigefyllda världsarvslistan motiveras med att regionen både i natur och kultur genom århundraden har spelat en viktig roll för spridningen av medelhavskulturen på Balkan.

Tre av de största städerna vid Kotorbukten är Herceg Novi, Tivat och Kotor. Framför allt den sistnämnda som ligger längst in i den djupa bukten får du absolut inte missa på en resa till detta natursköna hörn av Montenegro. Den medeltida stadskärnan, Stari Grad, nere vid hamnen i Kotor är en av de bäst bevarade i Europa och utan tvekan en av de mest idylliska. Inne i denna gamla stadsdel som fortfarande är omsluten av en hög stadsmur är all biltrafik förbjuden. Här kan du därför i lugn och ro gå en tur på de labyrintiska gatorna mellan de vackra, rustika stenhusen eller bara njuta av stämningen medan du tar dig en förfriskning på någon av de många trottoarserveringarna. Om din resa går till Kotor bör du även snöra på dig vandringsskorna och gå en tur upp längs stadsmuren på berget. När du kommer en bit upp i höjderna har du en vacker utsikt tillbaka ner över staden och de inre delarna av Kotorbukten. Har du starka ben är det mödan värt att fortsätta ända upp till den högsta punkten Skt. John fästningen.

Kotor är kanske en av huvudattraktionerna men långt ifrån den enda plats där du kan känna historiens vingslag vid Kotorbukten. Reser du till denna natursköna pärla i Montenegro bör du även unna dig själv gott om tid till att utforska några av de många andra charmiga medeltidsstäderna i området. Bara en kvarts körning längre ut längs bukten kommer du till exempel till Perast som utöver att ligga vackert beläget även bjuder på många välbevarade palazzos, kyrkor och fästningar. Byggnaderna uppfördes mellan 1400- och 1700-talet då staden hade sin glansperiod. I Tivat på motsatta sidan av det smala Verige-sundet råder det också en äkta medelhavsstämning i den stora, eleganta marinan Porto Montenegro, medan Herceg Novi längst ut där det öppna havet lockar med stränder och massor av aktivitetsmöjligheter med allt från kajakturer på bukten till mountainbiking i bergen.

Reser du till Kotorbukten så befinner du dig nära gränsen till Kroatien. Ett perfekt mål för en dagsutflykt är därmed Dubrovnik som ligger mindre än en timmes körning från Herceg Novi. Montenegros huvudstad Budva som ligger i motsatt riktning är emellertid också värd ett besök.

Boka en resa till Kotorbukten i dag

Använd sökmotorn här på sidan för att söka bland våra handplockade hotell längs Kotorbukten och i resten av Montenegro. I vår sökmotor kan du samtidigt säkra dig en flygbiljett till en av de närmsta internationella flygplatserna. Du väljer själv om du vill resa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Vill du göra mer än bara segla omkring i bukten kan det rekommenderas att hyra en bil under semestern. Du får det hela satt samman till en paketresa som naturligtvis är säkrad av Resegaranti. Så fungerar en semester med Escapeaway.

Resor till Montenegro

Läs mer om Montenegro och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Montenegro här

Resmål i Kotorbukten

 • Dobrota
  5 hotell
  Norr om medeltidsstaden Kotor på Kotorbuktens nordöstra sida hittar du Dobrota. En stad som breder ut sig nästan hela vägen från Kotor och ut till där bukten "svänger av" mot väster - en sträcka på nästan 7,5 kilometer.
 • Kotor
  3 hotell
  Kotor är kronjuvelen i pärlbandet av trevliga medeltidsstäder längs Kotorbukten. Både nere på strandpromenaden och framför allt i den gamla stadsdelen är det ett sant nöje att bara flanera runt på måfå för att suga i sig av den romantiska atmosfären.
 • Tivat
  3 hotell
  Tivat har under senare år genomgått något av en förvandling. Stadens tidigare flottbas har gjorts om till en av regionens mest exklusiva marinor som på kort tid har blivit mycket välbesökt vilket inte minst beror på dess vackra läge i Kotorbukten.
 • Prcanj
  2 hotell
  Prcanj är en av de pittoreska landsorterna som ligger längs Kotorbukten i sydvästra Montenegro. Du kan fortfarande tydligt märka forna dagars storhetstid bland de rustika stenvillorna som välbeställda sjömän på sin tid lät bygga. Ett fantastiskt ... vackert ställe att tillbringa semestern på. Läs mer
 • Bijela
  1 hotell
  Bijela ligger inne i den vackra Kotorbukten med alla de största sevärdheterna och många idylliska badvikar inom räckvidd. Använd den lilla staden som utgångspunkt för spännande utflykter eller koppla av nere på stranden vid buktens klara vatten.
 • Donji Stoliv
  1 hotell
  Donji Stoliv är ett litet kustsamhälle på Vrmac-halvön i den vackra Kotorbukten. Läget vid foten av de gröna bergen ända nere vid vattnet är idylliskt och inbjuder tillsammans med den fridfulla atmosfären till en stillsam semester. Det finns ... dock mycket att göra här. Läs mer

Populära hotell i Kotorbukten

Montenegro, Kotorbukten, Kotor
9,2
Fantastiskt
569 omdömen
 • Närmaste flygplats: 7 km
 • Närmaste strand: ca. 750 m
 • Internet/Wi-Fi
Montenegro, Kotorbukten, Perast
9,7
Fantastiskt
624 omdömen
 • Närmaste flygplats: 21 km
 • Närmaste strand: ca. 300 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Montenegro, Kotorbukten, Tivat
9,9
Fantastiskt
1732 omdömen
 • Närmaste flygplats: 5 km
 • Närmaste strand: ca. 800 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)