Resor till Kotor

Det var romarna som ursprungligen grundlade Kotor, men det var dock venetianerna som på medeltiden skapade den vackra stad som idag är ett av de mest attraktiva och romantiska resmålen i Montenegro. Du hittar i och för sig inte samma utbud av stränder här som vid den populära semesterorten Budva en halv timmes körning söder ut, men i gengäld är Kotor otroligt charmigt med sin gamla stadsdels trånga stenbelagda gator och stämningsfulla torg.

Ofördärvad medeltidsstämning

Den gamla stadskärnan Stari Grad står inte överraskande upptagen på UNESCO: s världsarvslista och det samma gäller för de höga välbevarade murarna som omger stadsdelen. Murarna har på sin tid tillsammans med de bakomliggande bergen utgjort ett starkt försvar. Idag är bilar bannlysta innanför murarna så du kan i lugn och ro gå på upptäcktsfärd i labyrinten av gator som rymmer vackra kyrkor, trottoarserveringar, småbutiker och venetianska torg. Det finns inga gatunamn men däremot många karaktärsfulla byggnader som du kan orientera dig efter.

Du kommer upptäcka att även om många reser till Kotor för att uppleva stämningen i den idylliska medeltidsstaden så har den inte fördärvats av turismen. Lyfter du blicken kommer du se tvätt som hänger på tork från de gamla husens gjutjärnsbalkonger och barnen som leker på gatorna tillhör lokalbefolkningen. Bland de mer turistorienterade butikerna hittar du även vanliga affärer där du kan köpa dina dagligvaror. Gör även ett besök på marknaden där du får rikliga möjligheter att hitta lokala delikatesser och konsthantverk.

När dagen går mot sitt slut lyser man upp murarna runt den gamla staden där det finns ett bra urval av restauranger. Här hittar du lätt ställen med fisk och lokala rätter på menyn men även mer internationellt präglad fastfood. Det ligger dessutom flera matställenen nere längs den vackra strandpromenaden och staden har även ett bra nattliv med åtskilliga barer och nattklubbar.

Många utflyktsmål

Kotor är inte större än att du kan ta dig runt i staden till fots. En bil är faktiskt mest till besvär om du ska ta dig runt i själva staden eftersom parkeringsmöjligheterna är få och den gamla stadskärnan är bilfri. En bil kan emellertid vara bra att ha om du vill besöka någon av de andra vackra medeltidsstäderna omkring Kotorbukten. Med bil tar det till exempel inte lång tid att köra norr ut längs vattnet till den trevliga lilla staden Perast. Skulle du vilja njuta en avkopplande dag vid vattnet så ligger de lockande stränderna vid Budva inom kort köravstånd.

Välkommen till Kotor med Escapeaway, vi är specialister på resor till Kotor där du bor på noga utvalda hotell som fått fina omdömen av sina tidigare gäster. Du kan resa hit i precis det antal dagar du själv vill. Har du lust att se mer av Montenegro kan vi hjälpa dig att sätta samman en rundresa där du bor på flera olika hotell.

Resor till Montenegro

Läs mer om Montenegro och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Montenegro här

Hotell i Kotor