Resor till Josice

Josice ligger vid Verige-sundet, där Kotorbukten är som smalast. Här kan du korsa sundet med olika små färjor som seglar fram och tillbaka precis från utkanten av staden. Man planerar också att bygga en bro här, som i så fall kommer bli en del av den adriatiska kustvägen, Jadranska Magistrala, som du - när den står klar - kan nyttja om du exempelvis är på en bilsemester i landet.

Det bor endast några få hundra invånare i landsorten Josice, som sträcker sig från vattenbrynet och upp längs bergssluttningarna via kustvägen. Det är ett lugnt område, utan något egentligt stadscentrum, och det är oftast mest aktivitet i den norra delen av staden, där färjorna lägger till. Det finns dock också ett par populära restauranger helt nere vid vattnet, med små stränder som är härliga för att njuta av den vackra utsikten och kanske ta ett dopp i det klara vattnet.

Det finns inte något nämnvärt affärsliv i Josice. Här finns dock en bagare och en liten matbutik som trots sin lilla storlek har det mesta du kan tänkas behöva på resan. Som du säkert kan räkna ut, är det främst familjer och par som önskar en lugn bas för semestern i vackra omgivningar, som besöker Josice. Staden erbjuder också ett bra utgångsläge för upplevelser i närområdet.

Utforska Medelhavets vackraste fjord

En resa till Josice ger dig en optimal utgångspunkt för att åka på upplevelserika utflykter. I Kotorbukten hittar du, utöver vackra stränder, också flera spännande sevärdheter. Det inkluderar inte minst städer som Perast och Kotor, som båda finns med på UNESCOs världsarvslista. Här råder medeltida stämning på de smala kullerstensgatorna som gömmer på vackra torg med caféer och uteserveringar. Tar du bilfärjan den korta turen över sundet, till Luštica-halvön, är också den liten större kuststaden Tivat, med dess glamorösa marina värd ett besök. Här finns allt du kan tänkas önska dig i form av restauranger och butiker.

Om du besöker Josice på våren eller på sensommaren, när temperaturerna bjuder in till fysisk aktivitet, finns det många erbjudanden här. Du kan exempel snöra på dig vandringsskorna och följa de små vägarna som leder upp i bergen bakom staden. Du behöver inte bege dig långt innan du har lämnat kustens turism bakom dig och istället kan njuta av utsikterna och stämningen av en autentisk del av Montenegro.

Mat och dryck i Josice

När du besöker Josice har du möjlighet att smaka på autentiska rätter och drycker som speglar områdets rika kultur och traditioner. Några av de lokala kulinariska skatter som du inte bör missa under din resa inkluderar Njeguški Pršut, en lufttorkade skinka som är en stolt del av Montenegros matarv. Tillagad med traditionella metoder och kryddad med lokalrökning, är njeguški pršut en delikat aptitretare. För en autentisk montenegrinsk måltid, bör du prova kacamak – en rustik rätt gjord av majsmjöl, potatis och ost. Den serveras oftast med kajmak, en krämig mjölkprodukt som är oemotståndligt god. Grillad Pljeskavica är en saftia, smakrik hamburgare gjord av en blandning av nötkött och fläskkött och är populär streetfood i landet. Den serveras ofta i ett bröd med olika färska grönsaker och såser. Utforska också Montenegros ostutbud med variationer som skutar (vita ostbitar), brinza (färskost) och sir (en mogen ost med en distinkt smak). Prova dem på en ostbricka eller som ingredienser i olika rätter.

När det gäller drycker, erbjuder Josice och dess omgivningar också en mängd olika alternativ att njuta av, som Rakija, ett fruktbrännvin som är en hörnsten i Balkan-regionen. Prova lokala varianter som kruskovac (päronrakija) och lozovaca (druvrakija) för att få en djupare inblick i Montenegros dryckeskultur. Montenegro producerar också sina egna viner och du kan smaka på lokala viner gjorda av inhemska druvsorter som Vranac och Krstac för en smak av regionens terroir.

Så reser du till Josice från Sverige

Från flera stora flygplatser i Sverige och Danmark, som Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter och Kastrup Köpenhamn, kan du boka direktflyg till Dubrovnik i Kroatien. Dubrovnik är den närmaste större flygplatsen till Josice och ligger cirka 40 kilometer från staden. 

Den pittoreska vägen mellan Dubrovnik och Josice tar dig genom slingrande vägar som erbjuder fantastisk utsikt över kusten och bergen. Om du föredrar kollektivtrafik, finns det regelbundna bussförbindelser från Dubrovnik till Kotor. Från Kotor kan du sedan ta en kort taxiresa eller en lokalbuss till Josice. Vill du ha total frihet på resan, kan istället rekommenderas att du hyr en bil på flygplatsen, så att du enklare kan ta dig runt i området.

Hos oss på Escapeaway hittar du flera olika typer av boenden i och nära Josice. Du hittar dem enklast genom att söka på dina valda semesterdatum i vår sökmotor. Du kan välja att bara boka boende via oss, eller att kombinera ditt valda boende med en flygresa och eventuell hyrbil i en paketresa som täcks av resegaranti.

Resor till Montenegro

Läs mer om Montenegro och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Montenegro här

Hotell i Josice