Resor till Herceg Novi

Vill du bo i en spännande stad med massor av historia och samtidigt vara nära badstränder och ha bra utflyktsmöjligheter? Då är en semester i Herceg Novi kanske just vad du söker. Här kan du uppleva den vackra, gamla medeltida stadskärnan med torg, kyrkor, smala gator och gränder och inte minst massor av trappor som framför allt denna del av staden är känd för. Vid vattnet kan du se medeltida borgar längs den vackra kuststräckan och ha en fantastisk utsikt mot bergen.

Herceg Novi är en spännande stad i det nordliga Montenegro som ligger belägen vid Adriatiska havet i den yttre delen av den vackra Kotorbukten. Staden fullkomligt sjuder av kultur, lokalt liv och har en historia som sträcker sig tillbaka till mitten av Medeltiden. Med sitt läge precis vid berget Orjen erbjuder området omkring staden fantastiska vandringsmöjligheter.

Staden grundades år 1382 av den dåvarande bosniske kungen och har sedan dess haft många olika namn. Flera olika länder har haft makten över Herceg Novi vilket har gett staden en blandning av olika nationaliteter och civilisationer vilket har satt sina spår i stadens historia, kultur och utveckling. Listan av erövrare kan göras lång och består av turkarna, spanjorerna, österrikarna, serberna, kroaterna, slovenerna, italienarna och senast tyskarna vilka alla har turats om att ha makten i Herceg Novi sedan 1482 då staden besattes av turkarna.

Många möjligheter till upplevelser

Herceg Novi är som tidigare nämnt en spännande stad och här finns många olika sevärdheter både i själva staden och i det omkringliggande området. Staden har många intressanta historiska sevärdheter med medeltida borgar som Forte Mare Fortress och Fort Citadela, den gamla medeltida stadskärnan med sina vackra byggnader, fontäner och torg på olika nivåer som är sammankopplade med många trappor.

Du kan göra båtturer och se det vackra landskapet på avstånd eller så kan du göra en båttur in i Kotorbukten och besöka någon av de charmiga små städerna där. Du kan även göra en båttur från Kotor till de vackra grottorna. Vill du koppla av med en dag på stranden och bada i det härliga Medelhavet så hittar du flera små sand- och stenstränder vid Herceg Novi, du kan även bada vid hamnen. Skulle du däremot vilja vara lite mer aktiv så kan du bege dig upp i bergen längs vandringsstigar och längs vägen njuta av den vackra, bergiga utsikten över bukten.

Har du tillgång till hyrbil kan du göra en vacker biltur längs vattnet in i Kotorbukten. Längs vägen kan du stanna till i någon av de små städerna för en bit mat, en kopp kaffe eller för att bara koppla av och njuta av atmosfären. På bara cirka 2-2½ timme kan du faktiskt köra runt hela bukten: Från Herceg Novi längs kusten till staden Kotor, därefter mot Lepetani varifrån du kan ta färjan över till Kamenari och därefter de sista 15 kilometerna tillbaka till Herceg Novi.

Resor till Montenegro

Läs mer om Montenegro och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Montenegro här

Hotell i Herceg Novi