Resor till Donji Stoliv

Donji Stoliv ligger på halvön Vrmac i den vackra Kantorbukten. Tack vare läget är det en stämningsfull liten stad som är ett perfekt resmål för en semester med både avkoppling och spännande aktiviteter. Staden som har omkring 350 invånare består av en utspridd bebyggelse som sträcker sig längs kusten vid foten av halvöns grönskande berg. Med jämna mellanrum längs den smala kustvägen ligger det små matställen där du kan avnjuta din mat med utsikt över vattnet och mot bergen runt bukten.

Den gamla kyrkan med sitt höga klocktorn och stadens rustikt charmiga stenhus vittnar om att Donji Stoliv inte enbart är en modern semesterort. Många av stadens invånare (eller deras förfäder) bodde ursprungligen längre upp längs bergssluttningen i den nu övergivna bergsbyn Gornji Stoliv. Denna lilla stad lär på sin tid ha haft över 1 000 invånare men framför allt från 1960 och framåt avbefolkades den och är idag nästan helt övergiven. Att de flesta invånarna föredrar att flytta ner till kusten i Donji Stoliv har rent praktiska orsaker då den gamla byn uppe på berget än idag bara kan nås via en brant 1½ kilometer lång gångstig.

På en resa till Donji Stoliv kan du självklart fördriva mycket av tiden med att bara njuta av den fridfulla landsortsstämningen och det avkopplande semesterlivet nere vid vattnet. På flera ställen finns det stenplattformar som sticker ut från hamnfronten och där du kan slå dig ner i en liggstol eller ta ett dopp i det inbjudande havet. Det finns emellertid mycket annat att göra och uppleva på en resa till Donji Stoliv.

Världsarv, shopping och natursköna vandringsturer

Har du tillgång till hyrbil vilket helt klart kan rekommenderas så kan du till exempel lätt köra de omkring 9 kilometerna ner längs kusten till Kotor. Denna välbevarade venetianska fästningsstad som står upptagen på UNESCO: s världsarvslista är en av de mest kända historiska attraktionerna i Montenegro. Inne bakom den tjocka stadsmuren döljer sig smala, stenbelagda gator med en riktig medeltidsstämning. Här kan du tillbringa många timmar med att utforska de många små butikerna och inte minst de många mysiga torgen med sina uteserveringar.

Kör du i motsatt riktning och rundar spetsen av Vrmac-halvön så kan du också lätt besöka den större och mer glamorösa kuststaden Tivat. Här finns det också massor av matställen och shoppingmöjligheter att välja mellan. Denna stad är framför allt känd för sin stora marina som på sommaren är proppfull av stora lyxyachter.

Är långsamma promenader i medeltidsstäder och det avslappnade strandlivet aktiviteter nog för dig? Kom då ihåg att packa ner ett par bra vandringsskor när du reser till Donji Stoliv. Den (nästan) övergivna bergsbyn längre upp längs bergssluttningen är ett perfekt mål för en vandringstur. Även om invånarna har flyttat ifrån Gornji Stoliv så har en del lokala på senare år gjort en insats för att bevara byn och underhålla den historiska gångstigen som leder dit upp. Det är helt klart värt att få lite svett i pannan av att gå dit upp för att sedan få uppleva stämningen bland de gamla husen och inte minst njuta av den vackra utsikten längs vägen. Om du vill kan du fortsätta din vandring längre upp bland bergen.

Resor till Montenegro

Läs mer om Montenegro och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Montenegro här

Hotell i Donji Stoliv