Resor till Montenegro

Som resmål ligger Montenegro lite i skuggan av storasystern Kroatien, men det är faktiskt fler och fler som får upp ögonen för det lilla grannlandet, som också har mycket att erbjuda. Boka din resa till Montenegro med Escapeaway idag!

När du reser till Montenegro hittar du ett överflöd av härliga stränder, kristallklara hav, gröna öar, vattenfall, idylliska medeltida städer och - inte minst - läcker mat tillagad på lokala råvaror.

Montenegro är ett litet land (cirka en tredjedel av Danmark), men bjuder på Adriatiska havskustens längsta strand, och en värld av sevärdheter och upplevelser. Här kan du t.ex. uppleva Europas djupaste klyfta, Balkans största sjö, och en av Europas sista kvarvarande urskogar. Därtill kommer spännande kulturhistoriska sevärdheter i välbevarade medeltida städer, med katedraler och kloster.

Namnet Montenegro, som betyder "det svarta berget", är väldigt passande, då landet - bortsätt från området vid Scutarisjön och kustområdet - är präglat av höga berg. Bergen, som ofta är täckta av mörkgrön skog, har en genomsnittshöjd på över 2000 meter, och skapar ett landskap som bjuder in till en aktiv semester. Här väntar till exempel hundratals kilometer av vandringsleder, klyftor till canyoning, och floder som bjuder in till rafting.

Det är dock framförallt den knappt 300 kilometer långa kustlinjen mellan Kroatien i väst och Albanien i öst, som lockar semesterresenärer till Montenegro. Med allt från små, dolda vikar, till kilometerlånga stränder, har Montenegro allt det som krävs för en perfekt, solig badsemester. De spektakulära omgivningarna, där du nere vid det kristallklara, turkosa havet, alltid har utsikt till de mäktiga bergen inne i landet, är bara pricken över i.

Även om Montenegro inte är lika populärt som grannlandet Kroatien, innebär detta inte, att har inte finns faciliteter och annat som vänder sig till turister. I en av de mest populära badorterna, Budva, hittar du inte bara fina sträner och en charmig gammal stadsdel, utan också många aktivitetsmöjligheter med vattensport, utflyktsbåtar, shopping, livekonserter, samt en värld av restauranger, livliga nattklubbar och ett brett urval av hotell.

>> Läs även om resor till Grekland här

Läcker medelhavsmat

I Montenegro har du rika möjligheter för att uppleva oförstörd natur och kultur. Se bland annat fram emot att upptäcka det lokala köket, som har inspirerats både från Kroatien och Italien. Oacsett om du besöker en restaurang i en liten landsort, eller i en av de mer turistiga kuststäderna, kan du förvänta dig att rätterna på menyn är lagade med färska, lokalproducerade råvaror. I den norra, bergiga delen av landet, är det framförallt rätter baserade på lamm som är populära. Läget vid Medelhavet betyder naturligtvis också, att urvalet av fiskrätter är bra vid kusterna. Det finns också pizzerior och andra fastfood-platser i de större städerna.

Ett av Europas nyaste lander

Även om landets kartlagda historia sträcker sig långt tillbaka, tilhör Montenegro formellt Europas yngsta länder. Montenegro blev först självständigt år 2006, efter att ha varit en del av f.d. Jugoslavien sedan andra världskriget, och därefter ingått en union med Serbien efter inbördeskrigen på 1990-talet. Serbier och montenegrare delar mycket av samma historia, och det var inte många år sedan man hade svårt att hitta någon bland den äldre generationen, som uppfattade sig som något annat än serb. Det var också med minsta möjliga marginal som befolkningen röstade för självständighet år 2006, och såhär drygt ett årtionde senare, är den nationella identiteten fortfarande inte helt befäst. En undersökning år 2011 visade att endast knappa 45% av befolkningen uppfattar sig som etniskt montenegrare, medan knappt 29% ser sig själv som serber.

Montenegro har endast runt 640.000 invånare, varav en tor del bor i och omkring landets huvudstad, Podgorica. Oavsett vart du reser i landet, ute längs kusten eller i det bergiga inlandet, kommer du att märka att de lokala invånarna generellt är mycket tillmötesgående och glada att ta emot gäster.

Boka en billig resa till Montenegro med Escapeaway

Med Escapeaway kan du lätt boka en bekymmersfri och säker resa till Montenegro med möjlighet för avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Den intelligenta sökmotorn dammsuger hela tiden nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och sätter samman dem med våra utvalda hotell i Montenegro. Vi samlar det hela i en paketresa med Resegaranti, på så sätt får du det bästa av två världar. Lägg till hyrbil i paketet för att få den bästa upplevelsen när du kommer fram. Trevlig resa!

Resmål i Montenegro

 • Kotorbukten
  18 hotell
  Ett spektakulärt fjordlandskap och ett pärlband av stämningsfulla medeltidsstäder gör Kotorbukten till ett av Adriatiskahavskustens mest attraktiva resmål. Det förhållandevis lilla hörnet av Montenegro rymmer tillräckligt med sevärdheter och ... attraktioner för många resor. Läs mer
 • Becici
  10 hotell
  En resa till Becici är en möjlighet att njuta av en avkopplande badsemester på en nästan 2 kilometer lång "Blå Flagg" strand. Här har du dessutom en enastående möjlighet att få uppleva det ofördärvade Montenegro som dessutom har ett fantastiskt, ... soligt klimat det mesta av året. Läs mer
 • Budva
  5 hotell
  Ett soligt klimat, en pärlrad av inbjudande badorter vid det kristallklara Adriatiska havet, och en charmig gammal stadskärna, har gjort att Budva idag är ett av Montenegros mest omtyckta resmål. Utöver de gyllene stränderna bjuder denna traditionella ... kuststad på ett livligt nattliv, liksom du här har flera intressanta utflyktsmål inom räckvidd. Läs mer
 • Petrovac
  5 hotell
  Petrovac är en trevlig liten badort som ligger vid en bukt ut mot det kristallklara Adriatiska havet. Stranden och den bakomliggande promenaden är huvudattraktionerna i denna fridfulla, charmiga stad, som inte har så mycket nattliv utan istället ... har rikliga möjligheter för dig att tillbringa en avkopplande semester med familjen. Läs mer
 • Podgorica
  5 hotell
  Podgorica har inte samma rustika charm som man annars ofta förknippar med Montenegros städer. Huvudstaden är dock ändå ett intressant resmål inte minst eftersom du här har en perfekt bas för en upplevelserik semester med massor av spännande utflykter.
 • Herceg Novi
  3 hotell
  Herceg Novi är en spännande stad med ett medeltida centrum och massor av historiska sevärdheter som ligger belägen vid Kotorbukten i norra Montenegro. Här hittar du även badstränder och får fina förutsättningar för vandringsturer i det omgivande ... landskapet. Läs mer

Populära hotell i Montenegro

Montenegro, Kotorbukten, Kotor
9,4
Fantastiskt
665 omdömen
 • Närmaste flygplats: 7 km
 • Närmaste strand: ca. 650 m
 • Internet/Wi-Fi
Montenegro, Becici
9,5
Fantastiskt
705 omdömen
 • Närmaste flygplats: 24 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Internet/Wi-Fi
Montenegro, Radovici
9,8
Fantastiskt
669 omdömen
 • Närmaste flygplats: 12 km
 • Närmaste strand: ca. 150 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av de sevärdheter som du har möjlighet att uppleva på din semester i Montenegro. Beskrivningen är enbart menad som en inspiration till din resa varför vi reserverar oss för eventuella faktafel och felskrivningar. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter i Montenegro så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Lovcen berg och nationalpark

Lovcen är både ett legendariskt berg och en berömd nationalpark som ligger belägen i sydvästra Montenegro, nära Adriatiskahavet och Kotor bukten. Berget kan skylla en del av sin berömdhet på det faktum att det har fungerat som inspiration till landets namn Montenegro; namnet Crna Gora (som betyder "Svart Berg") blev först nämnt i ett dokument ("charta") utställt av den serbiske kungen Stefan Milutin år 1276, och syftar till att berget på den tiden var täckt av täta skogar. På grund av denna etymologiska koppling till förtiden har berget en särskild betydelse för montenegrinernas nationella medvetenhet.

Berget har två imponerande toppar, Štirovnik på 1 749 meter och Jezerski på 1 657 meter, vilket utgör de centrala och högsta områdena i Lovcen-massivet i nationalparken med samma namn. Totalt täcker parken, som har varit nationalpark sedan 1952, ett område på 62,20 km², och rymmer en helt enastående natur bestående av bland annat hela 1158 växtarter av vilka fyra är endemiska. Utöver de fantastiska naturupplevelserna bjuder nationalparken även på ett rikt historiskt, kulturellt och arkitektoniskt arv i de små byarna som ligger inom parkens gränser.

Ostrogklostret

Ostrogklostret är ett kloster som tillhör den serbiska ortodoxa kyrkan och som på ett spektakulärt sätt klänger sig fast på en nästan lodrät klippa i låglandsområdet Bjelopavlici i den centrala delen av Montenegro. Klostret är det mest populära pilgrimsstället i Montenegro och en av landets mest kända historiska och religiösa sevärdheter.  

Klostret grundades av Vasilije, ärkebiskopen av Hercegovina, på 1600-talet. Biskopen dog i klostret 1671 och blev några år senare helgonförklarad och hans jordiska rester förvaras som reliker i kyrkan. Klostrets nuvarande utseende härrör dock från en senare period mellan 1923 och 1926, efter att en eldsvåda hade ödelagt huvudparten av klostret. Utöver detta sällsynta religiösa byggnadsverk väntar dig här även en fantastisk utsikt över Bjelopavlici-slätten. 

Durmitor

Durmitor är en bergskedja som utgör en del av de Dinariska Alperna som ligger i den nordvästra delen av Montenegro. Bergskedjan utgör även en del av nationalparken med samma namn och som står med på UNESCOS världsarvslista sedan 1980 och som dessutom utgör det största skyddade naturområdet i Montenegro.

Bergskedjans högsta topp, Bobotov Kuk, når en höjd på 2 523 meter, vilket placerar berget bland de fyra högsta i Montenegro. Totalt har bergskedjan hela 48 bergstoppar som sträcker sig över 2000 meters höjd och nio bergstoppar som når över 2 400 meters höjd. Nationalparken rymmer även hela 18 issjöar och flera canyoner, häribland Tara caynon som med sina 1 300 meters djup är världens djupaste om man bortser från Grand Canyon i USA.

Skadarsjön

Skadarsjön - som även kallas Scutarisjön, Shkodërsjön och Shkodrasjön - ligger på gränsen mellan Albanien och Montenegro och är uppkallad efter staden Shkodër i norra Albanien. Den montenegrinska delen som utgör ca. två tredjedelar av sjön har utsetts till nationalpark medan den albanska delen som utgör ca. en tredjedel av sjön är ett naturreservat.

Sjön vars yta har säsongsmässiga variationer mellan 370 km² och 530 km² och har en längd på ca. 44 kilometer, är den största sjön på Balkanhalvön och är även den största sjön i Sydeuropa. Skadarsjön utgör samtidigt ett av de största fågelreservaten i Europa med omkring 270 fågelarter, häribland de sista pelikanerna i Europa. Det finns även hela 34 infödda fiskarter i sjön varav 7 är endemiska.

 

 

 

Information och fakta

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Montenegro, såsom landets geografi, befolkning, historia och klimat som kan fungera som inspiration till din semester i Montenegro. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Montenegro som har en yta på 13 812 kvadratkilometer och en befolkning på omkring 678 000 invånare ligger inkilat mellan Adriatiskahavet i väster, Bosnien-Hercegovina i norr, Serbien och Kosovo i öster, Albanien i söder och Kroatien i väster.

Landet har en varierad topografi präglad av i områdena som vänder in mot Serbien, Kosovo och Albanien och karga landskap i områdena in mot Bosnien-Hercegovina. Mot väster är det ett kustlandskap ut mot Adriatiskahavet. Montenegro har även stora sjöar en av dem är Skandarsjön som är Sydeuropas största sjö (läs mer under "sevärdheter").

Huvudstaden Podgorica, som har ca. 150 000 invånare och ligger i den södra delen av landet utgör en av de tjugotre kommunerna i landet, medan staden Cetinje, som även den ligger i den södra delen av landet bara har omkring 14 000 invånare men utpekas som den gamla kungliga huvudstaden.

Klimat och väder

Klimatet i Montenegro varierar beroende på var i landet du befinner dig: vid kusten råder ett medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar, medan klimatet inne i landet blir gradvis kontinentalt med kallare vintrar, framför allt i landets många bergskedjor där det kan vara ett övervägande alpint klimat.

Den varmaste perioden under året är i månaderna juli och augusti som har en genomsnittstemperatur på 26 grader, efterföljt av september med 21 grader och oktober med 16 grader, medan den kallaste perioden på året är januari månad med 5 grader i genomsnitt följt av december och februari med 7 grader i genomsnitt och november med 11 grader i genomsnitt.

Mest nederbörd faller det i november månad med 167 mm i genomsnitt, följt av december med 165 mm i genomsnitt och oktober med 117 mm i genomsnitt, medan den torraste perioden på året är under juli med enbart omkring 24 mm i genomsnitt, följt av augusti med 58 mm i genomsnitt och juni med 65 mm i genomsnitt.

Var dock uppmärksam på att dessa genomsnittstemperaturer och nederbördsmängder är mätta med utgångspunkt i Kotor och därmed inte gäller för hela landet.

Språk och religion

Språk

Montenegros lingvistiska situation avspeglar landets etniska och kulturella sammansättning samt historia. Det officiella språket i Montenegro är montenegrinska, men serbiska, bosniska, albanska och kroatiska är alla erkända som språk i landet.

Montenegrinska, serbiska, bosniska och kroatiska kan förstås av alla eftersom de är olika varianter av det serbokroatiska språket. I olika undersökningar som har gjorts efter landets självständighet har ett flertal av montenegrinerna angett montenegrinska som deras modersmål, medan landets officiella språk enligt landets konstitution under perioden från 1992 och fram till landets oberoende av Serbien (2006), var serbokroatiska.

Religion

Montenegrinerna har historiskt sett varit medlemmar av den serbiska ortodoxa kyrkan, och den serbiska ortodoxa kristendomen är fortfarande den mest populära religionen idag i Montenegro, även om den montenegrinska ortodoxa kyrkan nyligen grundades är det bara en minoritet av Montenegros troende som anslutit sig till denna tro.

Omkring 72% av landets invånare är kristet-ortodoxa, medan 3,4% av invånarna är katoliker och omkring 19% av invånarna är muslimer. 1,2% av befolkningen identifierar sig som ateister, 2,6% anger officiellt ingen religion till myndigheterna og 1% anger "annan religion" som sin religion. Under 1% af befolkningen är buddhister, protestanter och adventister.