Resor till Marrakech

En resa till Marrakech är som att resa in i ett äventyr från Tusen och en natt. Den färgrika och livliga staden ligger i utkanten av Sahara, vid foten av de majestätiska Atlas-bergen i sydvästra Marocko, och är landets fjärde största stad efter Casablanca, Rabat och Fez. Som många andra marockanska städer, är Marrakech uppdelad i en gammal stadsdel (Medina) och en nyare del (Guéliz). Den gamla stadsdelen har sedan 1980-talet varit upptagen på UNESCOs världsarvslista.

När du reser till Marrakech, kommer du uppleva en fusion av afrikansk och arabisk kultur, vilket gör staden till ett spännande och exotiskt resmål. Här finns ett sant överflöd av historiska och kulturella sevärdheter och attraktioner, och staden är full av liv på alla marknader som säljer allt från konsthantverk, färgglada mattor, pyramider av väldoftande kryddor, välsmakande street-food och lokala specialiteter. I Marrakech finns faktiskt Marockos största traditionella marknad, Souk, och det stora torget Djemaa el-Fna är enligt sägnen det livligaste i Afrika, så har kan du förvänta dig trängsel bland alla gatusäljare, nöjesfält, lokala handlare och turister.

Marrakech är med andra ord den perfekta destinationen för en äventyrlig kulturresa med rik möjlighet för att få en större förståelse för Marockos komplexa historia - här finns faktiskt så mycket att uppleva, att du troligen kommer att vilja återkomma till denna fantastiska stad fler än en gång!

>> Läs också om resor till Agadir
>> Läs också om resor till Essaoura

Hotell i Marrakech

Populära hotell i Marrakech

Marocko, Marrakech
9,5
Fantastiskt
173 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Marocko, Marrakech
9,3
Fantastiskt
583 omdömen
  • Närmaste flygplats: 10 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2 km
  • Internet/Wi-Fi
Marocko, Marrakech
9,8
Fantastiskt
2516 omdömen
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Reseguide Marrakech

Marrakech kallas också den röda staden på grund av de rosafärgade husen som ligger vackert vid foten av de snöklädda Atlas-bergen. Staden har i flera århundraden lockat besökare från hela världen, och när du en gång har upplevt magin i Marrakech, är det inte svårt att förstå varför. Den äventyrliga staden är både exotisk, förförande och gästvänlig, och bjuder samtidigt på en värld av sinnesintryck i form av läckra kulinariska upplevelser, betagande arkitektur, historiska sevärdheter, kulturella attraktioner och livliga marknader.

Här nedan kan du läsa om ett litet urval  av alla sevärdheter du kan uppleva på din resa till Marrakech.

Upplevelser och sevärdheter

Medinan - den gamla stadsdelen i Marrakech - togs år 1980 upp på UNESCOs världsarvslista på grund av alla byggnader och anläggningar från stadens historiska guldålder. Här kan du uppleva betagande palats, storslagna moskéer, imponerande madraser (arabiska skolor), vackra synagoger och mycket mer. Den gamla stadsdelen är omringad av en 19 kilometer lång stadsmur med några få portar så att du kan ta dig in och ut - och mitt i medinan ligger det stora torget Djemaa el-Fna, samt det traditionella nordafrikanska marknadskvarteret - soukområdet - där det är ett konstant myller av liv.

Att ta sig runt i medinans labyrint av smala gator, är en upplevelse i sig själv - här tar du dig runt i ett kaos av människor, scootrar, cyklar, hästvagnar, åsnor och bilar, och du kommer helt säkert gå vilse, men det är en del av charmen, så testa att bara följa strömmen och låta dig överraskas. Och var beredd på, att om några lokala erbjuder sig att hjälpa dig att hitta rätt väg, så förväntar de sig att du kommer att betala dem för servicen.

Några få hundra meter från soukområdet och Djemaa el-Fna, hittar du Marrakechs största moské, Koutoibia-moskén. Det arabiska ordet "kutubiyyn" betyder bokhandlare, och moskéens namn refererar till detta ärofyllda yrke som praktiserades genom århundraden på den närliggande souken. Moskéen byggdes på 1100-talet, och moskéens minaret kan med sina höga 77 meter ses från cirka 30 kilometers avstånd, och anses vara ett av Marrakechs viktigaste kännetecken. Det är också här man kallar till bön (adhaan).

Utöver Koutoubia-moskéen kan man i medinan också hitta det vackra Saadi-mausoleum som dateras tillbaka till 1500-talets Saadi-dynasti och sultan Ahmad al-Mansur. De saadiska gravarna upptäcktes på början av 1900-talet. Sedan dess har de restaurerats och idag är gravkammarna ett populärt turistmål på grund av den imponerande utsmyckningen. 

Koutoubia-moskéen och Saadi-mausoleet är tillsammans med Bahia-palatset, ruinerna från El Badi-palatset, samt flera andra arkitektoniska mästerverk anledning till att medinan togs upp som världsarv av UNESCO - och de bidrar alla till att skapa en förtrollande och magisk atmosfär där det känns som att du träder in i ett arabiskt äventyr.

Om du vill ha en paus från Marrakechs hektiska handelsliv och livliga gator, är det lyckligtvis inte långt till de stora naturupplevelserna. Med sitt läge i utkanten av Sahara, och vid foten av de imponerande Atlas-bergen, finns ett stort utbud av dagsturer, samt turer med övernattning, där du kan uppleva allt från små berberlandsorter, vandringar i bergen, imponerande vattenfall, fantastiska utsikter över vackra dalar, ridturer på kameler, övernattning i tält mitt ute i öknen och mycket mer - det finns med andra ord något för allas tycke och smak, så det är bara till att packa väskan och ge sig av!

Mat och dryck

Det marockanska köket karaktäriseras av exotiska kryddor och massor av smaknyanser med starkt inflytande från både andalusiska, franska, arabiska och berberiska mattraditioner. Bland de mest använda kryddorna finns bland annat spiskummin, gurkmeja, saffran, kanel, ingefära, basilika, mynta och självklart vitlök och chili. Därutöver används ofta soltorkade frukter, såsom dadlar, russin, aprikoser och sviskon, som bidrar till att ge en exotisk sötma till de kryddstarka rätterna. 

Den mest klassiska marockanska rätten, är tagine, som är en nordafrikansk tradition inom matlagning. Det sägs, att det finns lika många marockanska recept på tagine, som det finns familjer i landet, men rätter består som utgångspunkt av kött eller fisk, olika grönsaker, örter och kryddor, samt ibland färsk eller torkad frukt. Allt lagas i en tagine, det vill säga ett glaserat lerfat med ett kägelformat lock, vilket bidrar till att bevara saften och den goda smaken. Härtill serveras bröd som du kan dopp i maten, och skrapa upp resterna på tallriken med.

En annan klassisk marockansk rätt, är couscous, som typiskt serveras med kött och grönsaker, och då det i Marocko lagas färskt, är det ofta luftigare (och godare) än den torkade utgåvan vi ofta ser här hemma. Även couscous-rätterna innehåller ofta färsk eller torkad frukt - marockanerna älskar nämligen att blanda det söta och salta köket.

Prova också etkifta, som påminner lite om frikadeller i en mer kryddstark utgåva, eller pastilla, som är en slags paj fylld med mandel och kyckling. Det finns generellt många lokala specialiteter och du får inte missa att ta en tur bland gatuköken och matbodarna, där du kan smaka på alla möjliga sorter av lokal street-food. 

Om du vill prova en lokal dryck, så måste du testa det söta mynta-téet som serveras i små glas med färsk mynta och massor av socker! På många platser kan du också köpa färskpressad apelsinjuice. Drick för övrigt inte vatten från kranen, och undvik gärna isbitar.

Vad gäller alkohol, så ska du vara beredd på att Marocko är ett muslimskt land och även om det finns flera restauranger och hotell i Marrakech där man serverar vin till maten, så är det fortfarande många restauranger som inte serverar alkohol. Därutöver anses det inte av god kutym att visa sig berusad.

Vädret

Med sitt läge i utkanten av Sahara är klimatet i Marrakech inte överraskande varmt och torrt större delen av året, och du kan därför besöka staden året runt. De varmaste månaderna är juni-september, då genomsnittstemperaturen ligger på 29 grader, men det är inte ovanligt att temperaturen stiger till 40 grader på dagen. På kvällen och natten kan det snabbt bli kallt, så det är smart att ta med en varmare tröja. På sommaren kan du dessutom räkna med ett genomsnitt på 14 solskenstimmar om dagen.

Den våtaste månaden på året är november, men det handlar inte om stora mängder regn, och om du gärna vill undvika de varmaste sommarmånaderna, kan det varmt rekommenderas att du besöker staden på våren eller hösten, då temperaturen ligger runt 25 grader i genomsnitt.

Transport till/från flygplatsen i Marrakech

Marrakech Menara flygplats ligger cirka 6 kilometer sydväst om medinan, och flygtiden är knappt 5 timmar från Stockholm. 

När du landar på Marrakech Menara flygplats kan du som billigast lösning välja att åka en vanlig reguljärbuss in till stan. Det avgår flera bussar från flygplatsen, till olika ställen runt om i stan, och det är en god idé att höra vid flygplatsens informationsdisk om möjligheterna i förhållande till var du ska bo. En enkelbiljett kostar cirka 4 MAD (marockanska dirham), vilket motsvarar cirka 5 kronor, och den köps direkt hos chauffören (kontanter är ett måste). Bussarna avgår alla från Avenue Guemassa, cirka 500 meter från terminalen.

Ett annat kanske lite mer överskådligt alternativ, är shuttlebussen L19 Express, som kör från flygplatsen till flera platser i stan, som t.ex. Bab Doukkala, Djemaa el-Fna och Guéliz. Shuttlebussen samarbetar med flera av stadens större hotell, och den kör från flygplatsterminalen var 20:e minut på vardagarna och med lite längre intervaller på helgen. Priset för en tur- och returbiljett är 30 MAD och kan köpas direkt hos chauffören (återigen: kontanter är ett måste).

Du kan också välja att ta en taxi från flygplatsen, men då ska du försöka avtala priset innan du sätter dig i taxin, och det gäller att vara beredd på att förhandla. Priset beror på var i Marrakech du ska, samt beroende på hur stor bilen är. Priset kan därför pendla mellan 100 MAD och 800 MAD - inte minst beroende på hur bra du är på at pruta ner priset. Taxi finns tillgängligt 24 timmar om dygnet och du hittar dem på andra sidan parkeringsplatsen utanför terminal 1 och 3. Undvik taxibilarna som stannar precis utanför terminalen, då dessa ofta är svarttaxi.

Den enklaste lösningen är naturligtvis att boka din flygplatstransfer hemifrån, genom oss här på Escapeaway, som en del av din paketresa. På detta vis slipper du att stressa över att hitta rätt reguljärbuss, eller att behöva förhandla med envisa taxichaufförer. 

Så bokar du en billig resa till Marrakech med Escapeaway

Med Escapeaway kan du få en problemfri och säker resa till Marrakech, med möjlighet för avresa från bland annat Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Vår smarta sökmotor letar rätt på de lägsta priserna på nätet, både vad gäller reguljärflyg och hotell i Marrakech. Allt samlas i en paketresa med resegaranti, och du kan dessutom köpa till flygplatstransfer om du vill ha en smidig start på resan.

Resor till Marocko

Läs mer om Marocko och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Marocko här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Marrakech?

9,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 5 recensioner