Resor till Essaouira

Trots sina breda sandstränder som lockar surfare från hela världen så erbjuder Essaouira ändå massor av traditionell kultur och har lyckats bevara mycket av sin ursprungliga karaktär. Boka din resa till Essaouira med Escapeaway i dag!

Vid kusten mot Atlanten, väster om Marrakech, ligger firksorten Essaouira, som redan på 60- och 70-talen var ett favoritresmål bland hippies som lockades av stadens tillbakalutade atmosfär och vackra omgivningar. Idag är Essaouira fortfarande ett perfekt resmål för dig som drömmer om en avslappnande semester i charmiga, lugna omgivningar och eventuellt vill kombinera besöket med ett besök i Marrakech, som ligger några få timmar därifrån.

Det är inte utan anledning som Essaouira är känd som "The Windy City of Africa". Större delen av året blåser den östliga passatvinden Alizé in från havet, vilket dämpar strandlivet, men som också är anledningen till att staden är lugnare än andra populära resmål vid kusten. Essaouira är dock tack vare den milda vinden känd bland surfare från hela världen som framförallt kommer hit mellan april och november. Har du själv lust att testa på att surfa, finns det surfskolor du kan anmäla dig till.

Medan Essaouira, trots sina breda, gyllene sandstränder inte är känd som en egentlig badort, är den i gengäld känd för sin vackra medina. Bakom de sandfärgade murarna och fästningen väntar dig idylliska, smala gator kantade av blå-vita byggnader och ett sprudlande marknadsliv. Sist, men inte minst, är Essaouira känd för att ha några av Marockos bästa hotell och serverar dessutom landets bästa seafood.

Välkommen till Marocko med Escapeaway, vi är specialister på resor till Essaouira och andra resmål i landet där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Boka din resa onlne som en paketresa inkl. flyg och hotell samt eventuell transfer. Du kan naturligtvis också enbart boka ditt hotell genom oss, om du själv vill arrangera resan ner till Marocko.

>> Läs även om resor till Agadir

Resor till Marocko

Läs mer om Marocko och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Marocko här

Andra länkar

Hotell i Essaouira

Populära hotell i Essaouira

Marocko, Essaouira
  • Närmaste flygplats: 176 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Marocko, Essaouira
9,3
Fantastiskt
513 omdömen
  • Närmaste flygplats: 179 km
  • Närmaste strand: ca. 750 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Marocko, Essaouira
9,2
Fantastiskt
95 omdömen
  • Närmaste flygplats: 179 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Information

Här nedan har jag samlat en del nyttig information om Essaouira, som du förhoppningsvis kan använda som inspiration till din semester i denna charmiga kuststad. Upplysningarna är uteslutande menade som inspiration, och jag reserverar mig för eventuella faktafel. Om du vill ha fler tips till din resa, rekommenderar jag dig att titta in på vår blogg där du hittar många spännande artiklar om Essaouira och andra resmål i Marocko. Trevlig resa!

Marockos vackraste kuststad

Idag märker man kanske inte det, men Essaouira har historiskt varit en viktig internationell handelshamn som förband Marocko med Europa och resten av världen. 

Fram till 1960-talet var Essaouira mer känd under det portugisiska namnet Mogador, som var en lämning från den fästning, Castelo Real do Mogador, som den portugisiske kungen lät bygga här på början av 1500-talet. Staden, så som den existerar idag, etablerades först på mitten av 1700-talet av den marockanska kungen Mohammed III. Han önskade stärka handelsförbindelserna med Europa genom att etablera en hamn med kortast möjiga avstånd till Marrakesh. För byggnationen anlitades både lokala och europeiska arkitekter och tack vare denna stadsplanering, är det inte alls svårt att hitta rätt i Essaouira.

Från den norra stadsporten Bab Doukkala sträcker sig en rad gator som en central ådra genom medinan, ner till huvudtorget vid hamnfronten, Place Moulay Hassan. Det finns naturligtvis också många labyrint-gator och souker där gatuförsäljare erbjuder allt mellan himmel och jord.

Essaouira medina står med på UNESCO: s världsarvslista, som ett enastående exempel på en afrikansk fästningsstad från slutet av 1700-talet, inspirerad av europeisk militärarkitektur. Idag har Essaouira cirka 78.000 invånare.

Restauranger och shopping

Läget vid Atlanten avspeglas i det lokala köket som framförallt är känt för sina läckra fiskrätter. Varje dag fångar man färsk fisk i havet som du kan få grillad och serverad i ett närliggande stånd eller på en restaurang. Om du själv tar dig ner till hamnen kan du själv köpa fisk direkt från fiskebåtarna och om du prutar lite på priset är det ofta lätt att göra en bra affär. Därefter kan du ta med dig ditt inköp till en av marknadens sidogator (håll utkik efter röken) och få den grillad tillsammans med ett urval av grönsaker. Se till att avtala priset innan måltiden lagas.

Detta gerverkligen måltiden en extra dimension! Men, du kan naturligtvis också bara slå dig ner på en av alla restauranger och caféer där menyn ofta inkluderar allt gott från havet. Ute längs stranden ligger t.ex. caféer där du kan njuta av en förfriskning medan du njuter av utsikten över havet.

Är du på jakt efter en vacker souvenir är de lokala konsthantverkarna kända för sina lack- och träarbeten, och du kan enkelt få lång tid att gå med att utforska flera butiker och bodar i staden.