Resor till Marocko

Marocko är ett otroligt mångfaldigt resmål och det kan vara svårt att beskriva dess många kvaliteter i bara några få ord. Många förknippar fortfarande mest detta nordafrikanska kungadöme med färgglada, labyrintiska basarer, gamla medinor och ormtjusare. Men en resa till Marocko kan även bjuda på många andra och helt annorlunda upplevelser. Det är faktiskt få ställen så nära Europa där du kan uppleva ett motsvarande, betagande möte mellan nytt och gammalt som på en resa till Marocko.

Vill du åka på en klassisk kulturresa kan du se fram emot att få se den fascinerande sammansmältningen av arabisk, fransk och afrikansk kultur och ett pärlband av intressanta, historiska sevärdheter i bland annat Fez, Rabat, Agadir, Casablanca, Essaouira och Marrakech. Samtidig är Marocko även ett perfekt resmål för dig som till exempel är på jakt efter en annorlunda och upplevelserik badsemester. Marocko erbjuder många moderna badorter vid kilometerlånga sandstränder och med alla de faciliteter man kan tänka sig.

Visste du till exempel att Marockos stränder lockar till sig surfare från hela världen? Dessutom reser mängder av golfspelare nu för tiden hit för att ta del av det behagliga, solsäkra klimatet och spela golf på fantastiska banor när vintermörkret i norra Europa inte precis inbjuder till utomhusaktiviteter annat än på skidor. Har du gott om tid är Marocko en perfekt destination för en kombinationsresa som innehåller både kulturella upplevelser där du kan uppleva det autentiska Marocko och det avkopplande strandlivet på någon av badorterna. Sist men inte minst är Marocko ett attraktivt resmål på grund av den låga prisnivån som inbjuder till en semester med många restaurangbesök och obekymrad shopping.

Välkommen till Marocko med Escapeaway, vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell under din resa. Välj själv om du vill boka en paketresa som inkluderar flyg + hotell och eventuell hyrbil eller transfer tur/retur från flygplatsen, eller om du själv vill arrangera din resa till Marocko och nöja dig med att enbart boka ditt hotell genom Escapeaway. Du hittar alltid uppdaterade priser och information i sökmotorn om flygbolag som flyger till Marocko, I sökmotorn kan du även jämföra priser på resor till Marocko.

>> Läs även om resor till Egypten
>> Läs mer om semester i Marocko här

Resmål i Marocko

 • Gästrecensioner 9,2
  Marrakech
  19 hotell
  Åk på en äventyrlig resa till den sägenomspunna, förtrollande och magiska staden Marrakech. Den marockanska staden väcker alla sinnen till liv med sina exotiska dofter, ljud och bildsköna miljöer vid foten av det storslagna Atlas-bergen.
 • Agadir
  6 hotell
  Kuststaden Agadirs största attraktion är den breda ljusa sandstranden som sträcker sig över flera kilometer. Oavsett om du söker avkoppling eller kvalitetstid med familjen så skapar stranden vid Agadir den perfekta inramningen till semestern.
 • Essaouira
  6 hotell
  Trots sina breda sandstränder, som lockar surfare från hela världen, bjuder Essaouira fortfarande på massor av kultur och har lyckats bevara sin ursprungliga karaktär. Denna vackra kuststad är ett av Marockos mest tillbakalutade resmål, där ... du automatiskt kopplar av. Läs mer

Populära hotell i Marocko

Marocko, Marrakech
8,8
Mycket bra
669 omdömen
 • Närmaste flygplats: 8 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Marocko, Essaouira
9,2
Fantastiskt
90 omdömen
 • Närmaste flygplats: 179 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang
Marocko, Marrakech
9,7
Fantastiskt
425 omdömen
 • Närmaste flygplats: 6 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter som du har möjlighet att uppleva på din semester i Marocko. Om du vill lära dig mer om andra sevärdheter i Marocko, rekommenderar jag dig att läsa vår blogg om resor, där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. 

Jemma el-Fnaa

En av de mest berömda och populära marknadsplatserna i Marocko är Jemma el-Fnaa som ligger i Marrakesh gamla stadsdel (kallad medina).

Marknadsplatsen byter karaktär, allt beroende på vilken tidpunkt på dygnet du besöker den. På morgonen är den övervägande fyll dmed boder som säljer apelsinsaft, traditionella lädervaror och mässingsbägare; och på denna tidpunkt består underhållningen främst av ormtjusare och unga människor som visar sina apor.

Efter hand som dagen skrider fram, intas torget och marknadsplasen av dansare, historieberättare (som berättar historier på berberiska eller arabiska till en lokal publik), trollkonstnärer och säljare av traditionella läkemedel.

När mörkret faller, fylls marknadsplasten av matbodar, samtidigt som antalet besökare och handlare på platsen stiger markant.

Majorelleträdgråden

Majorelleträdgården, som också ligger i Marrakesh i sydvästra Marocko, är en botanisk trädgård, som skapades av den franske orientaliska konstnären Jacques Majorelle. Han började år 1923 och det tog honom 40 år att färdigställa den.

Trädgården rymmer en kubistisk villa designad av den franska arkitekten Paul Sinoir på 1930-talet. Villan beboddes av Majorelle och hans fru från 1923 fram till deras skilsmässa på 1950-talet. På 1980-talet blev egendomen köpts av modedesignerna Yves Saint-Laurent och Pierre Bergé, som sedan har arbetat med att renovera byggnaden.

Idag är trädgården och villan öppen för offentligheten. Villan huserar det islamisa konstmuséet i Marrakesh, Berber-muséet och har nyligen också öppnat Musee Yves Saint Laurent.

Todghaklyftan

En av Marockos största natursevärdheter är Todghaklyftan, som ligger i den östra dleen av Atlasbergen, nära staen Tinerhir. De djupa klyftorna som kommit till genom tidern av de två floderna Todgha och Dades, sträcker sig hela 40 kilometer genom bergen, och når på vissa platsen en höjd på upp mot 400 meter.

Området är inte längre så svårtillgängligt som det en gång var, då en välhållen asfaltväg leder från dalen upp i klyftan. Under torrsäsongen, är där en liten vattenström i botten av klyftan, medan det under regnperioden kan vara en star ström (kom ihåg att alltid kontroller aväderförhållandena, innan du gör ett besök i klyftan).

Det är de sista 600 meterna av klyftan som är de mest spektakulära. Här möter du passager, som endast mäter tio meter i bredd mellan klipporna - och klippvägarna är upp till 160 meter höga på båda sidor. Ett spektakel!

Moskéen Hassan II

Moskéen Hassan II, som ligger i Casablanca, är den största moskén i Marocko, näst störst i Afrika, och den femte största mosken i världen. Den har dessutom världens högsta minaret på 210 meter, med en laser på toppen, som är riktad mot Mekka.

Moskéen som började byggas år 1986, men blev klar först 1993, står på en klippavsats, som väder ut mot Atlanten. De som ber, kan allltså göra detta över havet, men där är inget glasgolv så de ser inte havet. Det finns plats för 25.000 tillbedjare i hallen och ytterligare 80.000 utanför.

Utöver moskéen finns en madras (islamsk skola), et hammam (ett badhus), ett museum för marockansk historia, några konferenslokaler, och ett mycket stort bibliotek, som sägs vara det mest omfattande i den islamiska världen.

Information og fakta

Här nedan har vi samlat en del information om Marocko, t.ex. om landets geografi, befolkning, religion, klimat och väder, som kan fungera som inspiration inför din resa till det nordafrikanska landet. Informationen är uteslutande menat som inspiration, och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du vill hitta mer inspiration inför din resa, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg, där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. Trevlig läsning, och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Marocko har en befolkning på cirka 36 miljoner invånare, varav cirka 99 % är arab-berber, medan de resterande 1% består av andra etnika grupper. Man tror att mellan 41-81 procent av marockanerna har berberiskt ursprung. Det finns cirka 84.000 invandrare i landet, största delen av franskt ursprung.

Med sina 446.550 km2 tillhör Marocko bland de 60 största länderna i världen. Marockos huvudstad är Rabat, meden den största staden och den viktigaste hamnstaden är sägensomspunna Casablanca. Andra marockanska sträder, som har en befolkning över 500.000, är Fes, Marrakesh, Meknes, Salé och Tanger.

Marocko har - som ett av få länder i världen - kust både till Atlanten och Medelhavet (de andra är Frankrike och Spanien). Landet är omringat av Spanien i norr (avgränsat av de tre små spansk-kontrollerade enklaverna Ceuta, Melilla och Penon de Vélez de la Gomera), Algeriet i öster och Västsahara i söder.

En stor del av Marocko är mycket bergig. Landet domineras av två stora bergskedjor: Atlasbergen, som i huvudsak ligger i den centrala och södra delen av landet och Rifbergen, som ligger i den norra delen av landet. Båda bergskedjor är normalt bebodda av berber-stammar.

Religion

Cirka 99 procent av den marockanska befolkning är muslimer. Den största gruppen muslimer i landet är sunni-muslimer, med 67 procent, medan muslimer utan någon specifik grupp utgör näst störst andel med 30 procent.

Man uppskattar att det finns mellan 3000-8000 shia-muslimer i Marocko, de flesta av dem invandrare från Libanon eller Irak, medan 0.9 procent av befolkningen är kristna. Det kristna samfunder består av cirka 40.000 praktiserande medlemmar, men talet är osäkert då många kristna i Marocko fruktar övervakning från den marockanska staten och övergrepp från muslimer - och därför inte möter upp till gudstjänster.

Marocko hade hela 265.000 judar år 1948, men idag bor endast cirka 2500 judar i Marocko.

Klimat och väder

Marockos alla kontraster gäller också landets klimat, som inte utgörs av en klimattyp, utan av många olika beroende på var i landet du befinner dig. Om du t.ex. befinner dig i de kustnära områdena är det, också på sommaren, anmärkningsvärt moderata temperaturer på grund av effekten av den kalla kanarieströmmen utanför Atlanten.

Du kommer att uppleva kontinentalt klimat i de bergrika regionerna i den norra och centrala delen av landet, där somrarna är varma eller mycket varma, och vintrarna är kalla, ibland under fryspunkt. Det snöar ofta i denna delen av landet på vintern. Du upplever detta typ av klimat i städer som Khenifra, Imilchil, Midelt och Azilal.

I Atlasbergen stöter du på alpint klomat. Här är somrarna varma eller mycket varma och vintrarna är kalla med en genomsnittsgtemperatur på 8 grader - och det faller ofta snö på vintern. I denna del av landet finns många skiddestiationer, såsom Oukaimeden och Mischliefen.

I den södra delen av landet och några delar av den östra delen, kommer du uppleva stäpp-klimat, som framförallt kännetecknas av låga mängder nederbörd. Städer som Agadir, Marrakesh och Oujda har detta klimat.

Medelhavsklimat kommer du att uppleva i landets kustnära områden, dock mer vid kusterna som vänder mot just Medelhavet och inte de som vänder mot Atlanten. Här är somrarna varma och torra med genomsnittliga temperaturer på cirka 23-24 grader, medan vintrarna generellt är milta och våta med dagliga genomsnittstemperaturer på cirka 12-14 grader. Städer som har denna klimattyp, är bland annat Tanger, Tetouan, Al Hoceima, Nador och Safi.

En underart av Medelhavsklimatet, submediterrant klimat, finns också i landet - inte minst i städer som Rabat, Casablanca, Kénitra, Salé och Essaouria. Här kännetecknas klimatet av lite kallare somrar, medan vintrarna också är en aning kallare på grund av läget vid Atlanten.

 

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Marocko?

9,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 5 recensioner