Hotell i Valletta

En semester i Valletta ger en möjlighet till att fördjupa sig i den maltesiska huvudstadens rika kulturliv och intressanta historiska sevärdheter. Samtidigt finns det självklart även möjlighet till fantastisk shopping och en uppsjö av olika matställen inom en liten yta.

Stan som konstant verkar vara omgiven av en varm glöd blev 1980, inte överraskande, upptagen på UNESCO's prestigefyllda lista över världsarv. Men så är Valetta också en av de mest historiska platserna i världen, vilket bland annat kommer till uttryck i otaliga, mästerliga arkitektoniska landmärken samt strategiskt placerade fästningar och en rad gamla ruiner.

Denna vackra hamnstad är med sina många och varierande sevärdheter lämpad för alla typer av besökare oavsett om det är stadens historiska sevärdheter eller andra erbjudanden som har störst dragningskraft. Det går heller inte att sticka under stolen med att Valletta har blivit ett populärt semestermål på grund av urvalet av badorter, vilka i stort sett omgärdar staden, liksom att man inte kan bortse ifrån att det heller inte är långt till shopping-mekkat Sliema.

Aktiviteter

Man har inte riktigt upplevt  Valletta om man inte har utforskat staden storslagna arkitektoniska arv. Den maltesiska huvudstaden betecknas ofta som en av världens bäst befästa städer, och det är förbluffande hur välbevarade byggnaderna är i betraktning av att de står i trånga gator från 1600-talet. Valletta är en perfekt stad att upptäcka till fots eftersom den bokstavligt talat ligger inom en fyrkant på bara en kilometer.

Intressanta ställen som varmt kan rekommenderas att besöka inkluderar, St Johns Co-Cathedral med sina fantastiska marmorgolv samt Manoel Teatern från 1731, som är en av Europas äldsta ännu aktiva teatrar. Därutöver är National War Museum och National Archaeological Museum absolut värda att avsätta gott om tid till. Men om du verkligen vill få en bra känsla av stadens befästningar bör du göra en båttur från Grand Harbour, som tar dig runt huvudstaden.

Kultur

Vallettas smala gator är som en skattkammare som bara väntar på att bli utforskad. På dessa gator hittar du mysiga små butiker som säljer antikviteter, böcker, konsthantverk och smycken. Samtidigt kommer du upptäcka att det bland de många smågatorna även finns möjlighet att shoppa det senaste designmodet och internationellt kända märken i inköpscenter och arkader. Det största av dessa inköpsområden ligger på Republic Street.

Nattliv

Utöver de vanliga underhållningsmöjligheterna som man stöter på i städer så finns i Valletta även opera, teater och biografer samt en uppsjö av lokala gatuartister och utomhuskonserter. Matställena är lika allsidiga med allt från överdådiga restauranger som serverar det finaste du kan tänka dig från medelhavsköket till enkla lokalägda caféer som serverar ett brett urval av läckra maltesiska delikatesser. Par och unga med lust för en livlig kväll kan med fördel söka sig till Paceville eller längre norr ut till Bugibba.

Vädret

Valletta är liksom resten av Malta välsignat med ett milt medelhavsklimat med solrika sommrar och korta, svala vintrar. Malta är därför en destination som med fördel kan besökas året runt. Vill du vara säker på att få rikligt med D-vitaminer av solen och ha möjlighet att bada i ett varmt havsvatten under din semester så är naturligtvis den bästa tiden att besöka Malta under sommarmånaderna.

Ön upplever som regel inga extrema förändringar i vädret, men du kan under juli och augusti uppleva temperaturer på över 30 grader och nästa oavbrutet solsken i 12 timmar per dag. Med en svalkande havsbris och mycket skugga är värmen aldrig pressande utan du kan hålla dig någorlunda avsvalkad.

När sommarvärmen är på sin topp på Malta, är även turismen på sin högsta nivå, så du får räkna med många andra semesterfirare om du reser hit i perioden juni - augusti. Tillsammans med att skaran besökare ökar kommer du även märka att prisnivån ökar så det kan trots de lite lägre temperaturerna vara värt att överväga en semester här under våren då ön är mycket lugnare och fridfullare.

Även om Malta som regel är ett torrt och varmt resmål så kan temperaturerna i januari falla till under 15 grader liksom att du får räkna med ett par regnskurar av och till. Med detta sagt så är vintern den perfekta tiden för en aktiv semester här, speciellt för vandrare som vill utforska det varierande landskapet till fots utan att behöva utstå sommarens hetta.

Händelser

Ett av de viktigaste datumen i kalendern över årets händelser på Malta är den 9 februari när karnevalen går av stapeln. Denna veckolånga, färgglada fest kombinerar traditionell musik och kostymer med stora processioner av extravagant dekorerade ekipage. De största festligheterna äger rum Paceville och i centrum av Valletta.

Reser du till Malta i slutet av april så kan du få uppleva fyrverkerifestivalen nere vid den imponerande Grand Harbour of Valletta. Planerar du en sommarsemester så kan du se fram emot en överflödsbägare av festliga arrangemang mellan juni och augusti. Under denna perioden inbjuder alla landsortsstäder till Festas, eller små festivaler, som traditionsenligt fyller gatorna med matbodar, fyrverkeri och traditionell musik.

Familjehotell

Man kan följa med på guidade stadsrundvandringar och uppleva  Vallettas största sevärdheter så som St Johns Co-Cathedral. För vetgiriga familjer är det även som gjort för att besöka museerna som berättar om Maltas historia, här ibland Lascaris War Rooms, National War Museum och Saluting Battery.

Har du barn med på semestern kommer det säker väcka begeistring med en tur till Malta National Aquarium, Marine Park, National Museum of Archaeology och Maltas Postal Museum. Det är mycket olikartade upplevelserer men dessa ställen är lämpade för barn (och vuxna) i alla åldrar.

Hotell för par

En semester i Valletta är inte bara perfekt för familjer utan även för par på jakt efter en mer romantisk upplevelse. De vackra omgivningarna kan nästan inte undgå att skapa den perfekta stämningen för en semester för två. Gläd er till exempel åt att vandra runt arm i arm längs promenaden i Sliema, där man från The Strand och ända upp till Tigne Point kan njuta av solen medan man betraktar Valletta från ett annat perspektiv; från den motsatta sidan av hamnen.

Många par tillbringar även mycket tid med att bara driva omkring på de smala, snirklande och rakt igenom måleriska gatorna i Maltas gamla huvudstad Mdina. Med sitt läge på en av semesteröns högsta punkter - och kallad Silent City på grund av den stillhet som råder inanför murarna - så är Mdina ett ställe som bör stå högt på listan över attraktioner om ni uppskattar avstessande upplevelser.

Om det är romantisk stämning ni söker i Valletta, bör ni även besöka Church of Saint Paul's Shipwreck och The Lower Barrakka Gardens (ett vackert ställe att promenera och njuta den underbara utsikten över Grand Harbour). Faktiskt kan den sistnämnda skryta med en fantastisk utsikt över hela staden, speciellt när Valletta badar i det varma ljuset från solnedgången.

Sist men inte minst spelar den goda maten och drycken naturligtvis en avgörande roll för en lyckad parsemester i Valletta. Här finns rikliga möjligheter att hitta en fridfull restaurang där ni kan avnjuta en läcker middag och se varandra djupt i ögonen i stearinljusens sken.

Läs även om om:

>> Resor till Gozo
>> Paketresor till Malta

>> Läs mer om hotell

Karta över Valletta

Populära hotell i Valletta

Malta, Valletta
9,7
Fantastiskt
324 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Närmaste strand: ca. 550 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Malta, Valletta
9,2
Fantastiskt
1105 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Närmaste strand: ca. 600 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Malta, Valletta
9,2
Fantastiskt
442 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Närmaste strand: ca. 400 m
  • Internet/Wi-Fi