Resor till Valletta

Valletta är Maltas huvudstad, och världsberömd för sin barockarkitektur och välbevarade stadsmur. När man tar det stora urvalet av historiska attraktioner i betraktande, är det välförtjänt att staden finns med på UNESCOs världsarvslista. Önskar du spendera en semester på Malta, med historia och kultur, kommer Valletta inte att göra dig besviken. Populära attraktioner inkluderar den fantastiska katedralen och det underjordiska templet Hypogeum. Därtill kommer hundratals av andra spännande monument och historiska byggnadsverk.

Malta är beviset på, att storleken inte är allt! Det finns gott om goda grunder till att besöka denna lilla ö-staten, där det finns tillräckligt med stränder, hamnstäder och arkeologiska platser för att hålla dig underhållen i veckor.

Det är dock inte bara historieintresserade som kommer njuta av en resa till Malta. Här finns också möjighet att uppleva ett fantastiskt nattliv, idylliska stränder och en kalender fullpackad av intressanta kulturella händelser. Efter att primärt varit känd för sina sevärdheter, har nattlivet på Malta de senaste åren också blivit ett dragplåster. Men, för större delen av Maltas besökare, är huvudattraktionen dock landets långa kuster och stränder. Semesterorter som Qawra och Bugibba, är perfekta för att njuta av dagar på stranden.

Klimatet på Malta är det karaktäristiska medelhavsklimatet, vilket innebär, att det är en ideal plats för vinterresor och sommarsemestrar. De maltesiska öarna har därför ett behagligt soligt klimat med cirka 12 timmars solsken på sommaren. På vintern kan du förvänta dig 5-6 timmar solsken, och endast lite regn.

Med några av de finaste historiska sevärdheterna i Europa, kan du på de maltesiska öarna utforska cirka 7000 års historia. Och även om landet har ett rikt kulturarv, har det samtidigt massor av moderna faciliteter och attraktioner, som gör en semester här bekväm och minnesvärdig.

Valletta har inte sandstränder, men i gengäld kan du sola och bada från klipporna mellan Sliema-färjan och Jew's Sally Port. Om du endast nöjer dig med en riktig sandstrand, kan du t.ex. åka till Mellieha. Det är Maltas största sandstrand, som endast ligger en halvtimmes busstur bort. Det är också värt att komma ihåg, att detta är en liten ö, så även de "fjärran" bukterna är lättillgängliga.

Inspiration och fakta

Om du verkligen vill uppleva Maltas riktiga atmosfär, måste du besöka huvudstaden Valletta. Staden ligger på öns östra kust och är det kulturella och kommerciella hjärtat av Malta, där 2000-talet smakfullt har intagit staden utan att ödelägga den rika kulturella historian.

Staden är på sitt eget vis en modern, hektisk stad, men har lyckats behålla en lugn, tidlös atmosfär. På nätverket av smala gator kan du hitta några av Europas finaste konstverk, kyrkor och palats. På en tur runt om i Valletta, kan du således hitta en ny fascinerande historisk sevärdhet bakom nästan varje hörn; statyer, fontäner och vapensköldar högt uppe på murarna. De smala sidorgatorna är dessutom fulla av små trevliga butiker och caféer, medan Vallettas huvudgator är packade med internationella märkesbutiker med modekläder, musik, smycken och mycket mer.

Sevärdheter och historia

Du har gott om möjligheter för att få en oförglömlig semester i Valletta, med sevärdheter och attraktioner som är intressanta både för familjer och familjer. På de flesta lister över saker du absolut bör se i Valletta, finns St Johs Co-katedralen, Nationalmuseet för Arkeologi, det nationella krigsmuseet, Stormästarens palats, nationalmuseet för konst, Maltas Postmuseum, Nedre och Övre Barakkträdgårdarna, stadsporten, Triton-fontänen och Hastings Gardens.

Betagande arkitektur med en värld av historia

Valletta är en hamnstad, vars skyline och betagande arkitektur bäst ses från hamnen eller från en båt ute i Grand Harbour - en bra chans för att säkra sig ett vackert semesterdoto. Inne på land väntar en värld av historiska och kulturella attraktioner, vilket är anmärkningsvärt i förhållande till stadens lilla storlek. Det betyder samtidigt, att alla attraktioner är lättillgängliga till fots. Det finns också ett brett urval av inköpsmöjligheter, som kan utforskas på en tur genom Vallettas charmerande bakgator. Staden har också en fantastisk cafékultur, och det är därför möjligt att ta en paus från sightseeingen på ett av alla fantastiska torg med en drink i handen och bara se personer passera.

Värdsarvstad

Maltas huvudstad är kanske Europas minsta, men den rymmer otroligt mycket. Här finns spår från stadens rika historia, med medetida och barock arkitektur, tillsammans med fantastiska palats, museet och kyrkor. De små, smala gatorna är fulla med charm och här finns också två hamnar.

Vädret

En av fördelarna med att boka en resa till Valletta är, att du enkelt kan passa in den i din kalender, istället för att anpassa semestern efter vädret. Varför? För att det nästan alltid är bra väder på Valletta. På sommaren är temperaturerna oftast över 30 grader, men du kan också komma senare på året då det är något svalare, och inte lika många turister.

Många väljer att resa till Valletta på våren, då vädret på denna tidpunkt som regel är ytterst behagligt med massor av sol, men utan somamrmånadernas hetta. Så, oavsett om du vill spendera en vecka på stranden och lapa sol, eller bara komma bort från vardagens stress, kan du åka på semester till Valletta, när det bäst passar dig.

Stränder

Valletta är inte bara för dem som vill åka på en storstasdssemester. Det finns en pool nere vid färjan och om du tar båten till Sliema, ligger stranden endast 8 km bort.

Eftersom Valletta ligger på en liten halvö, kommer en semester här, på ett vis eller ett annat, alltid involvera kusten, oavsett om det är i form av en promenad längs stadens pittoreska hamnfront medan du njuter av havsbrisen, eller när du känner sanden mellan tårna i St. Pau's Bay - hemstad för de populära semesterorterna Qawra och Bugibba.

Det finns därför rik möjlighet att hålla en riktig badsemester på Malta, som kan skryta med några fantastiskt vackra strädner, t.ex. vid St. Julian's, som är en badort med bra restauranger och ett rikt nattliv, samt inte minst härliga stränder. Golden Bay har således ett överflöd av dem, och det finns gott om plats till alla.

Är detta inte gott nog till dig, kan du alltid hoppa på en båt för att besöka stränderna på den närliggande ön Gozo.

Mat och dryck

Medina-restaurangen som ligger i trädgården till en av de äldsta egendomarna i det medeltida Valletta (Mdina) framhävs med jämna mellanrum av kända matskribenter tillsammans med Barracuda (som ligger vid vattnet i en villa från 1700-talet) i St. Julian's och om du söker unika kulinariska upplevelser så bör de även stå högt på din lista över ställen att äta på under semestern. Det är mycket möjligt att du stöter på kändisar som Orlando Bloom, Guy Ritchie, Arnold Schwarzenegger och Claudia Schiffer vilka ofta äter här när de är på Malta. 

Restaurangen Rubino är ett annat välansett ställe som erbjuder en blandning av maltesiska rätter och traditionell medelhavsmat i ganska oansenliga lokaler. På Trabuxu Bistro är väggarna fyllda av samtida konst och den tillhörande vinbaren kan varmt rekommenderas även den. Om du går ut för att få en drink kan ställen som Django Jazz Bar, den Art Deco-inspirerade Loop Bar, den avslappnade Maori bar och den hippa Gugar bar också rekommenderas.

Nattlivet

De som varit här förr vet att Vallettas hamnfront, som ligger i skuggan av stadens murar, är platsen där man tillbringar kvällen i den maltesiska huvudstaden. Här har packhus och andra byggnader byggts om för att hysa diverse fashionabla barer, restauranger och butiker och som även har ett öppet gemensamt område som vänder ut mot havet.

Aktiv semester

Om du vill höja pulse lite under din semester så kommer du inte bli besviken på de möjligheter som finns i denna delen av Malta.

Öarna Gozo och Comino är kända bland dykare för att vara några av de bästa ställena i Europa för att uppleva det fantastiska djurlivet under havsytan. Den blå lagunen på Comino har faciliteter för alla nivåer av dykare från nybörjare till mer erfarna.

Föredrar du lite torrare upplevelser så kan du utforska Gozo med terränggående fordon genom att ge dig ut på en jeep-safari eller kanske stanna i själva Valetta där Segway City Tours erbjuder ett otraditonellt sätt att ta sig runt på. 

Kultur

Tycker du om smalfilm, klassisk teater, performancekonst och bildkonst? Då bör du besöka St James Cavalier Centre for Creativity, som ligger inhyst i en fästning från 1500-talet och som är inbyggd i Valettas stadsmur.

Kulturellt sett är en annan av stans höjdpunkter Teatru Manoel, som har funnits sedan 1700-talet. Detta barock vidunder är en av Europas äldsta teatrar och är utan tvivel något av det finaste du kan se i Valletta. Teatern som rymmer ett museum, ett café och en restaurang erbjuder hela tiden en stor variation av uppsättningar med allt från klassisk scenkonst och jazzensembler till rock- och folkmusikkonserter för att bara nämna några få.

Även om National Museum of Fine Arts kommer tilltala många semesterbesökare i Valletta, så är det kanske inte allas kopp te - särskilt de unga föredrar kanske att utforska något från populärkulturen. Det är då perfekt att ta tillfället i akt och besöka något av de ställen där den enormt populära TV-serien "Game of Thrones" har spelats in. Här har du möjlighet att se gamla fort, parker och gator som har bildat kuliss för Red Keep och King's Landing. 

Aktiviteter

Vallettas hamnfront
Vallettas hamnfront är ett av de ställen där man kan lägga mycket tid. Detta beror inte minst på den storslagna utsikten över "De tre städerna"  Vittoriosa, Senglea och Cospicua. 
Oavsett om du reser hit på sommaren och ger dig ut på kryssning i hamnen för att se de historiska och ikoniska byggnaderna eller söker dig ner hit för att tillbringa en trevlig vinterkväll på något av de många karaktärsfulla caféerna och restaurangerna så är Valettas hamnfront oemotståndlig. Utöver möjligheten att få sig en tur ut på havet så finns här även en del väldigt natursköna trädgårdar att utforska. Och för de shoppinglystna så finns det här nere längs vattnet mängder av spännande butiker. 

Den gamla staden Mdina
Maltas medeltida huvudstad Mdina är ett av Europas bästa exempel på en befäst stad. Gå en tur längs de stenbelagda gatorna förbi omsorgsfullt bevarade kyrkor och palats, där kan man lätt känna sig som förflyttad till ett annat århundrade. Det är en bekväm 20 minuters busstur hit från Valletta - det kan rekommenderas att komma hit vid solnedgången när det är lite svalare och lugnare. Det finns bra restauranger och caféer här så du kommer inte ha något problem med att hitta ett ställe att äta på.

Denna kompakta stad bakom sina murar är full av trånga passager och med byggnader på båda sidor vandrar du på de trevliga gatorna och gränderna och kan verkligen känna historiens vingslag. Kanske får du även syn på något ställe som ser bekant ut, särskilt om du är en "fan" av Game of Thrones. Det är verkligen inte svårt att förstå varför man valde Mdina till inspelningsplats för denna populära tv-serie. I Mdina är 4000 år av historia koncentrerad på ett litet område som verkligen inbjuder till äventyr till fots.

Dwejra Bay
Detta är en syn du inte får gå miste om när du besöker ön Gozo. Med massor av fantastiska vandringsturer är Dwejra Bay ett underbart utflyktsmål på en aktiv semester. Detta är nog det mest fotograferade stället på Malta och det är inte svårt att förstå varför. Bukten har fotograferats såväl nerifrån som uppifrån och en kort promenad längs klipporna bort från Dwejra Bay tar dig till Fungus Island och du kan njuta av vackra klippformationer längs vägen.

Städer i närheten

Bugibba
Det är inte utan anledning som Bugibba är den kanske mest populära semesterorten på Malta. Här kan du njuta av värmen med fantastiskt väder året runt och en rad barer och restauranger. Lägg därtill en vänlig och tillmöteskommande lokalbefolkning och områdets alla sevärdheter. Den 150 meter långa Bugibba Perched är en Blå flaggad strand variifrån du har en fantastisk utsikt över St. Paul's Island. När du är färdig med att solbada kan du glida ner i det kristallklara Medelhavets vatten. Bugibba ligger även perfekt placerat i förhållande till huvudstaden Valletta, som är europeisk kulturhuvudstad 2018. Turen in till Valetta tar ca 20 minuter och är väl värd att göra.

Qawra
I Qawra ligger lyxiga hotellbyggnader ända nere vid strandpromenaden och hela stan sträcker ut sig på två nivåer som omger den natursköna St. Paul's Bay. Den steniga Blå flaggade stranden är känd för vattensporter som dykning, jetski och vattenskidor. Semesterortens promenad sjuder av rustik charm, inte minst vid Qawra-tornet från 1500-talet. Även om nattlivet inte är det man är känd för här så finns det trevliga piazzor med en rad fantastiaska restauranger som serverar både internationella rätter och läckerheter från medelhavsköket.

Mellieha Bay
Den charmerande Mellieha Bay var en gång en issolerad stad på bergskammen ovanför Ghadira Bay. Men nu har staden utvecklat sig till att vara ett av de mest avslappade semesterställena på Malta. Söker du en semester med avkoppling och vackra sevärdheter så är Mellieha Bay ett bra val. Gå en tur till terrassen vid den gamla sockenkyrkan och njut av den betagande panoramautsikten över bukten och det omkringliggande landskapet.

>> Se även resor till Salina
>> Se även mer om lyxresor till Malta

Resor till Malta

Läs mer om Malta och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Malta här

Andra länkar

Hotell i Valletta

Populära hotell i Valletta

Malta, Valletta
9,3
Fantastiskt
802 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Närmaste strand: ca. 700 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Malta, Valletta
9,4
Fantastiskt
1635 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Malta, Valletta
9,3
Fantastiskt
1684 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Avstånd till centrum: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Valletta?

9,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 7 recensioner