Resor till Senglea

Senglea är en av Maltas så kallade "Tre städer", de tre fästningsstäderna i Grand Harbour vid Valetta. Ursprungligen var de i dessa tre städer, Senglea, Vittoriosa och Cospicua, som den lokala befolkningen kunde söka sin tillflykt, när ön utsattes för angrepp. Och Senglea lyckades också stå emot den osmanska invasionen år 1565, vilket gav staden smeknamnet "Civitas Invicta".

Många som reser till Malta, ser endast Senglea från hamnfronten i Valetta. Staden, som ofta också omtalas som L'Isla (ön), är dock värd att lära känna närmare, inte minst på grund av stadens fascinerande historia. När du går runt på de smala gatorna och torgen, som ligger omgivna av charmiga, rustika byggnader, är det lätt att förstå att stället har djupa rötter. Som så mycket annat på Malta, var det tempelriddarna som grundade Senglea år 1554, och därpå byggde murarna runt den. Staden blomstrade framförallt på 1700-talet, bland annat på grund av det närliggande skeppsvarvet.

Den minsta av de tre städerna

I början av 1900-talet bodde cirka 8000 människor i staden, som då var en av de mest tätbefolkade i Europa. De tyska bombningarna under andra världskriget slog dock hårt mot staden, men några historiska kyrkor och andra monument överlevde. Är du intresserad av historia, kan vi också rekommendera att du besöker grannstaden Vittoriosa, som var en fungerande stad redan då tempelriddarna kom till Malta.

Innan andra världskriget var Senglea centrum för Maltas elit, men efter ödeläggningen flydde många ut till landet och till avsides städer. Idag bor endast cirka 2800 personer i staden, och under de senare åren har bland annat uppgraderingen av lustbåtshamnen gett ett nytt intresse för att bosätta sig här, bland både utländska expats och affäresfolk.

Senglea, som är den minsta av de tre städerna, ligger på en liten halvö som sträcker sig ut i den berömda havsbassängen. Det är inte så svårt att förstå varför detta läge innebar att staden en gång i tiden var så svår att ockupera. Idag betyder placeringen ovanför Valetta, att du på en resa till Senglea har en perfekt utgångspunkt att utforska Vallettas alla kulturella och historiska attraktioner, om du inte nöjer dig med den vackra utsikten från Gardjola Gardens vid Senglea Point, över vattnet till Maltas huvudstad.

Kultur

Trots den stora befolkningsminskningen efter andra världskriget, är det idag gott om liv i Senglea. Två gånger om året, i mars och september, äger till exempel populära regattor rum ute på havet i Grand Harbour. Regattan i september är dessutom startskottet för den största stadsfesten, då staden dekoreras och lyses upp av hundratals lampor och ett spektakulärt fyrverkeri. De senaste åren har man också infört en ny, populär händelse, nämligen Senglea Martime Festival (maj/juni), där man firar den lokala kulturen, historian och stadens nära förhållande till havet.

Mat och dryck

Trots dess lilla storlek, finns det ett förnuftigt urval restauranger i själva Senglea. De flesta av dessa hittar du på den östra sidan av halvön, vid lustbåtshamnen. Urvalet inkluderar både internationella restauranger, men naturligtvis också platser där du kan utforska det lokala köket, som inte överraskande är rikt på fisk- och skaldjursrätter.

Boka en resa med bra hotell till Senglea

Med Escapeaway kan du resa till Senglea från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn antingen direkt eller med mellanlandning på vägen. Vi ger dig flygbiljetter med reguljärflyg till nätets bästa priser och paketerar dem med våra utvalda hotell i Senglea samt med möjlighet att boka till en hyrbil - allt i en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om lyxsemester på Malta här
>> Läs om billig semester på Malta här

Resor till Malta

Läs mer om Malta och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Malta här

Hotell i Senglea