Resor till Mdina

När du går in genom stadsporten till Maltas tidigare huvudstad är det som att kliva flera hundra år tillbaka i tiden. Inne på de labyrintiska gatorna bland de eleganta palatsen märker du tydligt att detta en gång i tiden var öns maktcentrum. När korsriddarna intog Malta på 1500-talet och byggde en ny huvudstad Valletta miste Mdina en del av sin status. Både före och efter att korsriddarna kom till ön satte olika folkslag sin prägel på denna vackra stad vilket idag gör den till ett av de mest intressanta resmålen på Malta.

Den stillsamma staden

Fenicierna slog sig ner här redan 800 år före vår tideräkning. Senare kom romarna hit men det var araberna som lätt bygga de tjocka fästningsmurarna runt Mdina och därigenom avskilja den från det omkringliggande stadsområdet Rabat. Ända fram till korsriddarnas ankomst under medeltiden var det huvudsakligen i Mdina som öns aristokrati höll till och där Maltas biskop har sitt säte än idag. Efter att staden miste sin status som huvudstad gick utvecklingen lite i stå och just därför blev staden känd som den stillsamma staden. Idag har själva Mdnia bara omkring 300 fasta invånare men i Rabat precis på andra sidan av den arabiska stadsmuren bor det emellertid 11 500 personer.

Mdina står som regel högt på listan över attraktioner som ska upplevas av de flesta som reser till Malta. Även om det under dagens lopp kommer många besökare för att utforska den kompakta stadskärnan så passar smeknamnet "Den stilla staden" än idag, inte minst eftersom det mesta av Mdina är förbehållet fotgängare är staden en fridfull oas. Bara stadens fasta befolkning får köra bil här och dessutom är många av gatorna för smala för annat än fotgängare och små hästvagnar så kallade Karozzin.

I rask takt tar det inte många minuter att gå tvärs genom staden men du bör ta dig mycket mer tid än så. Bara att flanera på måfå genom staden labyrintiska gator och gränder är ett sant nöje. Här kommer du upptäcka att mycket lite har förändrats sedan Medeltiden. Huvudattraktionen är barockkatedralen Skt. Paul som byggdes efter att ett stort jordskalv 1693 hade ödelagt den tidigare katedralen. Ta även vägen förbi det imponerande Palazzo Falson från 1200-talet som idag rymmer ett historiskt museum. Efter en tur nere bland gatorna kan det rekommenderas att njuta av panoramautsikten uppe från de arabiska stadsmurarna. Utsikten över öns landskap mot havet gör att man lätt förstår varför man i gamla dagar valde att anlägga en stad just här.

När stadens museum och de spännande små butikerna stänger för dagen så är det stadens trevliga restauranger som lockar. När mörkret sänker sig över staden åker de flesta dagsturisterna vidare, det är då en oförglömlig upplevelse att gå runt på de svagt upplysta gatorna på utkik efter helt rätt restaurang eller bistro.

Boka en resa till Mdina i dag

Välkommen till Malta med Escapeaway, vi är specialister på resor till Mdina där du bor på noga utvalda hotell som valts ut på grund av deras fina gästrecensioner. Hos oss kan du naturligtvis själv bestämma resans längd. Vill du kombinera flera olika hotell på ön så går det också bra.

Boka din resa till Mdina i sökmotorn här på sidan där du samtidigt kan hitta en flygbiljett till öns internationella flygplats. Du väljer själv om du vill resa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Flyg och hotell får du som en paketresa som är täckt av resegaranti. Det är semester med extra trygghet.

Resor till Malta

Läs mer om Malta och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Malta här

Hotell i Mdina