Resor till Gozo

Gozo är Maltas lillasyster och bjuder på ett lite lugnare tempo en det du kan uppleva på huvudön. På Gozo hittar du även några av de vackraste sandstränderna, er turkosblått hav och dramatiska klippor. Boka din resa till Gozo med Escapeaway i dag!

Gozo ligger utanför Maltas nordöstra kust, lite längre ut än den mindre ön Comino. Här möts du av tusentals års kulturhistoria, karga, autentiska landskap som genom tiden formats av vinden och Medelhavet, samt vidunderliga stränder och massor av fantastiska platser att dyka på. Med andra ord är Gozo en fantastisk möjlighet, om du är på jakt efter en semester med både sol, vackra omgivningar och upplevelser.

Efter som Gozo och Malta har ett härligt klimat året runt, inklusive en temperatur över 20 grader ända in i oktober, är Gozo en fantastisk destination om du vill åka på en solsemester sent på säsongen. En annan sak, som gör att Gozo lockar, är att ön är en avslappnande plats att åka till, och du kan enkelt köra runt hela ön på en dag. Du kan också uppleva ön på cykel, då den endast är cirka 13x6,5 km stor - ungefär lika stor som Manhattan i New York.

Befolkningen på Gozo är mycket vänlig, och du kommer att uppleva en gästfrihet och en stolthet utöver det vanliga, samt en kultur som har rötter flera tusen år tillbaka.

Välkommen till Gozo med Escapeaway, vi är specialister på resor där du bor på utvalda hotell och semesterlägenheter, som har fått höga omdömen från sina gäster. Välj först om du vill resa till Gozo från flygplatsen i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn - så hittar vår intelligenta sökmotor de bästa priserna på flygbiljetter åt dig. Välj därefter ett hotell på Gozo som fått fina recensioner och som passar så sätter vi samman en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till ett pris som du inte hittar bättre någon annan stans.

Tänk på att när du reser till Gozo så ska du ta en färja från Malta och därför är det nödvändigt med en hyrbil. Du måste även se till att ha gott om tid på tillbakaresan så du hinner fram till flygplatsen på Malta i tid. Läs mer i våra resguider om ön (klicka på mer om Gozo i menyn). Du kan även välja en kombinationsresa där du bor på mer än ett hotell, vi kallar detta för bilrundresa och på en sådan resa är det perfekt att kombinera en resa till Malta med en vistelse på Gozo.

>> Läs om lyxhotell på Malta & Gozo

Hotell i Gozo

Populära hotell i Gozo

Malta, Gozo
9,4
Fantastiskt
1136 omdömen
  • Närmaste flygplats: 43 km
  • Närmaste strand: ca. 8.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Malta, Gozo, Marsalforn
9,0
Fantastiskt
845 omdömen
  • Närmaste flygplats: 43 km
  • Närmaste strand: ca. 250 m
  • Internet/Wi-Fi
Malta, Gozo
  • Närmaste flygplats: 39 km
  • Närmaste strand: ca. 4.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Information og fakta

Ska du åka på semester till Gozo så har jag här sammanställt en liten resguide med fakta och information om destinationen. På vår blogg hittar du ytterligare inspiration till din resa, där skriver vi bland annat om våra egna erfarenheter från resor till både Malta och Gozo. 

Sevärdheter på din semester på Gozo

En resa till Gozo innebär många möjligheter att utforska de maltesiska öarnas historia och unika kultur. Alla sevärdheter ligger utspridda på ön, både i den livliga huvudstaden och runt omkring på landet utanför städerna. Citadellet i Victoria, som är Gozos huvudstad, är fascinerande och introducerar dig till en rikedom av arkitektoniska finesser och religösa strukturer. Även om staden inte är lika storslagen och betydelsefull som de maltesiska öarnas huvudstad Valletta, och inte heller har samma kommerciella utbud som Sliema på Malta, går det inte att ta miste på charmen.

Utanför Victoria, i de små bukterna och landsorerna, och mitt i Gozos fantastiska natur, hittar du ännu fler minnesmärken från öns långa historia. Ingen av dem är dock så anmärkningsvärd som Ggantija-templen vid Xaghra, och den imponerande Ta' Pinu Basilica.

Endast en kort seglats från Malta

Vill du åka en tur till Gozo, medan du är på semester på Malta, så hoppa på färjan i Cirkewwa och ta den korta turen via Comino, för att sedan gå av i Mgarr på Gozo. Gozos huvudstad heter som sagt Victoria, men känns lokalt till vid namnet Rabat. Här hittar du det vackra citadellet från 1500-talet. Historisker menar, att citadellet och området runt det har utgjort hjärtat av aktiviteterna på Gozo sedan förhistorisk tid.

Även om Gozo är liten och endast har cirka 40.000 invånare, är det hemstad för hela 46 kyrkor, av vilka många är byggda i barock-stil. På den vackra ön har du dock möjlighet att resa ännu längre tillbaka i tiden, än till barocken: Ggantija är ett 5.500 år gammalt komplex och en sevärdhet som finns merd på UNESCOs världsarvslista. Många anser, att det är den näst äldsta människoskapade religiösa strukturen i världen.

Utforska livet under ytan vid Gozo och Comino

Men långt ifrån allt är historia och ruiner från historien. Gozo är en av de bästa platserna för att dyka i Medelhavet. Utanför kusterna vid Marsalforn och Xlendi kan du kasta dig ut i kristallklara vågor, njuta av massor av mjuk sand och upptäcka en värld av fascinerande fisk och koraller under havets yta.

Ta en snabb tur med färjan till Comino och besök den kända Blå Lagunen, som är ett mystisk plats för dykning, där vattnet är mycket klart.

Läckra sandstränder

På Gozo är det viktigt att du får en god balans på semestern - nämligen balansen mellan att utforska öns spännande historia och bara njuta av tillvaron, och att slappna av på de vackra stränderna. Öns mest attraktiva strand, ligger i bukten Ramla Bay. Här är långt ifrån överfullt, bakgrunden är autentisk och naturskön, och dessutom är det här du hittar den berömda Calypso-grottan. Landsorten Xaghra, där Ggantija-templen ligger, skåder ner över Ramla Bay, som är en mycket öppen sträcka med sand. Ställets maltesiska namn är Ramla il-Hamra, som bokstavligen betyder "stranden med röd sand".

Xlenddi bjuder istället på en småstensstrand, imponerande klippor och ett urval av intressanta grottor. Här hittar du några av de bästa platserna för snorkling på ön, och du kan lätt passera ett par timmar med att utfrska djupet. Xlendi Strnd är också flankerad av en autentisk fiskeort, där du kan njuta av lokala delikatesser. Du kan nå Xlendi med bil via Munxar eller Fontana.

Masalforn är en av de populäraste resorterna på Gozo. På sommaren är det fullt med familjer från Gozo och Malta här, då det är en perfekt plats för en weekend-tur. En lång promenad leder fram runt bukten, och skapar en perfekt ram runt många härliga promenader, en välsmakande bit mat eller ren och skär njutning av utsikten över fiskebåtarna som vaggar på de kristallklara vågorna. marsalforn ligger mellan Xaghra och Zubbug.

Vädret på Gozo

Med sina varma somrar och mycket milda vintrar, är Gozo den perfekta platsen för att åka på semester året runt. Det är en plats, där du verkligen märker skillnaden mellan det svenska klimatet och det lokala, där somrarna är långt varmare och vintrarna betydligt mildare, än på våra bredgrader.

Maten

Victoria är huvudstad på Gozo, och därför är det inte överraskande att det är här, du hittar den största variation av restauranger. Restaurangerna i staden är generellt autentiska, och passar både till en romantisk kväll för två och en trevlig kväll med vännerna. Det finns många restauranger att välja emellan på Gozo generellt, och i flera av de andra städerna finns en del restauranger med internationell mat. Med andra ord, ska det nog inte vara något problem att hitta något som passar din smak.

Gozo är en ö med lång historia, och gastronomin präglas av alla de kulturer som har bott och verkat på ön genom århundraden. Oavsett om du väljer en restaurang som serverar arabisk mat, eller en restaurang som bjuder på modern italiensk mat, är det ett nöje att äta och dricka på Gozo. Några av de godaste sakerna du kan prova, är de typiska specialiteterna från Medelhavsområdet, t.ex. traditionella pastizzi (kakor) enligt ett Gozo-recept, en fårost vid namn Gbejniet eller det klassiska brödet som serveras med olivolja.

När du befinner dig på ön, kommer du att märka att inlandet är lantligt och orört av människan. Det beror på att Gozo har några mycket strikta eko-vänliga regulationer, som ska bevara den unika naturen och samhället på ön. Huvudstaden Victoria är utvecklad och bebyggt precis så pass mycket, att semestergäster har allt de har behov av, och alla restauranger på ön använder någon form av färska, lokala ingredienser i sin mat - oavsett om det är en fast food-restaurang eller en gourmetrestaurang.

Nattliv på Gozo

Här har du inte kommit till en plats, som är känd för sitt livliga nattliv. De kvällar du spenderar på denna charmiga, maltesiska ö, kommer att präglas av lugn och ro, med en touch av något sofistikerat. Förvänta dig att lyssa till klassisk musik som rullar ut från barockkyrkorna, och njut av ett par glas vin på en trevlig restaurang på ett av torgen. Det finns också en viss café-kultur längs strandpromenaderna, där både lokala och semestergäster samlas för att slappna av och möta andra människor medan de njuter av havsutsikten. Om du vill uppleva en kväll där det händer lite mer, är chanserna störst i Marsalforn, Gozos största resort.

En ö som är skapad för en aktiv semester

...om du älskar vatten! För medan det inte finns så många aktiviteter att välja emellan på jorden, är urvalet av aktiviteter på vattnet i särklass! De vackra stränderna på Gozo är perfekta platser för att varva ner och testa på en massa olika former av vattensport. På nordkusten ligger Ramla Bay, med en strand som är populär på grund av sin gyllene sand och klara vatten, och här kan du med fördel spendera timmar på att utforksa den mystiska världen under havet med snorkel och cyklop. Qala är platsen att åka till, om du vill utöva vatenbaserade sportgrenar som t.ex. kajak och kanot. Till de lite större barnen finns också trampbåt och bananbåt.

Öns kustlinje har fantastiska klippformationer och intressanta platser för dykare, som t.ex. Fungus RockDen Blå Lagunen vid ön Comino, som ligger halvvägs mellan Malta och Gozo, är berömd för sina vita kusten och sitt turkosa hav, vilket gör den oemotståndlig för resenärer. 

Resor till Malta

Läs mer om Malta och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Malta här

Andra länkar