Resor till Golden Bay

Golden Bay på Maltas nordvästra kust är som namnet antyder känt för sin gyllene sand. Här hittar du både resorts, restauranger och ett nattliv som är lite mer åt det exklusiva hållet. Boka din resa till Golden Bay på Malta i dag!

Sandstranden i den lilla idylliska bukten som ligger nära byn Manikata är bara en av många små stränder i området. Golden Bay är emellertid den mest populära av stränderna eftersom den är lite större och har bättre faciliteter som bland annat ett par restauranger.

Bukten lockar till sig både familjer och par som här kan hitta i det närmaste idealiska förutsättningar för att njuta av en avkopplande dag vid eller i det klara vattnet. Under sommarmånaderna stannar många kvar här till långt ut på kvällen för att avnjuta en BBQ i sanden med utsikt mot den vackra solnedgången.

Välkommen till Malta Bay med Escapeaway Resor, vi är specialister på billiga resor till Golden Bay där du bor på noga utvalda hotell eller semesterbostäder som har fått höga betyg av tidigare gäster. Boka din resa till Golden Bay som ett komplett paket inklusive hotellvistelse, flygresa och transfer tur/retur från flygplatsen eller en hyrbil. Vill du hellre själv arrangera din resa till Malta kan du naturligtvis nöja dig med att bara boka din hotellvistelse genom Escapeaway.

>> Läs även om resor till Mellieha Bay på Malta

Hotell i Golden Bay

Information och fakta

Ska du åka på semester till Malta och bo i området omkring Golden Bay så har jag här sammanställt en liten resguide med information och fakta om resmålet.

Som en av få sandstränder på ön är det inte så överraskande att Golden Bay på Malta enbart överträffas i popularitet och storlek av Mellieha Bay. I sandklitterna som omger stranden finns flera växt- och djurarter som annars är sällsynta på Malta. Bukten ingår även som en del av Il-Majjistral Nature and HistoryPark och utsett till ett Natura 2000 område.

Det är emellertid inte enbart de knappa 140 metererna av mjuk sand som gör denna gyllene bukt med sina lantliga omgivningar till ett bra semesterresmål.

Stränder

Den Blå Flaggan som vajar över stranden vittnar om att den lever upp till EU's krav på renhet, tillgänglighet och kvalitet på faciliteterna. Om du bor på ett hotell precis vid stranden så är det naturligtvis lätt att bara ta på flipp floppsen när du vill ner och ta dig ett dopp. Bor du lite längre bort är det lätt att ta sig hit med bil eftersom det finns en parkeringsplats precis ovanför stranden. Det kan vara kamp om parkeringsplatserna närmast stranden under högsäsong. Du kan eventuellt överväga att ta en av alla de allmänna bussar som kör hit.

Om du reser med mindre barn kan det vara en fördel att ta med badskor till dem då det kan finnas en del småsten i strandkanten. Även om havet lämpar sig väl för bad och vattensport så måste du vara uppmärksam på de flaggor som indikerar strömförhållandena. Om det är stark ström ska du hålla dig inne på grunt vatten. Stranden är bemannad med livräddare under sommarmånaderna.

Även om du befinner dig på en av öns bästa stränder så får du kanske lust att prova några andra ställen under din semester. I så fall kan jag rekommendera de närliggande Ghajn Tuffieha Bay och Gnejna Bay, de ligger inom några få kilometers räckvidd.

Aktiviteter

Du kan lätt få dagen att gå med en bra bok i en liggstol enbart avbrutet av ett dopp då och då i buktens klara vatten samt en tur upp för att hämta förfrikningar på cafeet. Tycker du att det behöver hända lite mer så finns det gott om aktivitetemöjligheter i Golden Bay och bland dessa självklart flera olika vattensporter. En mindre del av stranden tillhör ett närliggande hotell som även står för uthyrning av bland annat paddleboards, jet ski, kayaker och båtar. Det finns även möjlighet till dykning, paraglide efter motorbåt, åka vattenskidor eller följa med på guidade båtturer längs kusten för att utforska spännande grottor. Glöm inte snorkel!

En av anledningarna till att just Golden Bay är så populärt bortsett från den fina sandstranden är den vackra utsikten från de omkringliggande klipporna. Gå till exempel en sväng upp på den södra klippan och till Ghajn Tuffieha tornet som blev byggt av Malteserorden 1637. Härifrån har du en fantastisk utsikt över bukten. Du kan även utforska området från hästryggen om du vill rida under din semester.

Utflykter

När du tillbringar din semester i Golden Bay så har du en rad av Maltas mest interessanta sevärdheter inom räckhåll. Du kan börja med att ta en tur till den närliggande orten Mellieha där särskilt kyrkan är värd ett besök. Kyrkan är inte speciellt stor men är ändå ett vackert byggnadsverk. Området runt själva kyrkan har en vacker gårdsplan och en lekplats där barnen kan leka medan föräldrarna köper en kopp kaffe och njuter av utsikten över vattnet.

Det är även här vid Mellieha norr om Golden Bay som du kan besöka Popeye Village. Den byggdes som kuliss till Disney-filmen Karl-Alfred 1980 med Robin Williams och är idag omgjord till nöjespark för barnfamiljer. Popeye Village är som regel en stor hit bland mindre barn.

Om du är historiskt intresserad eller bara älskar stämningen i trånga gator och gränder bör du avsätta tid till att besöka öns tidigare huvudstad Mdina. Här bjuder de gamla stadsdelarna på massor av medeltidsstämning och en chans att känna historiens vingslag i det fantastiska byggnadsverket som var huvudsäte för korsriddarna på ön. Den charmiga gamla stadsdelen inbjuder till avkopplande promenader där det inte ens under högsäsongen är någon egentlig trängsel. Faktiskt så härskar här en speciell ro som man via skyltar uppmanas att respektera.

Mat och dryck

Det ligger en restaurang ända nere vid stranden som erbjuder mat till ett rimligt pris om du gärna vill hålla dig kvar nära vattnet. Det ligger även en annan restaurang, Apple's Eye, lite längre upp som har en internationell meny.

Väder och klimat

Malta har ett behagligt medelhavsklimat med torra varma sommrar och massor av soltimmar då temperaturen ofta når upp över 30 grader. Under vintermånaderna är det lite kyligare (omkring 15-17 grader) och det är då som större delen av årets nederbörd faller.

Familjehotell

Golden Bay är med sin härliga strand, fina faciliteter och familjevänliga atmosfär ett bra val om du åker på semester med barn. Reser du dessutom med små barn så kommer nog mycket tid gå åt till att bygga sanslott. Men även äldre barn kommer tack vare de vattensportsaktiviteter och sevärdheter  som finns i området att få en oförglömlig semester här. Mot slutet av dagen kan ni prata om dagens alla upplevelser och intryck över en måltid på något av de lokala matställena eller så kanske ni ansluter er till lokalbefolkningen som älskar att göra en BBQ på stranden om sommaren. Det är faktiskt en vacker syn när stranden i solnedgångens ljus lyses upp av alla de små grillarna. Grillar finns att köpa på större supermarkets där du även kan köpa marinerat kött som är färdigt att lägga på grillen. 

Resor för par

De rofyllda, lantliga omgivningarna och stranden som är en av Maltas bästa lockar till sig många par. Här finns alla de bästa förutsättningarna för att kunna fly dagens stress och jäkt och bara fokusera på att njuta av varandras sällskap. Detta gäller oavsett om ni föredrar att bara dåsa på stranden dagen lång eller vill ha Golden Bay som en bas för en aktiv semester med vattensport och intressanta utflykter. Du kan hitta ytterligare inspitration om resor för par/bra för vuxna och hitta utvalda hotell under restemat.

Så bokar du en resa till Golden Bay med Escapeaway

Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn och hitta lätt en flexibel resa till Golden Bay som passar för dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamns flygplats - vi söker efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med utvalda hotell i Golden Bay, bara de med bra omdömen. Du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

>> Läs även om weekendresor till Malta
>> Läs även om resor till Cypern här

Resor till Malta

Läs mer om Malta och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Malta här

Andra länkar