Resor till Floriana

Floriana ligger på den inre delen av den lilla halvön som Valletta ligger längst ut på. Reser du till Floriana så har du därför en perfekt utgångspunkt för att utforska den vackra huvudstaden. Det är bara några få kilometer i förlängningen av stan ut till spetsen av halvön. Även om Valetta är känt för sina branta gator kan du ändå ta dig runt till de flesta platserna till fots.

Det är många som startar sitt besök i huvudstaden där deras buss sätter av dem nära den stora Tritonfontänen. Fontänen ligger på gränsen mellan Floriana och Valletta. Vill du utforska resten av Malta så påbörjar du lättast det på samma plats för här har de offentliga bussarna sin huvudsakliga terminal i Floriana. Härifrån går det regelbundna förbindelser till andra städer på ön så som den gamla huvudstaden Mdina och den charmiga fiskeläget Marsaxlokk. Innan du beger dig iväg på utflykt är det dock väl värt att ta en närmare titt på själva Floriana.

Floriana anlades på sin tid som en förstad innanför en ny yttre försvarslinje för huvudstaden. Stormästaren Antoine de Paule var nämligen rädd för att de ottomanska turkarna stod i begrepp att angripa Malta. År 1634 bad han därför påven om hjälp för att förstärka öns försvar. För detta arbete hämtades den italienske arkitekten Pietro Paolo Floriani till ön. Det dröjde dock åtskilliga årtionden innan den nya försvarslinjen stod färdig omkring år 1720 varefter Floriana växte fram som stad mellan den yttre och den inre försvarslinjen.

Förstad med sin egen charm

Floriana som ursprungligen hette Borgo Vilhena har i dag omkring 2 000 invånare. Staden erbjuder precis som den angränsande huvudstaden åtskilliga historiska byggnader, kyrkor, trädgårdar och monument så som den imponerande kyrkan St. Publius som kastar ett spännande ljus över den maltesiska historian.

Det är även väl värt att göra närmare bekantskap med stadens matställen. Gå gärna söder ut i Floriana ner till hamnfronten som något förvirrande heter Valletta Waterfront. Här nere där kryssningsfartygen ofta lägger till har de gamla hamnbyggnaderna gjorts om till stämningsfulla restauranger och butiker. Det går emellertid även lätt att hitta bra restauranger längre upp i staden, dessutom har du massor av restauranger, caféer och barer inom gångavstånd på Valettas många smala gator.

I jämförelse med huvudstaden ger Floriana ett öppnare intryck med breda boulevarder och stora torg och gör därför förstaden till ett bra komplement till Valetta. Flera av de stora kulturella händelserna som huvudstaden är så känd för inkluderar därför även ofta förstaden vars torg och trädgårdar kan rymma en större publik. Reser du till Floriana mot slutet av vintern i februari-mars kan du till exempel uppleva den traditionsrika karnevalen med upptåg i båda städerna. Utöver denna festival hålls det här under resten av året regelbundna konserter, marknader, festivaler och andra kulturella evenemang.

Välkommen till Floriana med Escapeaway. Vi har handplockat de hotell i staden som fått de bästa recensionerna av sina tidigare gäster till vår sökmotor som du hittar här på sidan. Med oss kan du resa i precis det antal dagar som du själv vill. Vi har även gjort det lätt för dig att boka en paketresa som består av både flyg och hotell.

Resor till Malta

Läs mer om Malta och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Malta här

Hotell i Floriana