Resor till Cospicua

Cospicua utgör tillsammans med Birgu och Senglea De Tre Städerna. Det är tre starkt befästa städer som ligger vid Grand Harbour precis mitt emot Maltas huvudstad Valletta. De lokala kallar ofta Cospicua för Bormla som är det ursprungliga maltesiska namnet från 1500-talet när staden bara var ett litet fiskeläge. Cospicua är idag med sina drygt 5 000 invånare den största av De Tre Städerna. Även om många gamla byggnader ödelades vid bombningarna under Andra Världskriget när tyskarna försökte träffa skeppsvarven så har Cospicua fortfarande massor av medeltidsstämning.

I praktiken är det svårt att se precis var gränsen går mellan Cospicua, Birgu och Senglea. De två sistnämnda ligger emellertid ute på små halvöar som sticker ut i hamnbukten medan Cospicua ligger inne på fastlandet precis mitt mellan de två halvöarna. Reser du till Cospicua så kan du lätt utforska De Tre Städerna till fots. Du har naturligtvis dessutom en bra utgångspunkt för sightseeing i Valletta som du kan nå med både buss och färja. Huvudstaden är utöver sina berömda historiska monument känd för at ha ett levande kulturliv.

Cospicua har ursprungligen mest varit ett bostadsområde och det är den karaktär som staden har än idag. Här är turismen inte lika utbredd som till exempel i Sliema på motsatt sida om huvudstaden. Vill du uppleva ett mer autentiskt vardagsliv på Malta men samtidigt ha alla de största attraktionerna inom kort gångavstånd så kan Cospicua vara helt rätt resmål.

Stränder och andra utflyktsmål

Närmsta strand, Rinella Bay, ligger ett par kilometer norrut och är det just avkopplande dagar vid vattnet du vill ha så är Malta inte större än att du även kan hoppa på en buss eller i din hyrbil för att prova andra och större stränder. Det är till exempel bara 20 kilometer till den populära Golden Bay på den helt motsatta sidan av ön. På samma sätt har du rikliga möjligheter att använda Cospicua som utgångspunkt för utflykter till Maltas övriga sevärdheter. Det kan till exempel varmt rekommenderas att avsätta det mesta av en dag till att besöka den gamla huvudstaden Mdina som ligger mitt inne på ön. Vill du uppleva de mindre turistiga delarna av ön så bör du bege dig söderut där det till exempel ligger flera vackra kyrkor.

När du efter dina utflykter återvänder till Cospicua och De Tre Städerna så finns det ett bra urval av restauranger att avsluta dagen på. Här är priserna genomgående lägre och ställena mindre turistiga. Får du lust till en kväll med ett mer aktivt nattliv så hittar du det enbart 15 minuter bort med taxi eller färja.

Resor till Malta

Läs mer om Malta och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Malta här

Hotell i Cospicua