Hideaways och boutique-hotell i Maldiverna

Hideaways är det vi erbjuder dig som är lite mer kräsen och som tycker om att man har tänkt på alla detaljer utan att det för den skull behöver vara lyx. Ett Hideaways-hotell i Maldiverna lever upp till en rad stränga krav från vår sida, som till exempel ett begränsat antal rum, särskilt bra läge och framför allt massor av charm och atmosfär. Boka ett Hideaway eller ett boutique-hotell i Maldiverna när semestern ska ha lite extra krydda.

Maldiverna utgörs av 26 atoller, som ligger utspridda i nord-sydlig riktning i Indiska Oceanen. Totalt är det 1190 öar, varav endast 200 är bebodda, och 97 är "semesteröar". Maldiverna är Asiens minsta land, både i storlek och invånarantal (knapt 300.000), och med en genomsnittlig höjd över havet på endast cirka 1,5 meter, är det också ett av världens lägst belägna länder. Fisket har traditionellt varit, och är fortfarane, en av de främsta inkomstkällorna på Maldiverna, men i modern tid har turism också blivit en av landets viktigaste inkomstkällor.

Semester på Maldiverna

En semester på Maldiverna handlar först och främst om ren avslappning i magiska omgivningar. Maldiverna har ett tropiskt klimat med temperaturer runt 30oC året om, och även om det inte direkt finns någon dålig tidpunkt att resa till Maldiverna på, är det dock en större risk för regn och blåst i maj till novmeber. Många reser till Maldiverna för att njuta av det fantastiska djurlivet som utspelar sig under havets yta, på korallreven, och dykningen är fantastisk året runt.

Dykning

Sikten i vattnet vid Maldiverna är toppen, och det finns över 3000 olika korallrev. På reven finns över tusen fisk- och djurarter, som du på ett dyk kommer helt nära inpå. Du möter allt från små färgstrålande fiskar, till stora rockor och hajar. Det finns massor av utmaningar för både professionella dykare och nybörjare, liksom du också bara kan nöja dig med att snorkla innanför revet på lågt vatten, och ändå uppleva mycket av djurlivet.

Annan vattensport

Dykning är långt ifrån den enda aktiviteten du kan utöva på havet i Maldiverna. Du kan också prova på t.ex. vindsurfing, parasailing, kajakadling, kitesurfing och jetski.

Ö-besök

Det arrangeras ofta utflykter till några av de obebodda öarna, där du får möjlighet att möta den lokala befolkningen, besöka fiskemarknader och köpa lokal hantverk. Då endast en minoritet av Maldivernas alla öar är bebodda, finns det också gott om möjligheter att spendera dagen på en helt öde ö, där du kan njuta av din egen nyångade fisk.

Turistinformation

Få destinationer säljer sig själv så lätt som Maldiverna, men om du vill ha mer information om vad du kan göra på en semester på Maldiverna, kan du med fördel besöka Maldivernas turistbyrås officiella hemsida. På deras hemsida hittar du information om Maldiverna som nation, och se presentationer av ö-riket i ljud och bilder. Turistbyrån har också några praktiska upplysningar att dela med sig av, som kan vara bra att sätta sig in i innan resan går till Maldiverna.

Sevärdheter och upplevelser

Utheemu

Utheemu är en ö i norra Maldiverna, som är berömd för att vara Sultan Mohamed Thakurufaanus födelseplats, som tillsammans med sina bröder och sina män kämpade mot portugiserna då de mellan 1558 och 1573 ockuperade Maldiverna.

På ön ligger Utheemu Ganduvaru, som är det träpalats där Sultan Mohamed Thakurufaanu bodde och växte upp. Palatset är väldigt välbevarat och ger därför en enastående inblick i hur ö-rikets religiösa och politiska arisokrati levde för mer än 450 år sedan.

Förutom Mohamed Thakurufaanu, härstammade också sultanerna  Muhammed Imaduddin I (1632 till 1648 e.Kr.), Ibrahim Iskandar I (1648 till 1687 e.Kr.), Kuda Muhammad (1687 till 1691 e.Kr.) och Mohammed Moheyeddin (1691 til 1692 e.Kr.) alla från dena ö. Sultanerna från Utheemu regerade också Maldiverna mellan 1573 och 1632 e.Kr. men de lagliga kungarna (om än inte erkända) på öarna i denna period var de kristna kungarna som gått i exil på Goa i Indien.

Maldivernes Nationalmuseum

Maldivernes Nationalmuseum, som ligger i Sultanparken i Malé, öppnades på Maldivernas nationaldag som det första nationella museet i landet, den 11 november år 1952, med mål att bevara landets historia och ingjuta patroism bland landets invånare.

Museet har tidigare huserat en stor samling av historiska ting, som bland annat inkluderade stenobjekt och kungliga antikviteter från den buddhistiska eran, och från de islamiska sultanernas regeringstid. 

Idag är det dock en betydligt reducerad samling som möter museets gäster, vilket beror på att nästan alla museets islamiska artefakter, som kunde dateras tillbaka till tiden innan 1100-talet, ödelades under ett islamiskt angrepp i februari 2012. Vid den händelsen, berättade museets direktör, Ali Waheed, att nästan alla ikke-islamiska artefakter var reduceade till pulver.

Bland alla skadade objekt, fanns bland annat en 46 centimeter hög korallstaty av aBuddah, samt olika kalkstens- och korallstatyer.

Thoondustranden

Maldiverna har många fantastiska sträder, men Thoondustranden som ligger norr om Fuvahmulah, är en av de vackraste av dem alla och också den mest populära. Hundratals besökare valfärdar hit varje dag för att bada, slappna av i solen och njuta av utsikten över det vackra havet. Stranden erkändes som ett skyddat naturområde av regeringen på Maldiverna den 12 juni 2012.

Stranden är också känd för ett årligen återkommande naturfenomen, som kallas Bissaaveli. Naturfenomenet skapas, när en del av sandstranden flyttar bort från kusten mot kanten av revet och därmed skapar en lagun som är omgiven av sand på den ena sidan och kusten av ön på den andra sidan.

Denna spektakulära händelse locka inte bara många nyfikna turister, men också en stor del av lokalbefolkningen, som varje år njuter av det från stranden eller genom att simma i lagunen, som formas, och nästan liknar en naturlig pool. Bissaaveli är ett fenomen som enast förekommer i Fuvahmulah, så om du befinner dig på dessa kanter på rätt tidpunkt, är det en upplevelse som du inte får missa!Vad är ett Hideaway?

Är du en livsnjutare? Är en säng inte bara något som är praktiskt att sova i när du är på semester? Då kan ett hideaway i Maldiverna vara något för dig. Precis som resten av utbudet du hittar hos Escapeaway, så är samtliga hotell, villor och semesterlägenheter noga utvalda – ett hideaway är bara särskilt och extra omsorgsfullt handplockat.  

Utöver att ett hideaway ofta är ett charmerande och mindre hotell som är mycket uppskattat av sina (stam)gäster, så skiljer det sig dessutom från andra bra ställen genom att det har sin egen personlighet. Till exempel kan det vara familjeägt eller vara särklassigt beläget – det kan också vara något helt annat – till exempel ett boutique hotell. Inte ett hideaways är det andra likt, men de har det gemensamt, att de har något unikt att erbjuda.

Boka ett Hideaway-hotell separat eller boka en paketresa som inkluderar flyg till attraktiva priser online här på sidan, då får du samtidigt trygghet i form av resegarantin och paketreselagen. Varmt välkommen!

Resor till Maldiverna

Läs mer om Maldiverna och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Maldiverna här

Hideaways i Maldiverna