Resor till Borneo

Världens tredje största ö, är framförallt känd för dess fantastiska natur, som inkluderar höga berg, djupa regnskogar med ett rikt djurliv, och några av de bästa platserna för dykning i världen.

Tre ländar delar på Borneo: den största delen är indonesisk, den näst största delen är malaysisk och på den norra delen ligger det lilla sultanriket Brunei. Ön utgör också en smältdegel av olika folkslag, där kineser, malajer och en rad infödda stammar bidrar med sina seder och traditioner, vilket är en garanti för många spännande kulturella uppleveler - inte minst inom gastronomin.

En resa till Borneo bjuder på en välrd av nya exotiska intryck och kommer att vara en oförglömlig resa för både barn och vuxna. Utöver den spektakulära naturen med en tät djungel och höga berg på öns inre, bjuder Borneo - och framförallt också alla småöar utanför kusten - också på några helt vidunderliga sandstränder med frestande turkosblått hav. Borneo är därför det perfekta resmålet, om du vill kombinera en natur- och kultursemester med en avslappnande badsemester.

Hur bokar jag en resa till Borneo?

Om du vill resa till Borneo med Escapeaway så får du förse dig själv med lite tålamod, eftersom Borneo är ett av flera nya resmål som ännu inte är online. Följ oss på sociala media eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev och bli på så sätt en av de första att få besked om när vi öppnar upp försäljningen av resor till Borneo och andra nya, spännande destinationer. Medan du väntar kan du ju titta på resor till andra resmål som t.ex. Thailand, Sri Lanka eller kanske en lyxresa till Bali kunde fresta.

>> Se alla våra resor till Malaysia
>> Läs även om lyxresor till Bali

  Hotell i Borneo

  Information og fakta

  Här har jag samlat lite information och fakta för dig som ska resa till Borneo. Kom även ihåg att titta in på vår blogg om resor, där hittar du många artiklar och inlägg med inspiration till din semester.

  • Valuta: Ringgit (RM/MYR). Du kan ta ut pengar på flygplatsen och i större städer. Det är normalt sät möjligt att betala med kort på restauranger och hotell. Planerar du utflykter till mindre landsorter bör du ta med rikligt med småsedlar.
  • Språk: På grund av alla olika folkslag som bor på Borneo talar man också många olika språk. Det är dock normalt inte något problem att göra sig förstådd på engelska.
  • Tidsskillnad: Man använder inte sommartid på Borneo, så därför varierar tidsförskillnaden: svensk sommar: + 6 timmar och svensk vinter + 7 timmar.

  En kulturell smältdegel

  Borneo har en befolkning på nära 19 miljoner invånare, och huvudparten är kineser och malajer som bor ute längs kusten. Öns inre, där urinvånarna Dayakfolket (ättlingar från de mytomspunna huvudjägarna), är fortfarande svårtillgängligt och många platser är endast tillgängliga via flodvägen. Dayakfolket är inte längre huvudjägare, men har bevarat många andra av deras gamla traditioner och lever fortfarande i de särpräglade långhusen. För många resenärer är mötet med Dayakfolket i Sarawak en av semesterns största upplevelser.

  Du bestämmer själv, hur stor rill de kulturella upplevelserna ska spela på din resa till Borneo. Du kan således välja om du ska bo på en lyxig resort på stranden med alla tänkbara faciliteter för turister, eller om du vill bo i de mer traditionella långhusen i landsorter där det är mer primitivt, men du kommer närmare lokalbefolkningen. Det är naturligtvis också möjligt att kombinera lyx med autentiskt lokalliv, genom att åka på utflykter eller på en rundresa.

  Den stora kulturella variationen på Borneo, slår också genom i det lokala köket. Man kan grovt dela in öns gastronomi i en malaysisk, en kinesisk och en indisk del. Inom var och en av dessa, finns dessutom stora variationer. Utöver faktiska restauranger, kommer du på en semester till Borneo också som regel ha stora möjligheter att fördjupa dig i de lokala delikatesserna som serveras från gatukök och på marknader.

  De flesta turister reser till de två malaysiska delstaterna, Sabah och Sarawak, på den malaysiska delen av Borneo, samt till Brunei, då den indonesiska delen har präglats av oroligheter. Du kan orientera dig om den aktuella säkerhetssituationen på Utrikesdepartementets hemsida.

  Enastående naturupplevelser

  Är det unika naturupplevelser du är på jakt efter, är det speciellt delstaten Sabah på den norra delen av Borneo ett perfekt resmål. Denna del av ön är täckt av regnskog som bebos av sällsynta djurarter, t.ex. pygméelefanter och de berömda orangutangerna. Det är här du hittar den erkända nationalparken Kinabalu vid foten av det 4-095 meter höga berget Mt. Kinabalu, som finns med på UNESCOs lista över världsarv, och harkilometervis av vandringsstigar. Om du vill vila fötterna, är det också möjligt att åka med på en seglats på Borneos längsta flod, Kinabatangan-floden, och på vägen ta del av de rika djurlivet.

  Det går dessvärre inte att komma undan, att den orörda naturen på Borneo generellt är under press. Regnskogen fälls och eldas upp för att göra plats till plantager för att procudera palmolja, som man efterfrågar i väst. Det innebär, att en av vära närmaste släktingar i djurriket - orangutangen - förlorar sitt hem. Det finns dock lyckligtvis platser, där man tar hand om utdrivna och skadade orangutanger. Du kan besöka Sepliok Orangutan Sanctuary och lära dig mer om detta beundransvärda arbete, och möta dessa fantastiska människoaporna på nära håll. Ju större betydelse ekoturismen får för den lokala ekonomin, destor större hopp finns det för att bevarandet av naturen får första prioritet.

  Borneo är inte endast känd för sin natur på land. Utanför ön finns några av världens vackraste korallrev, där havssköldpaddor, rockor, hammarhajar och en mängd färgglada fiskar håller till. Ta med dig snorkeln eller dykarutrustningen och ta dig ner under ytan där flera stora upplevelser väntar.

  Väder och klimat

  Borneo ligger mitt på ekvatorn, och har ett typiskt varmt och fuktigt tropiskt klimat. Framförallt Sarawak får mycket nederbörd i monsunsäsongen mellan november och februari. Torrperioden sträcker sig normalt mellan maj och oktober. Även om det kan vara vissa begränsningar på upplevelsemöjligheterna under monsunsäsongen - tungs regn kan göra att visa floder inte är möjliga att segla på - innebär detta inte att man ska hålla sig borta. Regnet ger ofta välbehövlig svalka.

  Värmen och den höga luftduktigtheten innebär, att det är viktigt att dricka mycket vatten när du reser till Borneo - framförallt om du håller en aktiv semester här.

  Resor till Malaysia

  Läs mer om Malaysia och få inspiration till din kommande resa här

  Hitta din resa till Malaysia här