Resor till Malaysia

De flesta av Malaysias besökare håller sig till den nordliga halvön, där du hittar huvudstaden Kuala Lumpur och Penang, den uppiggande motsatsen i Cameron Highlands, samt de tropiska stränderna och öarna runt Langkawi. Några få besöker också Sarawak eller Sabah och ön Borneo med sina fantastiska attraktioner - bland annat de höga husen byggda på pelare, världens största grottor, dykområden i världsklass och Kinabalu-berget som är det högsta berget i hela Sydostasien.

Hur bokar jag en billig resa till Malaysia?

Malaysia är ett av flera nya resmål som du snart kan resa till med Escapeaway. Anmäl dig till nyhetsbrevet och följ oss på social media för att vra bland de första att få reda på när vi öppnar upp för resor till Malaysia. Fram till dess kan du ju eventuellt titta närmare på något av alla de andra intressanta resmålen du kan resa till, t.ex. Thailand eller Bali i Indonesien.

>> Läs även om resor till Indonesien
>> Läs även om resor till Thailand

 

Hotell i Malaysia

Sevärdheter 

I Malaysia kommer du att uppleva en mångfaldig kultur, och en värld av unika naturupplevelser med vackra stränder, vandringsturer i djunglen, vattenfall, besök på teplantager, vackra trädgårdar och massor av vilda blommor. Här kan du läsa om ett par utvalda sevärdheter.

Melaka - Malaysias mest historiske stad

Melaka (Malucca) bjuder på en ovanlig blandning av kinesiskt, holländskt, portugisiskt och brittiskt inflytande och är utan tvekan Malaysias mest historiska stad. Staden var en gång i tiden den viktigaste hamnstaden i Malaysia för handel, men det finns inte många spår kvar av den industriella historian. Gamla fallfärdiga båtar seglar fortfarande upp och ner längs floden, och staden är fortfarande full av spännande kinesiska gator, tempel och minnen från de gamla europeiska kolonimakterna.

Penang

Pengang, och dess största stad, Georgetown, ligger utanför Malaysia-halvöns nordvästra kust, och är den äldsta brittiska kolonin i Malaysia, samt ett av landets ledande turistområden. Ön stränder är överreklamerade, men ändå mycket härliga. Georgetown har ett intressant Chinatown, samt ett zoo, överdådiga indiska restauranger, trishaws och spännande marknader. 

Spektakulärt höglandsområde

Cameron Highlands är nanet på ett spektakulärt höglandsområde i centrum av Malaysia- halvön. Det fruktbara området är hemstad för de malaysiska teplantagerna, och är platsen där både lokala och turister åker för att slippa det hektiska livet i städerna. Sevärdheterna omfattar vandringar i djungeln, vattenfall, besök på teplantager, vackra trädgårdar och massor av vilda blommor. Klimatet är friskt och kallt på grund av höjden, och ger en välkommen svalka från den höga luftfuktgheten som råder i större delen av Malaysia.

Späckhuggare och sköldpaddor vid Tioman Island

Tioman Island ligger utanför den östra kusten av Malaysia-halvön i det Sydkinesiska Havet, och är inte tillgängligt med bil. Området kan skryta med vackra stränder, ett betagande maritimt liv med späckhuggare och sköldpaddor, ett nästan obefolkat högland med djunglar, kristallklara vattenkällor och de dramatiska topparna i Batu Sirau och Nenek Semukut. Juni och augusti är de mest populära månaderna för turism, medan perioden från november till januari är nästan öde på grund av monsumregnen.

Fantastisk snorkling vid Palau Tiga

Vulkanön Palau Tiga, i närheten av Kuala Panyuh bjuder på goda vandringsleder och fantastiska områden för snorkling. På östkusten hittar du Similan Islands, som bjuder på en liknande skönhet. även om det också hit kommer betydligt fler turister.

Kuala Lumpur - Malaysias färgstarka huvudstad

Under de senaste 130 åren har Kuala Lumpur vuxit från ingenting till en modern storstad med cirka 2 miljoner invånare. Belägen mellan de två floderna Kelang och Gombak, har Kuala Lumpur bevarat mycket av sin tidigare karaktär och färgtarka atmosfär. I stadens centrum hittar du massor av välbevarade byggnader från kolonialtiden.

Skyskrapan Petronas Towers är den högsta byggnaden i världen, och dominerar stadsbilden, medan du i närheten av Merdeka Square hittar en 95 meter hög flaggstång. Sydöst om Merdeka Square ligger bankdistriktet i närheten av gamla China Town, medan du ännu längre västerut hittar bostadsområden, Lake Gardens, Nationalmuseet och Parlamentet.

Inspiration och fakta

Här har jag samlat lite fakta och information åt dig som ska resa till Malaysia. Kom ihåg att du alltid kan få inspiration till din resa i de många intressanta inläggen på vår blogg.

Klimat och väder

Malaysia är varm och fuktigt hela året runt, och från november till januari är regnfallen väldigt omfattande, och vi rekommenderar därför att åka hit på en annan tidpunkt.

Transport

Det finns många gränsövergångar mellan Thailand och Malaysia, och Malaysia har också en bra järnvägsförbindelse på västkusten. De finns tre möjligheter för att komma till och från Singapore, antingen till fots via dammen i Johor Bahru, med färja eller med tåg.

Flyg

Malaysias nya internationella flygplats, Sepang, ligger 50 km från Kuala Lumpur, där flygplatsen öppnades år 1988. De flesta turister reser till Malaysia antingen via denna flygplats, eller också ankommer de via Thailand eller Singapore. Det är billigare att flyga till East Malaysia från Johor Bahru än från Kuala Lumpur. Det finns också internationella flygförbindelser i Malaysia, via Penang, medan det i Sarawak och Sabah, Kuching och Tawau endast finns inrikes förbindelser.

Taxi

Det finns långdistans-taxi som kostar ungefär dubbelt så mycket som bussarna, men de är dock långt mer bekväma. Du kan också hitta rickshaws i några delar av Kuala Lumpur, samt i de provensiella områdena. Kollektivtrafik i Kuala Lumpur är en sorglig sak, framförallt i rusningstid.

Bil

Det är inte många som hyr en bil på en resa till Malaysia, men det är faktiskt både ett enkelt och billigt sätt att ta sig runt i landet på.

Buss

Malaysia-halvön har ett effektivt och billigt nätverk av bussar, och det är således ett strålande transportmedel i landet. Minibussar är mycket vanliga och utgör den enda offentliga transporten till norra Malaysia från Thailand.

Turistinformation

På Malaysias turistbyrås officiella hemsida hittar du utöver en översikt över alla olika destinationer och resmål i landet, också flera tips på upplevelser som väntar dig. Du hittar bland annat en Topp 10 lista över aktiviteter i Malaysia, och du kan också läsa om aktuella händelser och event. Ladda också ner en rad e-broschyrer med inspiration till din resa.