Resor till Lettland

Till ytan är Lettland ett litet land, men när det kommer till natur och historia så är det ett stort land.
Lettland ett perfekt val av resmål om du vill åka på en weekendsemester.

Huvudstaden Riga bjuder på fantastiska arkitetoniska monument tillsammans med ett livligt nattliv med massor av nattklubbar och barer. Det finns en myt eller legend i Lettland, som säger att vart hundrade år så sticker en djävul upp sitt huvud ur stadens flod Daugava, för att fråga om staden Riga är "beredd". Om staden svarar "ja" så kommer den nästan 900 år gamla staden att sjunka och försvinna ner i flodens djup.

Hur beställer jag en resa till Lettland

Lettland är ett av flera nya resmål som du snart kan resa till med Escapeaway. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller följ oss på de sociala medier, så att du är säker på att vara en av de första med att få besked när vi öppnar försäljningen av resor till Lettland samt många andra spännande länder i Europa t ex Irland.

Lettland - en av Europas gömda skatter 

Det inte någon fara för att Lettland eller Riga ska sjunka. Under flera år har Lettland varit ett populärt resmål för "grannländerna" kring Östersjön, men har på de senare år har även lockat långväga turister vilket har gett Lettland sitt smeknamn - Europas gömda skatt. Här finns det otroligt mycket att se och alla besökare som kommer till landet beundrar de små pittoreska medeltidsbyarna, de lantliga slotten, museerna, parkerna samt ruiner och fästningar och för att inte glömma landets överdådoga palats. 

Geografi

Lettland ligger vid Östersjöns kust och gränsar till Estland i norr, Litauen i söder, Rysslang i öster och Vitryssland i sydost. Vid kusten är landspaet mest platt medans lite längre in i landet är det mer kuperat samt både skog och sjöar. I Lettland är det cirka 12000 floder och den största av dem är Daugava. Hamnarna i både Riga och Ventsplis flyser under de kalla vintermånaderna.

Riga

Huvudstaden i Lettland heter Riga och det är en av de vackraste städer i den baltiska länder. Staden ligger på en sandslätt ca 15 km från floden Daugavas. Den lettiska huvudstaden är en stor attraktion och det är bra förbindelser med tåg, flyg eller med bil, buss. Riga har både en lång histora och kultur samt en anmärkningsvärd samling av byggnader i både gotisk, barock, klassisk samt Art Nouveau stil. Inne i centrala Riga ligger hela Europas finaste samling av Art Nouveau byggnader, och det är upptaget på UNESCOs världsarvslista. Den gamla stadsdelen bjuder på en fantastisk blandning av fler arkitetoniska stilarter och det bästa exempel är den vackra Riga Katedralen. Man började bygga katedralen år 1211 och har sedan dess blivit renoverad otaliga gånger under flera århundraden. Vilket har resulterat i en fantastisk fascinerande blandning av olika byggstilar och här kan man uppleva b la den gotiska, romerska, barock, klassisk smat renässans

Historiska byggnader

Det finns många andra historiska byggnader i Riga, som vittnar om Lettlands brokiga historia. Sedan stadens restaurering efter andra världskriget, har den gamla stadsdelen varit ett skyddat område. Den ena överlevande stadsporten, är känd under namnet Den Svenska Porten, och tornet på St. Peters Kyrka, är symbolen för hela Riga där det stoltserar med sina 137 meter. St. Johns kyrka i det tidigare dominikanska klostret byggdes på 1300-talet, och är en bland många andra intressanta kyrkor i detta före detta biskopssäte. De flesta byggnadesverken kan dateras till 1400-talet, och byggdes då i en blandning av romansk och gotisk stil. Den katolska kyrkan St. Jakob, byggdes år 1226 och är ett fin exemplar på gotisk arkitektur.

Peter den Store trädgård i Riga

Den vackra trädgården, Viesturs, är ideal till en avslappnande dag. Trädgården etablerades av Peter den Store, som planterade det första trädet - något som markeras vid en minnessten i parken. Alexander-porten, som är ingång till trädgåtden, restes för att markera den ryska segern över Napoleons här. Det var dessutom i denna park som den första lettiska sångfestivalen hölls år 1873.

Andra intressanta sevärdheter är Peter och Paul-kyrkan, som byggdes i slutet av 1700-talet av Katharina II. Det finns köpmansgårdar från medeltiden, såsom De Tre Bröderna och de 24 lagerbyggnaderna i den gamla stadsdelen, som alla är fina exemplar på lettisk arkitektur. Peter I:s bostad i närheten av katedralen, har dramatiskt byggts om och ändrad.

Museum

Riga har flera museum, däribland Det Historiska Museet, som grundades år 1896 och ligger i stadens slott. Därutöver finns Det Medicinhistoriska Museet samt två gallerior: Museet för Utländsk konst och Statens Museum för KonstRiga Motor Museum berättar historien om automobilens teknik, och bjuder på en utställning av veteranbilar, inklusive sällsyntheter som Stalins och Bresjnevs privata bilar.

I centrala Riga ligger Frihetsmuseet, Brivibas Piemineklis, som har stor betydelse för det lettiska folket. Monumentet byggdes år 1935 och är en imponerande obelisk med en kvinnlig figur med uppräckta armar på toppen. I kvinnans händer ser man tre stjärnor, som representerar de tre historiska regionerna i Lettland: Kurzerme, Latgale och Vidzeme. Monumentet påminner om den berömda Frihetsgudinnan i New York, men är långt mindre med sina 42 meter. Statyn är bland de mest framträdande monument i Europa.

Ännu en intressant sevärdhet, är krigskyrkogården, som utformades av stenhuggaren Zale, arkitekten Birznieks och landskapsarkitekten Zeidaks. Här finns cirka 200 gravstenar från det första världskriget, som är indelade i tre sektioner. Inte långt från staden, hittar man det Etnografiska Museet (utomhus). Med byggnader från hela landet, allt från träkyrkor till vindmöllor, ger museet en överblick över den lettiska traditionella arkitekturen, från 1500-talet till 18-talet.

Kurorter i Lettland

Cirka 17 kilometer från den lettiska huvudstaden, hittar du kurorten Jurmala, som består av 12 små landsorter, och som sträcker sig över 30 kilometer längs Rigabukten vid utspringet av floden Lielupe. Denna del av Lettlands kust är en väldigt attraktiv semesterdestination för alla åldersgrupper. Turisterna lockas framförallt av den friska, tallträds-doftande luften, solen och ändlösa sandstränder. Ankomemr du till Jurmala i bil, måste du köpa en speciell niljett, där avgiften går till att bevara miljön och naturen. Du kan ankomma till området i bil eller tåg, och turen från Riga tar cirka 15 minuter.

En annan lettisk kurort, är Sigulda, som ligger cirka 53 kilometer från Riga. Staden har existert sedan 1200-talet och ligger påd en pittoreska floden Gauja. Av attraktioner i staden, kan nämnas slottsruinerna, samt de lokala grottorna. Här hittar du också Nationalparken, där du kan besöka Truaida-slottet och dess museum, liksom en skulpturpark, där lettiska folkvisor kommer till uttryck i sten. Det finns bra platser att utöva vintersport på vintern, och Sigulda är dessutom en populär plats för segling på sommaren.

Den viktigaste byggnaden i barock-stil, är palatset Pilsrundale, som ligger 77 kilometer söder om Riga, nära gränsen till Litauen. Denna fina sommarresidens för hertigen av Kurland, designades av den italienska arkitekten Rastrello, som också har designat Vinterpalatset i St. Petersburg. Slottet är byggt i en fantastisk blandning av barock arkitektur och dekorativ konst i rokoko-stil, och är omgivven av trädgårdar i stil med dem du hittar i Versailles. Den omkringliggande parken är perfekt till långa promenader.

Natur

Naturälskare vill verklgien trivas här då landet har en fantastisk flora och fauna och speciellt i regionerna Kurzerme, Latgale och Vidzeme, som också är favortiplatser för vandrare. Hela Lettland är full av vackra landsorter, såsom Bauska, Cesis, Kolka och Talso, där livet generellt följer ett mycket avslappnat tempo mitt i de pittoreska landskapen. I närheten av Kuldiga, på bredden av Venta-floden, ligger Lettlands högsta vattenfall och är ett populärt utflyktsmål för en picknick.

Turistinformation

Mer inforamtion och upplysningar om alla sevärdheter i Lettland hittar du på hemsidan för Lettlands Turistbyrå. Här kan du bland annat läsa om praktisk information inför en resa till Lettland.

>> Läs också om resor till Vilnius
>> Läs också om hur du bokar en paketresa

Hotell i Lettland

Populära hotell i Lettland

Lettland, Riga
9,1
Fantastiskt
7179 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Lettland, Riga
9,5
Fantastiskt
4100 omdömen
  • Närmaste flygplats: 10 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Lettland, Riga
9,4
Fantastiskt
661 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Vad tycker gästerna om i Lettland?

9,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 13 recensioner