Resor till Rijeka

Rijeka är Kroatiens största hamnstad med såväl flottstation som skeppsvarv. Den strategiskt väl belägna hamnen längst in i Kvarnerbukten har genom historien gjort Rijeka eftertraktad. Bara under åren mellan Första Världskriget och Jugoslaviens sammanbrott skiftades herradömet över staden fler gånger än man kan räkna på ena handens fingrar.

Inkörsport till Kvarnerbukten

De aktiva kranarna vittnar om att hamnen fortfarande har en avgörande betydelse för stadens liv. Det är emellertid inte enbart frakt- och handelsfartyg som lägger till här. Många semesterresenärer åker med katamaranfärjorna härifrån ut till öarna i Kvarnerbukten. Du kan till exempel ta båt härifrån till Rab, Pag, Losinj, Cres och även en del mindre öar.

Innan du eventuellt fortsätter din resa ut till en av de vackra närliggande öarna bör du dock ta dig tid att utforska Rijeka. Detta är Kroatiens tredje största stad och har en trevlig gammal stadskärna med snirklande gator och torg fyllda med trottoarserveringar och affärer. Bägge dessa delar hittar du även rikligt av på den breda gågatan Korzo. Här tycker lokalbefolkningen om att träffas för någon av dagens många koppar kaffe. Här sjuder det av liv med undantag för söndagarna för då är affärerna stängda och många beger sig ut till någon av öarna i bukten för att koppla av vid vattnet.

Allt det goda från havet

När du äter ute i Rijeka kan du inte undgå att lägga märke till de många fiskrätterna på menyerna. Med tanke på stadens läge är det naturligtvis inte någon överraskning och vill du med egna ögon se hur restaurangerna får sina råvaror bör du titta förbi stadens stora fiskmarknad. Även om ni inte själv köper något är det spännande för hela familjen att gå på upptäcktsfärd bland det fantastiska utbudet av fiskar, bläckfiskar och skaldjur.

Precis vid sidan om den färgstarka fiskmarknaden ligger dessutom frukt och grönsaksmarknaden på vilken det också mest är lokalbefolkningen som kommer för att handla. I detta område ligger det även flera bra matställen om alla de utbjudna varorna har väckt din aptit. Du kan inte heller resa till Rijeka utan att besöka borgen Trsat från 1200-talet som tronar högt över staden. Uppe från borgen har man en storslagen utsikt ner över staden och havet ut mot ön Krk i fjärran. Borgen och inte minst caféet som ligger där är ett annat av stadens populära utflyktsmål för både besökare och lokalbefolkningen.

Det finns ingen badstrand i Rijeka men vill du kombinera stadens puls med avkoppling i vattenbrynet så är det inte långt exempelvis till Opatija och stränderna där. När du reser till Rijeka har du även en strålande bas för utflykter till kuststäder som Pula, Porec och Rovinj.

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Hotell i Rijeka