Resor till Opatija

Den vackra semesterorten Opatija Riviera, som ligger i Kvarnerbukten på Adriatiska kysten var en gång ett favoritresmål bland österrikare och italienska aristokrater, som kom hit för att njuta av det klarblå havet, de långa stränderna och subtropiska gröna områden. Idag är Opatija en modern resort, med en rad fina butiker, restauranger, caféer och ett kasino. För de aktiva ger de vackra Ucka-backarna perfekta förhållanden för vandring.

Oavsett om det är business or pleasure, avslappning eller aktiviteter, äventyr eller nattliv som du söker, så hittar du det i Opatija där det finns ett brett ural av hotell och semesterlägenheter av hög kvalitet. 

Vid första ögonkastet

Västra Kroatien är känd för den vackra regionen Istrien, däribland dess berömda halvö samt Kvarner-öarna. Här vid Adriaterhavets strålande blå vatten, hittar du vidunderliga landskap, som bjuder in till äventyr med idylliska stränder och frodiga skogar samt flera olika öar som väntar på att utforskas.

Och så har vi städerna på den populära halvön - levande samhällen som är omgivna av fin natur - det bästa av två världar med andra ord.

Lokala transportmöjligheter

Pula är den primära trafikknutpunkten för Istrien, så om du inte köra själv är det sannolikt att du hamnar här på en eller annan tidspunkt. Stadens centralstation är väldigt bra förbunden och har förbindelser till alla centrala städer på Istrien, som Motovun och Zminj samt italienska städer som Venedig och Trieste. Grannlanden Slovenien ligger också inom räckvidd med tåg, och om du önskar utforska Kvarner-öarna, kommer du troligen att ta snabbåten från Pula.

Mat och dryck

Istriens kök kännetecknas först och främst vid ett stort mångfald, så på en typisk restaurang kan du förvänta dig att hitta både pasta, gnocchi, risotto, polenta och alla andra typer av rätter på menyn. Färska grönsaker används ofta i Kroatien - Istriens paprika är känd internationellt och du kan naturligtvis  äta gott om nyfångad fisk längs kusten. Scampi och sjötunga tillhör favoriterna, och du bör också prova dem båda om du är på semester på Kvarner-öarna. Men om du verkligen älskar kulinariska upplevelser bör du besöka Istrien när det är tryffelsäsong i slutet av september. Folk reser hit från hela världen för att smaka på den.

Vill du dricka något lokalt till din måltid, rekommenderar vi att priva vinerna. Istrien är fullt av vinmarker, där man odlar ett brett utbud av druvor, t.ex. vit malvasia, röd teran och muscat. Kalavojna som ligger på östkusten är det mest kända vinområdet, så håll utsikt efter detta namn. I övrigt kan du också njuta av söta drycker, som grappa och rakija, båda finns i flera olika utgåvor så det är bara att prova sig fram för att hitta sin favorit.

Nattliv

Störst nattliv finns i Pula, det kulturella centrumet i Istrien. Nordöst om stadens centrum ligger nattklubbarna, och om du ankommer till Pula med tåg eller buss, får du fortsätta till nattklubbarna med taxi. På sommaren är det absolut värt att besöka strandbaren och restaurangen Ambrela, som är känd för att bjuda in kända DJs från hela världen för att spela house, hip hop, techno med mera hela natten lång. 

Shopping

Städerna på Istrien erbjuder ett bra urval av butiker. I Porec, Pazin och Pula finns det t.ex. tillräckligt för att tillfredsställa allas shoppingsug. Det gäller också om du är på jakt efter lokalt hantverk och delikatesser, som är perfekta att ta med hem som souvenir eller present. Håll utkik efter tryffel, samt Malvazija- och Teran-viner.

De största Kvarner-öarna, som Krk och Cres, erbjuder shoppingmöjligheter som påminner om det du hittar i Pula. Det är en upplevelse att vandra runt på det snirkliga gatorna i Punat eller Dobrinj för att hitta dolda skatter medan du under vägen tar pauser för att skämma bort dig själv med hemmalagade, traditionella kroatiska rätter. Marknaderna är väldigt allsidiga, tack vare Kroatiens alla grannländer. Det är inte ovanligt att höra människorna tala både kroatiska, italienska, tyska och engelska.

Aktiv semester

Det finns massor att göra på din semester till Istrien och på Kvarner-öarna - faktiskt så mycket, att det största problemet är att välja var man ska börja. Du kan starta med kusten, som har stränder som både är vilda och vackra. Det finns flesta av dessa på halvön, men du ska inte förvänta dig några sandstränder. Synen av klipporna som stiger brant från havet, är dock en imponerande syn i sig själv. Vattensport är ett populärt tidsfördriv på stränder och du behöver sällan bege dig långt bort för att hitta en vindsurfingskola.

Bortom kusten har du också massor att göra, t.ex. vandring och cykling. Utanför Pula och de andra städerna, reser sig de höga bergen mot himlen och kan utforska på kors och tvärs, både på lättare och mer utmanande rutter.

Händelser

Istrien är värd för många kulturhändelser under året, som lockar många besökare. Foodies kommer utan tvekan uppskatta Truffle Days Festival som tar plats i Motovun och Buzet. För filmkännare rekommenderas Motovun Film Festival. Kommer du i juni kan du delta i Days of Cherries Festival, där du vackra röda körsbären plockas i Lovran och Opatija. Det finns kort sagt, allitd något intressant i aktivitetskalendern, som du kan ta del av när du är på semester i Istrien och på Kvarneröarna.

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Hotell i Opatija

Populära hotell i Opatija

Kroatien, Kvarner, Opatija
9,4
Fantastiskt
757 omdömen
  • Närmaste flygplats: 37 km
  • Närmaste strand: ca. 1 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Kvarner, Opatija
9,5
Fantastiskt
1168 omdömen
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Kroatien, Kvarner, Opatija
10,0
Fantastiskt
1290 omdömen
  • Närmaste flygplats: 40 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Vad tycker gästerna om i Opatija?

9,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 8 recensioner