Resor till staden Krk 

Krk stad utgör det administrativa centrumet för ön med samma namn i Kvarnerbukten. Staden som idag har omkring 6 200 invånare är en av de äldsta städerna vid Adriatiska havet. Staden har varit konstant bebodd sedan antiken av skiftande folkslag vilka alla har lämnat spår efter sig. Den gamla stadsdelen ligger innanför murar från romartiden och även många av Medeltidens befästningar finns också bevarade.

I dag är staden Krk ett av de populäraste res- och utflyktsmålen på den lilla ön men inte heller det är något nytt fenomen. Redan tillbaka på Medeltiden lockade staden besökare från när och fjärran men nutidens turism i staden Krk tar sin början i starten av 1900-talet då de första egentliga hotellen byggdes och de närliggande stränderna försågs med fler faciliteter för semesterfirare. Senare gav framför allt öppnandet av en ny campingplats, flygplatsen “Rijeka” nära Omišalj på 1970-talet och bron till fastlandet 1980 turismen på ön och inte minst Krk stad ett uppsving.

Medeltidsstämning och idylliska stränder

Reser du till Krk stad idag möter du därför en stad som under högsäsong förvisso är ganska präglad av turism men som även har haft många år på sig att hitta sin balans. Medeltidsstämningen i den gamla stadsdelen Stari grad är därför till stor del intakt och det lokala livet har inte helt trängts undan. Det är därför ett nöje att gå på upptäcktsfärd på de labyrintiska, smala gatorna som är belagda med ljus sten och döljer en hel värld av spännande småbutiker.

Det är emellertid framför allt på kvällen som staden lever upp. Då sjuder det av liv på de många matställena uppe i den gamla stadskärnan och nere längs den trevliga hamnfronten. Även om du utan problem kan tillbringa hela dagen i staden Krk som framför allt på sommaren har ett rikt kulturliv så finns det även mycket annat att uppleva på ön. Under de varma sommarmånaderna är det självskrivet att besöka några av de närmsta stränderna. Känner du för ett dopp i böljan den blå så tar det inte många minuter att till exempel gå till Punta di Galeto. Denna strand är bara en av många idylliska stränder med småsten eller klippor inom kort räckvidd från Krk stad. Det kan även rekommenderas att göra en båttur till någon av de andra öarna i Kvarnerbukten eller någon av de stränder som bara kan nås från vattnet.

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Hotell i Krk stad