Resor till Kvarnerviken

Kan du bevara en hemlighet? Nej varför skulle du det? För det kan vi ju inte själva heller. Vi måste helt enkelt berätta för dig om en av de vackraste, mest ofördärvade platser under solen som du kan semestra på i vackra Kroatien. Platsen heter Kvarnerviken och hit har massturismen ännu inte hittat.

Obebodda öar, charmiga gamla kuststäder, guppande båtar i ett turkosblått vatten, delfiner och så den parfymerade doften från trädgårdar översvämmade av blommor i alla de färger – det är Kvarnerviken i Kroatien i ett nötskal. Här har vi hittat några av de bästa, mest personliga och karakteristiska hotellen där man ömt vårdar stämningen, kvaliteten, detaljerna och inte minst dig som gäst.

Även om Kroatien varit ett populärt resmål i många år nu så är Kvarnervikens många attraktioner fortfarande relativt oupptäckta. Mycket överraskande, för här kan du få dina drömmars badsemester med allt som tillhör. Gudomligt klimat, god mat, champagne som har lagrats på havets botten (?!), förhållandevis låga priser, välbevarade minnen från gamla dagar och fantastiska naturupplevelser.

Smaka på champagne från havets botten

Ta ett dopp i det kristallklara vattnet utanför den natursköna ön Krk (nej vi har inte glömt en vokal) uttalet kan du ha som en liten språklig utmaning under din semester. Låt din kropp glida genom det svalkande saltvattnet och gläd dig åt tanken att du lite senare ska utforska öns stenbelagda gator, torn och vallar.

När du behöver förfriskningar är det aldrig långt bort. Du bara måste njuta av ett glas av den lokala ”havschampagnen” som har fått jäsa i sina flaskor på havets botten. Det är renodlat livsnjuteri med lokal anknytning.

Segla mellan dansande delfiner i Kvarnerviken

Vad sägs om en båttur till ön Losinj. Här lägger båten till i huvudstaden Mali Losinj som i folkmun ofta kort och gott kallas ”den parfymerade trädgården”. Du kommer uppleva hur doften från granar och rosmarinbuskar når dina näsborrar långt innan båten lagt till. Mali Losinj är känt för den starka doften av växter och örter samt för de vackra pastellfärgade husen som omgärdar den hästskoformade hamnen.

Havet omkring Losinj är utnämnt till naturreservat av den kroatiska regeringen och det är just här du ofta har chansen att se delfiner. Det finns faktiskt över 120 stycken just i detta område. Har du turen på din sida kan du även få se deras ungar. Det är många olika arrangörer som erbjuder delfinutflykter, en aktivitet som helt klart kan rekommenderas.

Kroatisk matlagning sätter pricken över i-et när du avnjuter din semester

Ibland kan du även se delfiner runt ön Cres, men det är inget vi kan lova. Du kan dock vara tämligen säker på den fascinerande synen av färgglada sjöstjärnor på havsbottnen när du snorklar i havet runt ön. På Cres kan du som på de flesta andra öarna i Kvarnerviken avnjuta en god fisk- eller skaldjursmiddag med havsutsikt.

Fisk och skaldjur är på det hela taget bland det bästa som den här delen av Kroatien har att bjuda på. Prova en vällagad skaldjursrisotto eller den berömda ”Kvarner-scampin”. Stora räkor serverade i tomat- och vitvinsås. Kvarnervikens öar och kuststäder har genomgående ett stort urval av bra restauranger där kvaliteten långt överskrider vad du skulle förvänta dig till så rimliga priser.

Boka en resa med Escapeaway till idylliska Kvarnerviken

Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en säker resa till Kvarner. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn för att till exempel flyga till Rijeka flygplats i Kroatien. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med utvalda hotell vid Kvarnerviken samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om resor till Dalmatien
>> Se utbudet av lyxhotell i Kroatien här

Resmål i Kvarner

 • Gästrecensioner 9,5
  Opatija
  9 hotell
  Vackra Opatija är ett av Kroatiens äldsta resmål, vars idylliska läge och behagliga klimat redan på 1800-talet lockade de österrikiska-ungerska aristokraterna. Om du idag reser till Opatija, kommer du känna att staden än idag har något chict över sig.
 • Gästrecensioner 9,0
  Krk
  Ett pärlband av stränder, charmiga kuststäder och inte minst ett soligt medelhavsklimat gör Kroatiens största ö, Krk, till ett av de mest attraktiva resmålen vid Kvarnerbukten. På denna idylliska ö kan du både njuta ett avkopplande strandliv, ... göra sightseeingturer och inte minst uppleva det äkta, genuina kroatiska köket. Läs mer
 • Den kroatiske ön Losinj är det perfekta resmålet om du behöver koppla av och hitta din inre ro. Här väntar dig charmerande bukter med bra stränder och skogar med höga tallar som kan ge lite skugga på de varma sommardagarna.
 • Novi Vinodolski är en av Kvarnerbuktens små charmiga kuststäder som inbjuder till en avkopplande semester vid det varma Adriatiska havet. Här har du ett bra utbud av både stränder och spännande utflyktsmål inom räckhåll.

Populära hotell i Kvarner

Kroatien, Kvarner, Povile
9,3
Fantastiskt
18 omdömen
 • Närmaste flygplats: 33 km
 • Närmaste strand: ca. 20 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Kvarner, Crikvenica
9,8
Fantastiskt
378 omdömen
 • Närmaste flygplats: 20 km
 • Närmaste strand: ca. 300 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Kvarner, Opatija
10,0
Fantastiskt
1312 omdömen
 • Närmaste flygplats: 40 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang

Sevärdheter

Jag har här nedan valt ut några av de många sevärdheter du har möjlighet att se och uppleva under din semester vid Kvarnerviken i Kroatien. Vill du läsa mer om andra sevärdheter i Kroatien så rekommenderar jag att du läser vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Krk

Krk är med sina 405 kvadratkilometer den näst största av öarna i Kvarnerviken, enbart överträffad av grannön Cres, och den befolkningsrikaste av de adriatiska öarna med sina omkring 20 000 invånare. 

Till öns största sevärdheter hör Baškatavlan - på kroatiska Bašcanska ploca - som är en stentavla daterad till omkring år 1100 och som är ristad med glagolitisk skrift på gammalkroatiska. Även om tavlan inte är den äldsta av sitt slag räknas den som en kulturskatt och en milstolpe i det kroatiska språkets utveckling. Av den anledningen blir den ofta kallad "den kroatiska litteraturens dopattest".

Bland andra större sevärdheter kan bland annat nämnas medeltidsstaden Vrbnik med sitt spektakulära läge på en kalkstensklippa 50 meter över det Adriatiska havet; kloster-muséet på den lilla ön Kosljun utanför Krk, som enbart bebos av en grupp franciskaner-munkar, och som bland annat hyser ett bibliotek med hela 30 000 skrifter, varav en del är lika gamla som klostret; och katedralen på Krk, kallad Katedrala uznesenja blažene Djevice Marije eller Krcka katedrala på kroatiska, som härrör från 400- eller 500-talet.

Opatija 

Opatija, beläget sydväst om Rijeka, är känt för sin 12 kilometer långa strandpromenad vilken gör att staden ibland kallas "Adriatiska havets Nice" men staden är även känd för sina vackra omgivande lagerbärsskogar. 

Staden som har den längsta turisttraditionen på Adriatiska havets östkust utmärker sig även med följande sevärdheter: Sankt Jacobs-kyrkan som ligger i parken Park Svetog Jakova och som grundlades 1506; statyn ”Jungfrun med måsen”, som närmast blivit ett varumärke för staden och som ursprungligen skulle uppmärksamma en konstpaviljong; stadsparken Angiolina med exotiska växter från hela världen; den neoromantiska kyrkan, Jungfru Maria Bebådelsekyrkan - eller Marijina Navještenja på kroatiska - som har blivit känd för sin iögonfallande gröna kupol.

Lošinj

Lošinj är en av de minsta öarna i Adriatiska havet med sin yta på enbart 74 kvadratkilometer, men i gengäld rymmer ön den kanske mest intressanta sevärdheten bland alla öarna i Kvarnerviken.

Vi talar om Apoxyomenos-muséet, som ligger inhyst i Kvarnerpalatset på hamnfronten i staden Mali Lošinj. Här visas ett av de mest spektakulära arkeologiska fynden som gjorts i den sydöstra delen av Europa på senare tid; den nästan två meter höga grekiska bronsstatyn föreställande en atlet och som hittades på 45 meters djup i Kvarnerviken av en belgisk fridykare. Fyndet gjordes inte långt från Lošinj, och menas att härstamma från det första eller andra århundradet före vår tideräkning.

Statyn har ställts ut på många av de största muséerna i världen och fick 2007 EUs pris för enastående kulturarv, kallat Europa Nostra. Den är även den bäst bevarade och mest kompletta Apoxyomenos-statyn av de totalt åtta man har hittat i världen.

Rijeka

Rijeka, som ligger vid Kvarnervikens strand är Kroatiens tredje största stad med sina omkring 130 000 invånare och hela 240 000 om man räknar med det kringliggande landskapet.

Staden är känd för sin skeppsbyggartradition, sitt gamla universitet (som i och för sig tekniskt sett stammar från 1973, men som har sina rötter i en teologisk fakultet från 1632), nationalteatern och operahuset Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka, grundades 1765, och har haft en brokig och livlig historia på grund av sitt strategiska läge som har gjort att den omväxlande varit i händerna på ungerska, italienska och kroatiska makthavare.

Som ett erkännande av stadens kulturella betydelse i Kroatien och i Europas sydöstliga hörn blev den vald till att vara Europas kulturhuvudstad år 2020. 

Bland stadens största sevärdheter är utöver de redan nämnda så som nationalteatern och universitetet - en romersk port (pretorium); Rijekas katedral, som byggdes 1638; Modello-palatset från 1885; samt resterna av Europas första torpedfabrik, Tvornica "Torpedo", som 1866 byggde de första självgående torpederna.

Information och fakta

Jag har här sammanställt lite information och fakta om Kvarnerviken såsom områdets geografi, klimat och historia vilket kan ge inspiration till din semester på denna populära kroatiska semesterdestination. Informationen är uteslutande tänkt som inspiration varför vi reserverar oss för eventuella faktafel i texten. 

Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi 

Kvarnerviken är en vik i den norra delen av Adriatiska havet, belägen mellan halvön Istrien och de norra delarna av det kroatiska fastlandet.

Viken är känd för sina stora djup vilket bland annat gör det möjligt att ha en djuphamn vid staden Rijeka, där stora lastfartyg (så kallade capesize-fartyg) kan lägga till. 

Mest känd är emellertid viken för att några av Kroatiens mest kända semesteröar ligger här, så som Cres, Krk, Pag, Rab och Lošinj.

Klimat och väder

Kvarnervikens klimat varierar beroende på var i viken du befinner dig; det vill säga om du befinner dig i någon av vikens kuststäder eller på någon av öarna i viken. Generellt sett råder här ett medelhavsklimat med kontinentala tendenser vilket vanligtvis innebär måttlig värme, torra somrar samt milda men mer nederbördsrika vintrar.

På grund av de stora skillnaderna i vädret mellan de många platserna i Kvarnerviken får du här ett exempel utifrån ön Cres som ligger i den norra delen av viken och vid sidan om ön Krk. Det bör dock nämnas att precis samma reservationer som måste tas angående Kvarnervikens klimat i allmänhet så måste det även göras angående väderförhållandena på ön Cres, i synnerhet eftersom vädret här beror mycket på var på ön du befinner dig på samma sätt som på alla andra öar i viken. 

Den varmaste månaden på ön är augusti med en medeltemperatur på 24,4 grader, följt av juni med en medeltemperatur på 22,6 grader och juli med en medeltemperatur på 22 grader, medan den kallaste månaden är januari med en medeltemperatur på 7,9 grader, följt av februari med en medeltemperatur på 8,3 grader och december med en medeltemperatur på 9 grader. Den årliga medeltemperaturen är på 16,9 grader.

Värt att notera är att havstemperaturen ofta är högre än lufttemperaturen vilket innebär att den lägsta havstemperaturen i februari är 11,8 grader, följt av mars med 12,1 grader, medan den högsta havstemperaturen är i augusti med 23,6 grader.

Området påverkas av tre olika vindar; bora-vinden (som är en nordostlig vind), sirocco-vinden (som är en sydlig vind) och mistral-vinden (som är en nordvästlig vind), vilken är mest påtaglig på eftermiddagen.

Historia

Kvarner-området i Kroatien utgör på många sätt den ursprungliga kroatiska kulturens vagga. Det var här på ön Krk, som ett av de äldsta skriftliga monumenten för det kroatiska språket skapades omkring 1100, Baška-tavlan eller som den ofta kallas "den kroatiska litteraturens dopattest". Det var även i detta område av Kroatien, närmare bestämt i staden Novi Vinodolski, som Vinodolkodexet - den äldsta utgåvan av den kroatiska medeltida sedvanerätten från 1200-talet, och en av de äldsta på det slaviska språket, nedtecknades. 

Det är även härifrån, närmare bestämt byn Grižane-Belgrad nära Novi Vinodolski, som den berömde renässans-miniatyrmålaren och illuminatorn Julije Klovic stammar. Klovic ansågs vara den italienska renässansens bäste illuminator och fick därför smeknamnet "miniatyrmålarnas Michelangelo”.

Det är dessutom i detta område av Kroatien, nära ön Lošinj, som den spektakulära kroatiska skapelsen av statyn Apoxyomenos hittades. 

Den nästan två meter höga grekiska bronsstatyn som föreställer en atlet härrör från det första eller det andra århundradet före Kristus och hittades 1996 på 45 meters djup i Kvarnerviken av en belgisk fridykare. Statyn erhöll 2007 EUs pris för enastående kulturellt arv, kallat Europa Nostra.

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Kvarner?

9,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 19 recensioner