Resor till Kvarner

Kvarnerbukten som gränsar till Istrien i Kroatien, har länge haft ett gott rykte som semestermål.

Kvarner, med öarna Cres, Krk, Lošinj och Rab, är regionen som med ett varierat klimat och vegetation skapar en förbindelse mellan kust, öar ochberg. I århundraden har Kvarner likaså förenat arkitektur och kultur med många olika traditioner. Kvarner utgörs av Rijeka-rivieran, Vinodol-kusten och Velebut-kusten hela vägen till Karlobag. Kvarnerbukten skyddas i nordväst av Mount Ucka, en stor bergskedja som sträcker sig till en annan, Velebit, som ligger i sydöst.

Kvarner och Kvarner-öarna skapar en region med en bred fjord, där du kan besöka städer som Rijeka, Opatija, Crikvenica, Novi Vinodolski samt öarna Krk, Lošinj, Cres och Rab. Tack vare dess geografiska läge, kan du uppleva många av landets sevärdheter här. Å ena sidan betyder havets närhet att det finns ett stort utbud av hotell, semesterbostäder, lägenheter, campingplatser och bungalows här, å andra sidan är det endast 20 kilometer mellan kusten och skidbackarna i regionerna Platak och Gorski Kotars, där inkvarteringsmöjligheterna främst vänder sig till resenärer som vil ha en aktiv semester. Kulinariskt, kan du också se fram emot en varierad semester, med allt från fisk och skaldjur till kastanjer, kallade maruni, frukter och vilt,

Opatija

Opatija är en av de mest populära semesterorterna i Kroatien, och den mest kända på Kvarnerrivieran. Det är också den kuststräcka längs östra Adriatiska havet, som har längst tradition för att välkomna turister, och folk har rest hit sedan viktoriansk tid, då samhället samlade världens överklass.

Venetianerna bodde i detta område i mer än 500 år, vilket avspeglas både i byggnader och bostäder som är dekorerade i delikata nyanser av brunt och ocker, med terrakottafärgade plattor på taket. Många av dess byggnader har genomgått en totalrenovering och är nu inredda som lyxiga hotell, där man inte kompromissat med byggnadens individuella viktorianska karaktär.

Utöver själva fastlandet, bjuder kvarner på åtskilliga öar, som alla är slående vackra på sina unika sätt. Grön och frodig, eller stenig och dramatisk, och några har till och med sandstränder - något som annars inte är så vanligt i Kroatien.

Opatija är på goda grunder känd som "Adriatiska Havets Nice". Spektakulära yachter vaggar vid kajerna i alla hamnar, där du har goda möjligheter för att slå dig ner på ett café eller en restaurang och betrakta livet som tar plats vid havet.

Vattnet är mycket klart och fantastiskt till simning. Och för dig som njuter av att vandra en tur, sträcker sig Lungomare 12 kilometer från Preluka till Lovran. En fantastiskt vacker kustvandring!

Sevärdheter

Risnjak Nationalpark

Denna nationalpark rik på både berg och skogar, ligger nära staden Rikeja, och är uppkallad efter de lodjur som lever här. I detta område kan du uppleva en värld av djurarter och en rik flora. Bland de djur som håller till här, kan nämnas brunbjörn, lodjur, vildkatter, rådjur, hjortar och öarnar. Skogens storhet, det unika karstlandskapet, källorna och de vackra utsikterna, lockar bergsbestigare och andra naturälskare.

Fankopans borg

Fankopan var en av de viktigaste familjerna i den kroatiska historian, både politiskt och kulturellt. Under Medeltiden byggde de många borgar för att skydda staden, och en av dessa kan du besöka om du gör en utflykt till den sydvästra delen av ön Krk. 

Bašcanska ploca

Bašcanska ploca är det första kroatiska dokumentet som skrevpå glagotiska (det äldsta slaviska alfabetet), där också kungen Zvonimir nämns. Det betraktas vara det ursprungliga kroatiska språket. Dokumentet hittades år 1851 u kyrkan St. Lucy i Jurandvor.

Nationalparken Plitvicessjöarna

Detta är sannolikt den mest kända kroatiska nationalparken. Den finns också med på UNESCOs världsarvslista tack vare sin enastående naturliga skönhet i form av 16 törre och ett par mindre sjöar, samt många vattenfall som förbinder dessa. Nationalparken Plitvice är dessutom rik på grottor, klitter och har en rik vegetation ch djurliv.

Nationalparken Paklenica och Nord Velebit

Nationalparken Paklenica och Nord Velebit utgör kanske den mest attraktiva delen av bergskedjan Velebit, som har några av de högsta bergstopparna i Kroatien. I denna relativt lilla del hittar vi vackra grottor samt attraktiva platser som Anica Kuka. Norr om Velebit ligger den yngsta nationalparken i Kroatien (1999). Området blev en nationalpark tack vare sina karst-fenomen (där kalkstensunderlaget når upp till ytan), enastående biologiska mångfald och otroligt vackra natur inom ett relativt litet område. Fram tills idag har man upptäckt fler än 150 grottor varav den mest berömda är Lukina Jama (Lukes grotta) som upptäcktes 1992.

Kvarner-festivalen

Kvarner-festivalen har sedan 2008 lockat en read berömda klassiska musiker från hela världen och har nu uppnått internationellt erkännande som en av de händelser i den europeiska kulturkalendern som du inte bör missa.

Alla öar

I regionen finns massor av små-öar, som Rab och Cres, vilka bjuder in till äventyr och goda möjligheter för att utöva vattensport och snorkla. De flesta hotell ligger på vackra promenader och har alla en vidunderlig havsutsikt.

Rab kan gott och väl blir nästa stora semestermål i Kroatien, då stämningen här påminner om den du hittar i Dubrovnik - dock med färre besökare. På somamren tar flera seglings-regattor plats här, samt modeshower och andra kulturella arrangemang.

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Resmål vid Kvarner

  • Opatija
    4 hotell
    Vackra Opatija är ett av Kroatiens äldsta resmål, vars idylliska läge och behagliga klimat redan på 1800-talet lockade de österrikiska-ungerska aristokraterna. Om du idag reser till Opatija, kommer du känna att staden än idag har något chict över sig.