Resor till Pula

Kuststaden Pula är rik på historiska sevärdheter huvudsakligen på grund av arvet från den romerska kulturen. I Pula råder en avslappnad miljö med trevliga gator och en fin hamnpromenad. Här hittar du även vackra kuststräckor med fina sandstränder. Boka din resa till Pula i Kroatien med Escapeaway i dag!

En semester på halvön Istrien och framför allt i Pula bjuder på en överflöds bägare av historiska sevärdheter, och havsutsikten är inte så dålig den heller.

Romersk semester i Kroatien
Du kan inte undgå att lägga märke till den stora amfiteatern som ligger mitt i Pula - den är tre våningar hög och utgör ett av de bäst bevarade monumenten i hela Kroatien med rötter tillbaka i 100-talet e. Kr. På den tiden kunde amfiteatern rymma över 23 000 romerska åskådare. Du kan även se Hercules porten, Augustus-templet och Sergii Triumfbågen.

Brijuni Nationalpark
Denna nationalpark består av 14 öar utanför den istriska kusten och nås på en lätt dagstur från Pula - ta bara en buss till det närliggande Fazana och därefter en 20 minuters färjetur över vattnet till huvudön Veliki Brijuni. Här kan du se tallskogar med vandringsstigar och gamla bysantinska monument. Håll även utkik efter sällsynta djur och växter så som den vilda gurkan.

Klart vatten och småsten
Pula har inte mycket sand, men stränderna är härliga ändå. Du måste i och för sig förflytta dig utanför stan för att hitta dem, men sen kan du njuta av många strandsträckor med kristallklart vatten. 

Välkommen till Kroatien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Pula och andra resmål i Istrien där du bor på handplockade hotell under din semester. Använd dig av den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en säker och problemfri resa till Pula. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen med direktflyg eller med en mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med våra noga utvalda hotell i Pula samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om resor till Rovinj
>> Läs även om flexibla paketresor till Kroatien

Hotell i Pula

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få sevärdheter som du har möjlighet att uppleva på din semester i Pula. Beskrivningarna är enbart tänkta som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Har du lust att läsa mer om andra sevärdheter så rekommenderar jag att du går in på vår blogg om resor, där hittar du intressanta artiklar om våra övriga resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Pula arena

Arenan i Pula är stadens största sevärdhet och en av de största antika sevärdheterna i hela Kroatien och den sydöstra delen av Europa. Arenan är den enda kvarvarande romerska amfiteatern i världen som har sina fyra sidotorn bevarade samt alla de tre romerska pelargångarna. 

Arenan byggdes mellan år 27 f.Kr. - 68 e.Kr. då Pula blomstrade som romersk stad under namnet Pietas Julia, och hör idag till de sex största bevarade romerska arenorna i världen och är det bäst bevarade antika monumentet i Kroatien. 

Amfiteatern som kunde rymma omkring 23 000 åskådare i cavean, var i romersk användning fram till 400-talet då kejsare Honorius förbjöd gladiatorspel. Under samma århundrade började lokalbefolkningen i Pula att plundra amfiteatern på sten. Denna praxis förbjöds emellertid under patriarken Aquileia på 1200-talet.

Under Medeltiden användes den inre delen av arenan som betesmark och av och till vid turneringar för Malteserriddare samt medeltidsmarknader. 1709 började man åter hämta sten från arenan, denna gång till uppförandet av katedralen i Pula. I dag används arenan vid konserter, filmvisningar och andra kulturella aktiviteter.

Augustus-templet

Augustus-templet, som precis som namnet antyder var tillägnat den förste romerske kejsaren Augustus, betraktas idag - tillsammans med det romerska templet i Nîmes i Frankrike - som det bäst bevarade romerska templet i världen.

Templet byggdes troligtvis under kejsarens levnadstid någon gång mellan 27 f.Kr. och hans död 14 e.Kr. Templet var ursprungligen en del av en triad bestående av tre tempel. Augustus-templet stod på vänstra sidan av ett huvudtempel medan ett motsvarande tempel för gudinnan Diana stod på den andra sidan av huvudtemplet. Även om det större centrala templet inte har överlevt så är hela baksidan av Diana-templet fortfarande synlig på grund av att den numera är integrerat i det kommunala palats som byggdes år 1296.

Sergius-bågen

Sergius-bågen är en gammal romersk triumfbåge som uppfördes som minne över tre bröder från den mäktiga romerska familjen Sergius, framför allt Lucius Sergius Lepidus som deltog i sjöslaget vid Actium. 

Triumfbågen som ursprungligen var en stadsport, restes som en symbol för segern vid Actium, förmodligen omkring 29-27 f.Kr. Bågen består bland annat av två par korintiska pelare och en senhellenistisk utsmyckning, medan den låga reliefen visar ett motiv med en krigs vagn som dras av hästar. Bågen har fascinerat många konstnärer genom tiderna, häribland Michelangelo.

Pulas akvarium

Pula är så rikt på monument och antik historia att man lätt glömmer att staden har mycket mer att bjuda på än historiska sevärdheter. En av de mer moderna sevärdheterna i stan är Pulas akvarium, som är det största akvariet i Kroatien och är inhyst i den österrike-ungerska fästningen Verudela, som byggdes 1886 på halvön 3 km från centrum av stan.

Förvandlingen av fästningen till akvarium har pågått sedan 2002. Med omkring 60 tankar fördelade över en yta på ca 2 000 m2 kan besökare se havsdjur från norra och södra Adriatiska havet, tropiska marina- och sötvattensfiskar samt arter från europeiska sjöar och floder. Från akvariets tak har du utsikt över hela staden Pula. På akvariet kan man även få se det första räddningscentret för sköldpaddor i Kroatien.

Information och fakta

Ska du åka på semester till Pula? Då har jag sammanställt lite information och fakta om området åt dig i en liten resguide. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så besök även vår blogg, där skriver vi om våra egna erfarenheter från resor till Pula och andra destinationer i Kroatien. Du kan bland annat läsa om ämnen som vädret när du reser, om den lokala maten och vinet, du kan få tips på utflykter och sevärdheter, läsa om den spännande naturen och de många stränderna samt mycket mera...

Den kända hamnstaden Pula ligger på den södra spetsen av den istriska halvön. Den bjuder på en fascinerande blandning av romersk historia och moderna omgivningar och är dessutom det viktigaste kommersiella och kulturell centrumet i regionen. När romarna erövrade Kroatien var det med den stora ambitionen att sätta sin egen prägel på landet. De började med Pula, vilket innebär att du idag här kan uppleva en stor rikedom av romersk arkitektur som står som ett vackert vittnesbörd om att denna civilisation en gång i tiden bredde ut sig över det mesta av det vi känner som Europa idag.

Men det finns mer än bara förtid och historia här. Pula - en gång i tiden känt som Polensium - har attraktioner som kommer tilltala alla typer av semesterbesökare oavsett om det rör sig om sportentusiaster, historiker eller strandälskare. Havet är klart och fiskandet enligt utsago fantastiskt. Lägg därtill alla de fina inköpsmöjligheterna, intressanta museer och konstgallerier och inte minst det varma välkomnandet alla besökare får av lokalbefolkningen.

Pula skiljer sig inte enbart från många andra av Kroatiens stora städer på grund av sin romerska arkitektur och sin ofördärvade omgivande natur. Staden har även på ett unikt sätt lyckats bevara en vänlig atmosfär som påminner om det man kan hittar i en mycket mindre stad.

Vädret

Värmen börjar komma till Kroatien i maj då temperaturerna ligger på omkring 20 grader. Därefter stiger temperaturen upp till omkring 30 grader i augusti. Det är fortfarande behagligt varmt i september när högsäsongen har börjat sjunga på sista versen. Om du föredrar att lägga din semester tidigt på året så kan du även förvänta dig mängder av dagar med blå himmel i april, även om det kanske är i kyligaste laget för ett dopp i Adriatiska havets vågor.

Pula ligger skyddat av bergskedjan Alperna samt det inre höglandet och har ett behagligt fuktigt-subtropiskt klimat med relativt varma somrar och relativt milda vintrar. Den årliga genomsnittstemperaturen är 14 grader (medan till exempel södra Sverige har en årlig genomsnittstemperatur på 8,3 grader).

Liksom resten av länet Istrias är Pula känt för sin orörda natur och sina många soltimmar. Totalt sett har man i genomsnitt 2 316 timmar sol om året eller 6,3 solskenstimmar i genomsnitt per dag.

Det blåser emellertid två olika sorters vindar i området: bora-vinden, som för med sig kallt och klart väder från norr på vinter, och den sydliga Sirocco-vinden som för med sig regn på sommaren. Därutöver är det mestadels en bris som blåser från inlandet mot havet på sommaren.

Geografi och befolkning

Pula, är beläget på den södra spetsen av Istriens halvö och är den största staden i länet Istria och den åttonde största staden i Kroatien. Staden har en befolkning på omkring 58 000 invånare.

Staden har byggts på sju kullar vid den inre delen av en bred bukt och en naturlig hamn vilken är öppen mot nordväst via havet och Fažana-kanalen.

Transportmöjligheter

Pula som ligger på den sydöstra delen av den istriska halvön ut mot Adriatiska havet har fina transportförbindelser med Dubrovnik, de närliggande öarna Krk och Cres och till och med till grannländer som Italien och Slovenien. Du kommer dessutom uppleva att stadens centrum är väl förbundet med övriga delar av stan och att det därför är lätt att ta sig runt mellan stadsdelarna. 

På den lilla flygplatsen går det som regel smidigt att ta sig igenom säkerhetskontrollen och bagageutlämningen. När du ska vidare från flygplatsen eller Pula så kan du dra fördel av ett bra och omfattande buss nät som även betjänar de omkringliggande semesterorterna och städerna. De goda transportmöjligheterna ger dig även möjlighet att göra avstickare från den utstakade vägen och till exempel ta en tur till ställen som Rovinj eller Istarske Divizije. 

Äta och dricka

Med sitt läge vid havet är det föga överraskande att Pula är känt för sina fiskrätter. Varje dag ankommer fiskebåtarna till hamnen med sin dyrbara last som sedan säljs till restauranger över hela stan. Som en följd av detta är dagens fisk alltid pinfärsk och inte likt något du hittar längre in i landet. Därutöver kommer du märka att Kroatiens närhet till en rad länder i Östeuropa har satt sin prägel på det lokala köket med ett stort mångfald av rätter. När du har hittat din favoritrestaurang så kan du se fram emot i stort sätt allt från exotiska sallader till risotto på menyn. En särskilt känd rätt är fiskgrytan som serveras på många restauranger och som innehåller ett överflöd av godsaker från det närliggande havet. Restaurangerna Konoba Batelina och Konoba Istriana kan varmt rekommenderas. Om de yngre familjemedlemmarna inte är så förtjusta i fisk så lagar de till otroliga pizzor på Villa Margherita i Pjescana Uvala.

Aktiviteter och sevärdheter

Som redan nämnt är Pula rikt på historiska sevärdheter och då är det ju mycket lämpligt att ägna lite tid åt att utforska dessa under semestern. Börja med att besöka den gigantiska amfiteatern mitt i stadens centrum. Det är ett imponerande byggnadsverk och du kan vara säker på att du kommer ta några fantastiska bilder medan du lär dig om hur romarna förvandlade staden. Runt denna huvudattraktion hittar du en klunga av medeltida kyrkor, klassiska byggnader och fängslande gator. Särskilt Augustus-templet är väl värt ett besök - en av resterna från den romerska eran som än idag står ganska oskadd. Nere vid hamnen finns det också mycket att se. Besök till exempel det arkeologiska museet och lär om Pulas roll gällande antikens handel och transport. 

Innan du börjar tro att alla attraktioner i Pula bara handlar om historia är det lämpligt att påminna om att här även väntar dig en lång kuststräcka med lockande stränder. Här finns det gott om plats och ju längre bort från Pula ut längs kusten du förflyttar dig desto mer intressanta och karismatiska blir stränderna. Landskapet skiftar snabbt mellan dramatiska klippkuster och frodiga skogar med ett intressant djurliv.

Vill du ha lite mer fart på det hela? Bege dig då till marinan och hyr en segelbåt eller surfingutrustning. Du kan självklart även simma, snorkla och till och med dyka i det azurblåa havet. Eller om du hellre vill vara aktiv utan att bli våt så kan du utnyttja inomhustennisbanor, fotbollsplaner, minigolf och andra sportfaciliteter. Pula är även känt för att vara cykelvänligt med speciella cykelbanor.

Nattlivet

Nattlivet i det centrala Pula är begränsat av lokala lagar och regler om begränsade öppettider vilket innebär att de flesta ställen stänger vid midnatt. Är du på festhumör så förtvivla inte, precis utanför stadsområdet hittar du ett överflöd av musik ställen, barer och klubbar som inte påverkas av dessa regler, så här kan du festa till ut på småtimmarna. Vissa av dessa ställen vänder sig mot en yngre publik som till exempel Club Uljanik, som erbjuder rabatter för studerande. Andra ställen är mer lämpade för dem som föredrar att sitta i lugn och ro med en drink framför att dansa så som på E&D Bistro-Lounge Bar. Skulle du bli hungrig så erbjuder även de medelhavsrätter.

Händelser

Vill du uppleva Pula från sin bästa sida bör du anpassa din semester till en av årets festivaler och eller något annat stort arrangemang. En av anledningarna till att festivaler är så intressanta här är att de ofta äger rum mitt i amfiteatern. Pula Summer Festival är en av dessa festivaler som lockar till sig fantastiska konstnärer från hela världen. På samma sätt bjuder Pula International Theater Festival på en mängd kreativa inslag. Pula Film Festival och Istra Etno Jazz är även värda att besöka om du har turen att vara i stan när dessa äger rum.

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Andra länkar