Resor till Istrien

Vidunderliga Istrien som ligger i Kroatien i den norra delen av Adriatiskahavet, har i många år varit en stor turistdestination. Överraskande men rätt typiskt för Kroatien så innebär det inte att denna soldränkta halvö har mist sin ursprungscharm. Och just det är orsaken till att många som reser till denna region förälskar sig hals över huvud i området.

De små gamla kustbyarna där husen trängs längs de smala gränderna och där den högsta punkten utgörs av kyrkans pittoreska klocktorn. Allt detta ger dig en känsla av att vara på äventyr i en svunnen tid.

När du förflyttar dig en bit bort från kusten väntar även där landskap som får din själ att jubla. Istriens landsbygd har en avväpnande och unik form av skönhet och de små medelåldersbyarna med sina rustika stenhus som ligger utspridda över kullarna kommer utan tvivel att charma dig som är på jakt efter en upplevelse av det ”äkta Kroatien”

När du reser i Istrien möter du i de gamla kuststäderna äkta sydländsk charm

Pula är Istriens största stad och här kan du med fördel tillbringa en eller gärna flera dagar. Den historiska hamnstaden är intressant att utforska. Här finns bland annat en amfiteater och andra lämningar från rommartiden. De flesta av de spännande sevärdheterna når man med en kort busstur från Pula så staden ligger centralt sett ur den upplevelsesökande semesterfirarens synpunkt.

Titta även förbi de vackra semesterstäderna Rovinj och Novigrad. Här hittar du stenbelagda torg, hus där fönsterluckorna på sydländskt maner är tillskjutna för att stänga ute solen och bakgator där du knappast ser himmeln för all tvätt som hänger på tork. Dessa städer är bra exempel på vad vi menar när vi säger att Istriens grundläggande charm finns bevarad i kuststäderna trots den omfattande turismen under sommarperioden.

Istriens stränder är ofta cementerade då man vill ge solbadarna en jämn yta att vila på. Tidigare präglades stränderna av stora stenbumlingar så varken deras ursprungs- eller nuvarande utseende lockar på samma sätt som de små avskilda vikarna i Dalmatien där du får känslan av att vara på en alldeles egen Bounty strand, dock utan den kritvita sanden då de flesta stränderna i Kroatien består av småsten.

Istrien är resmålet för dig som vill njuta av god mat

Om du söker vacker natur, karaktärsfyllda småstäder, ett böljande frodigt landskap och ett stort spännande utbud av gårdsrestauranger som serverar kroatisk husmanskost med toner av Medelhavet och Italien. Då kan du vara så gott som säker på att få en njutningsfull semester helt efter din egen smak. De berömda lokala rätterna är baserade på Istriens härliga råvaror och när du smakar på dem kommer du förstå varför Istrien faktiskt är en toppen destination när det gäller gastronomi. Här kan du få smakupplevelser som kan mäta sig med dem som väntar dig på något av de bästa matställena i Norditalien

Istrien är bland annat känt för sin fantastiska olivolja, delikatessen vit tryffel, smakrik sparris och rätter bestående av fisk och skaldjur där varje munsbit är en liten bit av himmelriket. Passa även på att smaka de vällagade lokala pastarätterna och njut av den lokalt producerade skinkan och osten tillsammans med ett gott glas rödvin.

Som du säkert vet är vit tryffel en delvis säsongsbetonad njutning så vill du ha denna lyxiga upplevelse är den bästa tiden att besöka Istrien september till december. Vissa typer av tryffel kan fås året runt och det är stor prisskillnad mellan de olika sorterna. I oktober kan du få uppleva firandet av ”Tryffeldagarna” ett event som går av stapeln i Livade. Här ligger också en av Istriens mest berömda restauranger, Giancarlo Zigante.

Semester på den vackra Kroatiska halvön kommer påminna dig om Italien

När vi nämner Italien i samband med Istrien är det enbart för att gastronomin här bär klara drag av den italienska. Istrien har en intressant och komplex historia och kultur där Italien spelar en betydande roll. Italien ockuperade hela Istrien från 1918 till 1945 varpå det tidigare Jugoslavien övertog halvön. Huvudsakligast bodde italienarna i de större städerna i regionen medan kroaterna bodde på landet. Efter 2;a världskriget utvisades många italienare ur Kroatien men italienskan är fortfarande ett utbrett språk här på den kulturellt brokiga halvön, Istrien.

Se fram emot en avkopplande semester med Hideaways i det brokiga men vackra Istrien. Ett resmål för gourmeter, livsnjutare, historieintresserade och för de som bara vill uppleva en spännande kroatisk region och koppla av i vackra omgivningar.

Resmål i Istrien

 • Porec
  10 hotell
  Den mysiga hamnstaden Porec ligger på västkusten av den istriska halvön. Här hittar du en trevlig stadskärna med bra restauranger, små lokala butiker och ett livligt nattliv. Porec bjuder även på fina sandstränder och historiska sevärdheter.
 • Rovinj
  7 hotell
  Rovinj är Istriens absolut mest charmiga kuststad! Här hittar du god mat, kultur, vackra stränder och en trevlig semester atmosfär.
 • Medulin
  2 hotell
  Medulin är en familjevänlig semesterort på Istriens sydspets. Här finns allt det som ska till för att kunna njuta av en avkopplande semester. Utöver att lapa sol på stadens egen strand så kan du på en semester i Medulin lätt utforska halvöns ... största sevärdheter. Läs mer
 • Pula
  2 hotell
  Kuststaden Pula ligger belägen på den istriska halvön och bär på en hel del kultur och historia, med arv från den romerska kulturen. Här råder en avslappnad stämning med mysiga gator och en hamnpromenad. Du hittar även vackra kuststräckor med ... fina sandstränder. Läs mer
 • Fazana
  1 hotell
  En gång i tiden var det sardinfiske man levde av i Fazana. I dag har det lilla fiskeläget blivit ett populärt resmål tack vare sina underbara stränder och inte minst sitt fina läge med flera av Istriens största sevärdheter inom kort avstånd.
 • Motovun
  1 hotell
  Motovun är en av Istriens vackrast belägna medeltida landsorter. Från den gamla stadsdelen har du flera vackra utsikter att njuta av, över dalens frodiga tryffelskogar och vinfält vilka du också kan uppleva på vandringar och cykelturer. Samtidigt ... har du också kustens charmiga städer och stränder inom räckvidd. Läs mer

Populära hotell i Istrien

Kroatien, Istrien, Motovun
9,5
Fantastiskt
559 omdömen
 • Närmaste flygplats: 68 km
 • Närmaste strand: ca. 30 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Istrien, Porec
9,1
Fantastiskt
14233 omdömen
 • Närmaste flygplats: 58 km
 • Närmaste strand: ca. 300 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Istrien, Sisan
9,3
Fantastiskt
267 omdömen
 • Närmaste flygplats: 10 km
 • Avstånd till havet: ca. 2.5 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter

Jag har här valt ut några av de många sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din semester i Istrien. Har du lust att läsa mer om andra sevärdheter på den kroatiska halvön eller om Kroatien i allmänhet så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa! 

Pula

Pula - eller Pola - ligger på den södra delen av halvön Istrien och är den största staden i länet Istrien vilket utgör den största delen av halvön. Staden har omkring 60 000 invånare och har varit Istriens administrativa center ända sedan antiken.
 
Staden är känd för sina skeppsvarv, vinproduktion, fiske och på senare tid sin omfattande turism. Till stadens största sevärdheter hör de många romerska ruinerna bland vilka amfiteatern - Pula arena – är den mest kända. Amfiteatern är en av de bäst bevarade romerska amfiteatrarna i världen och används idag bland annat vid den årliga filmfestivalen här på sommaren.  Amfiteatern är inte enbart en av de bäst bevarade utan även den sjätte största i världen.
 
Bland andra betydande romerska ruiner kan nämnas triumfbågen - Sergiusbågen – som byggdes som en hyllning till den romerska Sergiafamiljen, Augustustemplet som är tillägnat Roms gudinna Roma och Roms förste kejsare Augustus, stadsporten Herculesporten och Porta Gemina samt resterna av två romerska teatrar.
 
Staden rymmer även Istriens arkeologiska museum med föremål från förhistorisk tid fram till Medeltiden, Aquarium Pula som är Kroatiens största akvarium samt Pula katedral vilken tillsammans med Eufrasiusbasilikan i Porec är biskopssäte för den katolska kyrkan i Istrien.

Rovinj (eller Rovigno)

Rovinj - eller Rovigno på italienska (båda versionerna används officiellt) - ligger på den västra sidan av halvön Istrien. Tack vare sitt måleriska läge vid havet, sina branta kullerstensgator, sina många vackra hus och ”piazzas” är staden en av de populäraste och mest besökta i Istrien särskilt under sommaren då många nog skulle tycka att staden är mer än lovligt välbesökt.
 
Staden som har omkring 15 000 fasta invånare är känd för sin livliga fiskehamn och sina många turister vilka under senare år har blivit stadens viktigaste inkomstkälla.
 
En av de största sevärdheterna i Rovinj är Euphemiabasilikan som har blivit kännetecken för staden där den med sitt 60 meter höga klocktorn ståtar över de gamla delarna av staden. Bland andra sevärdheter kan nämnas de 19 öar vilka utgör Rovinjarkipelagen och som erbjuder ett ovanligt vackert natursceneri, ruinerna av fästningen Monkodonja från tiden mellan 1800 och 1200 före Kristus och som ligger ca 5 kilometer sydost om staden samt Rovinjs stadsmuseum som ligger inhyst i ett barockpalats från 1800- och 1900-talet och som rymmer både gammal och ny kroatisk konst samt etnografiska och arkeologiska samlingar.

Porec

Porec som är beläget på Istrienhalvöns västra sida är en nästan 2000 år gammal stad vilken tillsammans med Rovinj utgör de två mest besökta turistområdena i Istrien. Staden som har omkring 12 000 invånare är mest känd för Eufrasiusbasilikan från 700-talet vilken är ett fantastiskt exempel på tidig bysantinsk arkitektur. Katedralen har stått med på UNESCOs världsarvslista sedan 1997.
 
Förutom den berömda basilikan finns det i Porec spår av gammal romersk stadsplanering vilket bland annat inkluderar två romerska huvudgator Decumanus och Cardo Maximus som är bevarade i sin ursprungliga form – staden har även ett ursprungligt romersk torg med namnet Marafor. Utöver detta kan du se hus från den romerska perioden och en del venetianska villor i gotisk stil.

Hum

Hum som ligger på 349 meters höjd i den centrala delen av Istrienhalvön är officiellt utnämnd till världens minsta stad. Staden har enbart 21 invånare – eller hade åtminstone det vid den senaste folkräkningen (2011).
 
Staden som för första gången nämndes i skrift 1102 är delvis inbyggd i gamla försvarsmurar. Hum har ett klock- och vakttorn från 1552 som liksom de gamla murarna utgjorde stadens värn mot angripare. Här finns även en sockenkyrka från 1802 med ett av de äldsta exemplen på litterär skriftkultur i Kroatien. Denna inskription som står att läsa på kyrkporten är från 1200-talet och skriven på så kallade glagolitiska (det äldsta kända slaviska alfabetet).

 

Information och fakta

Jag har här samlat lite fakta och information om Istrien bland annat gällande områdets geografi, befolkning, historia och klimat vilket är tänkt som en inspiration till din resa till detta kroatiska resmål. Vi reserverar oss för eventuella faktafel då informationen enbart är avsedd som inspiration.
 
Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Istrien är en halvö som ligger mellan Kvarnerbukten och Triestebukten. Halvön som är den största i Adriatiska havet delas av tre länder Kroatien, Slovenien och Italien. Den största delen av halvöns yta – hela 89% - ligger på den kroatiska sidan av gränsen.
 
Några av de största städerna på den kroatiska delen av Istrien är  Pula (Pola), Porec (Parenzo), Rovinj (Rovigno), Pazin (Pisino), Labin (Albona), Motovun (Montona), Buzet (Pinguente) och Buje (Buie).
 
Istrien är traditionellt sett ett etniskt, kulturellt och språkmässigt lapptäcke där både kroatiskt, italienskt och österrikiskt inflytande historiskt har gjort sig gällande i de olika delarna av halvön. I den kroatiska delen visar undersökningar genomförda 2011 att omkring 70% av befolkningen är kroatisk medan 6% är italiensk, 3,5% serbisk, 3% bosnisk, 1% albansk och 2% av befolkningen uppgav ingen nationalitet, 12% definierade sig själva som “Istrier” snarare än att tillhöra någon nationalitet och de sista 2% består av nationaliteter som utgör mindre än 1% vardera.

Klimat och väder

Klimatet på halvön Istrien varierar beroende på var på halvön du befinner dig. Klimatet växlar från kontinentalt via mediterrant till kustklimat. Den centrala delen av halvön – till exempel i staden Pazin – råder ett kontinentalt klimat medan den västra och den södra kusten – till exempel i städer som Rovinj och Pula - har ett mediterrant klimat och östkusten – till exempel städer som Labin och Opatija - har ett submediterrant klimat med tendenser i riktning mot ett kustklimat.
 
De varmaste områdena på den kroatiska halvön är Pula och Rovinj medan det kallaste området av halvön är omkring Pazin.
 
Den generellt sett varmaste månaden på året i Istrien är augusti med en medeltemperatur på 25 grader följt av juli med en medeltemperatur på 24 grader och september med 23 grader i genomsnittlig medeltemperatur. Februari och mars är de kallaste månaderna på året med en medeltemperatur på 11 grader tätt följda av januari med 12 grader i medeltemperatur.

Historia

Istriens tidiga historia döljer sig i gissningarnas dimma men det man vet är att områdets namn - Istrien (Histria) – kommer av namnet på den illyriska stammen Histri som bodde i området på romersk tid. Den grekiske historikern Strabo (64 eller 63 f.Kr. – 24 e.Kr.) nämner dem i sina verk och tillskriver dem byggandet av områdets tidiga fästningar kallade castellieri. Romarna betraktade stammen Histri som en hårdför grupp av pirater som envist försvarade sig mycket tack vare Istriens klippiga kust vilket gjorde att det krävdes två romerska militärkampanjer för att besegra dem. Det var först 177 f.Kr. som romarna fick bukt med dem.
 
Efter det Västromerska imperiets fall 476 hemsöktes området av olika inträngande folkslag bland andra goter, bysantiner och avarer.
 
751 annekterades området av det lombardiska kungadömet och därefter av det frankiska kungadömet år 789.
 
Senare föll området i händerna på hertigarna av Karantanien, Meranien och Bayern, samt patriarkatet Aquileia innan det till sist blev en del av Republiken Venedig 1267.
 
Den centrala delen av Istrien, omkring staden Pazin, blev på 1500-talet en del av det tysk-romerska riket närmare bestämt den habsburgska monarkin. År 1797 blev även den tidigare venetianska delen av halvön en del av det habsburgska området som nu kallade sig kejsarriket Österrike.
 
Efter det österrikiska nederlaget mot Napoleon i det tredje koalitionskriget (1803-06) blev området en del av kungadömet Italien (1806-10) och därefter det första franska kejsarriket (1810-13). Under åren 1814 till 1918 kom området åter i österrikiska händer.
 
I och med första världskriget och upplösningen av dubbelmonarkin Österrike-Ungern blev området en del av Italien från 1919 till 1947.
 
Efter andra världskriget blev området en del av Jugoslavien (den socialistiska federala republiken Jugoslavien) och förblev i jugoslaviska händer fram till republikens upplösning under de jugoslaviska krigen 1991.

 

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Istrien?

8,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 12 recensioner