Resor till Sumartin

Det lilla fiskeläget Sumartin ligger vid en bukt på ön Bracs sydöstra kust. Härifrån går det färjeförbindelse till Makarska på fastlandet. Sumartin är den yngsta lilla orten på ön och grundlades först 1646 av Franciskanermunkar (gråbröder) som var på flykt från ottomanerna inne på fastlandet. Under de efterföljande åren växte den lilla staden när de som hade flytt tillsammans med munkarna började odla marken och inte minst fiska i det omgivande havet. Mätt per antal invånare var Sumartin under många år den stad som hade flest fiskebåtar på Brac.

Landvägen var förbindelserna till Sumartin från resten av Brac inte särskilt bra under många år. Trots öns beskedliga storlek levde befolkningen i Sumartin därför lite isolerade och bevarade därför många av de traditioner och dialekten som de hade tagit med sig från fastlandet. Än idag är det den vackra kyrkan och klostret som bildar stadens profil från vattnet.

Avslappnad bykänsla och idylliska badvikar

Den intakta landsortsstämningen och det idylliska läget vid det kristallklara, turkosblåa havet gör Sumartin perfekt för en fridfull semester långt från vardagens stress. Runt omkring den lilla staden ligger flera oemotståndliga sand- och stenstränder där du nästan alltid kan hitta ett stilla hörn för dig själv.

Det finns ett begränsat men bra urval av matställen nere vid hamnen i Sumartin. Här kan du njuta av allt det goda från havet eller av en läcker pizza medan du beundrar utsikten över de små båtarna som ligger och guppar i den gamla hamnen. Nere vid hamnfronten hittar du även stadens mataffär där du kan köpa de flesta dagliga förnödenheterna. 

Det är närmast omöjligt att inte bli begeistrad över Sumartin som trots en spirande turism har lyckats behålla det lilla fiskelägets autentiska atmosfär. Detta är inte ett ställe man reser till för nattlivets skull eller för att shoppa. Här går istället semestern mest ut på att utforska de omkringliggande badvikarna och stränderna. Nöjesparker finns här inga men i gengäld inbjuder det klara, varma vattnet till snorkling.

Reser du till Sumartin kan det dock även rekommenderas att avsätta en del av semestern till att göra utflykter. Det tar till exempel inte mer än en halvtimme att köra ner till Bol som är den äldsta staden på Brac och som ligger mitt på öns sydkust. Kom ihåg badkläderna så du kan ta ett dopp på den närliggande Zlatni rat, en av öns mest kända stränder. Eftersom Brac inte är större än den är kan du även från Sumartin ta dig runt till alla delar av ön på en dagstur för att utforska de många trevliga småstäderna, byarna och de härliga badvikarna.

Vi ser fram emot att hälsa dig välkommen hos Escapeaway Resor som gäst på ett av våra handplockade hotell som du hittar i vårt program över resor till Sumartin.

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Hotell i Sumartin