Hotel Bozica

Officiell kategori

Vårt betyg

9,4
Fantastiskt
308 omdömen
Patricia Johansson
Utvalt av
Patricia Johansson

Klockan är 08.30 och solen har gått upp för länge sedan och kastar sina strålar över Dubrovnik. Det är en vacker morgon – även sett här ifrån ett helt vanligt färjeläge. Om det beror på solskenet eller spänningen över vad som väntar när färjan lägger till på andra sidan det lilla sundet är osäkert med oavsett vad så har jag en del fjärilar i magen - och mina förväntningar är välgrundade. Jag ser verkligen fram emot att få presentera Hotel Bozica för dig, ett av de "hemligaste" hideaways som vi har handplockat till Escapeaway.

Sipan (uttalas ”schjipan”) är en stor liten ö. Stor därför att den är större än sina grannöar och liten då den bara har en yta på 16,5 km², ungefär dubbelt så stor som Ven. I gengäld kan du förvänta dig storslagna upplevelser, Sipan sägs nämligen vara en av Dalmatiens bäst bevarade hemligheter. Här är ordet ”turism” närmast främmande och det är faktiskt något av en gåta med tanke på att här finns både spännande historia och gastronomiska frestelser.

Jag ska berätta mer om Sipan för dig senare men nu handlar det om själva essensen av besöket på Hotel Bozica. Välkommen ombord, jag hoppas du kommer att njuta av ”överfarten” de närmaste minuterna.

Som att landa i en annan värld

Klockan är nu 09.45 och färjan lägger till i det närmaste mitt på huvudgatan i staden Sudarad. Detta är något av det mest lokala jag någonsin upplevt. Något säger mig att öborna aldrig har sett en ljushårig kvinna stiga iland med en attachéväska under armen. En charmerande kontrast till Dubrovniks internationella puls.

Sudarad ligger otroligt vackert i en liten bukt med kristallklart vatten. Här har man en 180 gradig panoramautsikt så det är nästan svårt att koncentrera sig på att gå. Det är lätt att tappa fokus på uppgiften redan här vid landstigningen och bara stanna och njuta vyn ut över havet med alla de små grannöarna vars klippor sticker upp ur vattnet. Som tur är har jag min kollega Miho med som lokalguide för vi måste hålla tiden då vi skall ta färjan tillbaka om en timme. Så det är slut med dagdrömmandet trots de fantastiska omgivningarna. Sudarad har kanske 100 invånare så vi tar oss snabbt från den ena ändan av huvudgatan, som för övrigt är en grusväg, till den andra och skylten med Hotel Bozica bekräftar att vi inte gått vilse, vilket i sig hade varit en faktisk omöjlighet.

Maria hälsar välkommen med öppna armar

Efter ett par minuters promenad kommer jag fram till Hotel Bozica och bilderna från internet ljuger inte. Jag får nästan lust att skriva "välkommen till paradiset på jorden" men innan jag hunnit tänka tanken dyker Maria upp med det största av leendet och tackar för att vi har tagit oss tid att komma ända ut hit. Bara hennes vänliga inställning indikerar att du som gäst kommer att känna dig mer än hemma här på egendom nr 13 i Sudarad (det finns inga gatunamn).

Temperaturen har smugit sig upp över 20 grader och solen skiner från en molnfri himmel, det är ofattbart att det står november i almanackan. Maria frågar om vi inte skall börja med att sitta ner och ta något svalt att dricka? Fantastiskt bra idé. På samma sätt kommer du också att bjudas välkommen för service är nyckelordet här på Hotel Bozica och det är inget man läst sig till. Familjen har en genuin passion för att ge dig den bästa starten på din semester och de sätter en ära i att denna känsla ska sitta i ända tills du åker tillbaka till fastlandet igen. Av samma orsak är det också många som kommer tillbaka igen och igen, vissa för några dagar och andra i flera veckor för att varva ner. Det senare att varva ner kan i det närmaste garanteras.

Din helt egna badbrygga… nästan

Jo, du läste rätt, din (nästan) helt egna badrygga på platån rakt nedanför Hotel Bozica där du kan hoppa i böljan den blå så mycket du orkar. Låter det frestande? Det kan jag i så fall väl förstå. Inte nog med det, badbryggan är försedd med solstolar och parasoller så du snabbt och lätt kan bli torr efter doppet. När hungern eller törsten gör sig påmind är det bara att gå upp för trappan och sätta sig till bords på terrassen och välja ut din meny. Som du säkert kan se i bildgalleriet ovan så är servicen personlig och maten är rejäl och hemlagad. Vad mera kan man önska på sin semester? Oj, jag glömde nästan att nämna att det dessutom finns en mindre swimmingpool på samma plan som baren och restaurangen. Så om du föredrar den sortens ”böljan blå” så finns även den möjligheten till avsvalkning.

De klassiska dygderna

Maria visar stolt runt här på nr. 13 och det märks att Hotel Bozica är hennes lindebarn. Efter att ha släckt törsten går vi inomhus. På entréplan finns förutom lobbyn, som är inredd med bar och soffgrupper, även restaurangen. Här serveras dagens alla måltider uppdukade både inom- och utomhus. Frukosten är traditionsenligt inkluderad i resans pris. Dock skiljer sig dagens första måltid från den på många andra bra ställen då den serveras som á la carte. Det sätter jag själv stort pris på för då kan man sitta i lugn och ro utan att behöva trängas vid en buffé.

Inredningen är mycket klassisk men på samma gång omväxlande. En inredningsarkitekt skulle nog ha svårt att hitta ett passande namn på stilen. Men oavsett så är det mysigt. Maritima detaljer som passar fint in i omgivningen kombinerat med en gnutta ”Pang i bygget”. Med detta menar jag att här är en blandning av klassiska och lite mer moderna möbler. Maria och co. går mera upp i stämning och närvaro än att följa inredningstrender. Det är kanske just därför som jag känner mig mer hemma än vanligt. Ingen dresscode, ingen högdragen lyx och inget som helst snobberi. Detta älskar jag! Hit kommer du som du är.

Se fram emot…

Åh, var ska jag börja? Normalt är detta avsnittet ”Se fram emot” i punktform men vi har att göra med ett så speciellt ställe att det förtjänar lite mer text än vanligt.

För det första är det OK att välja Hotel Bozica enbart på grund av läget. Du kommer inte se dig mätt på den betagande och omväxlande 180 graders utsikten i första taget.

För det andra är det lite av en ”once in a lifetime” upplevelse, eller snarare: Du hittar inte något motsvarande någon annanstans, här är helt enkelt en unik och lokalt förankrad atmosfär.

För det tredje är Sipan absolut inte ointressant. Här finns mer att göra precis runt hörnet än vad du förväntar dig. Landskapet är nämligen proppat med allt från olivlundar, fikon- och mandelträd, apelsinodlingar och inte minst vingårdar (Sipan är i Kroatien känt för sin vinproduktion).

OK, nu skall vi inte överdriva men vad sägs om aktiviteter som:

Vandring: Här ges rikliga möjligheter till att använda vandrarkängorna. Även om Sipan inte är bilfritt så är trafiken näst intill obefintlig och därför kan du lugnt använda de smala vägarna och vandringsstigarna. Landskapet är omväxlande och backigt med en höjdskillnad från havsnivån upp till ca 240 meter.

Cykling: Har du inte plats för vandringskängorna i bagaget så kan jag varmt rekommendera att hyra cykel på hotellet och ta en tur till den enda och lite större grannorten, Sipanska Luka, som ligger ca 5 km från Sudarad.

Kanot och kajak: Är helt klart det rätta om det bor en naturälskare och ett vattendjur i dig. Föreställ dig att paddla längs kusten runt Sipan och andra öar och njuta av en sightseeing på havet. Det är en av de saker jag själv helt klart kommer att prova på nästa gång. Maria berättar gärna mer om de olika möjligheterna om du är intresserad.

Bra att veta om Hotel Bozica

Som du säkert har märkt ser jag redan fram emot att åter ställa kosan mot Sipan. Särskillt om det gäller avkoppling med stort A. En liten ö med ett stort hjärta som jag är säker på att du också kommer att tycka om. Tänk bara på att du befinner dig på en plats där tiden stått stilla, du ska inte vara en festprisse utan uppskatta lugn och ro och åter lugn och ro.

De flesta par som har nöjet att vara gäster hos Maria och co. bor på Hotel Bozica i en veckas tid och har antingen hemifrån eller på plats valt halvpension (frukost och middag). Det tycker jag att du också ska göra för även om Sudarad betecknas som småstad så är utbudet av matställen begränsat. Det ska dock sägas att om du väljer att bara boka frukost så kan du se fram emot hotellets á la carte meny med alla sina specialiteter.

Av praktiska skäl rekommenderar jag att du bokar in Hotel Bozica som en del av en bilrundresa eller ö-hoppning med 2,3 eller 4 dagars uppehåll. På så sätt är du inte lika beroende av att anpassa färjetiderna med ankomst och avgångstiderna från Dubrovnik till Sipan som kan vara lite begränsade beroende på säsong. Hideaways hjälper gärna till med upplysning och/eller bokning av överfarten. Det är bra om du förhör dig om detta innan du beställer resan.

Därför ska du välja Hotel Bozica

 • Närmaste flygplats: 40 km
 • Närmaste strand: ca. 300 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi

Ett hotell med charm och karaktär

Karta och avstånd

 • Närmaste stad Šipanska Luka på øen Sipan – ca. 5 km
 • Avstånd till havet – 0 m
 • Korcula Island (färjeöverfart) – ca. 164 km 
 • Mljet Island (färjeöverfart) – ca. 96 km
 • Kroatiens sydligaste kuststad Cavtat med sina grekiska anor – ca. 40 km
 • Staden Ston med sin drygt 5 km långa försvarsmur (färjeöverfart) – ca. 71 km
 • Dubrovniks historiska centrum (färjeöverfart) – ca. 22 km
 • ... ta linbanan och få en fantastisk vy över staden Dubrovnik
 • ... besök Dubrovniks katedra,l en gåva från Englands Richard Lejonhjärta
 • Kroatiens näst största stad Split (färjeöverfart) – ca. 246 km
 • … med den gamla stadsdelen på UNESCOs bevarandelista
 • Kroatiens huvudstad Zagreb (färjeöverfart) – ca. 617 km
 • Dubrovniks flygplats (färjeöverfart) – ca. 40 km

Det finns totalt 26 rum på Hotel Bozica som ligger fördelade på tre våningar. Generellt sett är de maritimt inredda rummen inte särskilt stora men med gott om plats för 2 personer.

Faciliteter på rummen

 • Luftkonditionering
 • Telefon och radio
 • Plattskärms-TV
 • Gratis Wi-Fi
 • Minibar och kassafack
 • Badrum med antingen dusch eller badkar
Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Nedan har vi listat utvalda hotell- och rumsfaciliteter på Hotel Bozica. En del kan vara gemensamma och/eller mot avgift på plats eller höra till specifika rumskategorier.

 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Möjlighet till luftkonditionering
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang
 • Möjlighet för balkong/terrass
 • Möjlighet för havsutsikt/sjöutsikt
 • Parkering/garage (ev. mot avgift)
 • I stad eller by
 • Strand mindre än 1 1/2 km bort
 • Stad mindre än 3 km bort
 • Hotellbar
 • Nära vattnet (max 4 km)

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Ulica br. 13, 1D
20223 Sudurad, Šipan island

Koordinater

Latitude: 42.7124
Longitude: 17.9151

Recensioner från TrustYou

TrustYou hämtar data från flera olika sajter som ger ett samlat snittbetyg.

Så kan du resa

Hos Escapeaway kan du som kund se fram emot möjligheten att sätta ihop din semester precis som du vill. Det vill säga flexibelt avresedatum, reslängd och avreseflygplats. Naturligtvis är det också möjligt att enkelt boka endast hotell, om du vill ordna transporten till och från destinationen själv.

Information om aktuella flygrutter och flygtider finns i steg 2 i sökmotorn när du söker en resa.

På alla resor som inkluderar flyg och hotell har du också möjlighet att boka till en hyrbil eller en transfer tur och retur till ditt hotell. Vi erbjuder både privat transfer eller en delad transfer som kan ha flera stopp. Information om transfer samt kategorier och aktuella priser för biluthyrning kan också ses i de efterföljande stegen i sökmotorn. Priserna för biluthyrning gäller för hela vistelsen med upphämtning/återlämning i samband med ankomst/hemresa till och från vald ankomstflygplats.

Visa mer

Liknande hotell

Kroatien, Dalmatien, Dubrovnik
9,5
Fantastiskt
1157 omdömen
 • Närmaste flygplats: 23 km
 • Närmaste strand: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Kroatien, Dalmatien, Orasac
9,7
Fantastiskt
71 omdömen
 • Närmaste flygplats: 33 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Kroatien, Dalmatien, Dubrovnik
9,2
Fantastiskt
952 omdömen
 • Närmaste flygplats: 22 km
 • Närmaste strand: ca. 2 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)