Resor till Primosten

Primosten är en liten stad med mindre än 3 000 invånare som ligger nära Sibenik och lite över en timme från Split i den centrala-norra delen av Dalmatien

Staden låg ursprungligen på en ö (som framgår av dess runda form), men blev förbunden med fastlandet på 1500-talet och har sedan dess utgjort en liten halvö och staden har även brett ut sig in över fastlandet.

Välkommen till Kroatien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Primosten och andra resmål i Dalmatien där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Unik vinkultur, berömd strand och åsnekapplöp

Primošten är känt för sina stora och vackra vinodlingar som står med på UNESCOs tentativa världsarvslista. Som en poängtering av områdets betydelse inom vinområdet hänger det idag ett foto av vinodlingarna i Primošten i FN byggnaden i New York. 

Utöver sina vinodlingar är Primošten även känt för sin strand, Raduca, som är en småstenig strand och den mindre delen av den, Mala Raduca, som vid en omröstning korades till en av de 10 bästa stränderna i Kroatien. Båda delarna av stranden är barnvänliga med sitt långgrunda och relativt lugna vatten.

Många reser varje år till Primosten för att närvara vid det traditionella åsneloppet som går av stapeln under sommaren, eller för att besöka den traditionella folklore-festivalen kallad "Primoštenske užance", som också den avhålls på sommaren, och då folk från Primošten visar exempel på deras unika kulturella och historiska egenart.

Tidigare ö

Som nämnt var Primošten tidigare en ö; och ön var enbart förbunden med fastlandet av en träbro. Under turkarnas invasion år 1542 skyddades ön av sin stadsmur, torn och vindbrygga, men när turkarna drog sig tillbaka ersattes träbron av en permanent väg. Staden har faktiskt sitt namn efter den kroatiska beteckningen på att bygga en bro ("primostiti") från denna period.

Stadens gamla centrum utgörs fortfarande av den kulle som den byggdes på och som domineras av sockenkyrkan St. George, som byggdes 1485 och restaurerades 1760, och varifrån det är en enastående utsikt över havet och kusten.

Upplevelser och utflyktsmöjligheter

De flesta besökarna reser till Primosten för att koppla av i denna lilla och vackra pärla vid Adriatiskahavet, flanera på stadens gator, bada vid staden underbara strand, äta på stadens bra restauranger samt njuta av det milda mediterrana klimatet som präglar Dalmatiens kuster.

Man kan säga att staden i sig utgör en sevärdhet och att alla de nämnda aktiviteterna utgör dess upplevelser; men det finns även en rad stora attraktioner inom överskådligt avstånd från staden, så som storstaden Split, Krka nationalpark och den historiska hamnstaden Trogir.

Split

Split, som är Dalmatiens största stad och Kroatiens näst största stad, ligger bara omkring 66 kilometer från Primosten, vilket motsvarar en dryg timmes körning. 

I Split kan du bland annat uppleva det berömda Diocletians palats, som byggdes av romarna på 200-talet åt kejsare Diocletian, och vars murar omgärdar stadens gamla stadsdel med sina traditionella caféer, butiker och restauranger; eller konstgalleriet Galerija umjetnina, som rymmer en omfattande samling av stora målningar och skulpturer från de senaste 800 åren av Dalmatiens historia av stora kroatiska konstnärer från förr så som Mato Celestin Medovic och Branislav Deškovic.

Krka nationalpark

Krka nationalpark, som bara ligger drygt 37 kilometer från Primosten, är en av Kroatiens totalt 7 nationalparker och är uppkallad efter floden Krka, som rinner genom parken. 

Parken, som ursprungligen grundades för att skydda Krka-flodens ekosystem, har en osedvanligt rik flora och fauna. Till exempel har parken 860 olika växtarter, 220 fågelarter, 18 arter av fladdermus och 18 fiskarter av vilka 10 är endemiska (unika för området). Parken har även tre vattenfall och den lilla gåtfulla ön Visovac, som bland annat hyser ett franciskanerkloster från 1445.

Trogir

Trogir är en historisk hamnstad som ligger belägen 27 kilometer väster om Split och omkring 36 kilometer sydost om Primosten. Trogirs historiska stadskärna blev upptagen på UNESCOs världsarvslista 1997 som ett exempel på en stad som har bevarat sin ursprungliga plan över en mycket lång rad av år - omkring 2300 år - och inte minst för sina rikliga exempel på venetiansk arkitektur från renässansen och barocken.

Trogir är dessutom inte enbart det bäst bevarade romansk-gotiska komplexet vid Adriatiska havet utan i hela Centraleuropa - och rymmer även rikligt med spår från den grekiska och romerska civilisationen.

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Hotell i Primosten

Vad tycker gästerna om i Primosten?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 9 recensioner