Resor till Lopud

 Den lilla hamnstaden Lopud och resten av ön med samma namn är perfekt för en fridfull semester med familjen eller för par som söker en romantisk paus i vardagen. Hela den bilfria ön har bara omkring 200 fasta invånare. De flesta bor i Lopud öns enda egentliga stad från vilken det på sommaren går flera dagliga båtförbindelser till Dubrovnik på fastlandet och till grannöarna. Det är emellertid inte säkert att du över huvud taget har lust att lämna detta lilla semesterparadis.

Ön i mitten

Lopud är inte större än att du till fots kan ta dig runt till alla delar av ön. Det finns en kort sandstrand vid sidan om den lilla hamnen men det kan även rekommenderas att följa stigen tvärs över ön till Šunj. Hyr du en cykel tar det trots en backe på halva vägen inte många minuter att ta sig över till denna bukt. Här hittar du öns längsta och bästa sandstrand där du lätt kan tillbringa det mesta av dagen bara med att slappa i strandkanten.

På cykel- eller vandringsturer där du inte behöver hålla ett öga på trafiken kan du även utforska resten av öns gröna landskap och småstigar. Det finns flera intressanta sevärdheter så som kyrkan från 1400- och 1500-talet, kloster och resterna av en borg. Det är dessutom inte bara uppe på land som du kan göra upptäcktsfärder. Du kan även göra båtturer i till exempel kajak runt längs öns kust.

Lopud är den minsta av de tre öarna Kolocep, Lopud och Sipan av vilka den sista är den största av Elafitöarna. Många kyrkor och präktiga villor låg en gång i tiden utspridda över Lopud som under sin storhetstid ska ha haft omkring 2 000 invånare. Idag återstår enbart ett fåtal av kyrkorna och villorna. Även om ön idag har relativt få fast boende har den av uppenbara skäl blivit ett populärt resmål. Den vackra stranden som är ögruppens bästa är naturligtvis en huvudattraktion men på en resa till Lopud har du därutöver möjlighet att njuta av den speciella och tillbakalutade stämningen som råder på dessa små idylliska öar. I Lopud stad hittar du ett begränsat men bra urval av både hotell och restauranger. Det finns dessutom ett par minimarkets där du kan få de flesta nödvändigheterna.

Det är med andra ord inte nödvändigt att lämna ditt lilla semesterparadis. Skulle du vid någon tidpunkt få lite ö-frossa eller om du bara får lust att besöka en av Kroatiens mest intressanta städer är det som gjort för att tillbringa en dag eller två i Dubrovnik. Det är lätt att göra tack vare båtförbindelsen som under högsäsong seglar flera gånger per dag. Det går även att besöka grannöarna. Som regel kommer det en del dagsturister från fastlandet som åker i motsatt riktning för att tillbringa en dag på Lopud. När de drar sig hemåt på slutet av dagen lägger det sig även under högsäsong åter ett behagligt lugn över ön. Du kan därför njuta de stillsamma kvällarna med att flanera längs strandpromenaden samt av läckra måltider på någon av restaurangerna som ligger längs strandpromenaden med utsikt över det azurblåa havet. 

Vi ser fram emot att hälsa dig välkommen hos Escapeaway Resor som gäst på ett av de hotell vi noga valt ut till vårt program över resor till Lopud.

Resor till Kroatien

Läs mer om Kroatien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Kroatien här

Hotell i Lopud

Vad tycker gästerna om i Lopud?

10,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner